גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרכנים הישראלים לא מרוצים מהשירות - בעיקר בענף תיווך הנדל"ן

לפי סקר שערכה הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, הישראלים לא מרוצים מהשירות שהם מקבלים, לא מרוצים מאי-היכולת להשוות מחירים, לא מרוצים מרמת התחרות ומהיכולת לעבור בין חברות באותו ענף

תיווך נדל"ן. הצרכנים הישראלים לא מרוצים מהשירות בתחום / צילום: שאטרסטוק
תיווך נדל"ן. הצרכנים הישראלים לא מרוצים מהשירות בתחום / צילום: שאטרסטוק

הצרכנים הישראלים לא מרוצים. לא מרוצים מהשירות שהם מקבלים, לא מרוצים מאי-היכולת להשוות מחירים, לא מרוצים מרמת התחרות ומהיכולת לעבור בין חברות באותו ענף. יש ענפים שמהם הצרכנים מרוצים אפילו פחות, ובראשם מככב ענף תיווך הנדל"ן, ואחריו תחום שירותי אחזקה ותיקון הבית, נטילת משכנתה ובדיקה וטיפול רכב במוסך - כך עולה מסקר עוסקים (בענפים שונים) שערכה הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.

הסקר כלל כ-5,000 צרכנים, נערך במתכונת שהתווה האיחוד האירופי וכלל 36 ענפים.

ההתייחסות של הצרכנים כללה כמה זוויות, בהן אמון בספקים ובעמידתם בחוקים ובתקנות, מספר החברות הקיימות בענף, יכולת השוואה בין החברות, מעבר בין חברות, בעיות באיכות השירות והטיפול, עמידה בציפיות והגשת תלונות על בעיות צרכניות שהתגלו.

לא מפתיע לגלות כי שביעות-הרצון של הצרכנים בכל הנוגע לתחום השירותים היא נמוכה. לפי הסקר, הצרכנים הכי פחות מרוצים מהיכולת לעבור בין ספקים. זאת למרות שנזכיר כי אין כיום לחברות את הזכות לכבול את הצרכנים בהסכמים עם התחייבות, דוגמת ענף התקשורת.

עו"ד מיכאל אטלן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, ציין בהקשר זה כי "חוסר שביעות-רצון קיצוני של צרכן מעוסקים בענף מסוים מאותת לרשויות האכיפה הצרכניות שיש צורך לבדוק את אותם הענפים, כי לעתים קרובות יש מתאם בין חוסר שביעות-רצון קיצוני לבין שיעורים גבוהים יחסית של פגיעה בזכויות הצרכן. בהצלבה עם נתונים נוספים שבידי הרשות, יש בכך כדי לסייע לה בתעדוף האכיפה שלה".

ויש גם נקודות אור יחסית: הענפים המאופיינים ברמת שביעות-רצון גבוהה יחסית הם ענף הספרים, המגזינים ומכשירי הכתיבה, ענף התרבות והספורט, מוצרי חשמל קטנים וחשבון חשמל.

המדדים שבהם התבקשו הצרכנים לדרג את הענפים הם מ-1 - הציון הכי נמוך, ועד 10 - הציון הכי גבוה. את הציון העניקו המשיבים לפי מספר שאלות. משקלול כלל הציונים עולה כי גם בתחום רכישת הספרים שקיבל את הציון הגבוה ביותר, עדיין מדובר בציון נמוך יחסית שהסתכם ב-7.42 בממוצע.

ענף התיווך לעסקאות נדל"ן, שזכה לציון הנמוך ביותר, דורג בציון 5.27 - תעודת עניות שיש הרבה מה להסיק ממנה.

ענפים נוספים שזכו לדירוג אדום, כלומר שלילי, כוללים לא מעט ענפים מתחום הביטוח והחיסכון הפנסיוני, כך בנושא ביטוח דירה (ציון ענפי 6.23), חיסכון פנסיוני (6.13), נטילת הלוואה שאינה משכנתה (6.17) ונטילת משכנתה (5.77). תחום אחר שלא חביב על הצרכנים מתייחס לחברות הגז (ציון כולל ממוצע: 6.21). 

בעיית אמון

ומה עם האמון? זהו הבסיס למערכת יחסים בעולם מתוקן שבין הצרכנים לעוסקים. לפי הסקר עולה כי אמון כזה לא קיים במשק הישראלי. גם כאן הציון הגבוה שקיבל ענף הספרים וכלי הכתיבה הוא יחסי, משום שהוא הסתכם ב-7.04 מתוך 10. ענף תיווך הנדל"ן זכה לדירוג הנמוך 3.73 במדד האמון, ציון שלמעשה משקף את חוסר האמון. כמוהו גם ענף המוסכים בכל הנוגע לתיקון, טיפול ובדיקת כלי רכב שלוקה בחוסר אמון עם הציון 3.9. גם תחום אחזקה ותיקון הבית שמסתפק בציון הרעוע 3.96 מתוך 10 בסוגיית האמון.

גם חברות הסלולר יכולות לערוך לעצמן חשבון נפש עם הציון 4.53 שהעניקו להם הצרכנים לשאלה "עד כמה אתה מאמין שחברות הענף בישראל מכבדות את החוקים והתקנות להגנת הצרכן (הצגת מחיר, הטעיה, ביטול עסקה, פרסום מטעה וכו')". 

השאלה שעליה נתבקשו הצרכנים להשיב בחלוקה ענפית היא "במהלך השנה האחרונה באיזו מידה הרכישה ושירות הלקוחות ענו על ציפיותיך?". גרף התוצאות מראה בעיקר תוצאות שליליות - ושוב ענף הנדל"ן מככב לרעה עם הציון 5.3 מתוך 10. ענף רכישת הספרים וכלי הכתיבה דורג במקום הראשון עם הציון הממוצע 7.82 לשאלה הזו.

השוואת מחירים - נקודת תורפה

אחת מנקודות התורפה שאף העלתה ועדת טרכנברג שהתכנסה בעקבות המחאה החברתית ההיא של קיץ 2011 נוגעת ליכולת של הצרכנים להשוות מחירים. מתוך אותה נקודה עלה חוק המחייב את רשתות המזון להעביר למאגר מידע ממשלתי מחירים על כל המוצרים שנמכרים בכל הסניפים. מאגר עצום שנראה ככתב סתרים שאין לצרכנים יכולת למצוא את הרגליים ואת הידיים בתוכו. אותם נתונים עוברים לצרכנים דרך אפליקציות ואתרים פרטיים (דוגמת פרייסז, מייסופרמרקט או זאפ), וגם כאן אין היענות מצד הצרכנים לערוך השוואה מקדימה לפני שהם יוצאים לקניות. מאגרים אחרים שהקימה הממשלה כוללים את היכולת להשוות מחירי ביטוח ומוצרי פנסיוניים.

עם זאת, נדמה כי הצרכנים סיגלו לעצמם בעיקר את המנהג להשוות מחירים של מוצרי חשמל באונליין, לגשת עם המחירים לחנויות ולנסות "ליישר קו". לשאלה "כמה קל להשוות בין ספקים שונים בענף בישראל (היצע, השוואת מחירים, תנאי תשלום וכו'?) - גם הענף שקיבל את הדירוג הגבוה יחסית הסתפק רק בציון 6.22 מתוך 10, וזהו תחום רכישת מוצרי מחשב וקונסולות משחקים. תחום רכישת מוצר חשמלי קטן דורג ב-6.19. הציון הגרוע ביותר הוענק לענף הבנקאות שהסתפק ב-3.78 בכל הנוגע להשוואה של עלויות חשבונות העו"ש. נושא תחזוקת הרכב "זכה" לציון 3.82 מתוך 10 בכל הנוגע ליכולת להשוות בין מחירים. שימוש בכרטיס אשראי דורג ביכולת ההשוואה ב-4.17, והשוואת החיסכון הפנסיוני למרות הרפורמה שמציגה בחשבוניות את מחיר הממוצע שמשלמים הצרכנים דורג עם הציון הנמוך 3.89.

יש תחרות? לשאלה באיזו מידה אתה מרוצה ממספר החברות בענף, קיבלו כל הענפים את הציון הממוצע 6. בתחום הביגוד וההנעלה העניקו הצרכנים את הציון 7, בדומה למוצרי מחשב ורשתות מזון (סופרמרקט). בכל הנוגע לנטילת משכנתה או לתיווך נדל"ן הצרכנים מרגישים שהבחירה דלה.

צרכנים כבולים?

בתגובה לשאלה "עד כמה קל להחליף ספק בענף", העניקו הצרכנים ציון נמוך מאוד למספר ענפים: חברות הגז קיבלו את הציון 3.11 מתוך 10. גם ענף ספקיות התקשורת לטלפונים סלולריים - חרף התחרות וריבוי השחקנים בענף, ולמרות העובדה שאסור לחברות לכבול צרכנים בהתחייבות - זוכה לציון נמוך בכל הנוגע לאפשרות לעבור לספקית אחרת: הצרכנים מרגישים כי המעבר בין חברות הסלולר מאתגר, והם העניקו לענף הזה את הציון 3.26.

ציון נמוך גם קיבלו הבנקים בכל הנוגע למעבר לבנק אחר (ציון 4). בטלפון הנייח, תחום שהולך ונעלם ובו פועלות מעט שחקניות, העניקו הצרכנים את הציון הגבוה יחסית 6 בכל הנוגע למעבר בין חברות.

המסקנה מהסקר הזה היא ברורה ואינה מפתיעה - השירות שהצרכנים הישראלים מקבלים הוא ברמה ירודה עד כדי מביכה. השאלה היא מתי הצרכנים יפנימו את כוחם, לא יקבלו שירות רע כמובן מאליו וינטשו חברות שהעניקו להם שירות גרוע. הכוח נמצא בידי הצרכנים, אולם נדמה כי במשוואה שבין צרכנים לחברות, שני הצדדים עוד לא הפנימו את זה.

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?