גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ארגונים מתחילים להבין: ההון האנושי בבעיה

שלוש תובנות בעקבות הפערים ההולכים וגדלים בין הכישורים הקיימים של עובדים לתפקידים החדשים שהם נדרשים למלא ● דעה

ההון האנושי בבעיה / צילום: thinkstock
ההון האנושי בבעיה / צילום: thinkstock

ברירת המחדל שלנו היא הימנעות משינויים. הזכירה לי את זה מכונת הכתיבה הישנה שקישטה את הלובי שנכנסתי אליו רגע לפני הרצאה. אתם ודאי מכירים את הסיפור על מקלדת Qwerty שאנחנו משתמשים בה עד היום. היא נוצרה כדי למנוע את הסתבכות המוטות אלה באלה בהקלדה מהירה מדי, או במילים אחרות, כדי להאט את קצב ההדפסה ולהתאימו למגבלות הטכנולוגיה. מאז הטכנולוגיה התפתחה, אבל אנחנו נשארנו עם המקלדת המוגבלת, העיקר שלא נצטרך ללמוד מיומנות חדשה.

באותו אופן אנחנו מנסים בכל הכוח להישאר עם התהליכים, המיומנויות, התפקידים המוכרים בסביבת העבודה המשתנה. אבל הפערים שנפתחים גדולים מדי וההיצמדות לעבר אל מול קצב המציאות מתחילה להוביל ארגונים לתובנות חשובות.

תובנה ראשונה: ערך ההון האנושי נמצא בפיחות

הסיבה לכך שערך ההון האנושי נמצא בתהליך מוגבר של פיחות היא ההאצה בקצב ההתיישנות וחיי המדף של הידע לעומת האוטומציה הגוברת של כלים ותהליכים בארגונים. הידע הזה שמתיישן מגולם בהון האנושי בארגונים, ולכן כשמדברים על השתנות והתיישנות של הידע, אנחנו מדברים על פערים שנפתחים אצל העובדים.

ארגונים מגלים בתקופה הזאת שלושה סוגי פערים:

הכיסא שאנשים ישבו עליו נעלם. אלה התפקידים שנעלמים. לדוגמה, אנשי שירות לקוחות שהוחלפו במערכת אוטומטית, אנשי קבלת קהל שהוחלפו באתר, אנשים שתפקידם להקליד מידע או לטפל בניירת שהוחלפה בתהליך ללא נייר.

הכיסא שאין מי שיישב עליו. אלה התפקידים החדשים שנוצרים בארגונים, ומאחר שלא היו בעבר אין מי שימלא אותם. לדוגמה, עיבוד מידע ממערכות חדשות - מידע שמעולם קודם לכן לא נאסף ויכול לתת תשובות לשאלות שלא ידענו לשאול; תפקידי בקרה שנוצרים כתוצאה מתהליכי אוטומציה; ותפקידים הדורשים יכולות שהארגון לא נדרש להן באופן מסורתי.

הכיסא לא מתאים למי שיושב עליו. זה מצב שנוצר כאשר התפקיד משתנה ונוצרים פערי יכולות, לפעמים בהיקפים חלקיים. כך נוצרים לעתים אבטלה סמויה ושינוי במיקום או בדירוג התפקיד. לדוגמה , תפקידי ביקורת שבעבר דרשו בדיקת טופס וכעת דורשים שאילתות מידע מורכבות, או תפקידי שירות לקוחות שדרשו בעבר איסוף מידע פשוט וצריכים היום לכלול תשאול והערכה או טיפול במקרים מורכבים. אלה כל התפקידים שהיינו מגייסים אליהם עובדים עם פרופיל אחר מזה של העובדים הממלאים אותם כיום.

הטיפול בפערים כאלה היה באופן מסורתי באמצעות מנגנון הפיטורים-גיוסים. הוצאנו מהארגון את מי שלא מתאים, וגייסנו חדשים. המודל הזה לא עובד יותר. מדוע? כי הקצב המואץ של התיישנות הידע מיישן אחוזים הולכים וגדלים של כוח-האדם, וארגונים מבינים שהם אינם יכולים לפטר עובדים בהיקפים גדולים כאלה. גם אם היו יכולים לפטר, אין בשוק היצע מספיק כדי לגייס את מי שאנחנו צריכים.

תובנה שנייה: הארגון צריך להכשיר עובדים בעצמו

אם אין בחוץ את מצאי האנשים שימלאו את צורכי הארגון בעתיד, במקום לגייס אנשים עם התאמה חלקית ולהכשיר אותם, אפשר לקחת את האנשים שכבר יש לנו ולהכשיר אותם לתפקידים.

ההבנה הזאת הציפה בתקופה האחרונה הגדרה חדשה להכשרות הפנימיות בארגון, שהתמקדו בעבר במיומנויות רכות, פיתוח מנהלים ורק מעט בהכשרות ליבה. הטרמינולוגיה הנלווית לתובנה הזאת היא Reskilling ו- Upskilling . המונח הראשון מתאר הכשרה שמאפשרת לעובדים לעשות תפקיד אחר פחות או יותר באותה רמה של התפקיד הקודם ולנוע בארגון מתפקיד שהתייתר לתפקיד נדרש. חישבו על עובד בקו ייצור שעובר אוטומציה. Reskilling פירושו להכשיר את העובד הזה לעבוד עם הכלים החדשים או להכשיר אותו לתפקיד אחר בקו הייצור. Upskilling היא הכשרה שמשמעותה לעזור לעובדים להתקדם ולהתפתח, לסגור את פער היכולות, לעבור לתפקידים נדרשים. במקרה כזה, העובד בקו הייצור יכול לבחור ללמוד במסלול הנדסאי או בקרת איכות, ולשדרג את עצמו לתפקיד ברמה אחרת.

בעבר, ארגונים לא הכשירו עובדים בהיקפים כאלה. הצורך לשמר את ערך ההון האנושי הפנימי מחייב פיתוח אנשים באופנים שלא ראינו עד כה ותכנון מוקדם, כך שנהיה מוכנים כשהאוטומציה תגיע. אי אפשר להמתין עד ליישומה, כי אז יהיה מאוחר מדי לגלות את הפערים הקיימים.

לאור התהליכים האלה, ארגונים רבים מתחילים להגדיר מחדש את התפקיד של ההכשרות הפנימיות. אבל זה לא מספיק. כדי שהשינוי יצליח, גם העובדים עצמם צריכים לשנות את התפיסה שלהם לגבי למידה לאורך הקריירה. במשך שנים דיברו בארגונים על הצורך בפיתוח אבל בפועל תגמלו וקידמו אנשים על עבודה ותפוקה. עובדים התרגלו ש"פיתוח" פירושו מייל שמזמין אותם לקורס עם מרצה ובורקס או לשיחה תקופתית שתעלה בה הצעה לתפקיד חדש או לקידום. עובדים התרגלו שהארגון יפתח אותם, יקדם אותם, יכשיר אותם. עד שכבר לא יעשה זאת. מאחר שאנחנו לא אוהבים לחשוב היום הזה שבו נהפוך לבלתי רלוונטיים, אנחנו לא מורגלים לקבל אחריות על הפיתוח שלנו כדי שזה לא יקרה.

תובנה שלישית: לחלק מחדש את האחריות לפיתוח עובדים

לארגון יש אינטרס שיהיו בו אנשים עם היכולות המתאימות למלא את התפקידים המשתנים. לעובדים יש אינטרס להמשיך לשבת על כיסא, תקן, תפקיד. חלק יעדיפו להמעיט בשינוי, אחרים יזהו את ההזדמנות לצמוח, להוסיף עניין ולשדרג את הקריירה שלהם, אולי אפילו את רמת החיים.

אבל בשביל שזה יקרה, העובדים צריכים לקבל אחריות על ההכשרה. בחלוקת האחריות החדשה הארגון אמנם צריך לזהות את הצרכים, המיומנויות הצומחות, אולי אפילו התפקידים הנדרשים, ואז להעמיד לרשות העובדים את המסלולים, ההכשרות והתקציבים, אבל התהליך הזה כולל גם העברת אחריות לעובדים למעבר אחריות, כזו שבה העובדים נדרשים לצרוך את ההכשרות האלה, לבחור, לפנות זמן, להתאמץ. להבין שיש מחיר לאי-עשייה, להעדר התפתחות.

זה נכון לכולם, גם לעובדים שחיים בעולם של קביעות, כי קביעות בעידן של היום לא באמת מיתרגמת לעבודה עד גיל פרישה, ובמקרים רבים אנחנו פוגשים את תוכניות הפרישה המוקדמת שמשאירות אותנו עם הזמן והצורך להמשיך את הקריירה באופן עצמאי, להגדיר את עצמנו מחדש. המשך הקריירה מחייב הכנה, להגדיר את האני המקצועי שלנו וגם את החלומות והרצונות לשנים הבאות.

לכן, כשארגון כבר מסמן לנו את מיומנויות העתיד, מאפשר לנו כלי למידה ואולי אפילו תוכניות שדרוג, אנחנו חייבים להשתמש בהם. אם לא נעשה זאת, יגיע היום שבו ייפתח הפער בין היכולות שלנו לתפקיד שמילאנו ונהפוך ללא רלוונטיים. לשני הצדדים, גם לארגון וגם לעובדים, כדאי להתכונן לקראתו.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי niritcohen.com

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם