גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נועם לניר נפרד מעוד החזקה בורסאית: השליטה באפליי תעבור לידי בעלי חברת הכטב"מים אירודרום

פעילותה של אירודרום בתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים תמוזג לאפליי כנגד 69% מהמניות לאחר שהחברה הביטחונית הוערכה בכ-50 מיליון שקל ● אחרי שצנחה בשנה האחרונה, מניית אפליי הגיבה לידיעה על המיזוג בזינוק של כ-20%

נועם לניר / צילום: איתן ריקליס
נועם לניר / צילום: איתן ריקליס

פחות משבועיים מאז חתם נועם לניר על הסכם למכירת השליטה בחברת הטכנולוגיה בבילון , כעת הוא בדרך להיפרד גם מהשליטה בחברת הטכנולוגיה אפליי , וגם זאת כשהיא רחוקה מרחק ניכר משיאה. הפעם מדובר במיזוג פעילות ביטחונית בתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים (כטב"מ) לתוך החברה, באמצעות הקצאת מניות.  

אפליי עדכנה הבוקר כי חתמה על הסכם להחלפת מניות מול חברת אירודרום, במסגרתו היא תקצה לבעלי מניות אירודרום, ובראשם בעל השליטה והמנכ"ל רועי דגני, 69% מהונה, כך שבידי בעלי המניות הנוכחיים של אפליי יוותרו כ-31% מהמניות.

כיום מחזיק לניר שיעור דומה ממניות אפליי (כ-31%) וסך החזקות בעלי העניין בחברה מסתכמות בכ-59%, בעוד החזקות הציבור עומדות על כ-35% וחברת הפניקס מחזיקה בכ-6% נוספים. במסגרת ההסכם תעביר אירודרום לאפליי את מלוא המניות בחברה, כך שלאחר ההעברה תחזיק אפליי ב-100% ממניות החברה הביטחונית, העוסקת ביישום פתרונות ושירותים בתחום הכטב"מ בזירה הביטחונית "ומתמחה בתפעול, הדרכה, אחזקה בדרגי א' ו-ב', הטמעת מערכות כטב"מ ושירות לקוח".

השלמת העסקה כפופה לכמה תנאים, בהם קבלת אישור בעלי המניות, אישור תנאי כהונתו של דגני כמנכ"ל אירודרום, אישור ביהמ"ש להסכם בדרך של הסדר ועוד, ומועדה נקבע לסוף חודש מרץ, "אלא אם הסכימו הצדדים על מועד מאוחר יותר". מלבד תפעול, הדרכה והחזקת כטב"מים, אירודרום גם מספקת "שירותי תיעוד הנדסי, כתיבה טכנית ופיתוח והדרכה", ובכך, לפי החברה "מעניקה ללקוח את מלוא השירותים הנחוצים לתפעול ותחזוקה של המערכת".

לפי הנתונים שמציגה אפליי בקשר לפעילות המתוכננת להתמזג לתוכה, לאירודרום 7 לקוחות פעילים בארץ ובחו"ל, שהינם גופים ממשלתיים וגופים העוסקים בביטחון, והיא מעסיקה כ-35 עובדים.

תוך שנה: שני שליש מהשווי נמחק

לקראת עסקת המיזוג, הוערך שוויה של אירודרום בכ-50 מיליון שקל, ובתוצאותיה הכספיות היא מציגה הכנסות של כ-5.5 מיליון שקל בין ינואר לספטמבר 2019 והפסד של 1.5 מיליון שקל לתקופה זו, אחרי שאת שנת 2018 כולה סיכמה עם הכנסות של פחות מ-4 מיליון שקל והפסד של כ-1 מיליון שקל.

עוד מציגה אירודרום צבר הזמנות של כ-18 מיליון שקל וגירעון של כ-700 אלף שקל בהון העצמי.

עוד במסגרת ההסכם בין הצדדים, אפליי התחייבה כי עד השלמת העסקה לא תהיה בה כל פעילות, שכיום מתרכזת "בתחומי השיווק, הפרסום, המיתוג, ההפצה והמוניטיזציה של מוצרים ושירותים בתחום המובייל, המיחשוב, האינטרנט והמדיה" ובתחומים משיקים, ונמצאת בדעיכה כבר תקופה ממושכת.

בשל הדשדוש בפעילות, באפליי בחנו במשך תקופה לא קצרה אפשרויות לשיתופי פעולה גם באמצעות הרחבת הפעילות הקיימת וגם בענפי פעולה נוספים. מצבה המאתגר בא לידי ביטוי גם בשווי השוק המצומק שלה, שעמד הבוקר על פחות מ-15 מיליון שקל, אחרי צניחה שנתית של כ-65% שרשמה מנייתה.

היום הגיבה המניה להודעת החברה בעליות דו-ספרתיות, שעמדו בשעות הצהריים על כ-20%, אולם גם אחריהן ביצועיה שנה אחורה עגומים, עם ירידה של יותר מ-50%.

ההחמצה של לניר וכריסטיאנו רונאלדו

כאמור, בדומה לבבילון, גם מהשליטה באפליי נפרד לניר כשהיא רחוקה מרחק עצום מרמת השיא בה שהתה תחת שליטתו. כיום רחוקה אפליי יותר מ-90% משווי השיא שלה תחת שליטתו של לניר, שנקבע במהלך 2014 ושיקף לחברה שווי של כ-190 מיליון שקל. מאז השלים לניר, יחד עם קבוצת משקיעים, את ההסכם לרכישת השליטה בחברה באמצעות הקצאה פרטית, במהלך שנת 2013.

לאחר ההשתלטות עליה, מיקד לניר את פעילותה של אפליי בתחום של "פיתוח, שיווק, הפצה ומוניטיזיה של אפליקציות ברשתות הסלולר בכל העולם", ובמהלך 2014 החלה החברה לרכז את פעילותה בפיתוח והפצת אפליקציית מקלדת חכמה ממותגת, באמצעות מיזם חברת קיבו (Kibo), במשותף עם חברת וויטסמוק.

אולם פעילות זו, שלשותפות בה נכנסו בין היתר סוכן הכדורגלנים הבינלאומי פיני זהבי וכדורגלן העל כריסטיאנו רונאלדו, ואשר דיווחה על שיתופי-פעולה עם חלק ממועדוני הכדורגל המובילים בעולם, לא התרוממה, לא הצליחה לייצר הכנסות משמעותיות ורווחים, והצטמצמה עד שגוועה.

על הידרדרות מצבה של אפליי מעידה גם הערת "עסק חי" שצורפה לדוחות המחצית הראשונה של 2019, אחרי שנעדרה מהם בשנתיים האחרונות (2017-2018), תוך שרואי החשבון מפנים את תשומת לב המשקיעים, בין השאר, להפסדיה הצבורים ולתזרים המזומנים השלילי מפעילות שוטפת.

בסיכום מחצית השנה הראשונה של 2019, הכנסותיה של אפליי צנחו ב-75% והסתכמו בקצת יותר מ-2 מיליון שקל, אחרי שאת שנת 2018 כולה סיכמה עם הכנסות של יותר מ-15 מיליון שקל - סכום ששיקף צניחה של 44% ביחס להכנסות שנת 2017. בשורה התחתונה, הפסדיה במחצית הראשונה של 2019 גדלו ב-37% והגיעו לכ-2.5 מיליון שקל.

כאמור, בסוף חודש דצמבר סיכם לניר על מכירת מרבית מניותיו בחברת הטכנולוגיה בבילון לקרן אלפא של גבי דישי ומיכאל וייס, תמורת כ-33 מיליון שקל. דבר העסקה גרר את מניית בבילון לעליות חדות, וכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-115 מיליון שקל - רחוק כמעט 90% משווי שיא של כ-2 מיליארד שקל אליו הגיעה במהלך שנת 2012. 

עוד כתבות

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

המכלית שהוחרמה ע''י ארה''ב / צילום: ap, ©2025 Vantor via

יצוא הנפט מוונצואלה צנח לאחר שארה"ב החרימה מכלית מול חופיה

החרמת מכלית והחרפת הסנקציות מצד ארה"ב משתקות כמעט לחלוטין את יצוא הנפט מוונצואלה, מותירות מיליוני חביות תקועות בים ומאותתות על מעבר אמריקאי ללחץ צבאי גלוי על משטר מדורו

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

החברה שבנתה ל-OpenAI את חוות השרתים הגדולה בארה"ב בדרך לישראל

לגלובס נודע כי נציגי חברת קרוסו, שהחלה דרכה בכריית ביטקוין, קיימו פגישה במשרד האוצר ● נבחנת כניסה לשוק הישראלי באמצעות שכירת שטחים בחוות שרתים קיימות, בהיקפים של עשרות מגוואט ● המהלך עשוי להוסיף שחקנית חדשה לשוק תשתיות ה-AI המקומי

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

התוכנית הסודית של גרמניה למלחמה עם רוסיה / צילום: Reuters, Thomas Imo

במשך שלוש שנים התכוננה גרמניה למלחמה עם פוטין. ואז הכול קרס

הפלישה לאוקראינה ב–2022 הניעה מרוץ חימוש שאירופה לא ידעה כמותו מאז מלחמת העולם השנייה ● גרמניה שמה את כל הז'יטונים על מתווה בן 1,200 עמודים שהגתה ושמרה בחשאיות - למקרה של עימות עם רוסיה ● הוא כלל השקעה של 166 מיליארד אירו בתשתיות, גיוס חובה ורענון שיטות מימי המלחמה הקרה ● אלא שכשהגיע הרגע לתרגיל מבצעי שיוכיח שהיא מוכנה - הכול קרס

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת סיגל יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה בסלייס ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע