גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבסט של סן סבסטיאן: נופים, חופים והכי הרבה ברים למ"ר

סן סבסטיאן שבחבל הבאסקים בספרד היא עיר כיפית, עם נופים וחופים, אבל יותר מכול היא יעד קולינרי: יש בה הכי הרבה ברים למ"ר, ומספר כוכבי מישלן הגבוה בעולם ביחס לאוכלוסייה

מבט אל העיר מכיוון מפרץ הקונכייה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
מבט אל העיר מכיוון מפרץ הקונכייה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

"מה הכי באסקי בעינייך?", אני שואלת את לאורה שהשכירה לנו את הדירה היפה במרכז סן סבסטיאן. "האוכל, כמובן", היא עונה לי בגאווה לאומית. ואכן, מעבר לנופים הנפלאים - החופים הפראיים של האוקיינוס האטלנטי וגלישת הגלים המשובחת שהם מספקים, פסגות הפירנאים והגיאולוגיה הייחודית - חבל הבאסקים בכלל וסן סבסטיאן בפרט מפורסמים קודם כול כיעד קולינרי.

אם תשאלו כל מי שקצת מבין באוכל או ביקר בחבל הבאסקים על המאכל הבאסקי הטיפוסי, כמעט כולם, בלי יוצא מן הכלל, יאמרו "פינצו'ס" - טאפאס באסקי שנקרא על שם הקיסם שנעוץ בו (pincho בספרדית הוא שיפוד). אל תטעו, לא מדובר רק במאכל, אלא בתרבות בילוי שלמה. בשעות הצהריים או הערב, עשרות אנשים מתגודדים בברי הפינצ’וס, חלקם בעמידה בחוץ, לצד שולחנות גבוהים, או בפנים לצד הבר וסביב שולחנות. בוחרים מגוון פינצ’וס מהבר ומלווים אותם ביין הלבן המקומי שנקרא Txakoli. בתום הארוחה ימסרו הסועדים למלצר את מספר הקיסמים ברשותם ולפי מניינם יחויבו על הארוחה. מנהג מקובל בסן סבסטיאן הוא שיטוט בין הברים השונים. אוכלים פינצ’וס אחד או שניים, שותים יין, סנגרייה או בירה, וממשיכים לבר הבא.

הפינצ’וס הערבים לחיך, כוללים לרוב פרוסות בגט עם אנשובי במגוון כבישות או עם פלפלים קלויים, כריכונים עם נקניקים ו/או גבינות, פרוסות דקיקות של חמון, סלטים קטנים של שעועית, זיתים, פלפלים, ממולאים למיניהם וכמובן, פירות הים שהאזור מפורסם בהם: דיונונים ממולאים, קלמרי צלוי, שיפודי שרימפס, ועוד. לצד כל אלה, סן סבסטיאן מפורסמת בעולם הגסטרונומי גם הודות לשפע של מסעדות עילית בעלות כוכבי מישלן. למעשה, זוהי העיר בעלת מספר כוכבי מישלן הגבוה בעולם, בוודאי ביחס לאוכלוסייה.

 בר פינצ'וס / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

מאמצע שנות ה-70, עת שפים ספרדית צעירים, כמו חואן מארי אזרק ופדרו סוביחאנה, שבו לספרד לאחר שהשתלמו בצרפת במסעדות עילית, החל המטבח הבאסקי החדש להתפתח. כך נוסדה תנועת בישול צעירה ומסקרנת. 12 שפים צעירים שלקחו את ערכי הבישול המסורתי המקומי, פירקו והרכיבו אותם מחדש בטכניקות מודרניות, שילבו עם קצת נובל קווזין צרפתי והפכו אותם למשהו חדש ומקורי, המתבסס רבות על הים - בקלה, טונה, סרדינים, אנשובי, חסילונים ודיונונים.

התחום הקולינרי נעוץ היטב בתרבות מימים ימימה. עד להתפתחות התעשייה באזור, האוכלוסייה עסקה בחקלאות ודיג והקולינריה החלה בחוות, בעדרים ובכפרי הדייגים שסיפקו למטבח הבאסקי חומרים טריים, פירות וירקות, דגה ופירות ים, גבינות טריות ובשרים משובחים. אגב, חלק מברי הפינצו’ס מציעים מנות של המטבח הבאסקי החדש רק בצורה מיניאטורית.

מסורת קולינרית באסקית מפורסמת נוספת היא מועדוני בישול על טהרת המין הגברי, שבהם נפגשים אחת לשבוע חובבי בישול מהאזור ומחליפים ביניהם רשמים, מתכונים וגם עורכים סעודות משותפות.

הקץ לנשק, ולטרור

במשך שנים חששתי לטייל בחבל הבאסקים. שמעה של המחתרת הבאסקית ETA הטיל עליי מורא. למה לי, ישראלית למודת פיגועים, לנסוע לאזור מוכה טרור של אחרים. ההיסטוריה של הבאסקים רצופה מאבקים. הם נלחמו ברומאים ובשבטים הגרמניים שניסו לפלוש לאדמתם, ולרוב יכלו להם. בעת החדשה העניינים הסתבכו. המאבק המפורסם ביותר שלהם הוא מול הרודן פראנקו, בימי מלחמת האזרחים הספרדית, שפגע קשות בבאסקים יחד עם הנאצים בני בריתו. ההפצצה האווירית המשולבת של חיל האוויר הגרמני והאיטלקי על העיר הבאסקית גרניקה ב-1937 גרמה להרס נורא ולטבח של אלפי אזרחים, והפכה לסמל של המלחמה כולה, במידה רבה בזכות ציורו הנודע של פיקאסו, גרניקה.

לאחר שניצח פראנקו במלחמה והפך את ספרד לדיקטטורה פאשיסטית, הוא דיכא את הבאסקים ביד חזקה. השפה הייתה אסורה בשימוש, אינטלקטואלים הוצאו להורג ורבים היגרו מהמדינה. הלחץ והדיכוי דחפו באסקים רבים לכיוון הבדלני והאלים, שחיזק את המחתרת הבאסקית, שבמשך עשרות שנים ביצעה פיגועים שגבו את חייהם של 853 בני אדם. אבל ב-2011 הודיע הארגון כי חדל באופן סופי משימוש באלימות, ובמאי 2018, לאחר 60 שנות מאבק למען עצמאות, הודיעה המחתרת כי היא חדלה להתקיים, ואצלי התעורר הרצון לבקר בסן סבסטיאן, השוכנת בחבל הזה.

בטיול הסתיו שלי לסן סבסטיאן ניסיתי לתהות על קנקנו של הלאום הבאסקי, אחד העמים העתיקים ביותר באירופה. הבאסקים מטפחים גאווה לאומית לצד בדלנות, והם משמרים את המסורות התרבותיות הוותיקות שלהם עד היום.

השפה הבאסקית, שנקראת Euskara‬, היא בגדר תעלומה, היא אמנם נחשבת לשפה העתיקה ביותר באירופה, אולם היא מוגדרת כ"שפה מבודדת" כלומר היא איננה קשורה לאף שפה אחרת בעולם ומקורה לא ידוע. בנוסף, יש להם דגל משלהם, תלבושת משלהם ובמיוחד כובע משלהם - כובע הברט, הצ’אפלה (Txapela), שאותו ניתן לרכוש בחנויות המתמחות בכובע זה בלבד ולראות על ראשם של הגברים הבאסקים (בעיקר המבוגרים).

תהלוכת מתופפות מסורתית ביום סן סבסטיאן, החל ב־20 בינואר / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

מה לא להחמיץ

סן סבסטיאן נוסדה כאתר נופש קיצי לבני המלוכה הספרדית בשנות ה-20 המוקדמות. היא נחשבה לאחד המקומות היותר עשירים ותרבותיים בספרד, ותמיד הייתה עם הפנים לים, שהיווה גם מקור פרנסה וגם מקור בילוי. העיר מתהדרת בשני הרים הגולשים אל הים וממסגרים אותה, ושני חופים, שמופרדים זה מזה על-ידי נהר אורומאה שחוצה אותה: חוף סוריולה וחוף לה קונצ’ה, שהופך בחלקו המערבי לחוף אונדרטה.

שמו של חוף לה קונצ’ה נגזר מצורת הצדפה שלו, שיוצרת מפרץ מושלם, המפריד אותו מהאוקיינוס. בלב המפרץ נמצא האי סנטה קלרה. חוף לה קונצ’ה היפהפה הוא החוף המפורסם של העיר. לכל אורכו יש טיילת עילית מרשימה ובחלק מהחוף גם טיילת תחתית מוצלת. אם הולכים מערבה לאורך הטיילת מגיעים להר איגלדו, שאליו ניתן לעלות בפוניקולר, רכבת עתיקה משנת 1921, המפועלת על-ידי כבל ומובילה לתצפית מדהימה על העיר והמפרץ. בתחתית ההר, בקצה המערבי של הטיילת, נמצא הפסל מסרק הרוחות של הפסל אדוארדו צ’ילידה.

אם בוחרים לצעוד על הטיילת לכיוון מזרח, מגיעים להר אורגול ואל העיר העתיקה והנמל. בראשו של הר אורגול מתנוסס צלמו של ישו (מזכיר את הפסל של ישו על הר הסוכר בעיר ריו דה ז’נרו), מעשה ידיו של הפסל הספרדי פרדריקו קולאוט והוא מכונה "הלב הקדוש של סן סבסטיאן". למרגלות ההר נמצאים המוזיאון הימי והאקווריום שמומלצים לביקור אם אתם מצוידים בילדים.

את הר אורגול מקיפה הטיילת החדשה המתחברת אל הטיילת המקבילה לנהר. מעבר לנהר בולט מבנה מודרני, שנראה זר לעומת שאר המבנים בעיר. זהו אולם הכנסים Kursaal, שבו נערך פסטיבל הסרטים המפורסם של סן סבסטיאן (בחודש ספטמבר). ביום הוא מבנה די כעור, אבל בערב הוא מואר באורות ססגוניים שהופכים אותו למיוחד.
אחרי שחוצים את גשר סוריולה, מגיעים אל חוף סוריולה (Zurriola) - חוף הגולשים המפורסם של סן סבסטיאן. כשיש גלים הוא עמוס בגולשי גלים מכל העולם.

העיר העתיקה של סן סבסטיאן היא מבוך של סמטאות צרות עם מבנים מימי הביניים, הכוללות בוטיקים, חנויות עיצוב וחנויות מזכרות לצד מסעדות דגים וברים של פינצ’וס (הנה פרט טריוויה שבטח לא ידעתם: בעיר העתיקה של סן סבסטיאן ריכוז הברים הוא הגבוה ביותר במדינה למ"ר). רוב הרחובות של העיר העתיקה חסומים לכלי רכב. בריזה נעימה מגיעה מהים בכל שעות היממה. העיר העתיקה תחומה בין שתי הטיילות של העיר ובין Avenida del Bouevard, שדרה נאה, הומת אדם ומוצלת שבה נמצא גם בית העירייה.

העיר העתיקה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

עוד בעיר העתיקה, כיכר החוקה (Plaza de La Constitucion), שבעבר שימשה כזירת מלחמות השוורים בעיר ועל המרפסות בבניינים המקיפים את הכיכר אף נשארו מספרי המרפסות שבהן ישבו התושבים וצפו במלחמות השוורים. למרבה השמחה, המנהג האכזרי פסק וכיום זו כיכר שקטה, מוקפת במסעדות ובבתי קפה.

אתר צילומים ל"משחקי הכס"

גם מוזיאון סן טלמו, המוזיאון הבאסקי הראשון, ראוי לביקור. הוא נפתח בשנת 1902 וכיום שוכן במבנה בן המאה ה-16, ששימש בעבר מנזר דומיניקני. במוזיאון מוצגים יותר מ-26 אלף ממצאים באסקיים היסטוריים, אתנוגרפיים וארכיאולוגיים, וגם תערוכות מתחלפות לצד יצירות של אמנים באסקיים ואמנים נוספים, בהם אל-גרקו, ריברה ורובנס.

כדאי גם לבקר בשוק La Bretxa, שוק הדגים הידוע של העיר. הוא מתפרס על פני שני מבנים, באחד יש קניון ודוכני פירות וירקות ובשני תפגשו שלל דוכנים של דגים טריים, מכל סוג ומין, שהדייגים הביאו באותו היום היישר מהאוקיינוס.
מרכז העיר, שנקרא Zentroa, מצא חן בעיניי יותר מהעיר העתיקה בזכות העצים שנטועים בו במרבית הרחובות והופכים אותו לאזור ירוק במיוחד, וגם בזכות האווירה הלא תיירותית.

Zentroa, המשתרע בין הנהר לטיילת, הוא גם אזור הקניות המרכזי של סן סבסטיאן. בניגוד לערים שהעבירו את החיים המסחריים לקניונים מודרניים, בסן סבסטיאן השדרות והמדרחובים עדיין עמוסים בחנויות ושוקקים עוברי אורח, שנעים מחנות לחנות, לבית קפה, לפינצו’ס בר או סתם יושבים על ספסל בכיכרות הנעימות או בשדרה רחבת הידיים והירוקה לאורך הנהר.

האדריכלות ב-Zentroa מגוונת, רובה בסגנון בל אפוק, אבל מה שמאפיין את כל המבנים הוא המרפסות. כידוע, כל בית צריך מרפסת, ובסן סבסטיאן אף אחד לא חושב על האופציה לסגור אותה עם תריסי פלסטיק. על Zentroa חולשת קתדרלת הרועה הטוב, כנסייה בסגנון ניאו-גותי, אשר במהלך שהותי בעיר הייתה בשיפוצים ולכן נראתה מרחוק כמו הסגרדה פמיליה. הקתדרלה ממוקמת בלב כיכר רחבת ידיים, ירוקה ומרשימה, מוקפת בחנויות, מסעדות ובתי קפה. מדרחוב נחמד מחבר את כיכר הקתדרלה לכיכר מקסימה נוספת - פיאצה בילבאו, אשר מזרקת מים היא סימן ההיכר שלה. בשכונה נמצא גם שוק סן מרטן. זהו שוק אוכל קטן, השוכן בתוך מיני קניון עם חנות ענקית של זארה וסופרמרקט גדול ומציע מבחר גדול של דגים, גבינות, בשרים, פירות וירקות.

אדריכלות מעודכנת בעיר העתיקה / צילום: מיכל מנור

עוד יתרון של סן סבסטיאן הוא שממנה אפשר לצאת ולבקר בעיירות ובכפרי דייגים לאורך החוף, בכביש שעובר לצד הים ומשקיף על נופים מרשימים. עיירות חביבות לעצירה הן זומאיה (Zumaia) שבה צולמו כמה סצנות בעונה השביעית של הסדרה "משחקי הכס" (צופים אדוקים יזהו בה את חופי דרגונסוטון) וזראוץ (Zarautz) הידועה כגן עדן לגולשים.

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה