גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור החמישי: מכרז שתקוע כמו עצם בגרון לחברות הסלולריות, אבל אי אפשר בלעדיו

קריאת העתירה של חברות הסלולר נגד מכרז הדור החמישי חושפת את המשבר הקשה שבו נמצא שוק התקשורת בישראל ● המשבר חוצה ענף ולמרבה הצער שוק התקשורת פחות מעניין את שוק ההון ואת המשקיעים הבינלאומיים

נתי כהן מנכ"ל משרד התקשורת/ צילום: שלומי יוסף
נתי כהן מנכ"ל משרד התקשורת/ צילום: שלומי יוסף

קריאת העתירה של החברות סלקום, גולן טלקום ואקספון נגד מכרז הדור החמישי, ותגובת יתר המפעילים ומשרד התקשורת, חושפת את המשבר הקשה שבו נמצא שוק התקשורת בישראל. טועה מי שחושב שמדובר במשבר רק בשוק הסלולרי. המשבר חוצה ענף ולמרבה הצער שוק התקשורת פחות מעניין את שוק ההון ואת המשקיעים הבינלאומיים. משוק עתיר השקעות וטכנולוגיות השיח הפך להיות שיח של הישרדות, החברות מדשדשות בהפסדיהן וכולם מחכים ש-7 השנים הרעות יסתיימו ויבואו זמנים טובים יותר.

ייתכן והשינוי בשוק יבוא דרך שני אירועים מרכזיים שצפויים להתרחש בשנה הבאה. הראשון הוא חילוץ שוק התשתיות הנייחות וכניסת בזק לעולם הסיבים האופטיים, והשני הוא נושא כתבה זו - מכרז הדור החמישי בסלולר. לא לחינם משרד התקשורת ואגף התקציבים באוצר שמים את כל יהבם על שני נושאים אלה. הם מבינים שהפיגור של ישראל אחרי שאר העולם יילך ויחריף אם השנה לא תחול התקדמות בשני הנושאים. לכן מעניין לקרוא בעתירה כיצד משרד התקשורת, שיש לו אחריות כבדה מאוד למשבר שבו אנחנו נמצאים, הפנים שעליו גם מוטלת האחריות להוציא אותנו ממנו. בשולי הדברים, נציין כי ההתפתחות האחרונה בעתירה נגד המכרז הוא צו הביניים שנתן בית המשפט לעניינים מנהליים בסוף השבוע שעבר לעיכוב ההליכים.

הדור החמישי בסלולר, כבר ברור לכולם, אינו עוד שדרוג ברשת. בממוצע התעשייה הסלולרית בעולם מחליפה "דור" כל 10 שנים. אלא שבישראל הפיגור הרגולטורי הביא לכך שהמדינה עכבה במודע את הכניסה לדור הרביעי על מנת לחולל את הרפורמה בסלולר וכך קרה שההטמעה של הדור הרביעי במקביל לתחרות המואצת הובילו למצב של פיגור בהשקעות ביחס לעולם. בישראל החלה פרישת רשת דור 4 רק בשלהי שנת 2015 באיחור ניכר מן העולם וטרם הסתיימה במלואה. בשל השקת השירות המאוחרת, שירות דור 4 טרם מסופק באופן מיטבי בישראל. מנגד, בשנה הקרובה טכנולוגיית דור 5 צפויה להיכנס לשימוש מסחרי בעולם, בהיקפי פריסה משמעותיים.

להבדיל מההתפתחות הטכנולוגית האבולוציונית בין הדורות הסלולריים עד כה, כניסת טכנולוגיית דור 5 נתפשת בעולם כמהפכה של ממש, כותב המשרד בתגובתו, והוא צודק. "הדור הבא של טכנולוגיות הסלולר נועד לספק שירותי סלולר שיאפשרו קצבי העברת נתונים אולטרה מהירים, בקיבולת גדולה יותר, ברמת אמינות גבוהה יותר ובהשהיה נמוכה יותר. תכונות אלה צפויות לאפשר יישומים חדשים, מודלים עסקיים חדשים, ושירותים חדשים וחדשניים במגזרים שונים בתעשייה, ובכך ייחודיותה של קפיצה טכנולוגית זו, ותפישתה כמהפכה" . מכאן ברור מדוע המשרד רוצה לקדם את מכרז הדור החמישי - תחבורה, חקלאות, בריאות, הכל הולך להיות מושפע באופן חסר תקדים מהטכנולוגיה החדשה.

"השנים האחרונות מאופיינות בהידרדרות איכות רשתות הסלולר בישראל"

מנתונים שהציג המשרד בעת הזו כבר החל שימוש מסחרי בטכנולוגיית דור 5 ב-9 מדינות החברות בארגון ה-OECD ובמדינות נוספות אשר אינן חלק מהארגון, וביניהן סין. היקף הפרישה בכל מדינה, כמו גם כמות המדינות להן תהיה רשת דור 5 , צפויה לגדול משמעותית בשנה קרובה: באירופה בלבד, 12 מדינות ערכו מכרזים לתדרי הדור ה- 5 עד לחודש ספטמבר 2019 .

"בעוד שמדינת ישראל הייתה בין המדינות הראשונות בה נפרש דור 3, ישראל מצויה כיום בפער בתחום פרישה ופיתוח של תשתיות סלולריות, אשר בא לידי ביטוי בהיקף פרישת רשת דור 4 ובאיכות הרשת הנפרשת. השנים האחרונות מאופיינות בהידרדרות ושחיקה מתמשכת של איכות רשתות הסלולר בישראל ביחס לעולם, וזאת, בין היתר, בשל מצאי תדרים נמוך ביחס לביקוש, והשקעה מאוחרת בתשתיות דור 4 . כך, בינואר 2018 דורגה ישראל רק במקום ה-59 במדד השוואה בינלאומי לעניין מהירות גלישה. לאחר כשנתיים, בנובמבר 2019 , דורגה ישראל במקום ה-78 בעולם במהירות גלישה סלולרית, הרחק ממדינות ה-OECD ובסמוך למדינות כגון הרפובליקה הדומיניקנית, הונדורס, בליז, מלזיה ומיאנמר".

הסכנה בעיכוב המכרז לפיכך ברורה: "כל עיכוב בהליך הקצאת התדרים במכרז מושא העתירה יביא לדחייה משמעותית נוספת בפרישת התשתיות ביחס למדינות העולם ויפגע ביכולתה של מדינת ישראל להתקדם בתחום הטכנולוגי ולהיות מרכז פיתוח מוביל לשימושי דור 5 . כן תיפגע היכולת להטמיע את טכנולוגיות הדור ה-5 במגוון ענפי התעשייה, מעבר לגבולות הסלולר. כמו כן, עיכוב זה צפוי להשפיע על ביסוס רשתות הפס רחב הקיימות של הדור ה-4 ולפגיעה ברמת השירות של המנויים כבר בעת הקרובה", נכתב בתגובת משרד התקשורת.

כשכולם יושבים על הגדר נדרש משרד התקשורת לקבל החלטות כואבות

מהצד השני נשאלת השאלה אם זה המצב, איך יכול להיות שהחברות בישראל יוצאות נגד המגמה העולמית ומנסות לעכב את המכרז? היחידה שהתעלתה מעל השיקולים הצרים היא פרטנר שאמרה שלמרות כל הטענות שיש לה נגד שיטת המכרז היא מעדיפה שייצא כי העיכוב לא שקול לנזק. פלאפון הייתה יותר מסויגת בתגובתה לעתירה וניכר שהיא לא הייתה מזילה דמעה אם המכרז היה נדחה, אך לנוכח ההיערכות של החברה למכרז בכל הקשור להתקשרויות עם ספקים והיערכות פנימית - נראה שיש לה תוכניות מרחיקות לכת לגבי הדור החמישי.

הסיבה שהוט רוצה לדחות את המכרז והביעה תמיכה בעתירה, נובעת מכך שהיא לא רוצה את ההשקעה החדשה על הראש, במיוחד כשהיא נדרשת לעשותה עם פרטנר. שתי החברות שותפות ברשת ועל פי המכרז הן חייבות לפיכך להגיש הצעה משותפת. היות והוט מחפשת להתמזג עם פרטנר או עם סלקום, כניסה למכרז בשותפות היא צרה צרורה וכובלת אותה במהלכי מיזוג עתידיים.

בסלקום, גולן ואקספון, המצב די דומה. החברות מעדיפות שיבוא שינוי שכולם בשוק מתפללים שיגיע ולכן ההצעה המשותפת של מפעילים והכניסה להשקעות משותפות היא צרה צרורה מבחינתן וכמה שיידחה המכרז יותר טוב. גולן טלקום ואקספון יושבות וממתינות לשעת כושר מבחינתן למהלך של השתלטות על סלקום. מאידך, אצל האחרונה לא ברור מה רוצה בעל הבית אדוארדו אלשטיין. מצד אחד הוא בחן ברצינות מיזוג עם הוט, ומצד שני הוא השתתף החודש בהנפקה של סלקום והזרים לה 169 מיליון שקל כדי לסייע לה בתוכנית ההבראה. בסיטואציה הזאת, שבה כולם יושבים על הגדר (וזה עוד לפני שדיברנו על התוכניות של הקונגלומרט האצ'יסון והאם הוא חוזר לפרטנר ומקבל היתר שליטה ומהן תוכניותיו בכלל - האם הוא רוצה באמת להיכנס או לא) נדרש משרד התקשורת לקבל החלטות כואבות. מצד אחד הוא מבין שחובתו הלאומית היא להוציא את המכרז כמה שיותר מהר לפועל כי הוא הפנים את המשבר בשוק התקשורת, ומצד שני המכרז עשוי לחבל במיזוגים שגם המשרד רוצה שיקרו.

מה עושים במצב כזה? כנראה שהשיקול הראשון גובר. ניתן לשער שאם הייתה מונחת בפני המשרד בקשה למיזוג בין סלקום להוט או כל מיזוג משמעותי אחר הוא היה מעכב את המכרז, אבל כל עוד אין דבר כזה על הפרק הוא לא יסכים לדחייה כי תמיד ייתכן שיהיו מיזוגים בשוק ואי אפשר לנהל מדיניות באופן הזה. מכאן ניתן להסיק שהרעשים על שיטת המכרז הם רעשי רקע. כמובן שאפשר וצריך לשאול האם המשרד נתן את מירב ההקלות האפשריות לחברות הסלולריות. בימים אלה המשרד מכיר בכך שלבזק אין כדאיות כלכלית בפריסת סיבים אופטיים באופן מלא ולכן בנה מודל חדש שאמור להקל עליה.

האם ההקלות שהמשרד נותן לפיכך לסלולריות והוא אכן נותן - מספיקים? כל השאלה הזו מתמצית בסוגיה אחת בלבד שעליה מתעקש המשרד והיא האם להקצות את התדרים במכרז או לקבוע מחיר ולהקצותם ללא מכרז כפי שדורשות החברות. אם אין מחסור אמיתי בתדרים, למה שהמדינה באמת לא תחלק אותם במחיר שתקבע? כשיש מחסור בתדרים ברור שצריך מכרז כי זו הדרך הכי נכונה כלכלית להקצותם, אבל כאשר אין מחסור ויש מספיק לכולם, ואם יש כזו חשיבות אדירה להשקעה בדור החמישי, כפי שהמשרד טוען, למה שהחברות לא ישלמו על התדרים וייצאו לדרך בלי כל הבלגן שנוצר? התשובה לכך היא פשוט מפני שזה צלם בהיכל עבור הכלכלנים. ועדה שיושבת מ-2017 כדי להכשיר מכרז תקום ותגיד שאפשר להקצותם בדרך קלה ללא מכרז? אז מה הם עשו כל השנים? ולכן הערכה היא שהמשרד לא ייסוג מעמדתו מה גם שהוא חושש מאד שאי היציבות השלטונית לא תתרום לקידום המכרז כי ממשלה חדשה עד שתיכנס ותתבסס רק תביא עוד דחייה ואז גם האוצר יכול שייסוג מההקלות שהסכים לתת. בקיצור מכל הבחינות עדיף למשרד התקשורת להוציא את המכרז כמה שיותר מהר.

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

הבטחה אחת הקפיצה את מניית טסלה. אבל האם היא יכולה לעמוד מאחוריה?

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?