גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתנה, החרטה ותכנון המס: האם נתנה לבת 3 דירות ואז דרשה אותן בחזרה. מה קבע בית המשפט?

האם, שמחזיקה 12 דירות, דרשה את החזרת הדירות לאחר שהסתכסכה עם בתה

האם הדירה ניתנה במתנה?  / צילום: קלר וויליאמס
האם הדירה ניתנה במתנה? / צילום: קלר וויליאמס

האם העברת שלוש דירות מאם לבת ללא תמורה היו מתנה שהעניקה האם לבת או העברה פורמלית בלבד לצורך תכנון מס של האם? בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב דן בשאלה זו לאחרונה ודחה את טענותיה של אם שתבעה מבתה היחידה להשיב לה שלוש דירות שהעניקה לה במתנה, כיוון שהדירות הועברו באופן פורמלי בלבד לצורך תכנון מס, ולא מתוך כוונה אמיתית להעביר אותן על שמה.

השופטת ורד שביט-פינקלשטיין התרשמה כי טענת "תכנון המס" נולדה רק לאחר שמערכת היחסים בין האם לבת התדרדרה, וכי שיקול המס לא היה השיקול המרכזי להעברת הדירות, אם היה קיים.

"אין עסקינן בהעברה לצורכי תכנון מס או מיסוי, אלא בהעברת מתנה שלמה וגמורה שנעשתה ברצונה וביוזמתה של האם, ללא קשר למס עיזבון עתידי", קבעה השופטת והוסיפה: "התרשמתי כי בעת העברת הנכסים לידי הבת האם ראתה בבת כשותפתה בכל רכושה לרבות בחשבון הבנק שלה, ועל כן 'שיקולי המס' היו רק שיקולים משניים (אם בכלל) בהעברת הדירות ובכל מקרה לא הסיבה העיקרית להן".

האם היא אישה אמידה שבבעלותה כ-12 דירות למעט שלוש הדירות שבמרכזו של הסכסוך, ודירה נוספת בשכונה יוקרתית בתל-אביב, שבה היא מתגוררת. בתחילת שנות האלפיים העבירה האם לבתה שלוש דירות - שתי דירות בנתניה ודירה בבת ים. לגבי שתיים מהדירות נערכו הסכמי מתנה, והשלישית הועברה במסגרת עסקת מכר, אך הבת מעולם לא שילמה את התמורה שננקבה בהסכם.

כשש שנים לאחר עריכת תצהירי המתנה והסכם המכר, נרשמו הזכויות בדירות על שם הבת, אך גם לאחר העברת הנכסים המשיכה האם לגבות את דמי השכירות שהתקבלו מהשכרת שתיים מהדירות, והדירה השלישית שימשה למגורי הבת.

בשנת 2007 נוצר קרע עמוק בין האם לבת, שהגיע לכדי נתק של ממש. במסגרת הסכסוך קיבלה הבת מבית המשפט צו למניעת הטרדה מאיימת נגד האם, לאחר שטענה כי האם עוקבת אחריה בדירתה השכורה וברחוב, אורבת לה ומטרידה אותה.

בתביעה שהגישה לביטול רישום שלוש הדירות על שם הבת, טענה האם כי הדירות הועברו לבתה באופן פורמלי בלבד, ולא הועברו הזכויות המהותיות והפוזיטיביות של הבעלות. באמצעות עו"ד ליאן קהת, טענה האם עוד כי לא היה שום היגיון להעביר שלוש דירות לבתה, שבאותה עת הייתה חיילת משוחררת, בת 21, התגוררה יחד עמה, ולא היה לה כל ניסיון בהשכרת דירות ובהתנהלות מול שוכרים.

עוד טענה האם כי המניע להעברת הנכסים לטובת הבת היה תכנון מס וחיסכון במס עיזבון עתידי, שהיה אמור להיות מוטל באותה עת. זאת, נטען, לאור המלצות ועדת בן בסט ולאור הצעת חוק שעלתה לראשונה לאישור הכנסת בנובמבר 2000. בסמוך להצעת חוק זו, נטען, נחפזה האם להעביר את הבעלות בשתי הדירות שניתנו במתנה לידי הבת, אך מס העיזבון לא הוטל לבסוף. 

עוד לטענת האם, העובדה שהיא זו שגבתה לכיסה את שכר הדירה שהתקבל מהדירות, מעידה על כך שהעברת הבעלות הייתה רק פורמלית ולא מהותית, ולכן הדירות שייכות לה.

מנגד טענה הבת, באמצעות עו"ד דורון קילשטיין, כי כל מטרת התביעה היא ניסיון נוסף ליצור קשר עמה, כחלק מהתנהגותה האובססיבית של האם כלפיה. 

השופטת ורד שביט-פינקלשטיין דחתה את תביעת האם וקבעה כי היא העבירה לבת את שלושת הנכסים כמתנה גמורה. השופטת ציינה, בין היתר, כי "לא זו בלבד שאין כל הגבלה על העברת הבעלות, והבעלות הושלמה ונגמרה ברישום ביוזמתה של האם, אלא גם יתר נסיבות המקרה מעידות על כוונתה של האם להעביר את הדירות במתנה לבתה, כוונה התואמת את ההעברה שנעשתה בפועל".

הנושא של רישום פיקטיבי של דירות על שם אדם אחר לצורך התחמקות ממס לא נדון בפסק הדין בהרחבה, משום שהאם טענה כי אין מדובר ברישום פיקטיבי. רישום בעלות בדירות השייכות לאדם על שם קרוב משפחה או בני זוג נחשב לתכנון מס לגיטימי, כל עוד הוא לא נעשה על-מנת להונות את רשויות המס, והרישום אינו רישום פיקטיבי, אלא נעשה מתוך כוונה אמיתית להעביר את הבעלות בנכס לאדם על שמו נרשם הנכס.

השופטת ציינה בפסק הדין כי "האם עצמה הדגישה כי אין מדובר בחוזה למראית-עין או בחוזה פיקטיבי שנועד להונות את רשות המסים, אלא בהעברת בעלות אמיתית, וכך הדבר אף הוצג כלפי רשות המסים, כך שגם עניין זה מחזק את הקביעה שבפנינו מתנה גמורה ושלמה במקרקעין".

ביחס לדמי השכירות קבעה השופטת כי האם זכאית להמשיך לגבות את דמי השכירות משתיים מתוך שלוש הדירות עד סוף חייה, כפי שעשתה עד היום. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון