גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוגרים את הים: עד 2030 יוקמו חמש מרינות חדשות. מי צריך אותן בכלל?

לפי תוכנית מתאר ארצית חדשה, יוקמו עד 2030 חמש מרינות חדשות ויורחבו הקיימות ● גם לשייטים מגיע, לא רק לגולשים, לרוחצים, למתפילים, לקודחים, לצוללנים, לדייגים, לחיילים, לאוניות ולכבלי התקשורת ● כולם רוצים חתיכה מהים, ולכולם מגיע ● הבעיה שאין מספיק ים לכולם

מרינה  / צילום: איל יצהר
מרינה / צילום: איל יצהר

אנחנו עומדים על קצה רכס הכורכר שמתנשא לגובה של עשרות מטרים ויורד בחדות אל הים, קצת צפונית לתל ברוך. הים שקט, הנוף מרהיב, החוף ריק, הראות סבירה ואנחנו נושאים אותה ללא מילים לרגע ארוך ונעים. מתחת לצוק, כמעט על קו המים, נמתחת גדר תיל כעורה וחלודה האמורה לעצור את הצוק במקרה של הידרדרות. בהצלחה לה.

שביל ישראל עובר מתחת, על קו המים. בקצה הגבעה השכנה, שפעם קראו לה "גבעת האנטנות" על שם בסיס מודיעין סודי (עד כמה שבישראל משהו יכול להיות סודי) ששכן פה עד שפונה לפני יותר מעשור, תפס לעצמו מהגר אפריקאי את מקום הישיבה הטוב ביקום: כורסה בקצה הצוק אל מול הגלים. אחרי שפונה הבסיס היו ניסיונות להפוך את כל המרחב הפתוח הזה - 1,900 דונם - לשכונה. הם נבלמו והיום יש פה פארק חופי. מהמקום שבו אנו עומדים אפשר לראות כמה ישר קו החוף הישראלי - למעט חיפה, אין שום מפרץ טבעי.

כ-200 ק"מ של חוף ים תיכוני יש בישראל (מתוך 306 ק"מ הכוללים את ים סוף, ים המלח והכינרת). רק 19 ק"מ מוכרזים לרחצה. הצבא והנמלים משתרעים על 50 ק"מ. זה אומר שאם כולנו נלך לים ביחד, יוכל כל אחד להשתרע בכיף על כסנטימטר וחצי שלמים של חוף לא בתולי. בקום המדינה היו לכל אזרח 30 ס"מ. ניר פפאי מצביע כלפי מטה, אל החוף הסלעי הריק. ופה, הוא אומר, הם רוצים להקים מרינה ליאכטות.

מצוקת חניה במרינות

לפי תוכנית מתאר ארצית חדשה למעגנות שהוצגה לאחרונה על ידי מנהל התכנון, מקדמת המדינה הקמה של חמש מרינות חדשות בנהריה, בחיפה, בחדרה, בנתניה ובתל אביב, והרחבה משמעותית של המרינות הקיימות (באשדוד, אשקלון, הרצליה, תל אביב, חיפה ועכו) עד שנת 2030. גם אם מתעלמים מלוחות הזמנים הדמיוניים הרי שיש פה דבר לדאוג ממנו.

לפי התוכנית, המעגנות (בעברית: מרינות) יגדילו את מספר מקומות העגינה (בעברית: חניה) ליאכטות, מ-2,900 כיום לכ-7,600. כל מרינה כזו תספק חניה לכ-700 יאכטות (אל תשאלו איך, אולי בקומות). היא משתרעת על שטח של כ-800 מטרים ודורשת הקמה של שוברי גלים, שהרי קו החוף שלנו ישר - כאילו הוא בעצמו לא מי יודע מה אוהב כלי שיט. עלות בניית מרינה, ללא שוברי גלים, כ-100 מיליון שקל. העיריות אמורות למצוא יזם שיחזיר את ההשקעה מהתפעול ומציגות את המעגנות כמנוף כלכלי. בהצלחה גם לו. נכון לעכשיו, גם תוכניות מאושרות בנות עשור להקמת מרינות חדשות, כמו בנתניה, מתעכבות כי אף אחד לא מגלה עניין.

למה בכל זאת? על-פי הערכת רשות הספנות והנמלים, האחראית על הנושא מטעם משרד התחבורה, קיים ביקוש גבוה ויציב למקומות עגינה. הם מציגים גידול של בין 3% ל-4% בשנה במספר כלי השיט הקטנים בעשור האחרון. היום רשומים ברשות כ-24 אלף כלי שיט קטנים, וקיימים עוד אלפי כלי שיט שאינם רשומים. כ-100 אלף ישראלים מחזיקים ברישיון שיט, והמספרים רק עולים. בתוך שלוש שנים, מזהירים שם, לא יישארו מקומות עגינה בישראל ומציגים ביקוש ל-13 אלף מקומות עגינה.

בגדול, יש משהו אופטימי בתוכנית הזו: צוות התכנון הציג תחזית גידול של האוכלוסייה הכללית ושל העלייה ברמת החיים. התוכנית אומנם נמצאת בשלב מוקדם יחסית. כרגע היא נבחנת על-ידי מנכ"לית מנהל התכנון דלית זילבר, וקשה להעריך בשלב זה מה יישאר ממנה בסוף, סביר להניח שהרבה פחות. ועדיין ניצבים מולה ארגוני הסביבה שהתגבשו לקואליציה מאוחדת ונחושה לבלום את המהלך באיבו.

כשאנחנו עומדים על רכס הכורכר שבין תל אביב להרצליה, אפשר להבין למה: מהגובה הזה נראות בבירור התוצאות השליליות של שוברי הגלים שנמתחים אל תוך הים: האֵרוֹזְיָה, סחיפת החול. זה קורה בכל מקום שיש בו שובר גלים. מיד אחרי השובר מתפתח חוף רחב ויפה, שם החול מתאסף, אבל קילומטרים בודדים צפונית לשם, חוזר הים ומכה ללא רחמים במצוקים ומכרסם בהם. זה חוזר על עצמו בכל מקום. מרינות חדשות, אם יוקמו, יהרסו לגמרי את החופים הטבעיים שעוד נותרו.

מהגובה הזה אפשר גם לראות את הפרויקטים הכעורים של שנות ה-90, כמו סי אנד סאן ומלונות אחרים, עומדים חסרי התחשבות על קו המים ומפרידים בינינו לבין הים, כמו צלקות מבטון. הפרויקטים האלה הם אומנם הפרעות לנוף וכישלונות צורבים של הארגונים הירוקים, אבל הם גם היו התחלה של שינוי. אם פעם מאבק סביבתי נזכר להתחיל כשהדחפורים כבר מניפים את כפותיהם, היום המאבק מתחיל הרבה יותר מוקדם והרבה יותר אפור, אי-שם במדבריות של ועדות התכנון. זה אולי פחות נוצץ, אבל הרבה יותר יעיל.

עוד תוכנית ועוד ועדה

ניר פפאי, סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע - תואר שיש בו מין הכפילות - התחיל את דרכו בחברה להגנת הטבע במאבקים הגדולים של שנות ה-90. הוא מסכים שבאופן כללי, הים הישראלי במגמת שיפור מסוימת. אל תעשו את עצמכם כאילו שכחתם שפעם היית נכנס לים ויוצא מכוסה זפת, באופן מילולי. אחרי שנים של מאבקים סביבתיים בים נחקק בתחילת שנות האלפיים "חוק השמירה החופית", שהרחיק את הבנייה 100 מטר מקו המים ושמר למגיני הסביבה כיסא בוועדות. זו הייתה הצלה של ממש.

מלבד זאת, הוכרזו שמורות טבע, הורחקו הג'יפים שחרצו את קו החוף, הדיג הוגבל ועוד - הרבה דברים טובים קרו. פפאי מסכים. מ-2004 עד 2017 החוק כובד ולא היו בעיות מיוחדות - ואז החל הכרסום. כמו שהמים נוגסים בצוקי הכורכר, כך נגסו היזמים בחוק. "בשנתיים-שלוש האחרונות", אומר פפאי, "יש רגרסיה". החופים בישראל שוב בסכנה. סכנת המרינות החדשות היא רק אחת מהן. כולם רוצים חלק מהים.

דוגמה לניסיון נגיסה שכזה: בתמ"א 13, תוכנית המתאר הארצית לחופים וימים, נאסרה בנייה "ברצועה בת 100 מטר לאורך חופי הים התיכון". התמ"א קבעה כי הרצועה תימדד מ"קו המים העליון" שהוא "הקו המבחין בין הים ליבשה". אלא שכמו שמבין כל ילד, הקו הזה משתנה כל הזמן. היזמים, כמה חביב מצדם, העדיפו למדוד את הקו בשיא השפל, מה שהותיר רצועה צרה בהרבה ממאה מטרים. העניין אמור להיפתר, וכשאני אומר להיפתר אני מתכוון להפך הגמור, בתמ"א 1 (תוכניות התוכניות, מאחדת התמ"אות הגדולה והראשונה לשמה, המצויה עדיין בשלבי הכנה), שם יובהר ש"קו המים העליון" שעל פיו יונחו כל מוסדות התכנון נמצא 0.75 מטר מעל פני הים.

מבולבלים? לא רק אתם. לפעמים נדמה שזו כל השיטה כולה. יש תמ"א 1, יש תמ"א 13, יש את התוכנית להרחבת המרינות, ויש עוד המון ועדות ותוכניות, שכולן קשורות זו בזו ונפרדות זו מזו. וכל פעם שבאים לסדר את מצב הים, נראה שהכול רק מתבלגן יותר. רק בשבועיים האחרונים פורסם שמינהל התכנון הגיש לאישור הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (ולחו"ף) מסמך מדיניות ממשלתית הרואה את הים כחלק בלתי נפרד משטחה של המדינה.

המסמך יכלול את הקמתו של גוף תכנון חדש - יש! - "הול"ים", שתהיה לו סמכות על תכנון המרחב הימי-ריבוני של ישראל, 400 מטר מערבית לקו החוף ועד 12 מייל ימי מהחוף. נציגי הרשויות המקומיות יהיו חברים בוועדה, אך מעמדם יהיה של משקיפים ולא תינתן להם זכות הצבעה. זו תהיה ועדה עם סמכויות דרקוניות למדי, שהמסמך מפרט אותן בחדווה: לדוגמה, לא תתאפשר זכות ערעור על החלטת הוועדה.

גולשים בחוף הרצליה / צילום: איל יצהר

הרצליה - כל מה שרע במרינות

מתל אביב אנחנו נוסעים להרצליה ומטפסים על תל מיכל - הגבעה מול המרינה שהוכרזה כשטח מוגן. זה טיפוס רציני ומהנה בין גללים ופסולת ברזל. שכן כמו כל גבעה בישראל, גם תל מיכל משמש כמאפרה ושירותים. טבע ישראלי בתפארתו העלובה. מכאן ממש אפשר לראות את החוף מתרחב מצפון למרינה, שם נמצאים כל הגולשים - ואז מתכרסם עד שנעלם לגמרי בחוף אפולוניה (סידני עלי) - החופים בצפון הרצליה הצטמצמו ב-40% כתוצאה מהמרינה.

מלמעלה יש תצפית טובה על המרינה של הרצליה - קומבינת יזמים, בתים שהפכו ממלון לדירות נופש ומדירות נופש לדירות מגורים - שאליה אנחנו ממשיכים משם. המרינה של הרצליה היא בערך כל מה שרע במרינות. הקניון כישלון, המרחק לים גדול, והמרינה עצמה לא יותר מחניון מפוצץ מיאכטות, אבל ריק כמעט לגמרי מאדם. המקום עצמו יפה, וזה רק הופך את העניין לעוד יותר מדכדך. ואת זה הם רוצים לשכפל? למה? "אז מה אם יש ביקוש לעוד חניות ליאכטות?", אומר פפאי, "להרבה דברים יש ביקוש".

אני עושה סיבוב במרינה. אין פה הרבה יאכטונרים, אבל מי שבכל זאת פה לא נראה לי אוליגרך. רוב הבעלים של כלי השיט בישראל הם אנשים כמוכם וכמוני. הם אוהבים את הים והתחביב שלהם על הכיפאק - לאף אחד אין טענות אליהם. חבר'ה, תמשיכו. אני מדבר עם כמה מהם. האמת, עד כמה שאני מקנא בתחביב הזה שנראה לי תענוג אמיתי, הדבר היחיד ששמעתי מהאנשים האלה, מלבד סיפורי ים מדליקים, זה קיטורים על חניות. עכשיו, אני גר בתל אביב, הדבר האחרון שמרשים אותי זה בן אדם שמקטר שאין לו חניה. הייתי רוצה לומר להם שילכו לחניון - אבל אנחנו כבר בחניון שלהם.

אם יש חיים סביב המרינה בהרצליה, הם נמצאים כמה מטרים צפונה משם, במרכז לחינוך הימי ובחוף הגולשים. אני פוגש את ריקה אידלמן, גולשת וספורטאית ים כל חייה, אפילו אלופת ישראל לשעבר בקיאקים, שהפכה להיות גם פעילה סביבתית מובילה במאבק על חוף פולג - אם אכן תוקם מרינה חדשה בנתניה, הלך על חוף פולג.

בזכות אנשים כמו אידלמן העולם ממשיך להסתובב. אני מודה שאני קצת הולך לאיבוד בין כל המאבקים שהיא שותפה להם, הוועדות שהיא יושבת בהן וענפי הספורט שהיא פעילה בהם, אבל נראה שהיא שולטת בעניינים וזה מה שחשוב. "הם מתישים אותך במאבקים", מספרת אידלמן, "כל מאבק מתנהל בנפרד - על כל מלון, על כל מרינה". היא מבטיחה לא להפסיק, ואנחנו עושים סיבוב במרכז לחינוך ימי שצמוד למרינה ועוברים לחוף הגולשים.

הים גבוה בטירוף - יש גלים של שלושה כוכבים (בערך שני מטרים), מתלהבת אידלמן, ויש המון גולשים. "ממש סרי לנקה", היא מתלהבת. זה באמת יפה לראות את כל הגולשים, אבל מצד שני יש בזה משהו מבאס. יש המון גולשים - ילדים ומבוגרים, מתחילים ומתקדמים - על מעט שטח, מה שאומר שאנשים נלחמים על כל גל. ממש הולכים מכות על הגל, מסכנים זה את זה. מלבדם יש גם גולשי סאפ, ומדי פעם אפילו יאכטה שיוצאת מהמרינה ושטה קרוב הרבה יותר מדי לגולשים.

איך לא מתים פה אנשים כל יום, אני תוהה. חוף הגולשים הוא מטאפורה לישראל ממש כמו המרינה הצמודה, ממש כמו כל דבר אחר בעצם: הכול פה צפוף, צפוף הרבה יותר מדי. "מוכרים את המרינה כמו איזה מקום קטן ונחמד שמגיעים אליו יאכטות ותיירים", אומרת אידלמן, "אבל בצמוד למרינה הם מתכננים שלושה בתי מלון, ובחוף פולג עוד שישה בתי מלון. כל החוף ישתנה, מחוף טבעי ובתולי עם מצוקי כורכר מדהימים - הכול יהפוך לגוש בטון".

הר הזבל שברמת זבל

מהרצליה אנחנו מצפינים לנתניה, ומטיילים בשמורת האירוסים, אתר טבע עירוני מקסים על צוק מול הים. עוד כמה שבועות הכול יפרח פה בשפע פרחים וצבעים, אבל עכשיו כל מה שיש פה זה קוצים ומיליוני דר-חולים (שבלולים) שמחכים שמשהו יקרה. יש גם מיליון חגבים ירקרקים-אפורים שמקפצים ממקום למקום, רבים מהם בוחרים משום מה להתרסק בלהט אל מותם על גדר פח.

מאחורי הגדר הזו מצוי הר הזבל, המזבלה הישנה של נתניה שפעלה כ-30 שנה, עד 1999. לפי איינשטיין, אין גבול לטיפשות האנושית, אבל אין ספק שההחלטה למקם מזבלה על צוק כורכר נפלא הנישא מול הים בהחלט מתקרבת במהירות לגבול הזה ומתרסקת עליו, כמו החגבים על גדר הר הזבל: 300 דונם ובהם כ-2.5 מיליון מ"ק של אשפה. בסקר שערך בנק ההשקעות האירופי EIB לפני כמה שנים, סווג הר הזבל כאחר המוקדים המזהמים ביותר לחופי הים התיכון.

הר הזבל בנתניה / צילום: איל יצהר

יעלה משהו כמו 250 מיליון שקל לפנות את ההר, אבל בסוף תקום פה שכונה - רמת זבל? - שתכלול כארבעת אלפים יחידות דיור ועוד כאלף חדרי מלון. שני דחפורים עלובים עובדים בפינוי הר הזבל העצום, לוקחים את הזמן. מאיפה שאנחנו עומדים בקושי אפשר לראות אותם. בקצב הזה, ייקח שנים לפנות את ההר. מה שכן, אם מצליחים להתעלם מהעובדה שאתה עומד למרגלות מזבלה, הרי שהנוף מגבעת האירוסים עוצר נשימה. אני הולך עם החברים מהחברה להגנת הטבע, שעוצרים בפתאומיות ועומדים משתאים מול איזה עלה. מצלמים אותו כאילו הוא אריאנה גרנדה.

אחרי שיפונה כל הזבל והצוק היפה הזה ישוטח למטרות בנייה, מתוכננת לקום גם פה מרינה חדשה. למה? ככה. בעיריית נתניה שוכבת כבר עכשיו החלטה מאושרת בת כעשר שנים להקמת מרינה, אבל אף אחד לא הקים אותה עדיין. למה מרינה, מוחים התושבים, למה לא חוף או טיילת. גם את הדבר הזה יצטרכו לעצור.

מרימים עוגן

אני מדבר עם רב חובל יגאל מאור, מנהל רשות הספנות והנמלים, שדרכה מקדם משרד התחבורה את יעדי הספנות הישראלית. כאוהב ים, הדבר האחרון שמאור רוצה לעשות זה להחריב חופים ללא צורך, אבל הוא חוזר ומדגיש שהמרינות סתומות, שגם לשייטים מגיע מקום. אלה לא אנשים עשירים וזה לא מועדון אקסקלוסיבי. מצוקתו של מאור ניכרת; אף אחד לא רוצה להיות זה שמרים יד בעד החרבת חוף בתולי, אבל לדבריו אין ברירה וזו הקידמה. צריך להסתכל קדימה.

גם בדבריו ובדברי השייטים יש ממש: עם הארכת תוחלת החיים ותרבות הפנאי, יותר ויותר אנשים פונים אל היאכטה, וגם להם מגיע. לא רק לגולשים, לרוחצים, לתלמידים, למתפילים, לקודחים, לצוללנים, לדייגים, לחיילים, לאוניות ולכבלי התקשורת - כולם רוצים חתיכה מהים, ולכולם מגיע. הבעיה שאין מספיק ים. גם גורמים במנהל התכנון לא נשמעים נחרצים בכלל כשאני שואל אותם על התוכנית. הכול כל-כך מוקדם, הם אומרים לי, זו רק תחילת הדרך, אין עוד החלטה, אין אפילו כיוון. יש תוכנית והנושא נבחן ובכל מקרה, וגם אם יוקמו מרינות, הכול ייערך בכפוף לחוק החופים.

כך ישולש מספר מקומות העגינה בחופי ישראל

בחברה להגנת הטבע לא קונים את הנינוחות הזאת ומוכנים למאבק: "עמדתנו העקרונית", אומרים שם, "היא שאין להקים יותר מרינות גדולות דוגמת הרצליה, אשדוד ואשקלון. ניתן להכשיר מעגנות קיימות, או להגדיל מעגנות אם הדבר אינו צפוי לפגוע בהסעת החול ובערכי טבע. אין כל הכרח לספק את כלל הביקושים למקומות עגינה ליאכטות פרטיות.

ישראל היא מדינה ענייה בשטחי חוף, ועגינת יאכטות אינה ולא יכולה להיות אחד השימושים הגבוהים בסדר העדיפויות.
"ישראל היא המדינה בעלת קצב גידול האוכלוסייה הגבוה ביותר מתוך המדינות המפותחות, ובעלת צפיפות האוכלוסין השנייה בגודלה. למעלה משני שליש מאוכלוסיית ישראל מתגוררים בקרבת חופי הים שמהווים את אחד מבילויי הפנאי הפופולריים והנגישים ביותר".

לפי התוכנית שלהם, שנשמעת הגיונית יותר, הרחבה וניצול של מעגנות קיימות יכפילו את כמות החניות שיש היום. "תחזית הביקוש למקומות עגינה", אומר הפשט הקולע ביותר בתגובת החברה, "מתעלמת מתחזיות הביקוש לשימושים אחרים במרחב ציבורי יקר זה. כשם שצופים עלייה בביקוש לעגינה, צפויה עלייה משמעותית לביקוש לחופי רחצה וחופים פתוחים. עגינת יאכטות בסופו של דבר מספקת ביקוש של מעטים על שטח חוף גדול, לעומת חופים פתוחים וחופי רחצה שמשרתים ציבור רחב מאוד. מנהל התכנון צריך לראות את טובת כלל הציבור מול עיניו ולא טובת נתח מצומצם מאוד באוכלוסייה.

"העיקרון התכנוני הראשון בפרק החופים בתמ"א 1 מתייחס לכך ש"חוף הים הוא נחלת הכלל", כאשר ברור כי התוכנית סותרת את עיקרון זה ומציגה פיתוח שבו מעטים פוגעים במשאב השייך לכלל הציבור. התוכנית במתכונתה הנוכחית מציגה חוסר שוויון שבסיסו בחוסר צדק סביבתי וחברתי, כמו גם פגיעה בזכויותיהם של הדורות הבאים".

חוף רחצה בחדרה / צילום: איל יצהר

מדוכאים אנחנו נוסעים מנתניה לדרום מערב חדרה, על הצוק שבין העיר ותחנת הכוח. אנחנו עומדים על תל מהתקופה הרומית, אפשר ממש לראות שברי פסיפס על האדמה. היום כמובן הכול מאפרה ענקית; למעשה זו מאפרה כל-כך ענקית, שנראה לי שלכאן באות מאפרות קטנות יותר בשביל למות. גם כאן הם רוצים להקים מרינה.

אנחנו עומדים וצופים על שטח בתולי לגמרי, גבעות חול וצמחייה - עוד מעט ושום דבר מזה לא יישאר. על המקום שבו אנו עומדים יוקם בקרוב "רובע הים", רובע הדגל של חדרה, שיכלול כ-10,000 יחידות דיור, 1,500 חדרי מלון לכל התיירים שפשוט מתים להגיע לחדרה ועוד 53 אלף מ"ר מסחר ו-48 אלף מ"ר תעסוקה - והכול בשטח כולל של 2,700 דונם.

למה פה, אומרים הירוקים, למה לא להסתפק בלהרחיב את המעגן הקטן המשמש לספורט ימי ולתנועות נוער ומועדון שיט קטן וחמוד ולחכות למעגנות האדירות של תחנת הכוח שאמורות להתפנות מתישהו? אין לי תשובה, אבל אם הייתי צריך לשים כסף, לא יוקמו חמש מרינות חדשות. וטוב שכך.  

עוד כתבות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?