גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת הרגולטורים בתחום התקשורת: אלה שבעת העיוותים המרכזיים של השוק

המשברים שמלווים את שוק התקשורת בשנים האחרונות - מצוקת חברות הסלולר, מהירות הגלישה הנמוכה בישראל והמחירים הגובהים שמשלמים עדיין על חלק מהשירותים - כמעט ולא השתנו ב-2019 ● "גלובס" ממפה את הנושאים שמשרד התקשורת חייב לטפל בהם השנה

מנכ”ל בזק דודו מזרחי ומנכ”לית הוט טל גרנות-גולדשטיין / צילומים: ישראל שם טוב, שלומי יוסף
מנכ”ל בזק דודו מזרחי ומנכ”לית הוט טל גרנות-גולדשטיין / צילומים: ישראל שם טוב, שלומי יוסף

2019 הייתה עוד שנת שפל בשוק התקשורת הישראלי: ההפסדים של החברות העמיקו, תזרימי המזומנים הפכו שליליים יותר, התחרות התעצמה, והרגולטור של הענף - משרד התקשורת - המשיך לעשות שגיאות קשות שעליהן כולנו שילמנו וכנראה נמשיך לשלם.

חלק מהשגיאות תוארו כאן בהרחבה שוב ושוב. כולם מכירים אותן, כולם מודעים להן, אבל את משרד התקשורת, כך נראה, זה פחות מעניין עד כה.

"גלובס" שם את הזרקור על הבעיות הקשות בשוק התקשורת, שפוגעות באזרחי ישראל בצורה הקשה ביותר, ומשרד התקשורת לא יכול להמשיך להתעלם מהן.

תשתיות האינטרנט: פריסת הסיבים האופטיים 

הטכנולוגיה החשובה ביותר בעולם כיום בתחום תשתיות התקשורת היא הסיבים האופטיים. ללא כניסה של בזק לתחום פריסת הסיבים, מדינת ישראל למעשה לא תצליח לעשות את קפיצת המדרגה הנדרשת בתחום. משרד התקשורת ובזק מנהלים מאבק סביב מתווה הפריסה של בזק - המשרד רצה לחייב את בזק לפרוס את הסיבים במספר דרכים, אך בזק התנגדה עד כה לכולם.

אחרי שנתיים של איומים על בזק כמעט בכל כלי רגולטורי אפשרי - כולל איום על הטחת ראשה של בזק בקיר על-ידי סמנכ"ל במשרד התקשורת - מונה צוות בין-משרדי לפתור את הנושא. אחרי עבודה של מספר חודשים קבע הצוות כי פרויקט פריסה אוניברסלי הוא הפסדי, כפי שבזק טענה מהיום הראשון.

מאז ועד היום מנסה משרד התקשורת לקבוע מדיניות חדשה שתאפשר יציאה לדרך. אל תטעו - עדיין מדובר במודל מבולבל, מפלה ומעוות, שלא דומה לשום מודל סיבים אחר בעולם, אבל אפשר לומר שרואים את האור בקצה הסיב, ויש סיכוי מסוים שבשנה הבאה נראה את ניצני הפריסה.

מיזוגים בשוק הסלולר: חברות בסכנת קריסה

חברות הסלולר נמצאות במשבר פיננסי עמוק - מי יותר ומי פחות. יכול להיות שזה ייקח שנה, אולי שנתיים ואולי שלוש, אבל אם לא ישתנה משהו מהותי, חלק מהחברות פשוט לא ישרדו. הדרך היחידה להביא להישרדותן היא לאפשר מיזוגים בענף שיפחיתו בצורה מבוקרת את רמת התחרות. על השולחן קיימות כיום מספר אופציות למיזוג. השנה יש סיכוי שנראה לפחות מיזוג אחד כזה, אם משרד התקשורת לא יפריע. בסוף, בין אם יתירו מיזוגים או בין אם חברה מסוימת תקרוס, השוק הסלולרי יתאזן כך או כך.

התעריפים בין חברות הסלולר: מהגבוהים בעולם

משרד התקשורת נוהג לבצע טעויות במקום אחד, ואז לאזן את המצב על-ידי יצירת עיוות במקום אחר. תעריפי השלמת השיחה ברשתות הסלולריות בישראל הם מהגבוהים בעולם. הצרכן לא מודע לנושא, כי הוא בדרך-כלל משלם מחיר חודשי קבוע על השימוש, אבל על כל שיחה יוצאת משלמת חברה אחת לחברה המקבלת את השיחה.

תעריף הקישוריות בישראל הוא מהגבוהים בעולם והיה צריך להתעדכן מזמן ואף לרדת לאפס, אך זה לא קורה. מה שקורה בפועל הוא יצירת יתרון לחברות הגדולות שמרכזות הרבה תנועה - המפעילות הקטנות צריכות לשלם להן, והרבה. מקטע זה הוא מונופוליסטי שללא התערבות רגולטורית לעולם לא ישקף את העלות.

ההסדר הנוכחי הסתיים בסוף 2014, ומאז משרד התקשורת גורר את רגליו. בכל שנה הוא אומר שהנושא יטופל בשנה הבאה. בעניין זה גם לרשות התחרות לא מגיעות מחמאות. טיפול במקטעי שוק מונופוליסטיים נמצא גם באחריותה.

אם מישהו חושש שבזק עשויה להרוויח מהורדת תעריפי הקישוריות בסלולר, נזכיר כי משרד התקשורת בעצמו כבר המליץ בכמה הזדמנויות על קישוריות אפס בכל השוק. בנוסף זה אותו משרד שממשיך לתחזק באופן מלאכותי את תעריפי הטלפוניה של בזק גבוהים להחריד, מחשש שאם הם ירדו, ייגרם נזק לחברות הסלולריות, ובכך המשרד כופה על הצרכנים להמשיך ולממן את הרווחיות העודפת בבזק - אבסורד.

חיבור לאינטרנט: למה עדיין צריך שתי חברות

מדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבם מתחברים לאינטרנט באמצעות שני ספקים שונים. אפילו באיראן זה לא המצב. משרד התקשורת בישראל עוד מכריח את בזק והוט לפרק את הבאנדל - התקשרות של לקוח לתשתית וספק בחוזה אחד - אחרי שנה, ולנתק במקרים רבים את הלקוח.

אזרחי ישראל נושאים בעלות עודפת של מאות מיליוני שקלים בשנה וסובלים מכאב ראש אינסופי, בגלל האטימות שמגלים פקידי המשרד בעניין זה. אולי השנה, עם השקת פרויקט הסיבים, ניפטר סוף-סוף מהעונש הזה, ונוכל לקבל חיבור לאינטרנט מכל אחד מספקי התקשורת בישראל.

למה יש סיכוי שזה יקרה השנה? בלי בושה מציע משרד התקשורת לבזק, במסמך רשמי, לבטל את חובת פירוק הבאנדל אם היא תשיק את פרויקט הסיבים. תן וקח ברמה נמוכה, כשאנחנו, האזרחים, משלמים את המחיר.

חבילות גלישה בחו"ל: המחיר לא קשור למציאות

במהלך השנה חשפנו את נתוני הרווחיות של אחת החברות הסלולריות מחבילות הגלישה בחו"ל. מדובר ברווח של 90%. כלומר, החברות הסלולריות מוכרות לכם חבילה במחיר המגיע עד פי עשרה ממה שעולה להן החבילה בחו"ל. משרד התקשורת מודע לבעיה אבל לא עושה דבר.

לפקידים במשרד לא ממש אכפת שתשלמו מחירים מופקעים על גלישה בחו"ל, עובדה - הם מעולם לא נקפו אצבע כדי לטפל בבעיה. האזרחים מוצאים לעצמם פתרונות ורוכשים כרטיסי סים זרים בעלות נמוכה משמעותית. אבל אם בסופו של דבר האזרחים צריכים לטפל בבעיה, למה צריך את משרד התקשורת? ניתן היה לחסוך לא מעט כסף למשלמי המסים.

שיחות בינלאומיות: החברות אורבות ללקוח המזדמן

אם אתם נמנים עם המיעוט שעוד מתקשר לחו"ל באמצעות הקו הביתי, ודאי חויבתם במאות שקלים בעבור שיחה אקראית שביצעתם. מפעילי השיחות הבינלאומיות בישראל, שעסקיהן נמצאים בדעיכה מהירה בעיקר בגלל הווטסאפ, מצאו עסק חדש. הן אורבות ללקוח מזדמן שיחייג דרכן, ואז מחייבות אותו בסכומי עתק.

אם תבדקו באתרי החברות, תראו שהפער בין מחיר ללקוח מזדמן לבין המחיר ללקוח רשום הוא מאות ואלפי אחוזים. מה גורם לרישום פשוט להוזיל עבורן את עלויות השירות באופן כל-כך קיצוני - כנראה שום דבר חוץ מאוזלת-ידו של משרד התקשורת, שמעדיף להתעסק בפיקוח על הבאנדל ההפוך.

מהירות הגלישה: B35 - הכרטיס שיביא מהפכה

B35 - לרובכם המונח הזה לא אומר כלום. מדובר בטכנולוגיה שמשדרגת מהירות על גבי הנחושת הקיימת. המשמעות האמיתית שלו היא שיכולתם היום לגלוש בקצב של 200-300 מגה-ביט לשנייה - פי 2-3 ואולי יותר מהקצב שיש לכם היום.

מבחינת בזק מדובר בשדרוג של כרטיס בארון התקשורת בלבד. משרד התקשורת מונע מבזק, ולמעשה מכלל אזרחי ישראל, ליהנות מקצבי גלישה כפולים, מתוך תפיסה שאם יותר לבזק לשדרג את הרשת, היא לא תפרוס סיבים. משרד ממשלתי בישראל מונע קדמה טכנולוגית ממיליוני אזרחים, כאמצעי לחץ נגד חברה ציבורית בישראל - לא להאמין, אבל זו המציאות.

העובדה שאנחנו נמצאים כבר למעלה משנה בממשלת מעבר, ואין שר "אמיתי" במשרד התקשורת כל-כך הרבה זמן, עשויה להסביר איך מצב הזוי כל-כך יכול להתקיים במשך זמן כה ארוך במדינה הנחשבת, לפחות בעיני עצמה, כנאורה. כמה שנים עברו מאז סברו במשרד שלעבוד עם הנבוט ולהכות בבזק יעזור להם לקדם את פרויקט הסיבים? זה עזר? 

כולכם ודאי הייתם מצפים כי חלק גדול מהנושאים הללו יהיו בראש הרשימה של תוכנית העבודה של משרד התקשורת לשנה הקרובה, אבל לא בטוח. שנים יקרות בוזבזו על מחדלים רגולטוריים שלא קידמו אותנו לכלום ושום מקום. 

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח