גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: השבוע שבו החליטו בליכוד ליירט את איל ינון

מה עשוי לתסכל כל-כך ביועץ משפטי שמרן, ומה עושה מפלגה שחרטה על דגלה את רעיון המשילות, אבל גילתה שלנוכח המספרים היא עלולה להפסיד בהצבעות בכנסת? ● על הכלים הראויים, ועל אלה שאינם, למנוע את הדיון הפרלמנטרי בנושא החסינות לנתניהו ● דעה

רה"מ נתניהו בכנס של הליכוד / צילום: שלומי יוסף
רה"מ נתניהו בכנס של הליכוד / צילום: שלומי יוסף

משהו לא טוב עבר השבוע על סיעת הליכוד.

ההתקפה הסיעתית על היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, על רקע חוות-הדעת שפרסם בנושא החסינות, הייתה טעות. היא הייתה טעות לא בגלל הסגנון שאפיין אותה ולא בגלל שלא הועילה לרה"מ בנימין נתניהו. היא הייתה טעות, כי היא חותרת תחת התפיסה המשפטית השמרנית שהליכוד מקדם בשנים האחרונות. היא הפכה את המאבק של הליכוד על עצמאותם של נבחרי הציבור, לקריקטורה. כמי שמזדהה בכל מאודו עם המאבק הצודק הזה, קשה היה לי לראות את מה שקרה לו השבוע. הוא הפך בידיהם של מספר חברי-כנסת לבדיחה עצובה.

עצמאות מופרזת ואכזרית

עד יום ראשון היו בליכוד מי שציפו מאיל ינון שהוא יוציא עבורם את הערמונים מהאש. הם קיוו שיעניק להם חוות-דעת משפטית, משוללת כל מקור חוקי, הקובעת שוועדת הכנסת מנועה מלדון בשלב זה בחסינות של נתניהו.

מהלך פוליטי שבו יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין מונע בעצמו את כינוס ועדת הכנסת יכול היה כמובן להביא לתוצאה דומה. אלא שבליכוד העדיפו שהעבודה המלוכלכת תיעשה באמצעות חוות-דעת משפטית מצד ינון.

ההערכה הליכודית הייתה שהתעקשות מצד יושב-ראש הכנסת שלא לקיים דיונים בוועדת הכנסת תיראה רע בתקשורת. בליכוד האמינו גם, שמהלך כזה עשוי להסתיים בסבירות גבוהה בהדחת אדלשטיין. וזו בדיוק הייתה הסיבה שבליכוד תלו השבוע כל-כך הרבה תקוות ביועץ המשפטי לכנסת. אלא שאלת המזל לא האירה להם פנים, וינון פעל בדיוק כפי שמצופה מיועץ משפטי לפעול. בוודאי כפי שמצופה מיועץ משפטי מהדגם שהליכוד מדבר עליו.

ינון בדק את החוק, ולא גילה בו כל מניעה לקיים את הדיון. מצד שני, הוא גם לא גילה בו כל חובה לקיים את הדיון. ולכן הוא קבע שהדבר נתון לבחירתה של הכנסת. בחוות-דעת שפרסם ביום ראשון (5.1.20), הודיע היועץ המשפטי לכנסת שזו אינה חייבת לדון בנושא החסינות, אך גם אינה מנועה מכך.

עבור יושב-ראש סיעת הליכוד, חבר-הכנסת מיקי זוהר, חוות-הדעת השמרנית הזו, שמאפשרת לכנסת להחליט כפי שתרצה, הייתה לא פחות מאסון. הליכוד הרי סובל כרגע מנחיתות מספרית בכנסת, אז איך מצופה מהם להתמודד עם כל-כך הרבה שיקול דעת שהוענק לכנסת? הם הרי עלולים להפסיד!

העצמאות המופרזת הזו הייתה אכזרית מדי. היא הגיע אל מיקי זוהר ברגע שהכי פחות התאים לו. דווקא השבוע היה זוהר מוכן לעשות הכול כדי לפגוש את הדגם הרע של הייעוץ המשפטי. זה שכופה על הכנסת את תפיסת עולמו. זה שמתעלם מהמילה הכתובה בספר החוקים. זה שמדלג מעל רצון הכנסת. מדוע דווקא הפעם נתקל ביועץ משפטי מהסוג הטוב שמותיר לו את מלוא שיקול הדעת? התסכול הזה הספיק כדי לצאת למתקפה חזיתית נגד איל ינון.

בתחילה כינה זוהר את ההחלטה של ינון, זו הנובעת באופן ישיר ממילות החוק, "הזויה". אחר-כך נזכר שבת-זוגו של יועמ"ש הכנסת היא המשנה הפלילית של היועמ"ש אביחי מנדלבליט, ולפיכך קבע זוהר כי ינון מצוי בניגוד עניינים. הפרט המוכר הזה כנראה חמק ממנו כשציפה עדיין להחלטה שונה מצד היועץ המשפטי לכנסת.

זוהר לא נשאר לבדו. את מסע ההכפשה של זוהר נגד ינון המשיכה מהנקודה הזו דוברות הליכוד, כשהיא חוזרת על אותם המסרים. נכון לשלב זה אמו הערבייה של ינון ומניותיו בחברת תדיראן טרם השתרבבו למסכת האישומים נגדו, אך ייתכן שלקראת שבוע הבא אנחנו עוד צפויים לכך.

כשדעת המיעוט הפכה לחוק

בעבר היו גם קולות אחרים. כאלה שרצו לנתק בין חברי-הכנסת להכרעה בנושא החסינות. למעשה, "ועדת משה נסים" שהתמנתה בסוף שנות התשעים כדי לדון בעניין זה ביקשה להוציא את הדיון בענייני חסינות מידי חברי-הכנסת, ולהעבירו לידי ועדה חיצונית. אלא שמסקנות הוועדה נדחו על-ידי המחוקק.

חוק החסינות במתכונתו המוכרת לנו מבוסס על עמדת המיעוט של פרופסור קלוד קליין, שהתעקש על כך שהסרת החסינות צריכה להיעשות במגרש הפוליטי, ולא בזה המשפטי. הרעיון היה שחברי-הכנסת, ורק הח"כים, הם שיכריעו בהחלטה הדרמטית על הסרת החסינות של מי מחבריהם. ניסיון הבריחה בימים האחרונים של חברי-הכנסת בליכוד מהפוליטי אל המשפטי, מסוכן. זו חוליה נוספת בשרשרת ארוכה מאוד שבה הופך הייעוץ המשפטי לחסם משפטי של מאבק פוליטי.

כשזה מגיע מצידן של המפלגות הנוטות להפסיד ביום הבחירות בקרב על ליבו של הציבור, כבר די התרגלנו לכך. זה הניסיון המוכר לעייפה להעברת כוח מהשדה הפוליטי אל המצודה המשפטית. כשזה מגיע מצד מפלגה שחרטה על דגלה את עצמאות הכנסת, זה מאכזב מאוד. אי אפשר לצאת נגד משפוט הפוליטיקה בבוקר, ובערב לבקר את העובדה שהיועץ המשפטי לכנסת מותיר את מלוא שיקול הדעת לחברי-הכנסת.

מהלכים ציניים מהסוג הזה הם בדיוק אלה שמכתימים את המאבק החשוב שמנהל כיום הימין כולו על ערך המשילות. הם אלה שהופכים את הרעיון הזה, שלא בצדק, לרעיון ריק. הם הסיבה שחברי-כנסת מהימין מואשמים לא פעם שעצמאות הכנסת משמשת אותם ככסות בלבד להגעה לתוצאה מבוקשת מסוימת.

הרי זה בדיוק מה שקרה כאן. עצמאות הכנסת הייתה דבר טוב. היא הייתה כזו אפילו ב"חוק המצלמות" שהליכוד ביקש לקדם גם בשבוע האחרון שלפני הבחירות הקודמות.

אבל זה היה לפני כמה חודשים, וכעת גילו בליכוד, שאין להם רוב בוועדת הכנסת בדיון הצפוי על החסינות של נתניהו. ומאותו רגע כל צעד הפך ללגיטימי, ובלבד שימנע את ההפסד בוועדה. פתאום הפך הליכוד למי שמעדיף הכרעה של היועץ המשפטי לכנסת על פני הכרעה של חברי-הכנסת עצמם.

מהלכים ציניים

ובואו לא נטעה. זה לא שהבקשה של נתניהו לדחות את הדיון בעניין חסינותו, משוללת היגיון. אדרבא. במציאות הפוליטית שנוצרה היא כמעט מחויבת המציאות. אלא שהיא מחויבת המציאות הפוליטית. לא זו המשפטית. אחרי שאביגדור "נתנגד כאיש אחד למתן החסינות" ליברמן, הודיע מראש על האופן שבו תצביע סיעתו בסוף ההליך, הפך ההליך לכמעט מיותר. לגיטימי לגמרי שהתנהלות פוליטית שכזו, מצד ישראל ביתנו, תיתקל בהתנהלות פוליטית מקבילה מצד יושב-ראש הכנסת.

חבר-הכנסת יולי אדלשטיין אמור לפעול כאן בגאון. הוא אמור לעשות זאת כפוליטיקאי, כנבחר ציבור, וכמי שמייצג אלפים רבים מאזרחי ישראל שמבקשים ממנו להפעיל את כוחו הפוליטי כנגד כוחם הפוליטי של אחרים. זו זכותו המלאה של אדלשטיין. וייתכן מאוד שבמקרה זה, גם חובתו.

הליך החסינות עוצב על-ידי המחוקק כהליך המתנהל באמצעות שחקנים פוליטיים על כל המשתמע מכך. אלא שבמקביל נקבע לגביו כי יש לו גם מאפיינים מעין שיפוטיים. ככל שאדלשטיין מאמין כי אין בעת הזו אפשרות לקיים הליך פוליטי מעין שיפוטי, וזאת - באופן נאות, מצופה ממנו להפעיל את סמכויותיו כדי לשמור על כבודה של הכנסת, על תקנונה ועל החוק. לגיטימי בהחלט שיקבע כי הדיון בחסינותו של נתניהו יתקיים לאחר הבחירות.

הדילמה של אדלשטיין

אין לי אשליות בקשר לאדלשטיין. אם הוא ינהל את המאבק הזה כפי שמצופה ממנו, הוא עלול לאבד את כיסא יושב-הראש. אך עדיין נכון יותר לליכוד לאבד שליטה במשרד יושב-ראש הכנסת מלאבד את עילת הקיום האידאולוגית שלו. מאבק עקרוני וצודק כמו זה שהליכוד מנהל בשנים האחרונות למען עצמאותם של נבחרי הציבור, לא יכול להתנהל באופן טקטי בלבד.

המאבק הזה צריך לבטא אמת משפטית, פוליטית ואידיאולוגית. כזו שנכונה תמיד. גם כשהיא מביאה לתוצאה לא רצויה מבחינת הליכוד. הרי זה בדיוק מה שעומד בבסיס המאבק על המשילות - העברת הכוח חזרה משכבת הפקידות לשכבה הנבחרת. תהא השכבה הנבחרת אשר תהא.

תפיסה המעניקה את הכוח לנבחרי הציבור, אך מתנה זאת בקבלתה של תוצאה פוליטית מסוימת, אינה יכול לאפיין את מאבקו של הימין האידיאולוגי. אני מציע להשתחרר ממנה. 

הכותב שימש כיועצה הבכיר של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ואחראי מטעמה על ענייני הכנסת והממשלה במשרדה. בנוסף, שימש כמרכז ועדת השרים לחקיקה וכמרכז ועדת שקד-לוין להגברת המשילות בישראל. הוא תלמיד לתואר שלישי באוניברסיטה העברית

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%