גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: האש בין ארה"ב לאיראן - הצומת שבו נפגשות הפוליטיקה והפסיכולוגיה

טילים־של־חצות היו מחוות־גמול יותר מפעולת־גמול. האייתוללה רצה טביעות אצבעות, לא עמימות, וקיבל אותן ● עכשיו טראמפ יצטרך להחליט אם הוא יכריז ניצחון, או יסתכן במשבר צבאי חמור בשנת בחירות ● 53% מן האמריקאים אינם תומכים בו, לפי סקר חדש ● דעה

אמריקאים מפגינים בטיימס סקוור בניו יורק נגד מלחמה עם איראן / צילום: Eduardo Munoz, רויטרס
אמריקאים מפגינים בטיימס סקוור בניו יורק נגד מלחמה עם איראן / צילום: Eduardo Munoz, רויטרס

סמוך לחצות, בין שלישי לרביעי, קרה אחד משני הדברים: התחילה לדעוך האש שהוצתה עם חיסול קאסם סולימאני, או שהיא החלה להתפשט. ההכרזה הזו מובנת מאליה פחות ממה שנדמה. עניינה הוא הצומת שבו נפגשות הפוליטיקה והפסיכולוגיה.

ארה"ב יכלה מלכתחילה להשתמט מאחריות להתנקשות. היא יכלה להסתתר מאחורי עמימות, כפי שישראל חזרה ועשתה אין ספור פעמים בשמי סוריה; כפי שאיראן עצמה עשתה זה לא כבר, כאשר התכחשה לאחריותה לפגיעה בכלי שיט במצרי הוורמוז ולפגיעה ההרסנית בבתי הזיקוק של אראמקו, בחוף הסעודי של המפרץ.

אבל וושינגטון קיבלה עליה את האחריות מיד וללא היסוס. ההודאה הפכה את התגובה האיראנית הגלויה לבלתי נמנעת. בתחילת השבוע היו דיווחים שהמנהיג העליון, האייתוללה חמינאי, סר באופן לא צפוי לפגישה של המועצה לביטחון לאומי בטהראן, והוריד הנחיה חד משמעית: נא לא לטשטש את טביעות האצבעות; העולם חייב לדעת שאיראן היא המבצעת.

לשון אחר, אימאם־עליון היה מעוניין בג׳סטה, לפחות באותה המידה שהיה מעוניין בהישג צבאי. הגיונו מצריך את איראן להזדקף בקו האש, לא להשתופף בחפירות. זה היה הגיון ההולכים־ונופלים־ראשונה של קדושי מלחמת איראן בעיראק, בשנות ה־80.

מגיש נרגש בטלויזיה של איראן טען הבוקר כי "80 טרוריסטים אמריקאים" נהרגו בהתקפה, וכלי־טיס לרוב נהרסו וניזקו. הנשיא טראמפ לעומת זאת צייץ ש"הכול בסדר", והבטיח עוד פרטים במהלך היום. ברור שטראמפ היה מתקשה להימנע מתגובה אילו נגרם הרס בקנה מידה כזה. טראמפ הראה בעבר, שאבדות בנפש הן אבן הבוחן העיקרית שלו. מותו של קבלן אמריקאי בהתקפת המיליציה הפרו־איראנית הביא אותו להחלטה להתנקש בחיי סולימאני. הדעת נותנת שהוא יורה על תגובה אם יתברר שטילי איראן שפכו דם.

אבל אם הם היו שווי־ערך משוכללים לקטיושות הראשונות של סטאלין, או של ה'דווידקה' במלחמת הקוממיות של ישראל - הרעש היה גדול בהרבה מן הנזק; והנזק לא היה אלא שווה־ערך של יריקה. ארה"ב יכולה למחות את הרוק, ולוותר על פעולת־גמול־על־פעולת־גמול. האיראנים רמזו בימים האחרונים שהימנעות כזאת תאפשר דה־אסקלציה.

היועץ הצבאי הבכיר של חמינאי, גנרל חוסיין דנגאן, אמר לסי.אן.אן ביום א׳ השבוע: "אמריקה היא זו שהתחילה את המלחמה. לפיכך עליה לקבל תגובות הולמות למעשיה. הדבר היחיד שיוכל לסיים את תקופת המלחמה הזו הוא שהאמריקאים יקבלו מהלומה שווה למהלומה שהם הנחיתו. אחר כך אל להם לחפש סבב חדש".

יש בזה היגיון. במרוצת שלושים השנים של מלחמותיה בעיראק ובסוריה, ארה"ב ירתה מפעם לפעם טילי שיוט שלא על מנת להזיק מאוד. וישראל בחרה שלא להגיב לאחר שהחיזבאללה גבו מנה קטנה יחסית של דם על חיסול מפקדיהם הבכירים. בינואר 1991, ארה"ב הפצירה בישראל להימנע מלהגיב לשיגור הסקאדים מעיראק. אי־תגובה היתה מנוגדת לדוקטרינת ההרתעה של ישראל. אבל ישראל השתכנעה להניח לאמריקאים לעשות את העבודה.

הפיתוי להלום

השאלה היא אם הנשיא דונלד טראמפ רוצה לצנן את היצרים. התקפת הטילים על שני בסיסים בעיראק התרחשה לפנות ערב, שעון וושינגטון. באמצע הערב התהלכו שמועות שהנשיא עומד לנאום לאומה. רשתות הטלוויזיה התכוננו. בכירי יועציו לענייני חוץ ובטחון נראו יוצאים מן הבית הלבן, אבל הנשיא לא נאם. הוא צייץ שיגיב ביום ד׳ בבוקר.

הפיתוי להלום הוא בוודאי ניכר, גם מפני שהנשיא השמיע "איום, לא אזהרה", שהוא יכה ב־52 אתרים על אדמת איראן, אם היא תפגע בכוחות אמריקאים; גם מפני שהאיראנים השאירו כתובת מדויקת למשלוח מכתב התשובה. הנשיא אינו זקוק ל"52 אתרים". הוא יכול להשיב טיל־תחת־טיל לבסיסי השילוח, גם אם הטילים עצמם נורו כנראה מחוץ לבסיסים. הביון של ארה"ב הבחין בתנועת טילים בימים שלאחר ההתנקשות בסולימאני.

אבל טיל־תחת־טיל יניב אל נכון טיל־תחת־טיל־תחת־טיל. דובר של משמרות המהפכה מאיים, שאם האמריקאים יגיבו על פעולת גמול איראנית, האיראנים יפגעו "בחיפה ובדובאי". קשה לדעת באיזו רצינות הושמע האיום הזה. הוא נמצא מחוץ לגבולות הנראים של השכל הישר, מפני שהוא יהיה אקורד הפתיחה של מלחמה כללית.

ניסיון להעריך את הצעד הבא של טראמפ מחייב השערות על מניעי הנשיא. אנחנו יודעים, על יסוד הרטוריקה שלו בשנים האחרונות וגם על יסוד כמה ממהלכיו, שהוא אינו רוצה להסתכן במלחמה במזרח התיכון. היא מנוגדת לבדלנות הבסיסית המנחה את מדיניות החוץ שלו; והיא מנוגדת לאינטרס הפוליטי שלו בשנת בחירות.

במובן מסוים הוא יכול לתאר את ההתקפה האיראנית כניצחון: ארה"ב חיסלה באור יום וכמעט כלאחר יד את מפקד המהפכה ואדריכל התפשטותה; איראן הגיבה בימים של התלהמויות רטוריות; הוא הנשיא, הזהיר אותה מפני התוצאות; והיא הסתפקה לבסוף בהתקפת־סרק באישון לילה, שהטעימה את חולשתה יותר מאשר את עוצמתה.

חרב פיפיות

בפוליטיקה הפנימית, טראמפ חייב להיזהר מפני חרב הפיפיות שהוא שלף.

מצד אחד, הוא הצליח להניח את דעתם של הרבה ניצים במפלגה הרפובליקאית, שחשבו את גישתו כלפי איראן (וכן טורקיה ורוסיה) לביטוי של חולשה ולאקט של התנערות מתפקידה הבינלאומי המרכזי של ארה"ב. במובן הזה, ההסלמה עם איראן מחזירה את הרפובליקאים אל כר פעולה נוח ומוכר, שהתגבש אצלם בשנות ה־80, בימי נשיאותו של רונלד רייגן.

מצד שני, ההסלמה עם איראן מחזירה את המלחמות הלא־פופולריות של העשור הראשון של האלף אל מרכז התודעה. הדמוקרטים כבר עושים בה שימוש, וג׳ו ביידן, המוביל כמעט בכל הסקרים הדמוקרטיים, תיאר אתמול את הנשיא כ"עלוב־יכולת במידה מסוכנת" בענייני חוץ. הוא הקביל את העליבות עם נסיונו שלו: 35 שנה בסנאט, כולל כהונת היושב ראש של ועדת החוץ רבת הכוח, ושמונה שנים כסגן נשיא. דף קורות החיים הזה בדרך כלל אינו מרשים את המצביעים, אבל הידרדרות חמורה ביחסים הבין לאומיים עשויה להעניק לו תוקף.

53% מן הנשאלים בסקר דעת קהל חדש שהתפרסם לפנות בוקר (Ipsos בשביל סוכנות הידיעות רויטרס) אינם סומכים את ידיהם על התנהלות טראמפ כלפי איראן. זו עלייה ניכרת, 9%, לעומת אמצע דצמבר. אמנם אין תזוזות של ממש בתוך כל אחת משתי המפלגות, ושמונה מכל עשרה רפובליקאים מוסיפים לתמוך בנשיא - אבל חצי מהמצביעים העצמאים פונים נגדו. אלה חדשות לא טובות, מפני שאי אפשר לנצח בבחירות בארה"ב בלי תמיכת אלה המסווגים את עצמם "עצמאים".

אבל סקר נפרד של Ipsos לרויטרס מעלה, כי 41% חושבים את איראן ל"איום מיידי" על ארה"ב, עלייה תלולה של 17% לעומת סקר שנעשה במאי שעבר. 71% חושבים שארה"ב תיקלע למלחמה עם איראן בשנים הקרובות, עלייה של 20% לעומת מאי. רק מיעוט של הנשאלים, 27%, תומכים ב"התקפת-מנע" על איראן, אבל גם המספר הזה משקף עלייה של 15%.

לשון אחר, הפוטנציאל הפוליטי הפנימי של המשבר עדיין רחוק מלהתחוור. אין זה מן הנמנע שאיראן שמה לב לסכנות הנובעות משנת בחירות בארה"ב. היא היתה רוצה, לפחות לפי שעה, להכריז כי היא איזנה את החשבון, ואין לה תביעות נקם נוספות. ואם לא תסכימו, אז חיפה או דובאי.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו