גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: כוח כחולשה, התאפקות ככוח: מה יעשה טראמפ?

מעצמות גדולות שאינן מסוגלות להתאפק בהפעלת כוח צבאי, נידונות לרדת מנכסיהן ● האם ארה"ב תצליח לנשוך את שפתיה לאחר מעשה, ולא להגיב על תגובה איראנית בעקבות חיסול סולימאני?

מסע הלויה של סולימאני / צילום: רויטרס Parspix/ABACA
מסע הלויה של סולימאני / צילום: רויטרס Parspix/ABACA

הרבה יותר מדי מוקדם להעריך את התוצאות המלאות של ההתנקשות בגנרל קאסם סולימאני. אבל כנראה אין זה מוקדם מדי לטעון שבמותו, סולימאני הועיל לעניין שלשמו לחם יותר ממה שהיה מסוגל להוסיף ולהועיל לו בחייו.

חיסולו היה, כשלעצמו, אקט מזהיר של ביון ושל ביצוע. אבל הוצאה להורג של אנשים רעים אינה רק עניין טכני. ישראל הוציאה להורג מספר ניכר של אנשים רעים במהלך מאבקה נגד הטרור. אף על פי כן, היא נמנעה בהקפדה מלדון טרוריסטים למוות. היה נהיר לה ההפסד שיצמח מענישה אולטימטיבית: היא תספק קדושים מעונים לטרור.

חיסול סולימאני הפיח רוח חיים במגמה שהתחילה להתיישן: אנטי-אמריקאיות. הסיסמאות הישנות והטפלות נגד "השטן הגדול" נמאסו על המוני המפגינים לטובת רפורמות באיראן, בעיראק ובלבנון. השתרר הרושם ששנאת אמריקה, או שנאת המערב, אינן מספיקות עוד לחפות על פשעיהם של משטרי דיכוי.

בן-לילה, תנועות הרפורמה הספונטניות האלה חזרו ונדחקו אל הקיר. חיסול סולימאני, וההצדקות שהנשיא טראמפ העניק לו לאחר מעשה, אישרו לכאורה שמגמת פניה של ארה"ב היא לחזור ולכונן סדר אימפריאלי במזרח התיכון.

"דגל שחור"

איומי טראמפ להפציץ "52 אתרים" באיראן, כולל "אתרי תרבות", אילצו את שר ההגנה שלו להתנער בפומבי מן המפקד העליון. הסיבה הפרוזאית היא שפגיעה באתרי תרבות מנוגדת לחוק הבינלאומי, ו"דגל שחור" מתנוסס מעל הפקודה לתקוף אותם. הסירוב לציית לפקודה לא חוקית אינו רק עניין של עקימת-חוטם מתאנפפת. גנרלים עלולים לעמוד לדין על ציות כזה.

אחר כך בא איומו של הנשיא להטיל סנקציות על עיראק, "שלעומתן יחווירו אפילו הסנקציות על איראן", אם בגדד תעמוד על דרישתה לפינוי הצבא האמריקאי. זו עיראק שארה"ב הקריבה כמעט 5,000 מחייליה לטובת שחרורה (לצד 200 אלף אזרחים עיראקים); עיראק, שבה ארה"ב הוציאה 800 מיליארד דולר ויותר בין 2003 ל-2018 (על-פי דוח מקיף של אוניברסיטת בראון בצפון-מזרח ארה"ב).

הנשיא לא הסתיר מעולם את דעתו שהמלחמה בעיראק הייתה "ההחלטה הגרועה ביותר בתולדות מדיניות החוץ האמריקאית". הרבה אמריקאים נוטים להסכים איתו. אבל מוטב לזכור מה קרה כאשר ברק אובמה ניסה להינתק מעיראק ב-2010. הוא הוציא את כל חיל המצב של ארה"ב, ושנתיים אחר כך באה אל העולם הח'ליפות של דאעש.

תהיה הפלישה ההיא איומה כאשר תהיה, אי אפשר להתנער מתוצאותיה. היא הפכה את ארה"ב למעצמה מסופוטמית, עם אינטרסים ישירים וחיוניים בשלומה של עיראק, באחדותה ובריבונותה. מניעת נפילתה בידי איראן סמוכה מאוד לראש רשימת הצרכים של מדיניות החוץ והביטחון האמריקאית.

הייתכן שחיסול סולימאני לא נבחן קודם כול דרך העדשות האלה? הייתכן שהתהליך היה מעוקר ממחשבה אסטרטגית, ונטבע בחותם הבלבדי של צרכים מיידיים, או הרושם של צרכים מיידיים? קשה להאמין בזה, אבל בימים האחרונים זה אומנם היה הרושם.

"כמעט חטפתי שבץ"

התאפקות בשימוש בכוח היא חלק חיוני של הבעלות על כוח. גנרל קולין פאוול, לשעבר הרמטכ"ל של ארה"ב ומזכיר המדינה שלה, סיפר על התייעצות בבית הלבן של ביל קלינטון ב-1993 בשאלת ההתערבות במלחמת בוסניה, שהצילומים של ייסורי תושביה הרעידו את הנימים. פאוול התנגד. מדלן אולברייט, אז השגרירה באו"ם, תמכה. "סוף סוף, בשביל מה יש לנו צבא?", היא הקשתה. "כמעט חטפתי שבץ", כתב פאוול.

מעצמות גדולות מחויבות בהתאפקות. בהיעדרה, הן עלולות לרדת מנכסיהן הפוליטיים והצבאיים. הפגנת הפוטנציאל של השימוש בכוח חשובה לעיתים קרובות יותר מעצם השימוש בו.

כשהן משתמשות בו, בייחוד בלוחמה א-סימטרית (צבא סדיר נגד גרילה, למשל) הן נוטות למעוד, ולאבד מכוח הרתעתן. זה היה מצב העניינים עוד מן הזמן שבו הקיסר אוגוסטוס איבד שניים מן המצוינים בלגיונותיו ללוחמי שבטים בגרמניה, לפני 2010 שנה.

הסדקים הראשונים בסדר האימפריאלי הבריטי הופיעו במלחמות א-סימטריות באפגניסטן (אלא מה) ובדרום אפריקה, במאה ה-19. השאלה הרטורית "בשביל מה יש לנו צבא" אינה מעניקה סיבה מספקת להשתמש בו. ברירת המחדל של נשיא אמריקאי צריכה להיות לא-תודה, כל אימת שגנרלים או רבי-מרגלים דוחקים בו לפעול.

בין נשיאי ארה"ב מאז מלחמת העולם השנייה היו כמה מתאפקים מדופלמים, כולל הגנרל היחיד שנבחר לנשיא ב-140 השנה האחרונות, דווייט אייזנהאור. ימי ההתאפקות היחסית היו ימי הזוהר של ארה"ב, כאשר מנהיגותה הגלובלית הגיעה אל שיא האפקטיביות שלה.

תהלוכות האבל השבוע באיראן היו בוודאי מבוימות במידה לא מעטה, אבל מתנגד של המשטר הודה שהמונים כה גדולים לא נראו ברחובות טהראן מאז מסע ההלוויה של האייתוללה חומייני, ב-1989. משטר, שמספר גדל של איראנים היו מוכנים לסכן את חייהם בניסיון להפילו, קיבל השבוע זריקת אדרנלין מסיבית.

הרשימה הזו נכתבה ביום ג' בבוקר. אפשר שפעולת הגמול האיראנית תצא אל הפועל עוד לפני פרסומה. יועץ צבאי בכיר של האייתוללה חמינאי יעץ השבוע לארה"ב להתאפק, ולא להגיב על פעולת גמול איראנית. ההיגיון מובן: תנו לאיראנים להוציא קיטור, כדי למנוע מלחמה. הייתכן שתימצא בדונלד טראמפ היכולת להתאפק לאחר מעשה במקום לפניו? בהחלט. האם יתאפק? מוטב שלא להמר על האפשרות הזו.

תיקון: ברשימתי "טריקת הדלת של ולדימיר פוטין", בשבוע שעבר, כתבתי כי הצאר איוואן האיום חיסל את הרפובליקה הצפון רוסית הליברלית של נובגורוד במאה ה-15. מיכאל שטיין מואיל לתקן אותי. המחסל היה איוואן הגדול, סבו של איוואן האיום. טל"ח.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן