גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו קטע את הצגת תחזית הגירעון השלילית של האוצר: אי-אפשר לבנות הערכה כזאת כשהבסיס הפוליטי לא ברור

משרד האוצר הציג לממשלה תחזית קשה לגירעון התקציבי ב-2020-2023, שעלול להגיע ל-4.2% ● שר האוצר ורה"מ נתניהו העדיפו להתמקד בנתונים החיוביים על תעסוקה והריבית שמשלמת ישראל על האג"ח שלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון בישיבת הממשלה / צילום:  אלכס גמבורג
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון בישיבת הממשלה / צילום: אלכס גמבורג

ממשלת ישראל התכנסה לדיון השבועי שלה, שהתנהל תחת עננת הפרישה המתקרבת של שר האוצר משה כחלון. היה זה סמלי שדווקא בישיבה הזאת, הוצגה הערכת האוצר לגבי הגירעון ההולך וגדל בתקציב המדינה.

על-פי החוק, האוצר מחויב לעדכן את הממשלה בינואר העדכון מתייחס לשנים 2021-2023 ותרחישים לגבי שנת 2020. את הפתרונות לבעיות מתכוונים באוצר להציג לממשלה החדשה. באוצר הזהירו מפני פגיעה חסרת תקדים בשירותים לאזרחים אם לא תוקם ממשלה בעקבות הבחירות, והמדינה תמשיך להתנהל לפי תקציב המשכי עד סוף 2020.

לפי תחזית האוצר לשנים 2021-2023, שנת 2020 צפויה להסתיים בגירעון של 3.9%, אך בהמשך, בשנת 2021, הממשלה תצטרך למצוא כ-30 מיליארד שקל כדי להתמודד עם גירעון שצפוי לעמוד על 4.2%.

במהלך הדיון על הגירעון הפסיק ראש הממשלה בנימין נתניהו את דברי בכירי האוצר על הגירעון הצפוי. נתניהו אמר להם, כי אי-אפשר לבנות כזו תחזית קדימה כשהבסיס לא ברור - כלומר קיומה של ממשלה, איזה סוג ממשלה תקום וכו'. לדבריו, אין כל אפשרות כעת לחזות את הגירעון.

עמדת אנשי המקצוע הייתה כי אמנם נכון שהתחשיב לגירעון העתידי מבוסס על הערכות, אך אלה היו שמרניות והביאו בחשבון את האפשרויות הפוליטיות העתידיות.

ל"גלובס" נאמר, כי ככל הנראה נתניהו העדיף שלא לשמוע כעת את הערכת הגירעון של האוצר, שמציגה תמונה בעייתית יותר של המשק הישראלי, אם לא ייפתר הפלונטר הפוליטי.

באוצר הדגישו כי המספרים אינם מביאים בחשבון תוספות תקציב לנכים, לביטחון ולהסכמים קואליציוניים, אם ייחתמו כאלה, ועוד שורה של תוכניות בהיקף כספי כולל, שמוערך באוצר בכ-10 מיליארד שקל נוספים.

בנוסף, מזהירים באוצר כי במקרה שתקציב המדינה לא יאושר ב-2020 והמשק ייכנס כתוצאה מכך להאטה, צפויה פגיעה של עד כ-5 מיליארד שקל בהכנסות המדינה. יחד עם זאת, באוצר הדגישו כי "מדובר בתרחיש קיצוני ולא סביר".

תחזיות האוצר שהוצגו לממשלה מבוססות על תרחיש אופטימי יותר, שבו יאושר תקציב מדינה חדש לא יאוחר מחודש נובמבר 2020. תחזית הצמיחה של האוצר לשנת 2020 עומדת על 3%. התחזית לשיעור האבטלה עומדת על 3.7%. על-פי התחזית, קצב הצמיחה בשנים 2020-2023 יישאר מעל 3% בהובלת יצוא שירותי ההייטק והצריכה הפרטית.

הגירעון התקציבי ב-2019 עמד על 3.7% והיה חריג וסטה ב-0.8 נקודות אחוז מהמסגרת שתוקצבה. עם זאת, יחס החוב צפוי לרדת ב-2019, כפי שגם ציין כחלון בישיבת הממשלה.

תקציב 2020 הזמני יעמוד על 400 מיליארד שקל, כ-17 מיליארד שקל פחות מהסכום הדרוש לאוצר על-מנת לעמוד בכל המחויבויות שהמדינה לקחה על עצמה. באוצר מעריכים כי אם בסופו של דבר תוקם ממשלה בעקבות הבחירות הקרובות ותקציב מדינה חדש יאושר בממשלה בסביבות חודש יולי - הוא צפוי לעמוד על כ-410-412 מיליארד שקל.

כחלון משאיר אחריו גירעון שצפוי להעמיק

כחלון ונתניהו: הנתונים מצוינים

למרות תמונת הגירעון השלילית, הציגו כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו תמונת מצב כלכלית חיובית. "יש לנו חדשות טובות", אמר נתניהו והציג לשרים גרף שמציג את השיפור בהשתתפות בכוח העבודה של הישראלים לעומת מדינות ה-OECD. נתניהו גם הפנה את תשומת הלב לריביות הפוחתות שישראל נדרשת לשלם בגיוסי ההון שלה: "ב-2003, כשהיינו בשיא של המשבר הכלכלי, נדרשנו לשלם 12% על אג"ח של 10 שנים, ותראו לאן זה ירד, אנחנו בקושי מנשקים את ה-1%, זה שיפור עצום".

את גיוס ההון הציג החשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו, שסיפר על הצלחת הגיוס 3 מיליארד דולרים במחיר נמוך במיוחד בשבוע שעבר.

כחלון התעלם משאלות כתבים בעניין פרישתו הצפויה ומתח ביקורת על אנשי תקשורת המנסים לדבריו לגמד את ההצלחות: "יש לנו פרמטרים מצוינים שמנסים לפעמים לטשטש אותם. החוב של מדינת ישראל הוא הנמוך ביותר בגלל כלכלה חזקה. זאת עובדה קיימת. הצמיחה הגדולה מביאה להורדה בחוב. כשאתה מכניס יותר - החוב שלך קטן. את זה אי-אפשר לשנות בתקשורת". "כל העולם מאמין בכלכלת ישראל, האזרחים מאמינים בה, חוץ מכמה פרשנים", השלים אותו נתניהו.

שר: "אנחנו כמעט סטטיסטים בהצגה"

אחד מהשרים אמר ל"גלובס", ש"עובדת היותנו במערכת בחירות מתמשכת, הופכת את השרים לכמעט סטטיסטים בהצגה. מצד אחד האדרת הצדדים החיוביים, ויש כאלה, מנגד אין לנו ממש כלים להתמודד עם הבעיות - ובעיקר עם הגירעון".

לדברי השר, זו הייתה הסיבה לכך שהדיון הכלכלי התמקד בדברי כחלון ואנשי משרדו שהציגו את הנתונים בישיבה, ובמעט ולא היה בו דיון מהותי על הגירעון והטיפול בו. "כולנו יודעים שבבעיה הזו תטפל ככל הנראה ממשלה בהרכב שונה, מי יודע אולי אפילו שונה לחלוטין, ולכן אין ממש טעם לדבר על זה עכשיו".

סוגיית פרישתו של כחלון מעסיקה את הליכוד, ובעיקר בשאלה מי יירש אותו במשרד האוצר, אף שלא ברור כלל מתי כחלון יפרוש ואם המשרד הזה ישאר בידי הליכוד.

ניר ברקת לוטש עיניים לתפקיד שר האוצר

מי שמנסה לתקוע רגל בדלת הוא ח"כ ניר ברקת. לאחר פרסום נוסף אודות כוונת כחלון לפרוש, נשלחו מסרונים לטלפונים הסלולריים של מתפקדי הליכוד ורבים אחרים, שבהם נאמר: "לקראת פרישתו של כחלון כל הליכודניקים יודעים, רק ברקת יציל את כלכלת ישראל. ברקת ונתניהו צוות מנצח. ברקת לאוצר עכשיו!".

המסרים נשלחים מטעם גוף המכונה "הליכודניקים". אחר כך נשלח עוד מסרון שדורש את מינוי ברקת לאוצר עוד לפני הבחירות: "הסקרים לא משקרים. ניר ברקת למשרד האוצר מהלך שובר שוויון בדרך לניצחון הליכוד. נתניהו עשה את הדבר הנכון לפני שיהיה מאוחר מדי". בשבוע שעבר נשלחו מסרונים דומים ולפיהם "רוב מוחלט רוצה את ברקת שר אוצר - נתניהו עשה את הדבר הנכון עכשיו".

לפי גורם בלשכת ראש הממשלה, אין עדיין שום עיסוק בזהות מחליפו של כחלון, ובלי קשר ראש הממשלה מוקיר את תמיכתו של ברקת בו בבחירות המקדימות בליכוד.

כעת, עם פרישתו, יעמוד כחלון בהתחייבות שלו שלא לכהן לצידו של ראש ממשלה תחת כתב אישום ואחרי השימוע. התוכניות של כחלון אינן ברורות בשלב הזה, אך ככל הנראה הוא יעבור למגזר הפרטי ויעשה לביתו.
יצוין כי כחלון כמעט שלא התראיין בחודשים האחרונים ונמנע מהופעות פומביות. בראיון לעיתון "מעריב" לפני כמה שבועות הוא רמז כי אם לא יהיה שר האוצר אחרי הקמת הממשלה הבאה, הוא יפרוש מן החיים הפוליטיים.

בשלב זה גם לא ברור אם כחלון יישאר בתפקיד שר האוצר בתקופת המעבר. אם אכן הוא יפרוש מתפקידו זה עוד לפני הבחירות, תיק משרד האוצר אמור היה כעיקרון לעבור לידי ראש הממשלה נתניהו, כקבוע בחוק כהליך של ברירת מחדל. עם זאת, לאור כתב האישום נגדו ולאור הלכת דרעי-פנחסי, נתניהו פרש לאחרונה מתפקידי השרים השונים בהם החזיק והעבירם לחברי כנסת שונים, וכעת עדיין לא ברור מי יקבל לידיו את התיק החשוב. 

עוד כתבות

איך רושמים רווחיות חריגה בלי להגדיל את ההכנסות / צילום: Shutterstock

רשתות השיווק מציגות: איך רושמים רווחיות חריגה בלי להגדיל את ההכנסות

הרשתות הגדולות רשמו שחיקה קלה בהכנסות ב–2025, אך ההתייקרויות ומהלכי התייעלות סייעו להן להגדיל את שורת הרווח ● בולטות ברווחיות התפעולית: שופרסל ויוחננוף, בעוד שרמי לוי וויקטורי בתחתית ● וגם: המבצע הצבאי ומנועי הצמיחה שישפיעו על הדוחות ב–2026

כותרות העיתונים בעולם

"הטובים ביותר באזור": הנשק החדש של ישראל והשותפה המפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: כך המתקפה על איראן דווקא הביאה למשטר קיצוני יותר, כמה ספינות באמת עוברות בהורמוז, והמדינה הבלקנית שתקים עם אלביט מפעל רחפנים ● כותרות העיתונים בעולם

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

אירוע של פעם ב-30 שנה: הדולר החליף קידומת

השקל נסחר כעת בפחות מ-3 שקלים, בשיא שלא נראה מעל 30 שנה ● המטבע המקומי מבסס את מעמדו בתור המטבע החזק ביותר מול המטבע האמריקאי השנה עם תשואה של יותר מ־20% ● לא רק אופטימיות מקומית פועלת לטובת השקל, אלא גם היחלשות הדולר בעולם

מדף קוטג' השבוע / צילום: גלית חתן

למה הקוטג' נעלם מהמדפים?

מאז סוף חג הפסח מורגשת ירידה משמעותית בכמות הקוטג' שנמצאת על מדפי רשתות השיווק ברחבי הארץ ● במועצת החלב מצביעים על מקור הבעיה: המחלבות ● וגם: ההשקעה הראשונה של איטורו מאז ההנפקה, הקמפיין של קופ"ח מכבי הפך לסדרת רשת, ומותג אופנת הספורט ON יוצא מידי רנואר ועובר לסופר–פארם ● אירועים ומינויים

ההאטה בענף הנדל''ן הגיעה לדוחות הכספיים / צילום: Shutterstock

הדוחות חושפים: חברות הנדל"ן שמכרו הכי הרבה דירות, והמחירים

התוצאות שהציגו יזמיות נדל"ן בולטות בת"א מלמדת על צניחה של 33% במכירת דירות חדשות, לצד יציבות במחיר הממוצע לדירה ● מובילת המכירות - עמרם אברהם, המתמקדת בפרויקטי מחיר למשתכן בפריפריה, ואחריה אאורה ● שיאנית המחיר: ישראל קנדה - 6.1 מיליון שקל

נבות בר, מנכ''ל קיסטון / צילום: דודי מוסקוביץ'

קיסטון רוצה להפוך מקרן ריט לתשתיות לחברה ציבורית רגילה: "יחסוך רבע מיליארד שקל"

קרן הריט בתחום התשתיות רוצה לשנות את מודל הפעילות שלה, משום שהמהלך לדבריה יסייע לשיפור התזרים והרווחיות, ויחזק את יכולות הניהול שלה

היישוב אפרת. שווי הבית עלה ל־7 מיליון / צילום: Shutterstock

המקרה הנדיר שהגיע לעליון: מתי עיכוב בתשלום על בית מצדיק ביטול עסקה?

בני זוג איחרו בתשלום לרכישת בית באפרת ● המחוזי אישר למוכר לבטל את ההסכם - שערכו זינק בינתיים ● העליון קיבל את ערעור הרוכשים, וחייב את המוכר למכור להם בשווי המקורי

שבוע המסחר במט''ח נפתח עם התחזקות של השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל עשה היסטוריה: המכה שחטפו החוסכים ב–S&P 500, והאם ימשיך להתחזק?

שער הדולר נפל לראשונה מאז 1995 לקידומת חדשה, ונסחר בפחות מ–3 שקלים ● אומנם היחלשות הדולר בעולם תרמה לכוחו של השקל, אך גם כשבוחנים את המטבע הישראלי אל מול מטבעות מרכזיים אחרים מגלים קפיצה חריגה ● כמה הפסידו החוסכים שהשקיעו את כל החיסכון במדד הדגל האמריקאי?

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

בארה"ב מתפעלים: כך ישראל שדרגה את מטוסי הקרב האמריקאים

ההישג הביטחוני ההיסטורי שבחריין מתפארת בו ● חיל האווויר הישראלי עשה לארה"ב תצוגת תכלית לשימוש במטוסים מתוצרתה ● הטכנולוגיה האמריקאית המתקדמת שנפלה בסוריה וההשלכות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מני שלום / צילום: מתוך אתר נוקלאוס

בכ-10 מיליון דולר: מני שלום רוכש את חברת רחפני התקיפה של מנכ"ל תע"א לשעבר

חברת ווטר אי או, שלד בורסאי בבעלות חברת האחזקות נוקלאוס של מני שלום, הודיעה הבוקר (ה') על רכישת מטאור לפי שווי של 20 מיליון דולר ● למעשה, מדובר בירידת ערך משמעותית לאחר שלפני שלוש שנים קיבלה החברה הצעה למכירה לפי שווי של 56 מיליון דולר

מדד המחירים לצרכן בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מתמתנת. מחירי הדירות משלימים ירידה שנתית של 1.7%

על אף השפעות המלחמה נגד איראן, מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% במרץ, בצד הנמוך של הערכות הכלכלנים ● כך, קצב האינפלציה השנתי התמתן ל-1.9% ● עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות טריים, הלבשה, דיור ותחבורה ותקשורת

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

100 מיליארד דולר בעשרה ימים - הרצף החלומי שהחזיר את מניית אינטל לשיא

מניית ענקית השבבים רשמה את רצף העליות החד ביותר שלה מאז שנות השבעים ● זאת, בעקבות שורת הסכמים עם גוגל ואילון מאסק ● אך למרות האופטימיות המחודשת, בוול סטריט עדיין שומרים על זהירות ומזהירים כי הדרך להבראה מלאה עודנה ארוכה

באר שבע. מקום ראשון בתשואה, אך מה קרה לשווי של הדירה? / צילום: Shutterstock

איזו עיר נותנת את התשואה הגבוהה ביותר למשקיעים?

באיזו עיר קיבלו בשנה שעברה תשואה של 4.8% בשנה על דירת שני חדרים, איך הגיעה ירושלים לתחתית טבלת התשואות של משקיעי הנדל"ן, ומדוע תל אביב לא נמצאת בטבלת הערים המובילות בתשואה? ● גלובס מנתח את נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על שוק הדיור

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; בורסת טוקיו בשיא חדש של כל הזמנים

מדד הדאקס נסחר ביציבות ● בורסת טוקיו זינקה בכ-2.5% ● וול סטריט ננעלה אתמול עם שיאים חדשים לנאסד"ק ול-S&P 500, על רקע האופטימיות לסיום המלחמה בזמן הקרוב ● יציבות במחירי הנפט, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית

הרצליה / צילום: Shutterstock

סוף הסאגה? תוכנית ההתחדשות העירונית החדשה לשכונה בהרצליה

עפ"י התוכנית, בשכונת יד התשעה בהרצליה יוקמו 4,600 דירות במקום 1,500 כיום, ויתווספו עוד עשרות אלפי מ"ר של מסחר ותעסוקה ● יוזמות קודמות להתחדשות עירונית בשכונה עוררו התנגדויות בקרב תושבים ותביעה משפטית מצד חברת דמרי

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

החברה שהרוויחה 2 מיליארד שקל בשנה חלומית - ואז קיבלה שיעור כואב על AI

הכול עבד לפורמולה מערכות לפי הספר: אקזיט ענק בסאפיינס, הנפקת TSG והמיזוג ההיסטורי של מטריקס ומג'יק, שהיה אמור להזניק אותן למדד הדגל בת"א ● התוצאה: רווח שיא והכרזה על דיבידנד חסר תקדים ● אלא שאז הגיעה ה–AI, ושלחה את המניה לצלילה של עשרות אחוזים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ הודיע: "מנהיגי ישראל ולבנון ישוחחו אחרי 34 שנים"

במהלך הלילה והבוקר: אזעקות בגליל בעקבות שיגורים מלבנון ● לוחם צה"ל נפצע קשה מירי רקטי בדרום לבנון ● הנציג האיראני לשיחות המו"מ עם ארה"ב: "אנחנו וההתנגדות זו ישות אחת" ● דיווח: איראן עשויה לאפשר לספינות לשוט בחופשיות בצד העומאי של מצר הורמוז • הבית הלבן: לא ביקשנו הארכה של הפסקת האש עם איראן ● עדכונים שוטפים

אנשי חיל הים האמריקאי באזור המפרץ הפרסי / צילום: Reuters, US Navy

435 מיליון דולר ליום: טבעת החנק הכלכלית של ארה"ב על איראן מתהדקת

חסימת הסחר הימי גובה ממשטר האייתוללות לפי הערכות מחיר של כ–435 מיליון דולר ביום ● לכך מצטרפים איומים של ארה"ב על הבנקים במזרח הרחוק שלא לבצע העברות איראניות ● בינתיים טראמפ טוען: "פתחנו את מצר הורמוז. סין שמחה מאוד"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

"המשקיעים יוכלו לקבל החלטות השקעה מושכלות":רשות לני"ע פרסמה מדריך דיווח חדש לחברות הנדל"ן

הרשות לניירות ערך פרסמה את טיוטת המדריך לגילוי ענפי בענף הנדל"ן היזמי, שנועד לרכז את מקורות המידע הרלוונטיים ולשמש כלי עזר בהכנת תשקיפים בתחום ● בתוך כך, חברות הנדל"ן היזמיות ידרשו להציג מידע טבלאי מפורט על התמחור המדויק של פרויקטים

סניף קרפור סיטי ברחוב דיזנגוף בתל אביב / צילום: בר לביא

בעקבות הביקורת: קרפור מרחיבה את "הסל של המדינה" גם לסניף בת"א

"הסל של ישראל", יוזמת קיבוע המחירים של שר הכלכלה ניר ברקת, יצא היום לדרך ב-51 סניפי קרפור – כשליש מהסניפים של הרשת בארץ ● המהלך הורחב ברגע האחרון גם לסניף קרפור בדיזנגוף סנטר ● וגם: כמה הרוויח הפרזנטור אלי יצפאן?