גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מביטים אל השמש ורואים את העתיד: איך עסקים יכולים ליהנות כלכלית מאנרגיה מתחדשת

עסקים וארגונים רבים מסוגלים להגיע לאיפוס אנרגטי ולספק את צורכי האנרגיה לפעילותם בעצמם ● בנוסף, כל עסק מסחרי יכול לנצל את שטח הגג שברשותו לייצור חשמל וליהנות מהרווח ממכירתו לחברת החשמל

הכתבה בשיתוף ח.י אנרגיה

השיח על היתרונות שבהפקת אנרגיה מהשמש אינו חדש - בטח ובטח כאן, בישראל החמה והשמשית. בתקופה שבה כולם מדברים על הצלת כדור הארץ, על הפחתת זיהום האוויר ועל מעבר לשימוש באנרגיה מתחדשת, אך טבעי שהעניין באנרגיה סולארית ילך ויגבר. בשנים האחרונות גם הממשלה בישראל נרתמה לנושא, במטרה להשיג יעדים שאפתניים שהציבה לעצמה, והביאה לכך שכיום הפקת חשמל באמצעות השמש יכולה להיות מהלך משתלם מאוד לעסקים ובעלי נכסים מסחריים הכוללים גגות. אלו צריכים להתחיל לשנן שני מושגים - ניצול אנרגיה מתחדשת ואיפוס אנרגיה.

"איפוס אנרגיה הוא מושג שמתחילים לדבר עליו יותר ויותר לאחרונה", מספר אמיר שכטרמן, מנכ"ל ח.י. פתרונות חכמים וסולגל אנרגיה מקבוצת ח.י., "לטעמי מדובר בנושא המעניין ביותר היום בעולם האנרגיה המתחדשת. לא מדובר בטרנד חולף, שמוזכר ללא הרף ולא עושים איתו דבר, אלא במשהו שמיושם יותר ויותר בשטח".

"ניקח למשל עירייה, רשות מקומית או אפילו בניין גדול: הרעיון באיפוס אנרגיה הוא להגיע למצב שהבניין צורך את אותה אנרגיה שהוא מייצר בעצמו, כאילו לא היה מחובר לרשת החשמל. איך עושים זאת? בעזרת שתי זרועות: זרוע אחת - צמצום באנרגיה; זרוע שנייה - ייצור חשמל מהשמש. מצד אחד מפחיתים את צריכת החשמל, ומצד שני מייצרים בעצמנו ולעצמנו את כל מה שאנחנו צריכים מבחינת אנרגיה. בעסק מסחרי, ברשות מקומית או במפעל, יש לכך תועלת גדולה".

נשמע כמו עניין לא פשוט? נהפוך הוא. כיום, בעזרת כמה צעדי חיסכון פשוטים ובזכות המהלכים שביצעה הממשלה לעידוד הייצור העצמי של אנרגיה מתחדשת, כל עסק מסחרי בעל שטחי גג לא מנוצלים, יכול להגשים את היעד ולנטרל לחלוטין, בתחשיבי התקציב השנתיים, את הוצאות החשמל.

מהלך מפחית עלויות

כאמור, הדרך לאיפוס אנרגיה מתחיל בשני צעדים עיקריים: הראשון הוא החיסכון באנרגיה, "ישנן כמה דרכים עיקריות להגיע לחיסכון משמעותי באנרגיה. מעבר לתאורת לד, תכנון נכון יותר של מערך התאורה ושימוש במזגני VRF ואינוורטר, שידועים כחסכוניים במיוחד", מסביר שכטרמן. "בעניין הזה קל מאוד לשכנע כל אחד, משום שהחיסכון אדיר: תאורת לד, לדוגמה, חוסכת 60%-70% בשימוש באנרגיה לעומת תאורה רגילה, והיא גם נחשבת איכותית יותר. עד כמה החיסכון הגדול מתבטא בכסף? נניח שעיר מסוימת רגילה לשלם עשרה מיליון שקלים בשנה לחברת החשמל עבור תאורת הרחובות; אם תעבור לתאורת רחוב חסכונית, כלומר לתאורת לד, היא תשלם מאותו רגע רק 4.5 מיליון שקלים בשנה שמהווים חיסכון של 55% על החלק היחסי בחשבון החשמל.

"לכל זאת חשוב להוסיף גם יתרון נוסף: עסק שצורך פחות אנרגיה, בהכרח גורם לייצור מופחת של חשמל בדרכים מזהמות ובכך גם תורם לסביבה. ברגע שחוסכים באנרגיה מקטינים את פליטת גזי החממה המתרחשת בתהליך ייצור החשמל, מזהמים פחות את האוויר - שהופך נקי יותר, אנשים חולים פחות, יש צורך מופחת בבתי חולים, ושימוש בפחות תרופות ועוד ועוד", זו השפעה על מעגלים נוספים בחיים שלנו מעבר לחיסכון מיידי בעלויות החשמל.

לחסוך אנרגיה ולהרוויח - בעלי עסקים, ייצור חשמל מהשמש נמצא בהישג ידכם. לפרטים הקליקו כאן>>

חוזה מובטח מהמדינה לרכישת החשמל במשך 25 שנה

הצעד השני, הוא ייצור חשמל מאנרגית השמש לטובת חסכון בחשמל, או לטובת רווח כלכלי. כעת, אחרי שהבנו איך כל עסק/בניין/רשות מקומית יכול לחסוך באנרגיה ולתרום לסביבתו, הגיע הזמן להבין איך עסק מסחרי יכול לייצר חשמל מאנרגיית השמש, ולתעל זאת לטובתו.

"כיום ניתן לייצר חשמל בעזרת מערכות של פאנלים סולאריים שאפשר להתקין על גגות פנויים - בבתי ספר, במבני עירייה, על גגות של מפעלים, על גגות של בנייני משרדים, על גגות קניונים ועוד ועוד", מסביר שכטרמן.

"לשם כך, חשוב מאד לבחור בציוד אמין ואיכותי בעל אחריות ארוכת שנים, פאנלים בנצילות גבוהה וממיר מיצרן מוכר (הרכיב שממיר את החשמל הנוצר בפאנלים מזרם ישר לזרם חלופין DC TO AC). פרט לציוד, גם לחברה שמתכננת את המערכת, מתקינה אותה ודואגת לרישוי שלה, יש השפעה מכרעת על תפוקת המערכת לאורך שנים ובסופו של דבר על הכלכליות של הפרויקט כולו. שכטרמן אומר כי "לניסיון של בעלי המקצוע בתחום זה אין תחליף. מערכת סולארית שתוכננה בצורה לא מקצועית או הותקנה בצורה רשלנית, לא תפיק מה שהיא יכולה, ולא משנה באיזה ציוד ישתמשו"

לדבריו, כל הענף הסולארי מתנהל תחת אסדרות (רגולציה בעברית) אותן קובעת רשות החשמל. "האסדרה הקיימת היום היא מצוינת ומאד כלכלית. במסגרתה כל בעל גג יכול להקים מערכת סולארית (פוטו-וולטאית) על גג המבנה, לייצר ממנו חשמל ולהשתמש בו לצורכי המבנה או למכור אותו ישירות לחברת החשמל. תעריף המכירה אותו קבעה רשות החשמל הינו 45 אגורות לכל קווט"ש ומי שיספיק להיכנס לאסדרה זו לפני סיום המכסה ייהנה מתעריף זה בחוזה מובטח ל-25 שנים.

"האסדרה הזו מיועדת רק למערכות המותקנות על גגות ומאגרי מים ובשלב זה היא מוגבלת למערכות בהספק של עד 100 קילו-וואט (הספק ממיר), לגגות בסדר גודל של עד כ-1,000 מ"ר (דונם). בשבועות הקרובים רשות החשמל עומדת לעדכן את האסדרה ולאפשר הקמה גם של מערכות בהספק של עד 200 קילו וואט".

ח.י. אנרגיה תחום תאורת LED. פרויקט בנוה זמר, רעננה / צילום: יח"צ

שכטרמן מסביר את המספרים מאחורי התחשיב הכלכלי של מערכת סולארית: "יש לנו בסך הכול 8,760 שעות בשנה, ומהן בישראל כ-1,700 שעות שמש אפקטיביות - פחות או יותר משבע בבוקר ועד לשקיעה, בעוצמות משתנות כמובן בהתאם לשעה, לעונה בשנה, לחודש ועוד", הוא ממשיך, "כך שמערכת בהספק של 150 קילו-ואט מסוגלת לייצר כ-250,000 קווט"ש בשנה, שמשמעותם הכנסה שנתית של כ-112,000 שקל, מאחר שהמדינה מתחייבת שחברת החשמל תרכוש את החשמל מהעסק למשך 25 שנה, אפשר להבין שמדובר בהכנסות מצטברות שמתקרבות ל-3 מיליון שקל, שכל בעל עסק ישמח להכניס לקופתו".

אך מה עושה עסק שיש לו, למשל, חמישה דונמים של שטח גג שהוא יכול לנצל? או עסק שלא רוצה להסתפק ב-100 קילו-וואט, אלא מעוניין להקים מערכות גדולות יותר ולייצר יותר חשמל? אין שום מניעה שיעשה זאת, אך תחת אסדרות אחרות. באסדרת ברירת המחדל (אסדרת סל) יכול בעל מפעל להקים מערכת סולארית בכל גודל, אך לצריכה עצמית בלבד. במידה ויווצרו עודפי חשמל שיוזרמו לרשת, חברת החשמל תשלם לו רק עבור עלות הייצור - כ-16 אגורות לקוט"ש - מחיר נמוך בהרבה, לכאורה, שאינו מאפשר למצות את מלוא הפוטנציאל הגלום באנרגיית השמש הבלתי נגמרת. אולם לשכטרמן יש שלושה דברים חשובים לומר בעניין.

"ראשית, האסדרה שמציעה המדינה באמצעות חברת החשמל לרכישת חשמל המיוצר באופן פרטי, אמורה להסתיים במרץ 2020", הוא מעדכן, "אך עושה רושם שהמדינה דווקא תאריך אותה. ישנם גם סימנים המעידים על כך שההיתר למגזר העסקי יגדל מ-100 קילו-וואט ל-200 קילו וואט, ואילו המחיר שתשלם חברת החשמל על כל קוט"ש יישאר על 45 אגורות. המשמעות היא שגם בעלי גגות בגודל של 2-3 דונם יוכלו לנצל את שטח הגג כולו ליצירת חשמל ולהגדיל משמעותית את ההכנסות מהגג.

"שנית, חברת החשמל אומנם לא תשלם כיום את התעריף הקבוע על מערכות בהספק ממיר של יותר מ־100 קילו-וואט, אך היא מאפשרת לעסק להקים בשטחו כמה מערכות נפרדות כאלו, בנפח של עד 100 קילו-וואט - בתנאי שלכל אחת מונה חשמל נפרד. זו גם אפשרות שבוודאי תעניין עסקים רבים.

"שלישית, אם עסק מסחרי, רשות או כל ארגון אחר רוצים להקים מערכות פוטו־וולטאיות בהספק של יותר מ-100 קילו-ואט הם יכולים - אך במקרה הזה כדאי להם, ככל הנראה, להשתמש בכל החשמל המיוצר אצלם לשימוש עצמי".

להתאים מערכת סולארית לצורכי העסק

כפי שניתן לראות, האפשרויות העומדות בפני עסקים הן מגוונות. ישנם כאלה שיעדיפו להקים מערכת סולארית ולייעד את כל החשמל המיוצר ממנה למכירה - כמקור הכנסה נוסף; אחרים מייצרים את כל החשמל לעצמם עבור פעילותם ונותרים עצמאיים אנרגטית; ויש אפילו מי שמחליטים לצד ייצור החשמל העצמי לכל צורכיהם, למכור בכל זאת את העודפים לחברת החשמל בתעריף הנמוך של 16 האגורות, משום שגם זו הכנסה מסוימת.

שכטרמן מסביר כי כדי לקבל את ההחלטה לגבי אופן הפעולה הנכון לעסק בנושא המדובר, צריך קודם כול לדעת מה פוטנציאל ייצור החשמל מהשמש באותו גג בכל רגע ביום ובכל יום בשנה. לאחר מכן, נדרש לבחון את איפיון צריכת החשמל של העסק עצמו בכל רבע שעה, בשלב הבא מבצעים ניתוח של צריכת האנרגיה של העסק, לפי חודש, לפי יום, לפי שעה, על מנת להבין את הצרכים האנרגטיים שלו, ועל פי כל אלה משדכים את המערכת הפוטו־וולטאית, המתאימה ביותר לאותו עסק.

"אנחנו בקבוצת ח.י. מהיחידים שמבצעים ניתוח כזה בשוק הישראלי. זו עבודת נמלים של ממש, שמתבצעת על-ידי הכלכלנים שלנו, שפשוט יושבים ומנתחים שנה לאחור את נתוני צריכת האנרגיה של העסק, ברמת היום וברמת השעה. בהתאם לזה אני יכול להגיד לבעל העסק, עוד לפני התקנת מערכת ה-PV שלנו אצלו, כמה חשמל היא תייצר לו. הרבה יותר קל להתקין את המערכת וללכת, מבלי לבדוק אם הנתונים שלה מתאימים באמת לדרישות האנרגיה של העסק, אך לנו חשוב מאוד כן לבדוק זאת. אנחנו מספקים גם שירותי ייעוץ אנרגטי וחיסכון וגם ייעוץ לייצור חשמל - אין הרבה חברות בישראל שנותנות ללקוח את שני אלו יחד.

"בזכות הייעוץ הזה והנתונים שאנחנו מספקים, ראשי הארגון יכולים לחשב את זמן החזר ההשקעה ולהבין אם המערכת באמת כדאית להם. אם היא אכן מתאימה ומסוגלת להגיע לאיפוס אנרגטי או לחיסכון באנרגיה ולהביא את העסק לצמצום משמעותי של המשאבים וההוצאות הקבועות לאורך השנה".

האם לעסק שלכם יש פוטנציאל לייצור ומכירת חשמל. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון