גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה חדשה, התחלות חדשות? מדד המניות של דרום קוריאה על המוקד

אחרי העליות במניות ובמדדים של 2019, השנה משקיעים יחפשו את הערך המוסף במדדים ש"ננטשו", למשל מדד המניות של דרום קוריאה, KOSPI 200 ● בשנתיים האחרונות העיקו על דרום קוריאה מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין והמתיחות עם יפן, אבל סביב תחילת 2020 מצטברים סימנים אופטימיים משמעותיים

בורסת דרום קוריאה / צילום: Kim Hong-Ji, רויטרס
בורסת דרום קוריאה / צילום: Kim Hong-Ji, רויטרס

שנת 2020 התחילה ברגל ימין - וושינגטון ובייג'ינג התקדמו בשיחות הסחר, ברקזיט "קשה" ירד מהפרק, תחזיות הצמיחה ל-2020 התעדכנו כלפי מעלה, וסביבת הריביות שידרה יציבות יחסית. על פניו, מדובר בתנאי חממה לשוקי המניות, אלא שמרביתם כבר רשמו עליות נאות בשנה החולפת, והתמחור שלהן הפסיק להיות "מציאה".

כאשר תיאבון המשקיעים ליטול סיכונים גדל, לרוב הם לא מסתפקים בהרכב "קלאסי" של תיק המניות. כך, בנוסף לחשיפתם למדדי בנצ'מרק של ארה"ב ואירופה, הם כנראה יפזלו גם לאפיקים פחות שגרתיים, שבימים כתיקונם לא בהכרח נמצאים בארגז הכלים הסטנדרטי של המשקיע הממוצע. לעתים קרובות את הערך המוסף הם יחפשו דווקא בשוליים - באותם אפיקים "לא אהובים" שננטשו בתנאי שוק מסוימים, אך למרבה המזל גורלם השתנה ואולי כעת הם טומנים בחובם הזדמנות פז לאמיצים.

מדד המניות של דרום קוריאה, KOSPI 200, רוצה להתגלות כאחד "המועמדים" לסוג כזה של השקעה. המשקיעים מהסוג האופטימי מקווים כי התלאות של דרום קוריאה נגמרו בשלהי השנה שעברה ו-2020 תביא עמה התאוששות. הרבה יהיה תלוי בענף החומרה הטכנולוגית, שמהווה כ-40% מהמדד, והוא זה שבדרך כלל מכתיב את הטון במניות. חשוב להדגיש כי מדובר במדד ריכוזי גם מבחינת המניות: סמסונג ו-SK Hynix מהוות כ-31% וכ-6% בהתאמה, כלומר לטוב ולרע, לשתי מניות אלו השפעה מהותית על המדד.

10 הגדולות במדד KOSPI 200

דרום קוריאה אמנם לא נכנסה למיתון בשנתיים האחרונות, אך הן בהחלט ייזכרו כשנים מאתגרות, בהן קצב הצמיחה הידרדר ל-2%, צמיחה אנמית למדי במונחים של "ארבעת הנמרים האסיאתיים", אליהם היא משתייכת.

דרום קוריאה, הכלכלה הרביעית בגודלה של אסיה, היא כלכלה פתוחה ודינמית שנשענת חזק על הסחר העולמי - יצוא של מוצרים ושל שירותים מהווה כ-44% מהתוצר שלה, בדומה לכלכלת גרמניה. שנתיים של אי-ודאות בזירת הסחר העולמי לא היו פשוטות עבור רוב היצואניות, אך עבור דרום קוריאה היה מדובר בפגיעה רב מערכתית. הכלכלה שקעה בהאטה שנכפתה עליה מבחוץ וניסיונות הממשלה והבנק המרכזי לסייע לעסקים ולמשקי הבית רק ריככו את עוצמת הפגיעה.

צמיחת התמ"ג בדרום קוריאה במונחים ריאליים

בין הפטיש לסדן, בין ארה"ב לסין

דרום קוריאה נחשבת לחוד החנית של שרשרת הייצור הטכנולוגית של אסיה, בעיקר בזכות ההובלה ביצוא של שבבי זיכרון. בנוסף לשבבים, היא מתמחה גם במכונות, רכבים, מוצרי אלקטרוניקה, ספנות ומוצרים אחרים. דרום קוריאה חשופה יותר מאחרות לשוק הסיני - הוא מקבל כרבע מסך היצוא שלה.

דרום קוריאה התפלגות היצוא

הכרזת מלחמה בין וושינגטון לבייג'ינג הציבה את דרום קוריאה במצב שכבר הכירה בעבר: בין "הפטיש" של בת ברית ביטחונית חשובה ל"סדן" של פרטנרית סחר חוץ חשובה. כך לדוגמה, מהלכים אמריקאים נגד וואווי, חברת טלקום סינית שעומלת על טכנולוגיית 5G, הטילו עננה כבדה על סמסונג הקוריאנית, ספקית השבבים הגדולה בעולם והספקית העיקרית של וואווי.

ברור שהישענות על ענף הטכנולוגיה מחד, ורגישות גבוהה לכלכלת סין מאידך, הפכו אותה לקורבן ההדף של מלחמת סחר סינית-אמריקאית. מדובר במלחמה שבה סלע המחלוקת נעוץ במירוץ אחרי עליונות טכנולוגית. שוק המוליכים למחצה הפך לסמל: המדיניות הפרוטקציוניסטית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פגעה בביקושים למוצרי טכנולוגיה, המלאים עלו, מחירי השבבים צנחו והיצרניות ספרו הפסדים.

שוקי יצוא עיקריים של דרום קוריאה

יפן למדה את השיטה של טראמפ

הצרות של ענקיות הטכנולוגיה של דרום קוריאה הגיעו בצרורות. במהלך 2019 היא מצאה את עצמה נסחפת למלחמה נוספת - מול יפן והפעם במישרין. טוקיו, שעקבה אחר מהלכיה של וושינגטון, למדה ממנה וכנראה ראתה כי טוב. גם היא החליטה להשתמש בסנקציות מסחריות להשגת מטרות פוליטיות. יפן הטילה שורה של מגבלות על יצוא חומרי גלם חיוניים לייצור שבבים, זאת כדי לכופף את ידיה של דרום קוריאה בנושא הפיצויים ממלחמת העולם השנייה. צעדים של יפן הוסיפו לחץ לשרשרת האספקה החלשה ממילא. בסופו של דבר, חברות כמו סמסונג, SK ו־LG, שעומדות בלב הכלכלה של דרום קוריאה, נפגעו משתי המלחמות. הן רשמו ירידה של עשרות אחוזים ברווחיהן - רווחי סמסונג, לדוגמה, הצטמקו ב-56% ברבעון השלישי של השנה ו-SK Hynix רשמה ירידת רווחים של 89%, זאת בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד.

הבנק המרכזי לא נשאר אדיש נוכח הבעיה - הוא הפחית את שיעור הריבית פעמיים ל-1.25% והממשלה הקוריאנית הציגה חבילת תמריצים פיסקאליים ל-2020 - היקף התוכנית עמד על 424 מיליארד דולר, התוכנית הנדיבה ביותר מאז משבר הסאבפריים של 2008-2009.

בשוק השבבים "מחזיקים אצבעות" לשנה טובה יותר: 2019 תיזכר כשנה שיצרניות השבבים, לא רק דרום קוריאניות, ישמחו לשכוח. 2020, לעומת זאת, מביאה איתה כמה "ניצנים ירוקים": השקת טלפונים חכמים שמתבססים על טכנולוגיית 5G ומרכזי נתונים חדשים, צפויה לתמוך בביקושים. בתחילת נובמבר, משב רוח אופטימית הגיע לשווקים - מניות של סמסונג, SK Hynix, מיקרון ויצרניות אחרות נסקו. תוצאות הרבעון האחרון של סמסונג איששו את ההערכה כי המגמה משתנה לטובה. נדגיש כי האנליסטים חזו התאוששות. זה חיזוי התזמון שלה שהפך להיות יותר מדי תלוי במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין וכן, השקת 5G התעכבה. מחירי השבבים ירדו במשך 12 החודשים האחרונים, אך חברת מיקרון לדוגמה, כבר הודיעה כי השוק כנראה הגיע לתחתית והיא צופה עלייה במכירות.

סקטורים kospi 200

בג'י.פי.מורגן צופים כי מחירי DRAM (זיכרון דינמי) יתאוששו ברבעון הראשון של 2020, רבעון אחד מוקדם יותר ממה שצפו קודם. רמת המלאים של NAND (זיכרון הבזק) והמחירים כבר נמצאים בשלבי התייצבות החל מהרבעון האחרון של 2019. בגוף נוסף, World Semiconductor Trade Statistics, חוזים גידול של 6% בשוק השבבים, אחרי התכווצותו ב-2019. גם בבנק המרכזי של דרום קוריאה מאמינים כי תעשיית השבבים תחזור לצמיחה באמצע השנה. בבתי השקעות צופים כי רווחי החברות בענפי המוליכים למחצה, הרכב, הזיקוק והכימיקלים של KOSPI 200 יעלו בכ-30% ב-2020. המוליכים יובילו את המגמה. גם ענפי הבניה וההנדסה צפויים לעבור מיני-התאוששות ב-2020. נתוני היצוא של דרום קוריאה, שבדרך כלל הראשונה בעולם שמפרסמת את נתוני סחר חוץ שלה, כבר מעידים על שיפור קל בדצמבר.

לסיכום, כלכלת דרום קוריאה ושוק המניות שלה מצפים בכיליון עיניים לשנה טובה יותר לעומת 2019. הם תולים זאת בהתקדמות בשיחות הסחר, התאוששות בכלכלה העולמית, הרחבה מוניטאריות (הפחתת ריבית נוספת צפויה ב-2020) וכן, בתמריצים פיסקאליים שהושקו ב-2019. בעוד שהסיכונים של הטווח הקצר טמונים בעיקר בזירת הסחר.

במבט לטווח ארוך יותר, על דרום קוריאה להתמודד עם שורה של בעיות מבניות, כשבראשן עומד המשבר הדמוגרפי. שיעור הילודה ירד ברבעון השלישי של 2019 לשפל של 0.88 כשמשמעותו, בין היתר, התייקרות עלויות העבודה ושחיקה בפריון העובדים ובפוטנציאל הצמיחה. אלו בסופו של דבר עלולים לבוא לידי ביטוי ברווחי החברות ודרכם בביצועים של KOSPI 200. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים של קבוצת קסם, מבית אקסלנס. לחברות מקבוצות קסם ואקסלנס יש עניין במידע ובנכסים הפיננסיים המוצגים לעיל. המידע האמור הינו למטרות מידע בלבד ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מכשירים פיננסיים. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק. מדד KOSPI 200 הינו קניינו הרוחני של Korea Exchange

עוד כתבות

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אלישע מדן. החברים / צילום: פרטי

"בזכות החברים": למרות שאיבד את שתי רגליו בעזה, אלישע מדן יצא לטייל בערבה

אלישע מדן נפצע אנוש בעזה ● בשבוע שעבר החברים שלו סחבו אותו כדי שיוכלו לטייל יחד בערבה: "אני יודע שאוכל לחזור להיות יותר ממה שהייתי" ● פרויקט מיוחד

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס