גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת תעופה ישראלית רביעית בדרך? קאל הגישה בקשה להטסת נוסעים

חברת התעופה קאל, העוסקת בתחום של הטסת מטענים, הגישה בקשה לרשות התעופה האזרחית להטסת נוסעים - כך נודע ל"גלובס" ● האם יש מקום לשחקנית רביעית בשוק התעופה המקומי?

מטוס של קאל / צילום: קובי בן נביא
מטוס של קאל / צילום: קובי בן נביא

חברת תעופה ישראלית רביעית בדרך? חברת התעופה קאל, שעוסקת בתחום של הטסת מטענים, הגישה בקשה להטסת נוסעים - כך נודע ל"גלובס". החברה פנתה לרשות תעופה אזרחית (רת"א) והגישה בקשה שצפויה לקבל אישור, ובכך ייכנס מותג רביעי של חברת תעופה ישראלית.

ענף התעופה בישראל נמצא בתקופה מאתגרת: שלוש חברות תעופה הישראליות שפעילות בענף מחזיקות ביחד בנתח של פחות משליש מכלל הפעילות הבינלאומית בנתב"ג. שלוש החברות לא גדלו ביחס ישיר לגידול בתנועת הנוסעים הבינלאומית בנתב"ג, שמעיקר הצמיחה שלה נהנו החברות הזרות ובראשן חברות לואו קוסט.

לכל אחת משלוש החברות הישראליות, אל על, ארקיע וישראייר, יש אתגר משלה: ארקיע מתמודדות בימים אלה עם קשיים שמחייבים את החברה לצעדי התייעלות, שכוללים פיטורים של כ-120 מ-700 עובדי החברה לצד קיצוץ בשכר לשאר העובדים. עובדי ארקיע מחזיקים ב-30% ממניות החברה, ובימים אלה מתנהל משא-ומתן בין נציגי העובדים וההנהלה. ארקיע ספגה מכה עם סגירת שדה דב והעתקת הפעילות הפנים-ארצית לקו נתב"ג-רמון. ארקיע החזיקה ב-70% מהפעילות הפנים-ארצית, שהביקוש לה ירד בכ-30% מאז סגירת שדה דב.

זאת ועוד, גם בקווים הבינלאומיים ארקיע חוותה קשיים: אחרי שנה בלבד סגרה ארקיע את הקו שהשיקה מתל-אביב לבנגקוק, ובכך היא הותירה את אל על לבדה בקו הזה. גם את הטיסות לגואה ולקוצ'ין בהודו החברה סגרה. השמיים "נפתחו", וארקיע לא נערכה לשינוי הדרמטי שעבר ענף התעופה גם בכל הנוגע לפעילות באירופה. ארקיע נמצאת בבעלות קבוצת ג'ורדאש של האחים נקש, המחזיקה גם בנמל אילת ובבתי מלון ברחבי הארץ.

השחקנית הקטנה מבין שלוש החברות הישראליות היא ישראייר, שבשנים האחרונות דווקא השכילה לחזק את עצמה דרך חבילות נופש ליעדים קרובים, באגן הים התיכון ובאירופה, כמענה לתחרות מכיוון חברות הלואו קוסט. במקביל חיזקה ישראייר את טיסות הפנים מחיפה לאילת כפיצוי על סגירת שדה דב.

ישראייר, שנמצאת בשליטת אי.די.בי, עומדת למכירה מזה זמן, כששמות שונים כקונים פוטנציאלים עלו וירדו בשנה החולפת. מבחינת אי.די.בי מכירת החברה תצטרך להתבצע עוד ב-2020. תג המחיר שהיא שמה לישראייר על כ-60 מיליון דולר, יצטרך לרדת בכדי שיימצא קונה פוטנציאלי בהקדם.

גם אל על ספגה את ניחוח התחרות על בשרה. בחודש נובמבר האחרון הציגה אל על את דוחות הרבעון השלישי ב-2019, שהצביעו על שחיקה של 36% ברווח הנקי שלה, שהסתכם ב-27 מיליון דולר, לצד עלייה מתונה של כ-1% בהכנסותיה, שעמדו על 647 מיליון דולר. שווי החברה כיום עומד על כ-510 מיליון שקל בלבד. אל על, שנמצאת בבעלות חברת כנפיים של תמי ודדי בורוביץ', מחזיקה בצי של 42 מטוסים ומעסיקה כ-6,350 עובדים. בחודש מרץ תשיק אל על קו ישיר לטוקיו, כשהחברה בוחנת את האפשרות להשיק קו ישיר למלבורן אוסטרליה.

נזכיר כי בינואר 2018 פסלה הממונה על הגבלים העסקיים את בקשת המיזוג של אל על וישראייר, פסילה תמוהה שפועלת בניגוד למגמה העולמית בענף התעופה לכיוון של מיזוגים ורכישות. יש להניח כי אילו הייתה מוגשת בקשה כזו היום, היא הייתה מקבלת אישור ואף את ברכת הדרך.

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019% החזיקה אל על בנפח של 24.2% מכלל תנועת הנוסעים בנתב"ג, ארקיע החזיקה בנפח של 3.28%, וישראייר החזיקה בנפח של 3.27% מכלל הפעילות בנתב"ג. שלוש החברות הישראליות ביחד החזיקו בנפח של 30.1% מכלל הפעילות הבינלאומית בנתב"ג. 

נתח פעילות בינלאומית של חברות ישראליות בנתבג

יש מקום לשחקנית רביעית?

האם יש מקום לשחקנית רביעית? התשובה היא כן, והכן הזה תלוי באופן שבו תפעל החברה החדשה בזירה. חברות הלואו קוסט שנכנסו לישראל רק בשנים האחרונות כבר הצליחו לנגוס בנתח משמעותי מעוגת הנוסעים בטיסות לאירופה. וויז אייר ההונגרית, למשל, מחזיקה בנתח של 5.25%, והיא נהנתה מגידול של 20% בתנועת הנוסעים שלה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019.

גם לאיזי ג'ט יש נפח פעילות הגדול משל ארקיע ושל ישראייר, כשחברת הלואו קוסט הבריטית מחזיקה בנתח של 4.74% בתנועת הנוסעים מישראל, אחרי שצמחה בכ-16% בפעילותה לעומת השנה הקודמת. אם קאל - שלא ברור האם תשמש בשם שלה או שתבחר במותג אחר (שגם יבדל אותה מהשם הדומה של חברת כרטיסי האשראי כאל) - תשכיל להיכנס למודל של חברת לואו קוסט, מה שככל הנראה היא תעשה, היא תוכל להתחרות בחברות הקיימות בהנחה שהיא תתבסס על מודל צר בהוצאות. יש להניח כי עיקר יעדיה יתמקדו באירופה בהתאם, וכי מודל התמחור שלה ישקף את התנהלות חברות הלואו קוסט, כלומר מחיר בסיס ותוספת של כל שירות (כבודה, הושבה) בנפרד.

קאל קרגו (קווי אוויר למטען) נוסדה ב-1976 כמתחרה לאל על, ששלטה בהטסה של יצוא תוצרת חקלאית מישראל. משנת 2010 נמכרה החברה, שהייתה בבעלות של מספר חברות חקלאיות, לחברת כנפי חגי שבשליטת עופר גלבוע. כיום מהווה קאל חלק מקבוצה ששמה Challenge group, אף היא בשליטת עופר גלבוע.

הקבוצה עוסקת בעיקר בהטסת מטענים ובלוגיסטיקה בינלאומית של מטענים מורכבים. בבעלות הקבוצה נמנית גם חברת תעופה נוספת למטענים בבלגיה ושמה ACE BELGIUM FREIGHTERS. ל-Challenge group יש גם מסוף מטענים גדול (Hub) בליאג', בלגיה, ממנו היא מטיסה מטענים ליעדים שונים בעולם, לרבות בארה"ב, באירופה, בסין ובישראל. עסקי תעופה נוספים שלה, בעקר בתחומי מסחר במטענים וליסינג, תחזוקה ומימון מטוסים, נמצאים במלטה.

הצי של Challenge Group מונה כיום ארבעה מטוסי קרגו מדגם בואינג 747-400, מהם טסים שלושה בקאל ואחד ב-ACE. באמצעות מטוסיה מטיסה הקבוצה סחורות מורכבות דוגמת מכונות גדולות (למשל MRI), מנועים למטוסים, בעלי חיים, ציוד רפואי ומוצרים שונים.

מנכ"ל ויו"ר קאל הוא עופר גלבוע, שהוא גם בעל השליטה. גלבוע עומד בראשה מאז 2010. בעבר שימש גלבוע כמנהל הפעילות של חברת דלתא (טקסטיל) בבריטניה וכמנכ"ל של קבוצת בגיר. 

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר