גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שדה של גדולים: נתב"ג נערך להזדמנויות של העשור החדש, והוא לא היחיד

נמל התעופה בן-גוריון אומנם לא נכנס השנה לרשימת שדות התעופה הגדולים בעולם, אבל ככל הנראה הוא נמצא בדרך לשם ● את מי הוא יפגוש ברשימה, ומה זה אומר על גובה האגרות שהמדינה תגבה?

נתב"ג / צילום: איל יצהר
נתב"ג / צילום: איל יצהר

חרף הציפיות והערכות, בסיכום תנועת הנוסעים של 2019, נתב"ג לא נכנס לקטגוריית נמלי התעופה הגדולים בעולם. תנועת הנוסעים בנתב"ג ב-2019 הסתכמה בכ-24 מיליון נוסעים בתנועת הלוך ושוב - פחות מהרף של 25 מיליון נוסעים שהיה מעלה את נתב"ג לקטגוריה של נמלי התעופה הגדולים בעולם.

יש להניח כי בסיכום שנת 2020 יעבור נתב"ג להגדרה של נמל תעופה גדול, תואר שהוא ציפה לקבל כבר השנה. הוא ממשיך לצמוח, אבל בקצב מתון: ב-2018 הסתכמה תנועת הנוסעים הבינלאומית בנתב"ג ב-22.3 מיליון - זו הייתה עלייה של כ-11% לעומת תנועת הנוסעים ב-2017. בשנה זו קצב הגידול בתנועת הנוסעים לעומת 2016 כבר שיקף צמיחה של 15%. והשנה יש האטה מסוימת: סיכום 2019 משקף צמיחה של כ-7.5% בתנועת הנוסעים אל מול השנה הקודמת, לא בקצב דו-ספרתי שלו הורגלנו בשנים האחרונות, אבל עדיין בקצב הגבוה פי 2 מהגידול העולמי בתנועת הנוסעים.

לפני שנסכם את השנה, נעיף מבט על פני עשור. תנועת הנוסעים בנתב"ג על פני תקופה של עשר שנים הגיעה ל-163 מיליון נוסעים. 48.5 מיליון הטיסה אל על. בהסתכלות על תקופה של עשר שנים, אל על אוחזת בנתח של 36% מכלל הנוסעים בטיסות מישראל, אלא שבשנים האחרונות הנתח של אל על הלך ופחת ככל שהשמיים המשיכו להיפתח לחברות הזרות. כיום מחזיקה אל על בפחות מ-25% מנתח הפעילות הבינלאומית.

טורקיש איירליינס - שמפעילה כיום 10 טיסות יומיות לאיסטנבול, בעיקר כיעד ביניים לטיסות קונקשן - הטיסה על פני עשר שנים כ-7.33 מיליון נוסעים מישראל ואליה. איזי ג'ט שלישית: חברת הלואו קוסט מבריטניה והראשונה שנחתה בישראל מבין החברות המוזלות הטיסה כ-5.85 מיליון נוסעים בעשור האחרון. רביעית ארקיע, שהטיסה על פני העשור 5.78 מיליון נוסעים; ואחריה לופטהנזה, שבסיכום עשור דורגה חמישית עם 4.78 מיליון נוסעים. 

קדימות לטיסות לואו קוסט

בדוח האחרון שמסכם את 2019 לופטהנזה כבר תדורג מתחת לעשירייה הראשונה - גם זה משקף את השינוי בתמהיל התעופתי בישראל שנותן קדימות לחברות הלואו קוסט. אירופלוט הרוסית, שגם היא דומיננטית בטיסות קונקשן ליעדים שונים, הטיסה על פני עשור 4.48 מיליון נוסעים בקווים מישראל; ואחריה ישראייר המדורגת שביעית עם תנועה של 4.44 מיליון נוסעים. וויז אייר, שפועלת בישראל רק כחמש שנים, הספיקה להיכנס לעשירייה הפותחת במקום השמיני עם 4.22 מיליון נוסעים. מתחתיה אוקראיין איירליינס ואליטליה.

ואכן, בסיכום 2019 התחזקות חברות הלואו קוסט באה לידי ביטוי בדירוג החברות שהטיסו הכי הרבה נוסעים: אל על עומדת בראש עם תנועה של 5.83 מיליון נוסעים, עלייה של 3% שהחברה יכולה לזקוף לזכותה (אחרי סטגנציה בשנה קודמת).

את המקום השני בדירוג תופסת וויז אייר, שהדיחה את טורקיש איירליינס מהמקום הזה. וויז אייר הטיסה ב-2019 יותר מ-1.28 מיליון נוסעים, עלייה של 21% לעומת שנה קודמת. שלישית - איזי ג'ט, שהטיסה 1.172 מיליון נוסעים שהסבו לה צמיחה של 15% אל מול השנה הקודמת. טורקיש איירליינס, שפינתה את מקומה לשחקניות הלואו קוסט, היא רביעית ועדיין חברת הלגאסי (חברת תעופה מסורתית) הזרה החזקה בנתב"ג - היא הטיסה 1.171 מיליון נוסעים וצמחה ב-8%.

שתי החברות הישראליות האחרות הציגו צמיחה גם הן: ישראייר הטיסה בסיכום השנה החולפת כ-768 אלף נוסעים, שהסבו לה גידול מרשים של 17%. ארקיע בסיכום השנה הטיסה בקווים הבינלאומיים כ-760 אלף נוסעים - צמיחה של 11%.

הגודל כן קובע - נמלי התעופה בעולם נחלקים לפי קטגוריות גודל בהתאם לתנועת הנוסעים שחולפת בהן. הנוסעים הנספרים הם אלה שנוחתים, אלה שממריאים וגם נוסעים שנמצאים בטיסות מעבר ושוהים בשדה רק במסגרת עצירת ביניים, נוסעים אלה נספרים למעשה פעמיים - כנוחתים וכממריאים.

החלוקה היא לנמלי תעופה גדולים, בינוניים וקטנים. כיום מוגדר נתב"ג כשדה תעופה בינוני, כשרק לפני 5 שנים הוא דורג כשדה תעופה קטן.

נמלי תעופה גדולים נבחנים ברמת השירות שהם אמורים להעניק לנוסעים, כאשר גם האגרות שהמדינה גובה מהנוסעים יכולות להשתנות בהתאם. נמלי תעופה גדולים הם מבוקשים יותר מטבעם, ולכן, כשהביקוש גדל, המחיר יכול לעלות. האם במצב כזה רשות שדות התעופה תשאף להגדיל את האגרות?

כיום משלמות חברות התעופה בנתב"ג אגרה של 26 דולר בטרמינל 3 ואגרה של 11 דולר בטרמינל 1 לכרטיס נוסע. גובה האגרות הוא פועל יוצא של ביקוש לנמל התעופה, כשהוא נע בין 40 ל-70 דולר לנוסע בנמלי תעופה גדולים, ומאמיר אף ל-100 דולר בעמוסים דוגמת הית'רו בלונדון, שנחשב לאחד מנמלי התעופה המבוקשים ביותר בעולם על-ידי חברות התעופה.

נמל תעופה גדול או לא - ברשות שדות התעופה נערכים לגידול בתנועת הנוסעים באמצעות פיתוח הרחבת שטחי נמל התעופה, לרבות טרמינל חדש. התוכניות, בהשקעה של מיליארדי שקלים, כוללות גם הוספת דלפקי צ'ק-אין, לרבות עמדות עצמאיות, הוספת מסועים לכבודת הנוסעים, הרחבת מערך החניונים ועוד.

המטרה: לעקוף את אטלנטה

אז מי הם נמלי התעופה הגדולים בעולם שנתב"ג עשוי להיכנס לליגה שלהם, ובתקווה שכבר בשנה הבאה? בראש רשימת הגדולים מדורג שדה התעופה Hartsfield-Jackson באטלנטה ארה"ב, שתנועת הנוסעים שבו מסתכמת ב-107 מיליון נוסעים בשנה. אחריו נמל התעופה הבינלאומי של בייג'ינג, סין - המדינה הצומחת ביותר בנתוני תנועת הנוסעים והתיירות העולמית. בשדה הבינלאומי של בייג'ינג חלפו כ-101 מיליון נוסעים.

השנה החולפת נפתח בסין נמל התעופה המשוכלל בעולם, Daxing, שבמבט-על נראה ככוכב ים עצום על חמש זרועותיו. זהו נמל ענק ומרשים בעיצובו, שגם אוחז בתואר הטרמינל הגדול בעולם (במבנה אחד). השדה הזה כולל 400 עמדות שירות רובוטיות, וההבטחה היא שהנוסעים לא יצטרכו ללכת יותר מ-8 דקות מעמדות הביטחון ועד לגייט. בשלב ראשון השדה ישרת עד 2021 כ-45 מיליון נוסעים, כשהוא מתוכנן לקיבולת של 72 מיליון נוסעים עד לשנת 2025. עם השלמת בניית כל חלקי השדה (כיום הוא כולל 4 מסלולים מתוך 7 מתוכננים), המספרים יגדלו ל-100 מיליון נוסעים בשנה ו-4 מיליון טון מטען. 

מבט מבפנים לטרמינל של נמל התעופה הגדול ביותר בעולם Daxing בבייג'ינג, סין / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

רשויות התעופה בסין כבר הצהירו כי המטרה שעומדת לנגד עיניהם היא לשבור את השיא שבו אוחז נמל התעופה באטלנטה, ארה"ב. שאיפה זו לא תלושה מהמציאות: לפי ההערכות, עד לשנת 2040 צפויים הנוסעים הסיניים לתפוס נפח של 20% מכלל התעופה העולמית עם היקף של 4 מיליארד נוסעים בשנה. במקום השלישי ברשימה העולמית נמצא נמל התעופה של דובאי, שתנועת הנוסעים בו עמדה על 90 מיליון נוסעים.

במקום הרביעי, נמל התעופה הבינלאומי של לוס אנג'לס שתנועת הנוסעים שבו הגיעה ל-87.5 מיליון. במקום החמישי נמל התעופה Haneda בטוקיו, שתנועת הנוסעים שבו הסתכמה ב-87.1 מיליון. השנה מארחת טוקיו את המשחקים האולימפיים, ויש להניח כי בדירוג הבא השדה ידלג לשלבים עליונים בדירוג.

נמל התעופה O'Hare בשיקגו מדורג שישי עם תנועה של 83.3 מיליון נוסעים. במקום השביעי נמצאת הנציגות הראשונה מאירופה: נמל התעופה הית'רו בלונדון שהגיע לתפוסה כמעט מלאה עם כ-80 מיליון נוסעים בשנה. הית'רו יתחדש בהרחבה משמעותית עם מסלול שלישי שיאפשר לו להציע עוד סלוטים (חלונות המראה) בשנים הקרובות - מנגד הברקזיט שמרחף מעל הממלכה עשוי להשפיע גם על תנועת הנוסעים, בעיקר בתוך אירופה מלונדון.

שמיני הוא נמל התעופה הבינלאומי של הונג קונג. השנה ההפגנות הסוערות שהתקיימו בהונג קונג לא פסחו על שדה התעופה, שגם נאלץ להשבית את ההמראות והנחיתות. תנועת הנוסעים שבו עמדה על 74.5 מיליון נוסעים. לשדה התעופה הבינלאומי של הונג קונג יש תכנון לגדול ולהשתכלל עד לשנת 2030.

נשארים באזור מזרח אסיה במקום התשיעי עם נמל התעופה הבינלאומי של שנחאי, שחלפו בו 74 מיליון נוסעים. את העשירייה סוגר נמל התעופה של פריז, שארל דה גול, עם תנועה של 72.2 מיליון נוסעים בשנה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"