גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"אני מאושר שאני מצליח לעבוד הרבה, אבל ככה לא צריך לחיות בנאדם בן 65"

יואב קוטנר, אנרגטי כמו תמיד, ממשיך לשדר ברדיו, לחקור מוזיקה ולהרצות עליה, ולראיין מוזיקאים, ויש לו רק חרטה אחת: הכשל הפיננסי של חייו

יואב קוטנר / צילום: כפיר זיו
יואב קוטנר / צילום: כפיר זיו

יואב קוטנר הכי אוהב רדיו. אבל אם "האיש הקטן מהרדיו", שמשדר מ-75' בגלי צה"ל ומזוהה לגמרי עם התחנה הצבאית, היה צריך להתקיים מהסכום שהוא מרוויח שם, הוא היה רעב ללחם. "אם תצליחי לנחש מה המשכורת שלי בגל"צ", הוא אמר לי, "תקבלי עוד קפה".

אני מניחה שלא הרבה.

"אפילו לא מגיע לשכר הממוצע במשק, דפוק ומתוסכל מבחינת כסף, אבל מבחינה מקצועית הכי מאושר שיש, כי אני מאוד אוהב את העבודה ומת על רדיו. ברדיו 'הקצה' אני עושה שעתיים שבועיות בחינם, וגם בגל"צ זה חינם, כי אני מגיש תוכנית יומית בגלגלצ עם אורלי יניב, כל ערב בתשע, ואת 'הג'אם של קוטנר', ומרוויח כמעט כלום.

"כשהתחלתי לעשות הופעות והרצאות, המוטיבציה הייתה כמובן להתפרנס, הייתי מוכרח. אבל בחמש השנים האחרונות אני נהנה כשאני פוגש אנשים שבאים לשמוע הרצאות על אריק איינשטיין ועל הביטלס. כשאני חוקר את ההקשר המוזיקלי של מלחמת וייטנאם לקראת הרצאה לפני רבי סרנים וסרנים, אני מוצא בזה המון הנאה מעבר לפרנסה, כי באמת שאני מאמין בכוח של המוזיקה לשנות. אני מופיע בשכר, בהתנדבות, בחצי התנדבות, ומצאתי מקום ביטוי חדש כעורך מוזיקה על הבמה, כי זה מה שיהיה כתוב על המצבה שלי".

בינתיים, קוטנר רחוק ממצבות ונראה מצוין ולא רק לגילו, ואם לצטט מה שכתב לי בכתב ידו על המחברת שלי, כשהלכתי להתפנות, הוא "חתיך, גבוה, בלונדיני, פוגש אותי בקפה הבית שלו". האקסמפלר הנמרץ בן ה-65, שיכול לחלק אנרגיות לצעירים ממנו בשלושה עשורים, ועוד יישאר לו מספיק עודף, לא לוקח את עצמו יותר מדי ברצינות, אף שיש הרבה עומק במעשיו, לצד הקריצה.

עכשיו הוא מתחיל את עונה 5 של "סיפורים במונו", בבית אביחי בירושלים, סדרה של שיחות אישיות עם אמנים על הבמה, שמספרים לו סיפורים על אלבומיהם והקהל שואל אותם שאלות. בעונה הקרובה יארח את אביתר בנאי, שולי רנד, ריטה, גלי עטרי ויזהר אשדות. "ההתנהגות של אמנים שונה בשיחה של אחד על אחד - באולפן, מול מצלמות ועל הבמה, ובכל זאת אני מצליח להגיע לאינטימיות. הם סומכים עליי ובגלל שהם יודעים שזה אני, נדבר על היצירה והמוזיקה. אם מישהו איבד את אשתו שבועיים לפני יציאת תקליט, כמובן שנזכיר את זה, אבל אני נורא אולד פאשן".

עם כל הכבוד, מה יש לריטה לחפש מול קהל מצומצם במופע אינטימי בירושלים?

"גם בשביל אמנים כמוה זה משהו מיוחד, לצאת מאזור הנוחות, להביא ולקבל משהו אחר. ב-100% מהפעמים האורחים שלי מלאי תודה על האירוע. הייתה עונה שהמרואיינים הביאו מישהו שהשפיע עליהם, ומרינה מקסימיליאן הביאה את אמא שלה. העונה הנוכחית תתרכז באלבומים גדולים. עם אביתר בנאי אדבר על האלבום הראשון שלו".

הפכת לסוג של היסטוריון מוזיקה מקומי.

"הפכתי ל'חריאן' - חוקר רוק ישראלי נוסטלגי. אני עובד בזה כל החיים. אני עושה פרויקט נוסף, 'יוצרים במוזיקה הישראלית' - תיעוד מצולם של אמנים בשיתוף מפעל הפיס והגענו כבר למאה אמנים, ביניהם כאלה שלא נחשבים לסופרסטארים, יורם טהרלב למשל, שכתב את הבלדה על יואל משה סלומון. אנחנו יושבים לשיחה מצולמת בבית שלהם, בסביבה הטבעית. נורית הירש מנגנת על פסנתר, דן אלמגור מראה לי את התווים שלו, אותי לא רואים".

כי ידוע שאתה צנוע.

"אני זוכר שאני לא המרכז. כשאני הולך לראיין את מוני אמריליו, בן 80, פעיל, כותב, חד, אני צריך להתכונן, קורא ביוגרפיה, לומד. יעקב הולנדר שכתב את ‘אהבתיה' היה ילד בשואה, הגיע לארץ בלי משפחה ועשר שנים אחר כך זכה בפסטיבל הזמר והפך להכי ישראלי שיש. סיפורים מרתקים".

להבדיל אלפי הבדלות, ובתחום אחר לגמרי, זה מזכיר את פרויקט ההנצחה של ספילברג.

"חלקם בהחלט ניצולי הזמר העברי. יש שם דברים קורעי לב. הראיון שיגאל בשן עשה איתי שם היה האחרון שלו. הוא בא עם אשתו, ששמרה עליו, היה מאוד עצוב, אבל היה לו חשוב לעשות את זה, לבוא. הוא ניגן ושר כמה שירים, סיפר סיפורים, ועבר זמן בין הצילומים לעריכה. אחרי שהראיון שלו עלה לאתר מפעל הפיס, קיבלתי ממנו מייל, 'היה נורא כיף ותודה, הראיון מרגש', ועשרים דקות אחר כך הוא כבר לא היה בין החיים.

"המחמאה הכי טובה שקיבלתי הייתה משמרית אור, בתו של יעקב אורלנד: אני מצטערת שאבא לא הספיק להתראיין אצלך".

קוטנר - מומחה למוזיקה ישראלית ומתעד אובססיבי שלה - עבר כמה טרנספורמציות בקריירה שלו: עורך מוזיקלי ברדיו, שדר, מגיש בטלוויזיה, מקים ערוץ 24, מנהל רדיו ת"א, שוב שדר, והוא מקפיד להמציא את עצמו מחדש כל פעם, וככה נשאר רלוונטי בעולם מוצף באינפורמציה.

"בהתחלה הרגשתי שתפקידי בעולם הוא להיות הברז של המוזיקה החדשה והאלטרנטיבית. אי שם בשנות ה-80 מיניתי את עצמי לעוד תפקיד, מתעד המוזיקה הישראלית, מה שקשור כנראה לביוגרפיה שלי, כשאיבדתי את הזיכרון בגיל 19 בגלל תאונה והייתי צריך ללמוד הכול מחדש. ואז נוסף לי עוד תפקיד, להיות זה שמביא דברים חדשים וחוקר את ההיסטוריה: עשיתי ברדיו 60 שעות על הביטלס, 100 שעות על הולדת הרוק הישראלי, ואת הסדרה בטלוויזיה 'סוף עונת התפוזים', אבל בשנים האחרונות כבר לא צריך אותי".

כי הכול זמין במרחק הקלדה.

"התפרצת לדלת פתוחה. ב-1999 הקמתי את 'מומה' - 1,500 ערכים על מוזיקה, ואז ראיתי איך הכול עובר לרשת. אני עובד, עושה מחקר, ובניגוד לפעם, באים פוצים, לוקחים דברים שלי, ולוקחים עליהם קרדיט. ואז, אחרי דיכאון קל, הייתי צריך להבין מה אני עושה פה. אז התפקיד החדש שלי בעשור האחרון הוא לתת הקשרים".

אתה יכול לעזור לציבור לברור את הדובדבנים מהתבן המוזיקלי הטובעני.

"פעם הייתי מבקר מוזיקה. בשנות ה-80 שלחו אותי לכתוב על ריצ'רד קליידרמן. באתי אנטי, כי אני ניל יאנג וכאלה, וראיתי משפחה יושבת מבושמת, במיטב מחלצותיה, עם דמעות של אושר. אז מי אני, עם כל הכבוד, שאגיד שזה חרא? במה זה יעזור? מאז, אני ממליץ ולא מבקר, ועושה את זה בתוכנית עם אורלי יניב. אני לא ממליץ על דברים שיוצר הבן שלי, אורי, נגן בס בן 25, שמלווה את כל האמנים הגדולים".

אתה מבסוט ממה שקורה בתוך גלי צה"ל?

"זה נהדר שנותנים לאנשים כמו ברדוגו במה, סוף-סוף מישהו שמייצג אותנו. במובן התרבותי, כואב לי שהתחנה ויתרה על המקום שלה בקידום התרבות, בתוכניות מיוחדות, שידורים ישירים מהופעות. זה חבל".

מכיוון שאיש עסקים מבריק הוא לא, אשתו מנהלת לו את הלו"ז ואת ההפקות שהוא יוזם, והוא רשום במרכזים שמשווקים הרצאות והנחיות באירועים. "90% מהפניות הם מאנשים שמתקשרים אליי, אבל זה לא יהיה עוד הרבה זמן, אני בן 65, הסוף קרוב".

נו, די כבר.

"אם יש משהו שאני מתחרט עליו, זה לא הדרך שבה בחרתי, כי אני באמת אוהב את מה שאני עושה, ובא לי שתיעוד האמנים יימשך, כי יש עוד הרבה שלא הספקתי לראיין ומפעל הפיס צריך לתת תשובה על מימון, ועוד כמה פרויקטים טלוויזיוניים. אני מתחרט רק על זה שהזיכרון שלי נפגע, כי אין לי חינוך פיננסי בכלל, וגם בפעמים הבודדות שהיו לי אופציות להרוויח המון, בחרתי באמת האמנותית שלי. את רדיו ת"א, עם משכורת פצצה ורכב צמוד עזבתי, כי ביקשו ממני לוותר עליה. אני מאושר שאני מצליח לעבוד הרבה, אבל ככה לא צריך לחיות מישהו בן 65. יש לי חברים מיליונרים בגילי שחיים לגמרי אחרת".

עוד כתבות

פרופ' מאט אלן / צילום: באדיבות המצולם

המומחה לעסקים משפחתיים מסביר: איך מעבירים אימפריה לדור שלא בנה אותה

מה עושים כשהיורש המיועד פשוט לא מסוגל לקחת פיקוד, ולמה החרדה של דור ההמשך הופכת לנבואה שמגשימה את עצמה? ● לקראת כנס החברות המשפחתיות של גלובס, פרופ' מאט אלן מנפץ את הסטיגמה שלפיה הדור השלישי תמיד הורס את העסק, מסביר למה אקזיט הוא לא כישלון, ומזהיר: חובה להפריד בין ניהול לבעלות

נאם פריק גאי - רליש של פרגית בחלב קוקוס וריבת צ'ילי / צילום: מתי נקש

בלי לרכך ובלי להתנצל: המסעדה התאילנדית שתבעט בכם

ב"גברת קוטייאו" מתי נקש מתעקש על הניואנסים של המטבח התאילנדי ומציע אוכל אותנטי ובועט: "אני אוהב לתת גם גרסה על סטרואידים"

ולסקה גרט וגרטה גרבו בסרט ''רחוב ללא שמחה'', בבימויו פאבסט, גרמניה, 1925. הסרט הפך את גרבו לכוכבת, ואחריו ברח הבמאי לאמריקה / צילום: Reuters, DPA/Picture Alliance

הסיפור שלא סופר על הבמאי שברח מהנאצים ואז חזר לגרמניה לצלם סרטים במימונם

ג׳ו וו. פאבסט, שנחשב לבמאי החשוב של רפובליקת ויימאר, עומד במרכז הספר "הבמאי" ● בלב העלילה שתי נקודות מסתוריות: סיבת חזרתו לגרמניה הנאצית, וסרט שצילם וחומריו נעלמו ● מעל לכל מרחפת השאלה: האם עשיית אומנות מצדיקה גם העלמת עין ממשטרים אפלים

מטוס של חברת קונדור / צילום: אור גפן

בדיוק הבשורה שחברות התעופה הזרות לא רצו לשמוע

מה המשבר בנתב"ג יעשה לחברות הזרות ● באסותא יש חשד לפרשה חדשה ● והשינוי בחברה שפדרר מושקע בה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פסל של תומאס ג'פרסון. צמצום החוב כיעד מרכזי / צילום: Shutterstock

מה הבין תומאס ג'פרסון ב-1801 ששינה את מאזן הכוחות עבור טראמפ ב–2026

בשיא כוחן מדינות החוף הברברי של צפון אפריקה הטילו אימה על חלקים נרחבים מהים התיכון, והרבה מעבר לו ● בעוד קודמו העדיף לשלם להן פרוטקשן, הנשיא ג'פרסון החליט לשלוח אוניות מלחמה לים התיכון, יצא למלחמה - וניצח ● השאלה הגדולה שעומדת בפני ארה"ב היום היא האם המלחמה שפתחה באיראן דומה למלחמה ההיא בכך שגם אותה אמריקה לא יכולה להרשות לעצמה להפסיד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה, אך סיימה שבוע שלילי; הביטקוין זינק ב־23% השבוע

נאסד"ק ו-S&P 500 עלו היום ב-0.5% אך קטעו שלושה שבועות של עליות ● דליו: 15% מהתיק בזהב - כך תתגוננו ממשבר החוב האמריקאי ● סיטאדל צמצמה ביותר מ־80% את הסיכון בתיק שרכשה מהקרן של אשנברנר ● הביטקוין רשם את העלייה השבועית החדה ביותר שלו מאז מרץ 2023 ● שוק המטבע: הדולר ירד לשפל של כ-3 חודשים והזניק את מחירי המתכות היקרות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אלכס קפלון / צילום: ליאור ואן אוס

"הזמן שבו נהיה בפנסיה הוכפל. למרתון הזה כולנו צריכים להיערך"

שיחה עם ד"ר אלכס קפלון, חוקר כלכלת אריכות ימים, המכללה למינהל ● על תוכנית העבודה שצריך לגבש לפרישה, השאלות שצריכות להנחות אותנו ולמה חשוב להתחבר לזקנה כשאנחנו צעירים ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? פרק אחרון לסדרה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

המהפך בשוק הגמל נמשך: גם הפניקס עקפה את אלטשולר שחם

הפניקס הופכת לגוף השלישי בגודלו בתעשיית הגמל ● כלל ביטוח עם החודש החזק ביותר שלה מעולם ● אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד כסף בקצב גבוה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בבניין עם אופק לפינוי־בינוי: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בנהריה?

הדירה מתפרשת על פני שטח של 68 מ"ר ונמצאת בקומה הראשונה מתוך שבע ● המתווכת שייצגה את הרוכשים בעסקה: "בנהריה יש כרגע פעילות ונסגרות לא מעט עסקאות. אנשים התרגלו למצב הביטחוני וחזרו לשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

קבוצת טאטא / צילום: Shutterstock

מאבק השליטה שמטלטל את אחד התאגידים הגדולים בעולם

אחרי כמעט עשור, יו"ר קבוצת טאטא הודיע כי יעזוב את תפקידו על רקע מאבקי כוח בצמרת ● המאבק על זהות מחליפו מגיע בזמן שהקבוצה מתמודדת עם קשיים באייר אינדיה ועם טלטלה בעסקי הטכנולוגיה ● החברות באימפריה העסקית ההודית שוות יחד כ־320 מיליארד דולר

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הצצה לתיקי המשקיעים ששינו את הכללים - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

איגרות חוב ממשלתיות ברחבי העולם נמצאות במכירת חיסול - ומומחים מסבירים ממה צריך להיזהר לפני שמשקיעים ● בקרוב: מסחר של 23 שעות ביממה בנאסד"ק ● מניות הנדל"ן צוללות ● הטבות המס במסגרת רפורמת האוצר יורחבו גם למשקיעי הריטייל, וגם: העדפותיהם של הסוחרים הפרטיים נחשפות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב - מדד הבנייה הוביל; הביטקוין מזנק

מחיר הביטקוין מגיע לכ-77 אלף דולר, עלייה שבועית של כמעט 20% ● מדד ת"א 35 ננעל בעלייה קלה של כ-0.3%, מדד ת"א 90 טיפס בכ-0.7% ● בזק העלתה תחזיות ● מניות ICL, דמרי ומנורה עלו ● שער הדולר עומד סביב 3 שקלים ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

נתניהו מדיח מהליכוד את האחראי לשביתה בנתב"ג

על רקע השיבושים בנתב"ג, ראש הממשלה נתניהו הנחה להדיח את יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה פנחס עידן מחברותו בליכוד ● במפלגה טוענים כי השביתה הייתה "פרועה ולא חוקית"

פרויקט הסוללים / צילום: קבוצת מבנה

מגדל עם 109 דירות ריקות מסביר למה מחירי הדירות לא יורדים

כמעט חצי שנה מאז אישור האכלוס ל"מגדלי הסוללים" בתל אביב, והיזמיות מבנה ותדהר לא ממצמצות - ולא מורידות מחירים ● עם די מזומנים בקופה ויחס חוב של פחות מ–50% מהמאזן, החברות האלה יודעות שהבנקים לא ימהרו להתקשר, ואולי בינתיים השוק ישנה כיוון

מעין אדם ואופיר יוסף / צילום: תמונה פרטית

מעיין אדם, מייסדת מאמי: "הציעו לי 300 מיליון שקל, אבל אני לא פה כדי למכור"

כשהיא יצאה לדרך עם מועדון "מאמי" בהשקעה עצמית של 700 אלף שקל ("חסכונות שיועדו לבית"), לא מעט מותגים התקשו להסתדר עם שיטות העבודה החדשניות והלא–מקובלות של מעיין אדם ● היום, שנתיים וחצי אחרי, היא עם 400 אלף חברות מועדון, כרטיס אשראי חדש שצבר תוך חודש 20 אלף לקוחות, ופעילות מקיפה שכוללת גם נדל"ן ורכב ● המנכ"ל שגייסה, אופיר יוסף: "אנחנו לא מחפשים משקיע, אבל אם תבוא הצעה מעניינת, נבחן אותה"

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

לא כמו בתל אביב: רשת הרכבות הקלות הראשונה בירושלים יוצאת לדרך

15 שנה לאחר פתיחת הקו האדום, המקטע הראשון של הקו הירוק ייפתח ביום שישי ויחבר בין אזור הטורים למלחה ● יחד עם הקו האדום, הוא ייצור לראשונה בישראל רשת של רכבות קלות, עם שתי נקודות מעבר בין הקווים ● בחודשים הקרובים צפוי להיפתח מקטע נוסף לגילה, ובהמשך תורחב הרשת גם להר הצופים ולבר אילן

פרופ' אורי אלון / צילום: כפיר זיו

מובילי הלונג'ביטי: שני ישראלים ברשימה של הטיים

ניר ברזילי ואורי אלון נבחרו ע"י מגזין TIME לרשימת 12 החוקרים פורצי הדרך שמגלים את הדרך לחיים ארוכים ובריאים יותר • ברזילי בודק אם תרופות קיימות יכולות לדחות מחלות הקשורות לגיל, ואלון מצא כי לגנטיקה עשוי להיות משקל גדול משחשבו עד כה בקביעת אורך החיים

אילוסטרציה: Shutterstock

כמה כסף באמת מותר להפקיד מדי שנה לקרן השתלמות?

באיזה מניה השקיעה ברקשייר האת'ווי 17 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה? ● וגם: זכיין זארה ישראל הפסיד לרשות המסים. כמה מס ישלם? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

קונור סטון, מוכר מבריטניה. Whatnot מחזיקה בכ–60% משוק המסחר בשידור חי בצפון אמריקה ובאירופה / צילום: Reuters, Tom Maddick / SWNS

אפליקציית הקניות בלייב שאנשים מתרוששים בה

המכירות הפומביות המהירות של Whatnot סוחפות משתמשים שמקווים לשים יד על קלפי ספורט נחשקים - וגם על אופנה, כלי עבודה, מזון וכמעט כל דבר אחר

למה כל חברות כרטיסי האשראי רודפות אחרי מועדוני התעופה?

מועדון הנוסע המגהץ: הקרב על הטסים ממריא לשיאים חדשים - ויש לכך סיבה טובה

מועדוני התעופה, המבטיחים למחזיקים בהם כרטיסי טיסה מוזלים, הפכו למנוע רווח חזק בשוק האשראי בישראל, ומספרם זינק לכמעט 800 אלף כרטיסים ● הערכות: בכרטיסי פליי קארד, FlyAll ו־SkyMAX מוציאים המחזיקים כפול מאשר בכרטיס רגיל ● המטרה: להוציא אתכם מהכרטיס הבנקאי ולגרום לכם לבזבז יותר, רצוי בחו"ל ● וגם: האם זה בכלל כדאי?