גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: הקרב של אדלשטיין - לשמור על הכנסת או על הבית בבלפור

בסוגיית הקמת ועדת הכנסת לצורך דיון החסינות, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין נמצא בין הפטיש לסדן • מצד אחד, חשש למעמדו הפוליטי בליכוד והבית בבלפור הנושף בעורפו • מצד שני, האמירות הנחרצות של ליברמן נגדו והאיום של כחול לבן להחליף אותו במועמד משלה, ח"כ מאיר כהן ● פרשנות

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין / צילום: דוברות הכנסת נועם מוסקוביץ
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין / צילום: דוברות הכנסת נועם מוסקוביץ

בישיבת סיעת כחול לבן, שלשום בתל אביב, נאמר לחברי הכנסת של הסיעה כי עליהם להיות מוכנים ומזומנים לשעות רבות של מליאה בראשית השבוע הבא. זוכרים? התפקיד הזה שאליו הם נבחרו לפני כמעט שנה: הצבעות, דיונים, נאומים, קבלת החלטות.

מיום ראשון, בכוונת כחול לבן לפעול לבחירת יו"ר כנסת במקומו של היו"ר המכהן הח"כ יולי אדלשטיין. המועמד שבו מדברים הוא ח"כ מאיר כהן מ"יש עתיד", שר הרווחה בין 2015 ל-2013.

בעוד שמו של כהן טרם הוצף באופן רשמי, מעט יותר משבוע מפמפמים בכחול לבן שיו"ר הכנסת אדלשטיין עשוי למצוא את עצמו מחוץ ללשכה המרוהטת בעץ עמוק וכהה בכנסת.

במספר הצהרות של יו"ר כחול לבן הח"כ בני גנץ, ראיונות של הח"כ יאיר לפיד ואמירות של ח"כים מן הבכיר ועד הזוטר, הם הסבירו שאם יו"ר הכנסת לא ישלים עם עובדת היותו של רוב של 65 ח"כים הקוראים להקמת ועדת הכנסת, הוא יוזז ממקומו. בכחול לבן ממתינים בסבלנות לשמוע ממנו, מבינים שהוא מורח את הזמן, מחכה לחוות דעת משפטית אחת - ואחריה עוד אחת, ומנסה להרוג את הזמן, פן מישהו אחר ינסה "להרוג" אותו. נכון ליום חמישי בצהריים, אדלשטיין המתין לחוות דעת נוספת של היועץ המשפטי עו"ד איל ינון באשר ל"זכות הוטו" שלו, אותו סעיף שהיה מוסכם בין הצדדים - כחול לבן והליכוד - בעת היציאה למערכת בחירות שלישית.

אדלשטיין לא צריך את ינון כדי לדעת שנייר הסכמה בין שני צדדים אינו גובר בשום מצב על הצבעת רוב במליאה וגם לא על הצבעת רוב בוועדה. אבל שיקוליו הם פוליטיים. יש לו 100 אלף איש מתפקדים לְרַצּוֹת ומשפחה אחת בבלפור הנושפת בעורפו.

בעוד בכחול לבן נוהגים באדלשטיין בזהירות מופלגת, ואחרי שבוע של מריחות, הודיע ח"כ אבי ניסנקורן שהם מאפשרים לאדלשטיין עוד יממה של קבלת החלטות - פוליטיקאי בכיר אחר אינו מכבס מילים.

בראיון אחר ראיון, ח"כ אביגדור ליברמן הולם, והאמירות שלו מפורשות. בחצי השנה האחרונה הוא לא תמך באורח מלא במדיניות כחול לבן: הם רצו להחליף את אדלשטיין כבר בספטמבר, אך ליברמן הודיע להם שלא יקום ולא יהיה עד שיושלמו כל ימי המשא ומתן על הקמת ממשלה.

בין ליברמן לאדלשטיין יש קירבה אמיתית, ולא רק בשל היותם עולי חבר העמים לשעבר. אדלשטיין הוא אדם נוח לבריות וחביב ברמה האישית על רבים בכנסת. הוא לא השתלח באף אחד אישית, וזאת על אף עלבונות קשים שספג בשנים האחרונות, בעיקר מחברי הסיעה שלו (אורן חזן, מירי רגב וגם שליחים מטעם בית ראש המממשלה).

מערכת היחסים של אדלשטיין עם נתניהו אינה טובה, בלשון המעטה. מאורעות טקסי יום העצמאות ה-70 לא נשכחו. המצב בין השניים ב 2018 התדרדר עד כדי איום אדלשטיין בהחרמת הטקס וכוונתו שעובדי משמר הכנסת לא ישתתפו. בסוף נרגעו הרוחות, חלפו מאז מים רבים בנחלי ישראל והשניים אפילו נצפו בחוגי בית פוליטיים לתמיכה אישית בנתניהו במערכות הבחירות המרובות שהומטרו עלינו השנה.

בסיבוב האחרון, בין נתניהו לסער, התעטף אדלשטיין בממלכתיות ובשתיקה. לא ראוי היה, לדעתו, שיו"ר הכנסת ישתתף בקמפיין של ח"כ אחד נגד ח"כ אחר, מתוך מפלגתו. יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, הרחיק לכת והאשים את אדלשטיין בפוטש. הוא טען שבמסגרת 21 הימים שהוקצו לאיסוף 61 חתימות שיאפשרו להטיל את הרכבת הממשלה על ח"כ מסוים, לאחר שנתניהו וגנץ כשלו במשימה בזמן שהוקצה להם, הוא ערך שיחות פנימיות כדי לאפשר את הטלת הממשלה על ח"כ אחר (שאינו נתניהו).

בליכוד, אדלשטיין לא רוצה לצאת נגד גדודי המשמיצים. שהוא יהיה מי שיירשם כמקים ועדת הכנסת ושותף לשלילת החסינות מראש הממשלה? הוא מתבונן על פיד הטוויטר של הבן. משם יוצאים עלבונות אישיים, קללות ומתקפות. הניסוחים הקטלניים של הציוצים של האיש הצעיר הטוען שהוא כותב את הכול "כאדם פרטי" - עוברים היישר לתוך קבוצות הווטסאפ של הליגוד ומשתלטות על סדר היום בפייסבוק. מדוע אדלשטיין צריך לספוג את הכול כאשר מטרתו הסופית היא להתמודד על ההנהגה? מספיק, הוא היה יו"ר הכנסת הרבה שנים, ייתכן שהגיע זמנו לעבור הלאה, כלומר להיות מוחלף.

מה צפוי בימים הקרובים? בכחול לבן, כאמור, מכנסים את חברי הכנסת ומורים לכולם שלא להיעדר מהכנסת בימים הקרובים. חברי הכנסת של ישראל ביתנו נמצאים גם הם כולם בישראל. חלוקת הכוחות בוועדת הכנסת - לכשתוקם, על בסיסה של הוועדה המסדרת - היא כדלקמן: 12 חברי כנסת מכחול לבן, העבודה, המחנה הדמוקרטי, הרשימה המשותפת; 12 ח"כים מהלליכוד, הבית היהודי + האיחוד הלאומי, הימין החדש , ש"ס ויהדות התורה; 2 ח"כים מישראל ביתנו.

כל השחקנים הפוליטיים בזירה מבינים כעת שהיועץ המשפטי של הכנסת יקבע כי אין מניעה להקמת הוועדה, כי אין ליו"ר הכנסת זכות וטו אפקטיבית. בראשית השבוע הבא, מד החום בבניין הנטוש בירושלים יעלה לרמות גבוהות. המליאה תכונס, ייתכן שיו"ר הכנסת יוחלף ותוך זמן קצר תכונן ועדת הכנסת וייקבעו דיוני חסינות, כבר בשבוע שאחריו.

מבחינת כחול לבן מדובר ב-Win Win. קמפייני הגעוואלד של נתניהו - רודפים אותי, מדיחים אותי, אני המסכן - כבר פחות עובדים על הציבור הישראלי.
מנגד, אם הח"כ מאיר כהן יהיה יו"ר הכנסת במהלך תקופת הבחירות, הרי שגם בראשית הכנסת ה-23, עד שתוקם ממשלה, המשרה החשובה הזו כבר לא תהיה בידי הליכוד, ונתניהו, גם אם ישיג תוצאה מרשימה בקלפיות, לא יוכל להריץ את כל משחקי החקיקה האהובים עליו בטרם מוקמת ממשלה. 

למה מתכוון השגריר פרידמן כשהוא מדבר על יו"ש

מספר חודשים לפני הצהרת ההכרה בסיפוח רמת הגולן של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, אמר השגריר האמריקאי בישראל, דיוויד פרידמן, כי הוא מצפה שרמת הגולן תישאר לעד בידיים ישראליות. בראיון ל"ישראל היום" בספטמבר 2018, הוא התווה את הכיוון של מה שהפך במרץ 2019 להחלטה פורמלית של הנשיא טראמפ. שישה חודשים.

כמו החצב המבשר את בוא הסתיו, בשלהי הקיץ אפשר לראות עמודים של חצבים בגובה, בפריחה קצרה לכמה ימים, מציצים ומעדכנים על העומד לבוא. אחרי שפרח החצב נושר, הבצל מתקיים בתוך האדמה עד שמגיע הסתיו.
השבוע עמד פרידמן בפני אורחי פורום קהלת (מכון מחקר ימני-שמרני) בירושלים ודיבר על שלושה תהליכים המתרחשים במשמרתו. האחד: מעמד ירושלים; השני: מעמד רמת הגולן; השלישי: מעמד יהודה ושומרון. "שלושה נושאים שאליהם ניגשנו בסדר יורד לפי רמת המורכבות שלהם", אמר פרידמן.

כנס קהלת, ביום רביעי, כונס בכותרת "דוקטרינת פומפאו", ביחס לאותה הצהרה של מזכיר המדינה מייק פומפאו מאמצע נובמבר 2019. פומפאו כינס אז מסיבת עיתונאים מיוחדת ובה אמר שחוות הדעת המשפטית במחלקת המדינה, שלפיה יישובים ישראלים ביו"ש הוקמו בניגוד לחוק הבינלאומי - אינה בתוקף יותר.

נאום פרידמן השבוע היה "החצב" של סיפוח יהודה ושומרון. פרידמן דיבר ברגש על הקשר והנוכחות היהודית באזורי יו"ש. "שם האזור יהודה אומר הכול. מדובר בשטח שבו הייתה נוכחות יהודית חשובה. שם לב ההתרחשויות התנ"כיות", אמר פרידמן וסיפק את הדוגמאות המוכרות: רכישת מערת המכפלה בחברון, שילה - שם הוחזק ארון הקודש לפני בניית בית המקדש בידי המלך שלמה. ופרידמן סיכם את דבריו: "דוקטרינת פומפאו אינה פותרת את המחלוקת על אזורי יו"ש, אבל היא מחזירה את הנושא לתוך המגרש", אמר השגריר והוסיף: "זה לא מעלים שני מיליון פלסטינים או יותר החיים ביו"ש, ואנחנו מאחלים שיחיו חיים של כבוד, שלום, עם עצמאות, גאווה והזדמנויות ונהיה מחויבים למצוא דרך לכך. לישראלים יש הזכות לחיות ביו"ש, זה לא אומר שזכותם של הפלסטינים לחיות שם נשללת, אלא מחפשים פתרון פרקטי שישפר את חיי כולם".

כך פרידמן. מה המסקנה מכל זה? אפשר לומר שתוך כמה חודשים, הממשל האמריקאי יבשר את הצעד הבא: סיפוח. גם אם לא סיפוח של אזור יו"ש, לכל הפחות ידובר על סיפוח של היישוביים הישראלים הרבים המפוזרים בשטח.

עוד כתבות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות