גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: ההיסטוריה מלמדת - גברים מפסידים, נשים מנצחות

האם ברני סנדרס אמר לאליזבת וורן שלאישה אין סיכוי לנצח את דונלד טראמפ? וורן אומרת שאמר, ברני אומר שלא אמר ● השאלה הזו עמדה לפנות בוקר במרכז הרגע המחשמל ביותר בוויכוח הטלוויזיוני בין הטוענים הדמוקרטיים לנשיאות ● פרשנות

המתמודדים בעימות הדמוקרטי בארה"ב / צילום: Brenna Norman, רויטרס
המתמודדים בעימות הדמוקרטי בארה"ב / צילום: Brenna Norman, רויטרס

הטורניר הפוליטי הגדול ביותר ביקום הוא תמיד קצת יותר קטן בשנה שבה נשיא מכהן מנסה לחזור ולהיבחר. בפוליטיקה האמריקאית, כמעט ללא יוצא מן הכלל, מפלגת השלטון אינה משיבה ריקם את פניו של מנהיג הרוצה עוד ארבע שנים. הבחירות המקדימות במפלגתו הופכות לטקס הכתרה. אין בהן אפילו רמז קל של מתח (אגב, כל אימת שיש התנגדות ויש מתח, הנשיא מפסיד בכלליות: ויליאם טאפט ב־1912, ג'רלד פורד ב־1976, ג'ימי קרטר ב־1980, ג'ורג' בוש האב ב־1992).

בחודשי הפתיחה הראשונים שלו, הטורניר מוגבל למפלגת האופוזיציה. מאחר שהדרך לשמינית הגמר היא ארוכה מאוד, ואורכת לפחות שנה, רק מיעוט של האמריקאים טורחים לעקוב או להתעניין. ויכוחי טלוויזיה חיים, הנמשכים שלוש שעות, אינם שווי־ערך של 'האח הגדול', בייחוד כאשר גלריית הטוענים לכתר כוללת 20 מתמודדים ויותר.

זה השתנה ברביעי לפנות בוקר (שעון ישראל). רק ששה דמוקרטים התייצבו באולם קטן בדה מוין, עיר הבירה של מדינת איווה, במערב התיכון של ארה"ב. היא קטנת־אוכלוסים, ואינה נחשבת לקריטית בבחירות הכלליות בנובמבר. אבל סיבות קוריוזיות מציבות אותה זה חצי מאה בראש תהלוכת הבחירות המקדימות.

כדי להגיע לשם, וכדי להישאר, היה על איווה להתחייב שהיא לא תערוך בחירות במובן הרגיל, עם פרגוד, עם פתקים ועם מעטפות חתומות. לאיווה אין בחירות, יש לה "אסיפות" (caucus). המצביעים מתכנסים בבתי ספר, במרכזים קהילתיים, או בבתים פרטיים. בטכניקה של ההצבעה הזו עוד נעסוק. ההצבעה עצמה תהיה ב־2 בפברואר.

תיאבון לאינטימיות

משום מה, איווה נוטה להשפיע על מירוצים דמוקרטיים יותר מאשר רפובליקאים. זה התחיל ב־1976, כאשר היא הזניקה פוליטיקאי כמעט־אלמוני, ג'ימי קרטר. הוא ניצח בה מפני שחרש אותה לאורכה ולרוחבה במשך שנתיים. 32 שנה אחר כך, איווה הזניקה את ברק אובמה.

מצביעיה פיתחו תיאבון לאינטימיות. הם מצפים שכל אחד מן הטוענים לנשיאות פחות או יותר ינקשו על דלת ביתם, ויישבו לשתות קפה. למתמודדים אין בררה אלא למלא את הציפיות. אף אחת ממדינות ארה"ב אינה נהנית ממגע אקסקלוסיבי כזה עם הרוצים־להיות־נשיא.

חצי המתמודדים כבר נשרו עוד לפני קו הזינוק. מצד אחד זה טוב, מפני שזה מקל על הבוחרים. מצד שני זה רע, כי מן השדה נופו כל הטוענים השחורים הרציניים וגם היספאני אחד. המפלגה הדמוקרטית תלויה לחלוטין בתמיכה מסיבית של שחורים והיספאנים, ומועמדיה גם נוטים לקבל אותה. במובן הזה לא־מלבבת היא בין 12 הפינאליסטים יש רק לא־לבן אחד, יזם טכנולוגיה ממוצא טייוואני.

מי עולה ומי יורד

הסקרים בשבועות האחרונים שיקפו דרגה ניכרת של חוסר החלטיות בין מצביעי איווה. בקיץ, אליזבת וורן, הסנאטורית בת ה־70 ממדינת מסצ'וסטס, הובילה, אם גם לא בהפרש גדול. סקרים הראו תזוזה לטובתה גם במדינות אחרות, והיא הצטיירה זמן מה כיריבתו העיקרית של סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, בן 77, הנהנה מיתרון קבוע בסקרים הארציים, אף כי הוא מזדנב מאחור באיווה ובניו המפשייר.

התמונה השתנתה בסתיו. למרבה ההפתעה, ראש עיר אלמוני ממדינת אינדיאנה, פיט בוטיג'יג', בן 37 בלבד, העפיל אל המקום הראשון לא באיווה בלבד אלא גם בניו המפשייר, שבה יהיו בחירות מקדימות ארבעה ימים לאחר איווה.

תנופת בוטיג'יג' עלתה על שרטון בדצמבר. אל המקום הראשון באיווה, בהפרש קטנטן, עלה הסנאטור הסוציאליסטי בן ה־78 ממדינת ורמונט, ברני סנדרס.

תזוזת סנדרס לא הייתה מקרית. הוא נחל הצלחה פנומנלית בגיוס כספים מתורמים קטנים. הוא הציף את יוטיוב ואת תחנות הטלוויזיה של איווה בתשדירי בחירות. פעילי מטהו התפשטו על פני כל המדינה, והסירו את הכפפות. הם תקפו בחריפות מיוחדת את בוטיג'יג' ("המועמד של וול סטריט"; זה אגב מה שהם אמרו על הילרי קלינטון ב־2016, כאשר סנדרס התמודד על הנשיאות בפעם הראשונה). אחר כך הם התפנו לטפל בוורן.

מה אמר ברני לאליזבת

הסנאטורית, שבינה לסנדרס שררה ידידות רבת שנים, התלוננה בתחילת השבוע, שאנשי סנדרס משחירים את דמותה. ערב הוויכוח היא הלמה באופן לא צפוי. הדלפה מחוגיה גילתה כי בשיחה עם סנדרס ב־2018, הסנאטור אמר לסנאטורית ש"אישה אינה יכולה להיבחר לנשיא".

בעידן ה#MeToo , ציטוט כזה יכול להיות קטלני. עודף אגרסיביות בהכחשת הציטוט עלול להמיט אסון על ראשו של המכחיש. הצופים בוויכוח עצרו את נשימתם, כאשר צוות המראיינות של סי.אן.אן, כולן נשים צעירות, שאלו את סנדרס על הציטוט. הוא העדיף הכחשה חד משמעית על פני התנצלות טנטטיבית ("אם אמרתי משהו שהובן באופן הזה, אני מתנצל בכל לבי", הוא יכול היה להגיד. הוא העדיף מה־פתאום־בחיים־לא־הייתי־יכול־להגיד־את־זה).

הרגע הטעון הזה התפתח לטובת וורן, ולטובת האישה השנייה בין ששת המתווכחים, הסנאטורית איימי קלובוצ'אר, בת 59, ממדינת מינסוטה. וורן הזכירה כי הגברים על הבמה הפסידו בעשר מערכות בחירות, ובניגוד לה, איש מהם לא הצליח לגבור על רפובליקאי מכהן זה 30 שנה (סנדרס גבר ב־1990). הדמוקרטים תלויים בקולותיהן של נשים ובהשתתפותן, הזכירה וורן. יתכן שהיא החזירה לעצמה משהו מן התמיכה שאבדה לה בשבועות הקודמים. אגב, הדמוקרטים אמנם תלויים בהצבעת נשים, מפני שרוב הגברים מצביעים מעשה שגרה לטובת הרפובליקאים.

ביידן מאכזב, אבל נשאר בחיים

ג'ו ביידן החזיק מעמד בוויכוח, אבל לא עורר התרגשות. הופעותיו הטלוויזיוניות מלהיבות רק לעתים רחוקות. פרשני טלוויזיה מן השמאל יוצאים מגדרם להתאכזב ממנו. אבל, אף כי הפרשנים מכריזים זה חודשים רבים על התמוטטותו הממשמשת ובאה, סגן הנשיא לשעבר מפגין יכולת שיור מרשימה.

סקר אחד שהתפרסם בתחילת השבוע אפילו העניק לביידן יתרון באיווה. אבל זה לפי שעה הסקר היחיד המראה יתרון כזה. מקובל להניח שביידן אינו מוכרח לנצח באיווה ובניו המפשייר. די לו בהישג מתון כדי להוסיף ולצוף. תמיכה שחורה מסיבית בביידן (48%, על פי סקר אחרון של ה"וושינגטון פוסט") תתחיל לתת את אותותיה במדינת דרום קרוליינה, בעוד חודש וחצי. חלקם של השחורים באוכלוסיית איווה וניו המפשייר קטן בהרבה מחלקם באוכלוסייה הכללית.

הכסף אולי לא יענה את הכול, אבל המחסור בכסף בוודאי יענה. סנדרס ובוטיגי'ג' עשו חיל מיוחד באיסוף תרומות. יש די אוויר בריאותיהם לפחות עד מרץ. שני המיליארדרים, מייקל בלומברג מניו יורק וטום סטאייר מקליפורניה, משתמשים בכספם הפרטי, בהצלחה גוברת. סטאייר היה אחד המתווכחים לפנות בוקר, ועמדתו הרדיקלית בשאלת האקלים עוררה עניין.

הצלחה באיווה ובניו המפשייר, או לפחות תוצאה שתוכרז ל"הצלחה", הכרחית לחלוטין לוורן. היא אמנם מביעה דעות רדיקליות על ענייני חוץ ובטחון, על כלכלה ועל שירותי הבריאות, אבל תומכיה מתוארים כמתונים יחסית עם רקע אקדמי.

גם בוטיג'יג' מחפש עוגן בפלח הדמוגרפי הזה. התמיכה בו יורדת מתחת ל־10% בסקרים ארציים ובמדינות המצביעות מאמצע פברואר ואילך.

תסמונת טראמפ?

המפלגה הדמוקרטית סובלת מתסמונת טראמפ: הפופוליזם הימני הרדיקלי של הנשיא מניב פופוליזם שמאלי רדיקלי בין הדמוקרטים. זה 50 שנה שלא ניכרה במפלגה השמאלה כזאת. זה אינו חלק טבעי של המפלגה, השייכת היסטורית למרכז, או שמאל־מרכז. אין זה מקרה שהאיש המוביל את מהלך ההשמאלה, ברני סנדרס, אפילו לא היה חבר המפלגה עד 2015, ובסנאט הוא מסווג את עצמו לא כדמוקרט אלא כ"עצמאי".

עוד מעט תתחיל להסתמן תשובה על שאלה קריטית: האם האלטרנטיבה לטראמפ תהיה ההיפך הגמור ממנו, והאם הפוליטיקה האמריקאית נידונה לקיטוב רעיוני קבוע.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו