גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדודי שינה בבייג'ינג: האגרוף הסיני לא הצליח להכניס את רוח החירות בטייוואן

הקומוניסטים בבייג'ינג קיוו להפחיד את הבוחרים בטייוואן, כדי שיעלו לשלטון נשיא כלבבם ● הטייוואנים התבוננו בהונג קונג, חשבו על ערך ההבטחות הסיניות - והחליטו אתמול שאינם רוצים להמיר את חירויותיהם בנזיד עדשים ● הדמוקרטיה הטייוואנית המתגוננת מוסיפה להפליא את רואיה

תומכי הנשיאה הנבחרת צאי ינג וון / צילום: רויטרס, Tyrone Siu
תומכי הנשיאה הנבחרת צאי ינג וון / צילום: רויטרס, Tyrone Siu

אם האי טייוואן הוא אמנם "מחוז של סין", ו"חלק בלתי נפרד" של המולדת, כפי שהמשטר בבייג'ינג חוזר ומכריז, כי אז שנתם של אדוני סין צריכה לנדוד. לשיטתם, "הסינים של טייוואן", מהיותם הסינים היחידים המורשים לבחור את ממשלתם, חזרו אתמול ובחרו, ברוב מוחץ, את הנשיאה צאי ינג וון. המשטר בבייג'ינג מחשיב את צאי לאויבת, אשר הוא מנסה להחליש, להשפיל ולהפיל.

בערך 58% של הטייוואנים (מאוכלוסייה של 23.5 מיליון איש) הודיעו אתמול, שאין להם כל חשק להקריב את חירויותיהם הפוליטיות על מזבח טובות הנאה כלכליות. יתר על כן, הם מוכנים להוסיף ולהתקיים בצל איום צבאי מחמיר מן הצד הסיני של מצרי טייוואן. והם מוכנים לשלם את המחיר של בידוד בינלאומי גובר. המשטר הניאו־מאואיסטי בבייג'ינג (סלט של אידיאולוגיה קומוניסטית לאומנית ושל קפיטליזם בחסות המדינה) מנצל בשנים האחרונות את כוחו הכלכלי הגובר, כדי להקטין עד מינימום את מספר מדינות־הכיס, המוסיפות לקיים יחסים דיפלומטיים עם טייוואן.

צאי ינג וון / צילום: Tyrone Siu, רויטרס

לסין העולה והגואה יש בעיה: היא אגרסיבית, היא תובענית, היא חסרת חן, היא רוקעת ללא הרף ברגליה, היא מסרבת להאזין לביקורת והיא מאמינה באיומים ובהפחדות. אילו רצתה באמת ובתמים להיפטר מן הנשיאה צאי, היא היתה כנראה מיטיבה יותר אילו לבשה ארשת של ידידות. תחת זאת היא איימה במישרים ובעקיפים על טייוואן, במשטים עוינים לאורך חופיה ודרך הונג קונג, ובמידה מסוימת דרך שינג'יאנג, המחוז הצפון־מערבי שלה המיושב במוסלמים.

סירובה להעניק דמוקרטיה מקומית להונג קונג, בניגוד להתחייבויותיה החתומות, שם ללעג את ההתחייבות ההיסטורית שטייוואן תיהנה מ"אוטונומיה מלאה", ובלבד שתחזור אל חיק המולדת. הסיסמה החבוטה "ארץ אחת, שתי שיטות [פוליטיות]" הועמדה במבחן בהונג קונג - ונחלה כשלון חרוץ. קירבת המאורעות בהונג קונג להצבעה בטייוואן הזכירה לטייוואנים מה עלול לקרות להם אם בטאייפה בירתם יישב חיל־מצב סיני, ואם השליט־היחיד בבייג'ינג יהיה בעל הסמכות הסופית בכל עניין טייוואני פנימי.

הפיתוי: חממות טכנולוגיה

מאלפת היא אמונתו של המשטר הסיני בהתאמה האוניברסלית של נוסחותיו הפוליטיות. המשטר, וסנגוריו הרבים­־מדי בחו"ל, בטוחים שהוא הצליח להחתים את נתיניו על אמנה חברתית חדשה: בשכר הרווחה והיציבות שהוא מעניק להם הם מוחלים על חירויותיהם הפוליטיות ועל פרטיותם. הבוז שהמשטר רוחש לדמוקרטיה הליברלית ולהליכותיה שכנע אותו שהוא יוכל לפתות את צעירי טייוואן לעשות אותה עיסקה עצמה.

אתר הרשת thediplomat.com, המתמחה בענייני אסיה, כותב כי המשטר הקים 50 חממות לחברות הזנק (סטארט־אפים) "במיוחד בשביל יזמים טייוואניים צעירים, בשעה שב־2018 משרד החינוך של סין ביקש מאוניברסיטאות להקל על קבלת סטודנטים טייוואניים".

מאמץ הפיתוי לא הצליח לשכך את החרדה. סוכנות הידיעות הלאומית של טייוואן בדקה ומצאה ערב הבחירות, כי הנשיאה צאי נהנית מיתרון מכריע של 39% על פני יריבה העיקרי בין בני 20 עד 29, ומיתרון של 35% בין בני 30 עד 39. היריב, האן גואו יו, שאב את עיקר תמיכתו מבני 50 ומעלה.

האן גואו יו / צילום: Ann Wang , רויטרס

קרש הקפיצה של צ'אנג

טייוואן היא ישות מעניינת להפליא, מפני שהיא רבת סתירות, פרדוקסים ואירוניות. היא נעשתה חלק מסין רק ב־1945. ארבע שנים אחר כך, הממשלה הלאומנית בסין, בהנהגת גנרליסימו צ'אנג קאיי שק, הפסידה במלחמת האזרחים, ונמלטה לטייוואן.

היא מעולם לא התכוונה להפוך את טייוואן לארץ עצמאית. אדרבא, היא רדפה בחימה שפוכה כל מי שגילו נטיות כאלה. תחת שושלת צ'אנג - האב, האם ובנם - טייוואן עברה פיתוח תעשייתי מסחרר, שהקפיץ אותה אל חברת "הנמרים" של מזרח אסיה. כמו בדרום קוריאה, פריצת הדרך הזו הושגה תחת ניהולה של מדינת־משטרה מרושעת. כמו דרום קוריאה, טייוואן עברה לשלטון דמוקרטי מלא בשנות ה־90.

צ'אנג ראה בטייוואן קרש קפיצה לשחרור היבשת מידי הקומוניסטים. טייוואן, נומינלית, היא רק מחוז ב"רפובליקה של סין" (בניגוד ל"רפובליקה העממית של סין", בשלטון הקומוניסטים). במשך שנים, את רוח־הרפאים הפוליטית הזו ניהלו מנהיגים ועסקנים של מפלגת 'גואומינדאנג', בת הפלוגתא הוותיקה של הקומוניסטים. הם הוסיפו לייצג מחוזות בחירה בסין, שחדלו להתקיים ובוודאי חדלו לבחור.

זהירות, טייוואניזציה

עד 1971, משטר צ'אנג החזיק במושב הסיני באו"ם, ורוב מדינות המערב הכירו בו, בראש ובראשונה ארה"ב. ב־1972, ארה"ב החליטה להתחיל לעשות עסקים עם המשטר הקומוניסטי. העסק הראשון היה גירוש טייוואן מן האו"ם. העסק השני היה הפתיחה של "משרד אינטרסים" בבייג'ינג, שהפך ב־1979 לשגרירות מלאה. לכאורה, השגרירות האמריקאית הגדולה בטאיפיי היא רק "מכון".

ארה"ב מוסיפה לצייד את צבא טייוואן, אף כי ברור שהצבא הזה לא יוכל לקומוניסטים, אם יפלשו. אלה האחרונים מזכירים מפעם לפעם, שפלישה אמנם עומדת על הפרק, אם טייוואן תטען למעמד עצמאי מלא, ותתכחש לסין. טייוואן נמנעת מן הצעד הזה, והדעת נותנת שתוסיף להימנע.

שושלת צ'אנג הסתיימה ב־1988, ופינתה מקום לדמוקרטיה נבחרת, עם תוכן טייוואני. זקני המשטר, סינים מן היבשת שהוסיפו להחזיק בעמדות השפעה גם בגיל מופלג, נשלחו לפנסיה. ה"טייוואניזציה" הדאיגה את בייג'ינג. משטר צ'אנג אמנם היה אויב היסטורי, אבל הוא ראה בטייוואן חלק של סין. לא כן בני הדור הטייוואני החדש.

ב־2000 נבחר מנהיג האופוזיציה לנשיא. הוא נהג להטיף בגלוי לעצמאות, אם כי הנמיך את הטון והוריד את הפרופיל בעלותו לשלטון. עצם הבחירות היו לצנינים בעיני בייג'ינג, לא רק מפני שהיו דמוקרטיות, אלא מפני שהיתה כרוכה בהן הכרה בריבונות העם. ילידי טייוואן נעשו אדונים לגורלם.

נקמנות וקנטרנות

השלטון חזר והתחלף. הקומוניסטים נשמו לרווחה כאשר אויביהם הוותיקים מן הגואומינדאנג חזרו לשלטון ב־2008. התחיל פלירט, ונערכה פגישת פיסגה בין שני הנשיאים, אם כי בייג'ינג כמובן סירבה להכיר בנשיאותיותו של הטייוואני. ב־2016, השלטון חזר לידי האופוזיציה. סין השילה בינתיים הרבה מעכבותיה, והיתה הרבה יותר חזקה, נחושה, כועסת ונרגנת. היא גמרה אומר להעניש את הטייוואנים על חוצפתם.

במרוצת השנים טייוואן ביקשה ניחומים בחיקן של מדינות קטנות, או זעירות, באמריקה הלטינית, בחלקים של אפריקה ובין איי האוקיאנוס השקט. היכולת להניף דגל בבירות רחוקות כלשהן, ולערוך ביקורים רשמיים מעבר לים, הזריקה נסיוב של עידוד, ושיפרה את מצב הרוח הלאומי.

לא עוד. במחווה של נקמנות ושל קנטרנות, בייג'ינג שידלה שורה של מדינות ננס להתנתק מטייוואן. כל ניתוק היה יום של אבל, גם אם המנתקות היו מדינות כמו קיריבאס ואיי שלמה.

מה תעשה סין לאחר ששנואי נפשה העמיקו את אחיזתם? היש איזשהו סיכוי שהיא תתהלך מעדנות, ותסגל לעצמה דיפלומטיה של פיוס? למרבה הצער אין כל סיבה להאמין בזה. ממשל טראמפ נוהג יתר ידידות ונאמנות בטייוואן מקודמיו, אבל ספק אם היא תוצאה של שכנוע מוסרי או רעיוני. הנשיא הוא מעריץ גלוי של רודן סין שי ג'ינפינג. הוא להוט לעשות איתו עסקים, ולחתום על הסכמי סחר. טראמפ המכריז שהמזרח התיכון כבר אינו חשוב, מפני שארה"ב אינה זקוקה עוד לנפט שלו, אולי לא יחשוב שטייוואן מצדיקה מאמץ מיוחד.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny ־ globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו