גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי פיגומים: הרובוט מפתח תקווה שרוצה לכבוש את עולם הטיח

הסטארט-אפ הקטן Okibo פיתח רובוט שאמור להחליף חמישה זוגות ידיים עובדות, במה שהם מגדירים אחד התחומים הקשים ביותר לאיוש בתחום הבנייה - עבודות טיח בתוך מבנים

שורוק (מימין) וגרמן / צילום: איל יצהר, גלובס
שורוק (מימין) וגרמן / צילום: איל יצהר, גלובס

בבית מלאכה ברחוב צדדי בקצה אזור התעשייה של פתח תקווה, בחדר ניסויים קטן עם קירות עקומים, מוצב הרובוט של Okibo - פיתוח של סטארט-אפ ישראלי קטן שמנסה לפתור לעולם הבנייה את מה שמייסדי החברה טוענים שהוא אחד האתגרים המשמעותיים שעומדים כיום בפני תחום הבנייה בעולם כולו.

המשימה של הרובוט היא לבצע כמעט את כל סוגי עבודות הטיח הפנימיות באתרי בנייה. מדובר במגוון רחב של עבודות שלא ניתן לבצע מחוץ לאתר הבנייה, ובמיוחד עבודות מן הסוג בהן נדרשת הכנה של החומר במקום עצמו. המשימות הללו כוללת בין השאר מריחת שכבות מיישרות וגימור לקונסטרוקציות של בטון, אבן או בלוקים, סתימת רווחים בין הלוחות שמהם בנוי קיר גבס, מריחת חיפוי לקירות הגבס, סתימת חורים, שפכטל, שיוף וצביעה.

מייסדי החברה הם הגיסים גיא גרמן, המכהן כמנכ"ל החברה, ונדב שורוק, המנהל את הפיתוח העסקי. לדבריהם, אפילו בסין קבלני ביצוע מתקשים לגייס את כוח האדם המתאים לביצוע העבודות הללו, שנחשבות מורכבות, קשות ומסוכנות. המחסור בכוח אדם מיומן, אומר גרמן, מביא לכך ש"פועלים סינים שבאים לישראל לבצע עבודות טיח מרוויחים 900 שקל ליום עבודה".

הקושי הזה, הם טוענים, רק ילך ויגדל. "בכל שנה נבנים בעולם 12 מיליארד מ"ר, וההיקף הזה צפוי לגדול בכ-10% נוספים בכל שנה נוספת", אומר גרמן, שמזהיר מפני "משבר בתחום העבודה בעולם הבנייה". המהפכה הצפויה, מרגיע גרמן, אינה הולכת לבוא על חשבון עובדים אנושיים. "הצורך הולך וגדל, ההיצע הולך וקטן, וצעירים ממילא לא הולכים לבצע את העבודה, בין אם יהיו רובוטים או לא יהיו רובוטים", הוא טוען, "הרובוטים לא יחליפו ידיים עובדות, אלא רק ימלאו חסר עמוק של מאות אלפי ידיים עובדות בתחום".

לפי האתר "סטטיסטיקה" (statista.com), היקף תעשיית הבנייה הגלובלית צפוי לעמוד השנה על כ-11.9 טריליון דולר, וצפוי לצמוח לכ-14 טריליון ב-2025. לפי Okibo, שווי מרכיב שכר העבודה לבדו בתת התחום שבו הם פועלים, שנקרא "Dry wall finishing", מוערך כיום ב-110 עד 200 מיליארד דולר וצפוי לזנק לכ-400 מיליארד דולר ב-2025.

"ניצבים בפני המהפכה הרובוטית הבאה"

מהפכת הבינה המלאכותית (AI), עומדת לשחק תפקיד חשוב במהפכת הרובוטיקה בעולם הבנייה. כבר בדוח של חברת המחקר והייעוץ מקינזי, שפורסם באפריל 2018, נכתב כי הגורמים המרכיבים את תעשיית ההנדסה והבנייה (E&C) - בעלי נכסים, קבלנים וספקי שירותים - לא יוכלו לאורך זמן להתעלם מהשינויים בעולם, ולהתנהג כאילו שימוש בבינה מלאכותית הוא עניין של כל התעשיות האחרות מלבדם.

הדוח מפרט את סוגי התועלות שיכול הענף להפיק מטכנולוגיה זו. לפי הדוח, בבינה מלאכותית ניתן לעשות שימוש לטובת טיוב לוחות זמנים בפרויקטים, לתחזוקה מונעת מבוססת מידע שנאסף מחיישנים שמותקנים באתרי בנייה, ולאבחון התנהגות בעלת סיכון בעזרת טכנולוגיות זיהוי תמונה במטרה לשפר את רמת הבטיחות של הפועלים.

אולם הרובוט של Okibo לוקח את כל הטכנולוגיות הללו צעד אחד קדימה. "אנו ניצבים בפני המהפכה הרובוטית הבאה", אומר גרמן, "המהפכה הראשונה הייתה כבר לפני עשרות שנים, עם רובוטים מדויקים, יעילים, אבל מאוד טיפשים. היום, במה שמכונה 'תעשייה 4.0', מחברים את הרובוטים הללו לתקשורת ולשליטה מרחוק, אבל הם עדיין טיפשים, משום שהם מבצעים משימות מתוכנתות מראש, בסביבה ידועה מראש, ומשום שהמשימה שלהם היא חזרתית. אפילו עם ראייה ממוחשבת, שיא הטכנולוגיה שלהם הוא בסך הכל לתפוס חלקים מתוך דלי.

"לאחר מכן, בשבע-עשרה השנים האחרונות, התפתח עולם המוביליות האוטונומית - רובוטים, כמו רכבים אוטונומיים, שזזים ממקום למקום, מבינים את הסביבה שלהם, מאיצים, מאטים, עוצרים וכמובן דורסים אף אחד בדרך.

"עכשיו אנחנו מדברים על היכולת לקחת את היכולת של הזרוע התעשייתית, שיודעת לפעול מהר ומדויק יותר מאשר יד אנושית, ולהוסיף לה יכולת לפעול בעולם הפתוח שבו אין תוכנית קבועה מראש, עם משימה נוספת ומורכבת בהרבה - לייצר אינטראקציה עם העולם. זו מהפכה רובוטית עם קפיצת מדרגה משמעותית, גם ברמת החיישנים, גם ברמת העיבוד, וגם בתפיסת המרחב וברזולוציה של תפיסת המרחב. סנטימטרים כבר לא מספיקים, כי כבר צריך להסתכל על העולם ברמה של מילימטרים, ובזמן אמת".

המורכבות הזו היא גם הסיבה שרובוט הניסוי של Okibo מוקם בחדר ניסוי בעל הצורה הכי לא סטנדרטית, שלא לומר עקומה, במשרדי החברה.

לדברי שורוק "כל המהפכות התעשייתיות פסחו על הענף הזה הרבה בגלל שמרנות וחוסר נכונות הבנה של הקבלנים והיזמים את מה קורה סביבם, אבל גם בגלל חוסר הבשלות של הטכנולוגיה". עם זאת, לדבריו, "בחמש השנים האחרונות יש התעוררות בתחום בשל ההבנה שמי שלא יתקדם - ייעלם".

בישראל, לתחושת גרמן, יש כיום התעוררות שמזכירה את ראשית ימי האוטו-טק, "עם קפיצה של פי שלושה בחברות בתחום הקונסטרקשן-טק בשנה שחלפה בלבד. כמו שהאוטו-טק פתאום הגיע משום מקום, על אותו משקל אנחנו מגלים את זה עכשיו בקונסטרקשן, רק שבתחום הזה השוק יותר גדול".

"להשתלט גם על הפיתוח וגם על הייצור"

Okibo הוקמה בתחילת 2018 והשקיעו בה קרנות הון סיכון, גופים בתעשיית הבנייה, בנוסף למענק שקיבלה מרשות החדשנות שבמשרד הכלכלה.

החברה נמצאת כבר בשלבי פיתוח מתקדמים והרובוט כבר מבצע ניסויים בכמה אתרי בנייה. "יש לנו אבטיפוס שבכל 2020 יעבוד באתרי בנייה ויכניס כסף לחברה מתוך עבודות, עם צוות שלנו בחברות נבחרות". מסביר גרמן, הפרויקט הראשון שלנו יהיה עם סיוון ביצוע בנתניה. ושורוק מסביר "זו הדרך שלנו לבחון את הרובוט עם חומרים מסוימים, גם לצבור ניסיון וגם להרוויח כסף".

נוסף לכך, Okibo נמצאת במגעים עם חברות בנייה וחומרים שונות ברחבי העולם. כך למשל, מספר שורוק, החברה התקבלה לאחרונה לתוכנית אקסלרציה של חברת המלט הגדולה בעולם LafargeHolcim, "במסגרתה היא תתאים את הרובוט לעבודה עם החומרים שלהם, ובתקווה, בהמשך, גם תחל לעבוד בשוק המקומי, עם קבלנים שעובדים עם אותה חברה". המודל העסקי שבו תפעל החברה, הוא מסביר, יהיה מבוסס על שותפות עם חברות ציוד וחומרים שישכירו, או יבצעו ריסלינג, לרובוט.

Okibo לא פועלת כמובן בחלל ריק. במקביל קיימות חברות נוספות בעולם שגם הן מנסות להציע פתרונות דומים, כמו חברת Canvas מעמק הסיליקון, אך השניים מביעים ביטחון רב בסיכויי הצלחתם ומקווים, לדברי גרמן, "להפוך לחברת רובוטיקה שתשלוט גם על הפיתוח וגם על הייצור ההמוני, שמוכרת מאות ואלפי רובוטים בשנה, שמסוגלים לבצע סוגים רבים של משימות". או כפי שהוא מגדיר זאת, "Okibo עוד תגרום לרובוטים הרוקדים של בוסטון דיינמיקס להסתכל עלינו מלמטה". 

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

תיקון והתנצלות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"