גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע נסע ערן הרנשטט ז"ל אל לב אגם הגשמים ליד ביתו? שי גולדן בעקבות התעלומה שרודפת את השכנים בבנימינה

ערב גשום וחשוך, ראות גרועה, רחוב מוצף שהפך לאגם - ואדם שבמקום להיכנס הביתה נכנס למלכודת מוות ● ערן הרנשטט מבנימינה נסחף ונספה השבוע לעיני שכניו. סיפור על סערה וחושך, עם הרבה שאלות ובלי תשובה

מפגש הרחובות העבודה והנחל / צילום: שי גולדן
מפגש הרחובות העבודה והנחל / צילום: שי גולדן

פרולוג

בשנת 1969, בתוך יצירת המופת הגדולה ביותר שלו וספר זיכרונותיו ממלחמת העולם השנייה - "בית מטבחיים 5" - טובע הסופר האמריקאי קורט וונגוט את השימוש הלשוני השכיח כל-כך בפי ניהליסטים ואקזסטינציאליסטים: "ככה זה". הספר רצוף תיאורי זוועה ואבסורד, כפי שרק מלחמה שטנית כמו מלחמת העולם השנייה מסוגלת הייתה לייצר. מוות נעדר פשר, אכזריות שאפילו לאלוהים אין מילים מולה, ובעיקר - התרחשויות כה אבסורדיות, כה שרירותיות וכה סתומות וחסרות תכלית, עד שאין לניצב מולן אלא למשוך כתפיו בביטול שכולו ניתוק רגשי ולהפטיר ביובש "ככה זה". ככה זה - לפעמים זוועות מתרחשות ללא כל סיבה והיגיון ומראית עין שניתן לנמק ולקטלג במדף תחת ערך שיכניס סדר או שיטה בגיהינום, עד שהתגובה האנושית הסבירה האפשרית היחידה היא "ככה זה".

ו"ככה זה", נדמה, היא התגובה האנושית הסבירה האפשרית היחידה גם בהתייצבו של אדם אל מול סיפור מותו המיותר כל-כך, של ערן הרנשטט ז"ל, שנסחף עם רכבו בליל יום ראשון השבוע בבנימינה, טבע בתוכו ומת. ככה זה לפעמים; אנשים מוצאים את מותם בלי שיהיה מישהו להאשים, בלי שיהיה אפשר להפנות אצבע - מתבקשת, ומעט מנחמת - לעבר מישהו, או משהו, כדי לתבוע הסבר, ואולי להצליח, גם אם בגלגלי המחשבה ובכוח הדמיון, להחיות את העבר ולהקים בו לתחייה את ערן, כדי שינהג אחרת, כדי שיימלט מהגורל שזימן לו החורף הסוער שאחז במושבה הוותיקה באותו לילה ארור.

ערן וחיה בזמנים שמחים / צילום: שי גולדן

1

ראשית - העובדות המוסכמות: בסביבות השעה שש בערב, שעה שרחוב העבודה ורחוב הנחל היו מוצפים באופן חסר תקדים (מעידים תושבי המקום), נוסע הרנשטט ברכבו לעבר ביתו שפונה אל רחוב הנחל ואל יובל התמסח שנשפך אל נחל התנינים. הרחוב, כאמור, מוצף ומכיוון שהוא נוטה בשיפוע כלפי מטה, נוצרת שלולית בממדי אגם במפגש הרחובות העבודה והנחל. רחוב הנחל קיבל את שמו מכיוון שכל הבתים היושבים בו פונים אל אפיק הנחל הקטן. הנחל אכזב ברוב ימות השנה, ובעיתות של גשם הוא מתמלא במים וזרימתו מתונה, מתוך כוונה להישפך לנחל התנינים, המצוי מרחק חצי ק"מ משם. הבתים ברחוב הם בתים פרטיים, בני כמה עשרות שנים, הממוקמים בחלק המזרחי של המושבה ומאוכלסים בוותיקיה, לצד דיירים צעירים יותר שרכשו את הבתים לטובת מגורים בחלק השלו והפסטורלי יותר שלה.

באותו יום, שלושה או ארבעה בתים ברחוב הנחל מוצפים לגמרי והמפלס התחתון בהם טובע במים. הגשם מכה בפראות לאורך כל היום וחלק הרחוב סובל מזרימה של מים ניתכים מלמעלה, לצד היקוות של מאות קוב של מי גשמים שממלאים את המקום מתוך מצוקה של מים שהנקיק הצר המשמש להם תעלת ניקוז ויובל, צר מלהכילם. השטח צפונית לנחל התמסך מיועד לחקלאות והוא נראה בשעות הערב הללו כאגם מוחלט ומושלם. אין זכר לירוק, אין זכר לתוואי הנחל, אין זכר גם לשביל העפר שמפריד בין חצרות הבתים הפונים לנחל ומשמש עבור התושבים דרך גישה לחניות הבתים. אגם אחד גדול. מסך עבה וגדוש של מים כבדים. חשיכה רעה, לצד רעמים וברקים ומהלומות בלתי פוסקות של רוח וגשם, הופכים את הראות לגרועה עד בלתי אפשרית.

חלק מדיירי מפגש הרחובות מצלצלים למענה הטלפוני של המועצה המקומית ומדווחים על ההצפה בבתיהם. אחרים יוצאים מבתיהם ונפגשים ברחוב כדי לשוחח ולשתף איש את חברו ושכנה את שכנתה במצוקה ובקושי. זה אירוע מאוד לא נעים, אבל רבים כמוהו ודומים לו התרחשו בכל רחבי הארץ במהלך 36 השעות החולפות. הדבר, כמובן, אינו מנחם איש מהדיירים שסלון ביתו הוצף, או שרכבו טבע - פשוטו כמשמעו - בשלולית הענק. שלושה רכבים, שבעליהם לא היו ערניים או זריזים מספיק להזיזם, טובעים במים עד גובה מושב הנהג.

חיה, זוגתו לחיים, מדברת עם התקשורת / צילום: דוברות המשטרה

המהומה גדולה, שעה שהשכנים מתכנסים מחוץ לבתים. לפתע מגיח רכב בצבע שחור-צהוב, שעליו סמל של חברת הצבעים "נירלט". השכנים מכירים אותו. זהו רכבו של ערן הרנשטט. הרכב דוהר במורד רחוב העבודה, כשפניו מועדות ימינה, לתוך רחוב הנחל, שם ממוקם ביתו של הרנשטט ושל בת זוגו חיה. אחד השכנים מפטיר לעבר חברו: "מה הוא עושה? הוא משוגע?", ומתכוון לכך שהרנשטט מאיץ לתוך מקווה המים - האגם - במהירות גבוהה, בלי לתת דעתו לעובדה שהוא נוסע אל תוך נחשול מים אדיר שמצוי בנקודה של יציאתו משליטה. המרחק שעל הרנשטט לעבור כדי להגיע לביתו, שם הוא מתעתד להחנות את רכבו, אינו עולה על עשרה מטרים. המרחק בין החניה בבית לבין גדת הנחל (ביום שבו המים לא מכסים על הכול) לא עולה על ארבעה מטרים. הרנשטט, ככל הנראה, אינו מזהה את עומק האגם שנקווה סמוך לביתו, אבל השכנים אינם מתעכבים על כך. הם טרודים בענייניהם, בהצפותיהם, ברכביהם הטובעים, בחצרות ובפתחי הבתים שכולם טובלים במים. הם נסערים ומפוזרי דעת, ולמרות שלפחות שלושה מהם ראו את הרנשטט מדהיר את רכבו ברחוב, איש אינו מוצא את הדבר להיות עילה לתודעת חירום. אחרי הכול, הרנשטט מתגורר שנים רבות ברחוב וביישוב. הוא מכיר את המקום טוב יותר מרוב שכניו הצעירים, וזו בוודאי אינה הסופה הראשונה שבה נתקל.

אבל הרנשטט לא משלים את הפנייה ימינה לכיוון חניית ביתו. במקום זה הוא נסחף בכוח הזרימה של המים ורכבו עובר משליטתו לשליטתו של הזרם. הוא נסחף מערבה לכיוון נחל התנינים - עניין שאחד השכנים שמשגיח בדבר, מתרגם להיות ניסיון תמרון של הרנשטט עם רכבו ולא היסחפות - ושט בעיקול הנחל מרחק 500 או 700 מטרים לכל הפחות. אחת השכנות רואה את הרכב בשעת ההיסחפות. ההיסחפות אינה פראית ומהפכת קרביים. היא נדמית לעין בלתי מיומנת כגלישה בלתי רצונית על גבי המים. הרנשטט מנופף בידו לשכנה. הוא מצוי כעת מרחק 200 מטרים מביתו וממפגש הרחובות הנחל והעבודה, בדרכו לנקודה שבה נעצר הרכב לבסוף. השכנה מצלצלת למשטרה ולמועצה המקומית. היא לא יודעת לומר שזיהתה על פניו של הרנשטט בעתה או אימה. אבל חשוב לזכור - היה גשום, היה חשוך, והמרחק בינה לבין הרנשטט עמד על כ-30 מטרים. היא מזהה שהדבר אינו תקין והיא נוהגת כפי שכל אדם היה נוהג במקומה. היא מצלצלת, אחוזת בעתה, לרשויות.

הרשויות בבנימינה אינן ערוכות לתרחיש כזה. המועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה אינה מצוידת בכלי חילוץ ומנופים כבדים, וכוחות ההצלה שמוזעקים למקום - מאלתרים חילוץ של הרכב באמצעות כלי כבד, שאליו רותמים רצועות שנכרכות סביב הרכב ואז מושכות אותו מחוץ לנחל. משקלו של הרכב, הספוג במאות ליטרים של מים, יחד עם האנרגיה שמייצר הסחף של הנחל, והגשם הבלתי פוסק, הופכים את פעולת החילוץ לממושכת ומורכבת. הרנשטט אינו בין החיים שעה שהרכב מוצא מתוך המים. שמועה שמתרוצצת במושבה בבוקר המקרה טוענת אחרת, אבל אין לכך כל סימוכין. הרנשטט מוצא את מותו ברכבו, וכאשר זה נוחת על קרקע יבשה, כל שנותר למחלצים הוא לנסר את הרכב ולהוציא משם את גופתו של האיש בן ה-71. הוא מת מרחק כמה מאות מטרים מביתו. בסך הכול. ככה זה.

החילוץ / צילום: דוברות המשטרה

2

בבוקר המחרת, השמש זורחת על בנימינה ועל כל אזור השרון. השמיים תכולים, נעדרי כל רבב או כתם אפור, וזירת ההתרחשות לא מסגירה, אפילו לא ברמז, את פתח הגיהינום שנפער שם רק 12 שעות קודם לכן. הרחוב בוצי וכמה תושבים מסתובבים בנעליים גבוהות ובמגפיים מחוץ לבתיהם, מטלטלים את ראשיהם בתימהון למראה בתיהם שמלאו בוץ ומים. רכוש הושחת ואבד, מכוניות הושבתו - והטרדות הללו של פגעי הסופה מפירות את השלווה הפרטית של כל דייר ודייר. סקרנים, עיתונאים ונציגי המועצה המקומית מסתובבים באזור ומשוחחים עם השכנים. חלקם מדברים על צרות החולין שלהם, אבל כולם שותפים לאיזו בעתה שקטה ובלתי נתפסת של ההכרה שמרחק כמה מטרים מסלון ביתם המוצף, שכן שלהם מצא את מותו בתוך רכבו, שעה שעשה את דרכו לחניית ביתו.

ראש המועצה, איתי ויסברג, מסתובב בין השכנים. אחד מהם מזמין אותו לתוך ביתו ומקונן על כך שהוא התריע כמה פעמים על רמת הניקוז הירודה בסמיכות לנחל התמסח. הוא התריע גם בפניו וגם בפני קודמו של ויסברג בתפקיד - פינקי זוארץ ז"ל. פינקי נפטר מהתקף לב במהלך טיול משפחתי לתאילנד, לפני שנתיים. הוא התיישב לאכול ארוחת ערב עם ילדיו ותמי רעייתו, ואז לקה בלבו ומת. ככה זה. ככה זה לפעמים. דברים נוראים קורים לאנשים טובים ללא כל סיבה. מותו היכה את המועצה המקומית ואת התושבים בתדהמה. ויסברג היה אחד מאנשיו הקרובים. הוא נכנס לנעליו לאחר מותו ונבחר לעמוד בראש המועצה בבחירות האחרונות.

התושבים ברחוב מחפשים את מי להאשים. הכתובת הראשונה, המיידית, הבלתי נמנעת - כמעט - היא ראש המועצה. "היה אפשר למנוע את האסון הזה", אומר אחד השכנים שביתו הוצף. "למה צריך אסון כזה כדי שמישהו יתעורר?", הוא שואל, מגפיו ספוגים בבוץ, ומצביע על כלי הקידוח שמנסה להעמיק ולעבות את התמסח. שכן אחר אומר, "קשקוש. מחפשים את מי להאשים בכוח. אף אחד לא אשם. לא היה גשם כזה בבנימינה מאז שנת 2001. בעצם, גם אז הוא לא היה בממדים האלה. אני לא זוכר גשם כזה. אי אפשר להיערך לגשם כזה. מה, גם לטייפון צריך להיערך כאן בבנימינה? זה לא גשם - זה אסון טבע. אם מחפשים מישהו להאשים, צריך להאשים את הטבע".

3

"ערן אהב את הטבע. יותר מהכול, הוא אהב את הטבע. הוא חי את הטבע. הוא היה משוגע על הטבע", אומרת חיה, זוגתו לחיים. היא רוצה שבטלוויזיה ובעיתון יכתבו רק "חיה - בת זוגו של ערן הרנשטט". דוברת המועצה המקומית מכנסת מסיבת עיתונאים מאולתרת בחצר הבית. מרחק שלושה מטרים משם, מקום החניה של רכבו של ערן עומד ריק. חיה מבקשת למסור הצהרה קצרה ושלא ישאלו אותה שאלות על האסון עצמו. היא מבקשת לדבר רק על ערן. היא מספרת שהיה קצין בסיירת אגוז וקב"ט בשגרירות ישראל באיטליה. שהיה המנהל הטכני של "נירלט". אף שהגיע לגיל פרישה, מנהליו ביקשו ממנו שימשיך בתפקידו עוד קצת. עד כדי כך היה מוערך. עד כדי כך הצטיין בעבודתו. כשהיא מדברת, קולה מאמיר ונשבר, וכאשר היא עוברת לצעקה של כאב, ניתן לשמוע את אוושת גבעולי הדשא הירוקים ואת טפטוף המים הנושרים בטיפות כבדות מהגבעולים אל האדמה הספוגה. היא שבה ומזכירה את אהבתו לטבע. מספרת שאהב את הנחל - על שמו קרוי הרחוב - ושהיה מרבה לשבת בחצר הבית ולהתפעל ממנו באוזני חבריו שבאו לבקר.

שני בניה עומדים מרחק מטרים משם. הם צעירים בשנות העשרים לחייהם. הם אינם ילדיו של ערן, אבל הדמעות נקוות גם בעיניהם. ניכר שהם בוכים גם על אמם, גם על אהובה וגם על חוסר האונים שמזמן לאדם מפגש עם שואה פרטית כזאת, כך סתם, בגלל קצת גשם. "קצת גשם. בגלל קצת גשם איבדתי את אהובי. את האיש שלי", אומרת חיה. בסוף האירוע יוצאת אשרת דוברת המועצה עם שתי תמונות של ערן ומושיטה לעיתונאים, כדי שיצלמו, כדי שישבצו אותן בכתבות. בתמונה אחת מופיע ערן ז"ל אוחז תינוק בידו. זהו, כנראה, אחד מנכדיו. אין את מי וגם מוטב לא לשאול לזהות התינוק. תמונה שנייה היא מגנט, מהללו שנפוצים בשמחות ובאירועים. מגיע צלם - מצלם משתתפים בשמחה, ובסוף האירוע ממתין להם מגנט ביציאה מהאולם, מזכרת.

אני מחזיק את המגנט בכף היד ומצלם אותו - הכיתוב קורא "באהבה דגנית & יוני. 10.11.17". ערן מופיע בו בתמונה, לצידו חיה. שניהם מחויכים ולבושים בבגדים טובים. המצלמה לוכדת רגע סתמי מתוך אחד מ-100 אלף אירועים. תמונה אחת מתוך מיליון דומות לה. והנה עכשיו היא משמשת חומר עבור כלי התקשורת לשתף את הציבור במראה פניו של המנוח. ככה זה. ככה זה לפעמים. לעזאזל.
צילום: שי גולדן

אפילוג

שתי שאלות מעסיקות את השכנים בבוקר המחרת. 1. למה הוא דהר לתוך האגם? 2. למה הוא לא פתח את הדלת וניסה לחלץ את עצמו? התשובה לשאלה השנייה פשוטה יותר - מנגנון הנעילה של דלתות הרכב הוא חשמלי. המים גרמו לקצר במנגנון החשמלי והדלתות ננעלו באופן בלתי הפיך. גם אם מנגנון הנעילה היה משוחרר, מסביר לי אחד מהעובדים במועצה המקומית, השילוב של הסחף והמים לא היה מאפשר לו לפתוח את הדלת. "מים בכמויות כאלה הם כבדים מאוד". כך שגם אם הבין בשלב מוקדם כי נקלע לתסבוכת הרת אסון, להרנשטט לא היה הרבה מה לעשות כדי להציל את עצמו. הוא היה אסיר של הנקודה שבה הטכנולוגיה של הרכבים המודרניים וחוקי הפיזיקה נפגשים לצומת בלתי פתיר עבור אדם אחד בן 71, בלילה חשוך וגשום במיוחד.

השאלה הראשונה מסקרנת יותר. והתשובה עליה לא ברורה עד לעצם הרגע הזה. מדוע דהר הרנשטט אל לב לבו של האגם שנקווה מרחק מטרים ספורים ליד ביתו? שכן אחד אומר כי ערן היה בוגר יחידת קומנדו, מי שצד ציפורים ופיחלץ אותן, וצד גם חזירי בר. היה לו קייאק. הוא לא היה נותן לשלולית גשם ליד הבית שלו לעצור אותו מלהגיע למחוז חפצו. וחוץ מזה - בליל המחרת הוא היה צפוי לנסוע לארצות הברית, לבקר את שלושת ילדיו, וכנראה שהיו לו סידורים לעשות. עם כל הכבוד לגשם ולשכנים המבוהלים - ערן היה עשוי ללא חת בעיני עצמו. ובאמת - מי יכול להעלות על הדעת שזה יסתיים כך? אז אולי מעט שאננות, לצד איזו פזיזות של מי שמצוי בקרבת ביתו ומתנהל במרחב הטבעי שלו; זה שסיתת בעשר אצבעותיו על האדמה שאותה הכיר יותר טוב מכל אדם אחר בעולם - למה שיפחד? למה שאדם יירתע מקצת גשם כשהוא קרוב כל-כך הביתה?

האפשרות השנייה שמעלים השכנים היא שהשילוב של הראות הגרועה והגשם הטעו אותו. שהוא לא זיהה את עומק השלולית כשהתקרב אליה, ומכיוון שנהג במהירות גבוהה, לא הצליח לתקן את טעותו עד שהיה מאוחר מדי. וכשניסה להפנות את הרכב לאחור (שניים מהשכנים טענו כי הם משוכנעים שנהג לאחור, מנסה לתמרן את המכונית), גברו עליו ועל הרכב המים, ובשניות שהיה לו סיכוי להיחלץ או להציל את עצמו, האמין, ככל הנראה, שיצליח לנהוג את דרכו מחוץ לאגם.

האפשרות השלישית - והיא כבר שלי - היא שככה זה. אנשים מקבלים אין-ספור החלטות מדי יום. חלקן מוטעות, חלקן טובות. לכולן יש השלכות. לשגיאות ולבחירות הנכונות. אי אפשר לחיות את החיים האלה מתוך תודעת אסון. אי אפשר לצאת בחשבון שמחירה של כל שגיאה בחישוב, בשיקול הדעת, בתכנון או בהערכה יסתיים במוות. תחושת סכנה, לצד תחושת זהירות ואחריות, הן עניינים יחסיים ומופשטים. אחד ירגיש סכנה בסיטואציה אחת, בעוד חברו יגיב בתנועת ביטול. ככה זה. לפעמים אנשים שוגים. לפעמים אנשים לא מזהים את פני האסון. לפעמים זה פשוט ככה. ואין הרבה מה לעשות. כי ככה זה. פשוט ככה.

לפעמים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה שלילית בוול סטריט; ספוטיפיי זינקה ב-15%, הישראליות שירדו

נאסד"ק ירד ב-0.6%, דאו ג'ונס בשיא ● מנכ"ל סטרטג'י: "אם הביטקוין יירד ב־90%, נממן מחדש את החוב" ● קוקה-קולה יורדת בעקבות הדוחות ● האיחוד האירופי אישר את עסקת הרכישה של גוגל את וויז ● טראמפ: הכלכלה האמריקאית יכולה לצמוח בלפחות 15% אם קווין וורש יעמוד בראש הפד ● הצריכה בארה"ב הואטה בחדות בעונת הקניות של חגי דצמבר, על רקע רצף של מזג אוויר קשה ואינפלציה שנותרה גבוהה

מעונות הסטודנטים המתוכננים בקריית היובל, ירושלים / צילום: הדמיות שוורץ בסנוסוף אדריכלים

ארבעה מגדלים עם 28 קומות: מתיחת הפנים למעונות הסטודנטים בירושלים

הוועדה המקומית ירושלים המליצה על הפקדת תוכנית פינוי־בינוי למעונות סטודנטים בקריית היובל עם 750 יח"ד ● מינהל התכנון אישר תיקון לתמ"א 35 שיאפשר לחקלאים להקים מגורים זמניים לעובדים זרים בשטחי העיבוד ● ובשבוע הבא תדון המועצה הארצית בהרחבת קיבוץ נחל עוז ל־500 יח"ד ובהקמת אזור תעשייה סמוך ● חדשות השבוע בנדל"ן

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

"הרעשה ארטילרית": הדולר צונח, עד לאן הוא יכול להגיע?

הדולר נסחר סביב 3.07 שקלים, ונראה שהתחתית עוד רחוקה ● איילון ביטוח ופיננסים: "יש פה סוג של 'הרעשה ארטילרית' על הדולר מכל הוורטיקלים במקביל. יכול להגיע מתחת לשלושה שקלים לדולר" ● מיטב: מהלך ההתחזקות של השקל הובל ע"י המשקיעים המוסדיים המקומיים ● ובעולם, הסיפור של הפרשי הריביות חוזר לשולחן

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר פרסום ברשתות החברתיות, 09.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

למה ביהמ"ש הורה לבן גביר לקדם קצינת משטרה?

ביהמ"ש פסק: השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר יחויב לקדם קצינת משטרה שהעידה במשפט נתניהו • הרוחות במערכת הפוליטית התלהטו, אבל מה באמת נקבע בפסיקה? • המשרוקית של גלובס

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר / צילום: ענבל מרמרי

מכירות שיא, צמיחה משמעותית ברווחיות: טאואר מסכמת את שנת 2025

הכנסות יצרנית השבבים צמחו השנה בכ-9%, והגיעו לרמה של 1.57 מיליארד דולר ● במבט קדימה טאואר מעדכנת על הרחבת תוכנית ההוצאות ההוניות שלה ב-270 מיליון דולר ● לפ"י המנכ"ל ראסל אלוונגר, הרחבה זו תגדיל את כושר הייצור פי חמישה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק מגיע לישראל בחודש הבא. על הפרק: השקעות בתחום הרובוטיקה

האיש העשיר בעולם ינחת בארץ בשיא תפנית אסטרטגית: מהתמקדות ברכב חשמלי להתרחבות לרכב אוטונומי ולרובוטים דמויי אדם ● בעוד שהרגולציה המקומית מכינה את השטיח האדום לניסויים בכבישים, תעשיית ההייטק מקווה שהביקור יוליד גם פריצות דרך עסקיות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת לופטהנזה מחזירה את טיסות הלילה לישראל

טיסות הלילה של לופטהנזה מת"א יכללו עצירה קצרה באתונה עד 28 בפברואר לצורך חילופי צוותים ● גם טיסות הלילה של סוויס, שיתחדשו ב־16 בפברואר, יופעלו במתכונת דומה ● המשמעות היא שטיסות שמוצגות כטיסות לילה סדירות אינן מופעלות כטיסות ישירות בשלב זה, וזמן הטיסה יתארך בהתאם

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב

הפכו למיליארדרים ויעברו לגוגל: החיים החדשים של מייסדי וויז

העסקה צפויה להפוך את צוות וויז לזרוע הסייבר של גוגל קלאוד כיחידה עצמאית, ולחזק את מעמדה של הענקית בתחום אבטחת הענן בעידן ה-AI ● בניגוד לעסקאות שבהן החברה הנרכשת נטמעת ונעלמת בתוך הארגון, כאן נראה כי גוגל מבקשת לשמר את המייסדים כמקשה אחת - ומוצרי וויז ימשיכו להימכר גם בעננים מתחרים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ: בלי הסכם - אפשר לפעול צבאית באיראן

לפני ביקור נתניהו - באיראן משגרים מסר לטראמפ: "להישאר ערניים" ● מבלי שיש עם אינדונזיה יחסים - אלפים מחייליה יפעלו ממש ליד הגבול עם בסיס ייעודי ● שר החוץ של טורקיה אמר אמש בריאיון כי ארה"ב העבירה דרך אנקרה אזהרה לטהראן לפני מלחמת 12 הימים עם ישראל ● איראן כיסתה את פתחי המנהרות באתר הגרעין באספהאן בעפר, כך עולה מתצלומי לוויין של המכון למדע ולביטחון בין-לאומי (ISIS) ● דיווחים שוטפים

פיחות בשער הדולר / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הפיחות בדולר פוגע בחברות הבינלאומיות שפועלות בישראל

חוזי עסקאות נדל"ן החלים כיום בישראל נקובים בשקלים ● פיחות שער הדולר - יחד עם העובדה שלא ניתן לשלם ישירות במטבע זר - מביאים לעלייה בדמי השכירות שנדרשות לשלם החברות הבינלאומיות השוכרות משרדים בישראל ● מה חברות כאלו עושות כדי לצמצם נזקים?

אילוסטרציה: shutterstock

הריבית על פיקדון עד שנה בבנקים נפלה ל-3.95%. מה עשה הציבור עם ההפקדות?

אחרי הפחתת ריבית בנק ישראל בפעם השנייה ברציפות, מנתוני הבנק המרכזי עולה כי גם הבנקים החלו לשחוק באגרסיביות רבה יותר את הריבית שהם נותנים על פיקדונות ● כתוצאה מכך נרשם קיטון משמעותי בהפקדות לפיקדונות בבנקים בחודש ינואר - שחיקה של 5 מיליארד שקל לעומת החודש הקודם

מניית אלפאבית בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

20 מיליארד דולר: גוגל ממשיכה לגייס כסף להשקעה בבינה מלאכותית

עפ"י דיווחים, ענקית הטכנולוגיה אלפאבית מכרה אג"ח בשווי של 20 מיליארד דולר על מנת לממן את ההוצאות הרבות שלה בתשתית הבינה המלאכותית ● החברה מתכננת מכירת אג"ח ל-100 שנה כחלק מגיוסי החוב המסיביים שהיא מבצעת

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

סופית: מגה די סי של צחי נחמיאס תבנה חוות שרתים לאנבידיה במאות מיליוני שקלים

חברת בינוי חוות השרתים של צחי נחמיאס הודיעה כי נחתם ההסכם, וחוות השרתים תוקם בפארק התעשייה מבוא כרמל ● ע"פ ההערכות, אנבידיה תשקיע כ-1.5 מיליארד שקל והחווה שתיבנה תהיה אחת הגדולות בישראל

האויו וואנג, יו''ר DAYU Conserving Water Group / צילום: באדיבות DAYU

בגיל 35 בלבד: המיליארדר הסיני שלוטש עיניים לישראל

האויו וואנג נכנס לנעלי אביו בגיל צעיר, וכיום חולש על אימפריה שמנסה לשנות את האופן שבו חקלאות, מים וטכנולוגיה מתחברים ● המיליארדר הסיני, שפועל להפריח את האזורים הצחיחים ביותר בעולם, בוחן כעת את רכישת נטפים הישראלית

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מעל 1,400 עובדי סיילספורס במכתב נגד סוכנות ההגירה האמריקאית

עובדי סיילספורס דורשים מהמנכ"ל מארק בניוף לבטל את כל הקשרים העסקיים הפוטנציאליים עם ICE, לאחר שהתבדח על נוכחות סוכניה בכנס החברה בלאס וגאס ● מחאת העובדים מתפרצת בנקודת זמן רגישה עבור ענקית התוכנה, שמנייתה איבדה כ-27% מתחילת 2026

עמיר שאלתיאל, מייסד ויו”ר קבוצת אלדר / צילום: איל יצהר

אלדר וראדקו במגעים למיזוג ענק בתחום ההתחדשות העירונית

החברה הממוזגת תשקף שווי של כ־300 מיליון שקל ● מייסד ויו"ר קבוצת אלדר, עמיר שאלתיאל, צפוי להחזיק ב־60% ולהוביל את הפעילות, בעוד לאומי פטרנרס, משפחת רפאלי ובנק מזרחי יישארו כשותפים

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

היה שווה לצרף את טדי שגיא: חברת המיחזור שמנפיקה לפי 300 מיליון שקל

בעשור הקודם עצרה השקעה פרטית של טדי שגיא את הנפקת חברת המיחזור אולטרייד בבורסה בת"א ● כעת היא מבקשת לגייס 150 מיליון שקל לפי שווי הגבוה פי ארבעה: "הפכה להיות החברה המובילה בתחום מיחזור פסולת אלקטרונית"

שי סנדלר, מנכ''ל Vega Security (משמאל) ואלי רוזן / צילום: Ohad Kab

4 חודשים אחרי הסבב הקודם: סטארט־אפ הסייבר ווגה מגייס שוב ומכפיל את השווי ל־800 מיליון דולר

ווגה גייסה 120 מיליון דולר בהובלת אקסל, ארבעה חודשים בלבד אחרי הסבב הקודם ● סך הגיוסים עומד על 185 מיליון דולר, והשווי כמעט הוכפל בתוך פחות משנתיים מהקמתה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הטבות בשכר תמורת מס על קרקעות? הדיל של חוק ההסדרים הולך ומסתבך

באוצר בנו על "מס רכוש" שיממן את ריווח מדרגות המס, אך מכבש הלחצים בוועדת הכספים מאיים להשאיר את הממשלה עם בור תקציבי ● הכלכלן הראשי דורש למנוע החרגות, ומודה: המטרה של מיסוי הקרקעות היא פיסקלית נטו, ולא תמרוץ בנייה ● אלו הפשרות שעל הפרק

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: איל יצהר (עיבוד תמונה)

מיליון דולר לעובד: המרוויחים והמס מאקזיט הענק

האישור האירופי סולל את הדרך של וויז לאקזיט של 32 מיליארד דולר, אך רובו לא ימוסה בישראל ● כמה מהמשקיעים הם זרים ופטורים ממס בישראל, מה הרווח הצפוי של המייסדים והעובדים, ומתי קופת המדינה תקצור את הפירות - בסך כ-12 מיליארד שקל