גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדר האמריקאי צ'רלס קוך ישקיע 250-200 מיליון דולר ויהפוך לבעל השליטה באינסייטק

במסגרת המהלך המשולב, שמשקף שווי של מעל 700 מיליון דולר לחברת המכשור הרפואי, מוכרת אלביט מדיקל את רוב החזקותיה באינסייטק תמורת כ-100 מיליון דולר - במהלך שנועד לפירעון החובות למחזיקי האג"ח

חברת אלביט הדמיה  והחברה הבת אלביט מדיקל  חתמו אמש (א') על ההסכם מחייב למכירת רוב מניותיהן בחברת המכשור הרפואי אינסייטק (Insightec) בתמורה ל-103.5 מיליון דולר. העסקה משקפת לאינסייטק שווי של 720-710 מיליון דולר בדילול מלא.

הרוכשת בעסקה היא חברת ההשקעות הרפואיות KDT Medical Investments, שנמצאת בבעלות תאגיד הענק קוך תעשיות (Koch Industries) של המיליארדר צ'רלס קוך. קוך תעשיות כבר מחזיקה כיום ב-17% ממניות אינסייטק, לאחר שהשקיעה בה בסיבוב הגיוס הקודם סכום של 150 מיליון דולר לפי שווי של 610 מיליון דולר אחרי הכסף. כך, שכעת תגדל החזקתה בכ-14.5% לכ-31.5%.

בנוסף לכך, דווח כבר אתמול כי אינסטייק עצמה חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם אחד מבעלי מניותיה הקיימים להשקעה נוספת בהיקף של 100-150 מיליון דולר. שם המשקיע לא נמסר, אולם ככל הנראה גם בעסקה זו מדובר על קוך תעשיות שתשקיע את הסכום ישירות באינסייטק ותקבל בשל כך את השליטה בה.

מדובר בהשקעה שמתוכננת להתבצע בתמורה להקצאת מניות בכורה מסדרה F החדשה לפי מחיר של 3.66 דולר למניה, וזאת לעומת מחיר של 2.68 דולר למניה לפיו הוקצו מניות בכורה מסוג E בגיוס הקודם. במסגרת אותה עסקת השקעה, גם תבוטל הזכות העודפת שניתנה בעבר למחזיקי מניות הבכורה מסדרות C, D, ו-E במקרה של אקזיט, ואלו יקבלו בתמורה 52 מיליון מניות בכורה נוספות.

קוך תעשיות היא אחת משתי החברות הפרטיות הגדולות בארה"ב. מדובר בקונגלומרט של נפט, גז וסחורות, שמרכזו בוויצ'יטה שבמדינת קנזס, המעסיק יותר מ-100 אלף עובדים ברחבי העולם, והוא בעל מחזור הכנסות שנתי של יותר מ-100 מיליארד דולר.

אינסייטק פיתחה ומשווקת מערכת לביצוע צריבה של רקמות באמצעות גלי אולטרסאונד ממוקדים בהנחיית MRI, לטיפול ברעד ממקור שאינו פרקינסוני ולשם פתיחת מחסום הדם-מוח. בתשעת החודשים הראשונים של 2019 הציגה אינסייטק צמיחה של 10% בהכנסות ל-22 מיליון דולר ועלייה של 19% בהפסד הנקי ל-37 מיליון דולר.

אינסייטק הציגה בסוף ספטמבר 2019 מאזן הכולל מזומנים בקופה בשווי של 77 מיליון דולר. קצב שריפת המזומנים של החברה עמד על 40 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2019, כך שבלא השקעה נוספת עלולה החברה להיוותר ללא מזומנים במהלך 2021.

אינסייטק, נזכיר, הוקמה כחלק מאלביט הדמיה המקורית, כשזו עוד עסקה בתחום ההדמיה הרפואית. כשמשקיע הנדל"ן המנוח מוטי זיסר השתלט על החברה, והפך אותה לחברת נדל"ן הפועלת במזרח אירופה, הוא נאלץ, על פי תקנון החברה, להמשיך ולהחזיק את אינסייטק פעילה, אבל בהמשך "התאהב" בחברה - והיא נהפכה לאחד הנכסים שבהם תלה זיסר את התקוות הגדולות ביותר בפורטפוליו שלו.

בהמשך, תחת שליטת זיסר, נקלעה פעילות הנדל"ן של אלביט הדמיה לחובות, וב-2014 בוצע בה הסדר חוב ענקי, שבמסגרתו נכנסה קרן יורק לחברה. עוד לפני כן, ב-2010, פוצלו החזקות אלביט הדמיה בחברות הרפואיות אינסייטק וגמידה סל לפעילות בורסאית נפרדת - אלביט מדיקל, שבה מחזיקה כיום אלביט הדמיה 61%.

בסוף 2018 התראיין ל"גלובס" מוריס פרה, מנכ"ל אינסייטק, וטען כי הוא רואה בעתיד החברה אקזיט בהיקף של 50-60 מיליארד דולר. מסתבר כי באלביט הדמיה החליטו שלא להמתין לכך.

פירעון מוקדם והצעת רכש עצמית

את אלביט הדמיה מוביל בשנים האחרונות רון הדסי, שמחזיק בתפקידי היו"ר והמנכ"ל שלה וכן בתפקיד יו"ר החברה הבת, אלביט מדיקל. שתי החברות מבקשות לממש את ההשקעה באינסייטק במטרה לפרוע בתקופה הקרובה את מלוא התחייבויותיהן למחזיקי האג"ח שלהן.

אלביט מדיקל מחזיקה כיום ב-18% מאינסייטק וכן ב-7% ממניות חברת הביוטק גמידה סל. במסגרת העסקה הנוכחית היא תמכור כ-14.3% ממניות אינסייטק בתמורה ל-102.2 מיליון דולר. כך, שלאחר המכירה וההשקעה המתוכננת, אמור שיעור החזקתה באינסייטק לרדת ל-3.1% (2.5% בדילול מלא).

את תמורת המכירה מייעדת אלביט מדיקל לפירעון מוקדם של מלוא החוב שלה למחזיקי איגרות החוב מסדרה ג', בהיקף של כ-185 מיליון שקל (כ-53 מיליון דולר). סכום נוסף של כ-38 מיליון דולר מייעדת אלביט מדיקל לצורך חלוקה לבעלי מניותיה.

עם זאת, החלוקה לא תבוצע באמצעות דיבידנד לבעלי המניות של אלביט מדיקל, אלא באמצעות הצעת רכש עצמית למניות החברה לפי מחיר של 0.302 דולר למניה (כ-1.05 שקל למניה). אלביט הדמיה, שמחזיקה כאמור ב-61.6% ממניות אלביט מדיקל, כבר דיווחה על כוונתה להיענות להצעת הרכש.

לאלביט הדמיה חוב של 139 מיליון שקל (40 מיליון דולר) למחזיקי האג"ח שלה מסדרה ט', אותו היא מעוניינת לפרוע באמצעות היענות להצעת הרכש. בנוסף, מחזיקה החברה בכ-2 מיליון שקל ערך נקוב של אג"ח אלביט מדיקל שאמורים להיפרע, וכן בכ-0.2% ממניות אינסייטק, אותן היא תמכור לקוך תעשיות בתמורה ל-1.2 מיליון דולר (כ-4.2 מיליון שקל). 

מי אתה צ'רלס קוך: מיליארדר ופעיל פוליטי בימין האמריקאי

צ'רלס קוך בן ה-84 הוא איש עסקים מיליארדר מארה"ב, הבעלים והמנכ"ל של Koch Industries - על פי פורבס, החברה הפרטית האמריקאית השנייה בגודלה מבחינת הכנסות. הקבוצה שבניהולו כוללת חברות תעשייתיות שונות, בהן יצרנית הנייר Georgia-Pacific, חברת הכימיקלים Flint Hills Resources ו-Koch Minerals, לצד חברות רבות נוספות. הקבוצה כולה מעסיקה למעלה מ-120 אלף עובדים והכנסותיה השנתיות הן בגובה כ-110 מיליארד דולר. לפי פורבס, הונו של קוך נאמד ב-42.6 מיליארד דולר.

קוך מחזיק ב-42% מהקבוצה, ואחיו דיוויד, שנפטר בקיץ האחרון, החזיק בשיעור דומה. האחים ירשו את העסק מאביהם פרד קוך והרחיבו את פעילות הקבוצה לאורך השנים (האח פרש מתפקידו כנשיא הקבוצה ב-2018 על רקע בריאותו).

קוך מוכר גם כתורם פוליטי משמעותי בימין האמריקאי. הוא מזוהה כבעל עמדות ליברטריאניות ותומך בצמצום למינימום של תפקיד הממשלה, והרחבת תפקידו של השוק הפרטי. הוא הקים ומממן מספר ארגונים ומכוני מחקר שמקדמים את תפיסת העולם בה הוא מחזיק, ומימן גם קבוצות שהתנגדו לנשיא אובמה.

עם זאת, בשנת 2016, כשדונלד טראמפ התמודד לנשיאות מול הילארי קלינטון, קוך נשאל בראיון למגזין פורצ'ן במי יבחר, והשיב שזו כמו בחירה בין סרטן להתקף לב. בהמשך, ב-2018, קוך ואחיו הובילו קמפיין נגד מדיניות מכסי המגן שהוביל טראמפ. עם זאת, בימים האחרונים פורסם שאירוע שנועד להודות לתורמים הגדולים לקמפיין טראמפ בבחירות 2020, ייערך בקרוב בביתו של אחיו של קוך - ביל קוך. 

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: אחד ההרוגים בתקיפה שמיוחסת לישראל - בכיר חיזבאללה שפעל בסוריה אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם