גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה - למלא את החלל: "דרור 1", שם מושלם ללוויין

חייבים להודות שקטגוריית ה"דברים בעולם שקוראים להם דרור" השתפרה משמעותית עם ההכרזה על "דרור 1" ● דעה

צילום: יונתן בלום
צילום: יונתן בלום

א.

מאז הוכרז בסוף השבוע ששמו של לוויין התקשורת הלאומי החדש של ישראל יהיה "דרור 1" (!) אני לא יודע את נפשי מרוב שמחה, גאווה והתרגשות. קוראי העמוד הזה מכירים ודאי את האהבה הגדולה שלי לחלל ואין ספק שעד כה, זה הכי קרוב שהגעתי.

"דרור 1" - גם אתם מוכרחים להודות שזה שם מושלם ללוויין - ייבנה בישראל על-ידי התעשייה האווירית, יבוסס ברובו על טכנולוגיות כחול-לבן וייתן מענה לצורכי התקשורת הלוויינית של מדינת ישראל במשך כ-15 שנה - ממש כמעט כמוני: גם אני נבניתי בישראל בעזרת טכנולוגיות כחול-לבן, וגם אני מנסה לתת מענה לחלק מצורכי התקשורת של ישראל. "אנו שמחים לצאת לדרך עם דרור 1", אמר סמנכ"ל תע"א ומנהל חטיבת מערכות טילים וחלל, בועז לוי. הוא הדגיש שמדובר ב"לוויין התקשורת הישראלי המתקדם ביותר שנבנה אי פעם", ולבי ניתר בחזי כמו ציפור על טרמפולינה מעננים. לכל איש יש שם, כתבה המשוררת זלדה. על הכיפאק, אחותי, אבל לכמה אנשים חוץ מעמוס, אופק וממני יש שם של לוויין, הא? נראה אותך כותבת שיר על זה!

דרור יקרא / איור : תמיר שפר

ב.

בואו נדבר על "דרור 1", מכונה מופלאה למדי במשקל של כ-6 טונה, שתרחף בגובה לא נורמלי של כ-36 אלף ק"מ מעל כדור הארץ. זה עמוק בחלל. תחנת החלל הבינלאומית, לשם השוואה, מרחפת רק 400 ק"מ מעלינו. בגובה הזה ירחף לו "דרור 1" במסלול הגיאוסטציונרי, שם יקיף את כדור הארץ בדיוק באותו הקצב שזה משלים סיבוב סביב צירו: 23 שעות, 56 דקות ו-4 שניות. כלומר, מכדור הארץ הוא ייראה לנו כנמצא במיקום קבוע בשמיים. הכוכב הפרטי שלנו.

כמה עמוק הוא בחלל? כדי להגיע לשם, יצטרך "דרור 1" לחצות את האטמוספירה, את הסטרטוספירה, את המזוספירה הקפואה, 85 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, ומשם להמשיך אל התרמוספירה הלוהטת בחום של למעלה מ-1,700 מעלות, לעלות אל האקסוספירה, שכבה דלילה של מולקולות מימן, ומבלי לעצור להמשיך עוד, למעלה, אל המגנטוספירה - אני לא ממציא את השמות האלה - אזור לא הכי ידידותי בחלל. מרוב שכבר אין שם חומר, הגרביטציה נחלשת ועולים הכוחות החשמליים. שם מתנגשים חלקיקים שמגיעים טעונים בשדה המגנטי של השמש עם חלקיקי הפלזמה שמגיעים טעונים מהשדה המגנטי של כדור הארץ ויוצרים חתיכת שדה מגנטי בין-פלנטרי. אני מדמיין את זה כמו אחד מהקליפים של מייקל ג’קסון. בסוף כולם רוקדים.

כדי להגיע לגבהים האלה, חברים, אתה צריך להיות חתיכת לוויין קשוח. או כמו שאומרים אצלנו בתעשיית החלל: זו לא עבודה לכל אחד - זו עבודה ל"דרור 1".

ג.

אין ספק שמבחינתי, מדובר בשדרוג משמעותי. אל תבינו אותי לא נכון, אין גאה ממני לשאת את שם הציפור הישראלית הנפוצה ביותר אחרי העורב, קולה נעים והיא חמודה שאין דברים כאלה, אבל עם כל הכבוד, לוויין היא לא. ומלבד זאת, הייתם פעם בגבעת דרור? גבעה אלק, ערימת חול, אי תנועה עם כמה קוצים ליד כביש 553, תעשו לי טובה. פעם בירח כחול גדלה שם איזו כלנית, תודה רבה באמת. וזה רק "הגבעה", אל תתחילו לדבר איתי אפילו על "נחל דרור". ההוא נחל כמו שההיא גבעה. זרזיף של ברז מקולקל זה מפלי ויקטוריה לידו. ולקינוח, לא רחוק נמצא מחלף דרור - פרויקט כושל שהפך מילה נרדפת למחדל. אני מתבייש להביא לשם אורחים מחו"ל, הם יצחקו עליי.

חייבים להודות שקטגוריית ה"דברים בעולם שקוראים להם דרור" השתפרה משמעותית עם ההכרזה על "דרור 1". צורך אסטרטגי, ככה הגדירו אותו, אמרתי לידידי עת היקשנו כוסית לחיי הלוויין החדש. ידידי הכחיש את הימצאותה של קטגוריה כזו בעולם, אבל אחרי פיתולים לוגיים נאלץ להודות שלו הייתה כזו קטגוריה, היא אכן הייתה משתפרת משמעותית. אבל רגע, הקשה, מה יהיה אם "דרור 1" יתפוצץ כמו "עמוס 6"? מה יהיה לו יתגלו במהלך השנים שחיתות או מחדל הקשורים ב"דרור 1"? מה יעלה אז בגורל הקטגוריה? זאת הבעיה עם אנשים כמוך, אמרתי לו, מזמינים אותך לשתות לחיי לוויין חדש ואתה ישר מבאס. מוכרחים להיערך לכל תרחיש, אמר ידידי. אז אני נערך לתרחיש שבמסגרתו תיתן לי לשתות בשקט, בסדר? סליחה, אמר ידידי, שכחתי כמה רגיש אתה נהיה בכל פעם שמתחילים לדבר על נחל דרור, בוא נדבר על דברים אחרים. הביבי הזה, הא! איזה...

אני חושב שמשהו קרה לי השבוע, קטעתי אותו, אני פשוט לא יכול להתייחס יותר ברצינות לדעתם של אנשים שאין לוויינים בשם שלהם.

ד.

נכון לעכשיו, לפי משרד האו"ם לענייני החלל החיצון (UNOOSA), עוטפים את כדור הארץ כ-5,000 לוויינים, מתוכם רק כ-2,000 פעילים, ורובם סובב את כדור הארץ במסלול נמוך. רק 517 לוויינים הגיעו לגבהים שאנחנו מדברים עליהם - 36 אלף ק"מ.

כמה קשוח אתה צריך להיות בשביל זה? "דרור 1" הוא לא סחלב. התקשרתי לתעשייה האווירית. הניסיונות שבהם צריך לעמוד "דרור 1" עד שיזכה להימלט מכדור הארץ נראים כלקוחים ממדריך עינויים. יש רק דרך אחת לוודא שדרור 1 יוכל לעמוד בפני השיגור, החום, הקור, הרעידות, הרעשים והרִיק של החלל - להעביר אותם את כל מסלול הייסורים פה, על האדמה. להרעיד אותם ולהרעיש להם, להקפיא אותם, ואז לשרוף אותם, להכניס אותם לתאי ואקום, ואז הכול מהתחלה.

תוחלת החיים של "דרור 1" תהיה כ-15 שנה. אחריו יהיו דרור 2, 3, ודרור 4. הנה מצאתי לי עוד דרך למנות את הזמן שעובר בחיים בין דרור לדרור. מעניין לאיזה דרור אגיע. יש מצב של-3. הדברים האלה גורמים לך לחשוב, לא?

ה.

גורמים לך לחשוב על מה יעלה בגורל "דרור 1" בתום 15 שנות תקשורת, ובכלל, כולם מתים בסוף, אבל ממה מת לוויין? מאחר שבמסלול הגבוה של הלוויין אין כבידה, משתמש הלוויין בדלק לבצע תיקוני מסלול קטנים ולהתמודד עם מה שהחלל זורק עליו. לוויין, כמו אדם, מת כשנגמר לו הדלק.

מה עושה לוויין אחרי שהוא מת? לוויינים קטנים שחגים במסלולים נמוכים נופלים לאטמוספירה ורובם נשרפים, אבל מפלצות תקשורת כמו "דרור 1" נידונות לגורל אחר לגמרי; אציל יותר, קודר יותר. את טיפות הדלק האחרונות שלו ינצל "דרור 1" כדי לעשות את הדבר שעשה הכי טוב - לא ליפול, ליפול זה הכי קל: "דרור 1" ייתן גז אחרון ובאקט מרגש יטפס עוד כאלף ק"מ עד שיעזוב את המסלול הגיאוסטציונרי. שם, איפה שכבר אין דבר מלבד גוויות קפואות ודוממות של הלוויינים שמתו קודם, צפות כמו שקיות ניילון במשקל של 6 טונות באוקיינוס של חלל, יבלה "דרור 1" את הנצח לבדו ואף אחד לא יפריע לו. באמת שיש מקום כזה בחלל, קוראים לו "בית הקברות ללוויינים".

זה עצוב, אבל גם יפה, כי "דרור 2" יתפוס את מקומו, ואחר כך יבואו 3 ו-4, והכול בסדר ככה. הרי אי אפשר שרק אחד ישוגר לחלל, יחצה את האטמוספירה, הסטרטוספירה, המזוספירה, התרמוספירה, האקסוספירה והמגנטוספירה, יקיף את כדור הארץ מגובה של 36 אלף ק"מ ויעשה את כל הכיף לבד, נכון?

"דרור 1". שם מושלם ללוויין.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

כך התמודד ענף קרנות הגידור עם חצי השנה המשוגעת של הבורסות

הבורסה טסה במחצית הראשונה, וקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער. אולם, כשבודקים מה קרה מתחילת 2023, מבינים שקרנות הגידור נותרו הצעצוע המועדף של המולטי-מיליונרים ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"