גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: ההיסטוריה מלמדת - גברים מפסידים, נשים מנצחות

האם ברני סנדרס אמר לאליזבת וורן שלאישה אין סיכוי לנצח את דונלד טראמפ? וורן אומרת שאמר, ברני אומר שלא אמר ● השאלה הזו עמדה לפנות בוקר במרכז הרגע המחשמל ביותר בוויכוח הטלוויזיוני בין הטוענים הדמוקרטיים לנשיאות ● פרשנות

המתמודדים בעימות הדמוקרטי בארה"ב / צילום: Brenna Norman, רויטרס
המתמודדים בעימות הדמוקרטי בארה"ב / צילום: Brenna Norman, רויטרס

הטורניר הפוליטי הגדול ביותר ביקום הוא תמיד קצת יותר קטן בשנה שבה נשיא מכהן מנסה לחזור ולהיבחר. בפוליטיקה האמריקאית, כמעט ללא יוצא מן הכלל, מפלגת השלטון אינה משיבה ריקם את פניו של מנהיג הרוצה עוד ארבע שנים. הבחירות המקדימות במפלגתו הופכות לטקס הכתרה. אין בהן אפילו רמז קל של מתח (אגב, כל אימת שיש התנגדות ויש מתח, הנשיא מפסיד בכלליות: ויליאם טאפט ב־1912, ג'רלד פורד ב־1976, ג'ימי קרטר ב־1980, ג'ורג' בוש האב ב־1992).

בחודשי הפתיחה הראשונים שלו, הטורניר מוגבל למפלגת האופוזיציה. מאחר שהדרך לשמינית הגמר היא ארוכה מאוד, ואורכת לפחות שנה, רק מיעוט של האמריקאים טורחים לעקוב או להתעניין. ויכוחי טלוויזיה חיים, הנמשכים שלוש שעות, אינם שווי־ערך של 'האח הגדול', בייחוד כאשר גלריית הטוענים לכתר כוללת 20 מתמודדים ויותר.

זה השתנה ברביעי לפנות בוקר (שעון ישראל). רק ששה דמוקרטים התייצבו באולם קטן בדה מוין, עיר הבירה של מדינת איווה, במערב התיכון של ארה"ב. היא קטנת־אוכלוסים, ואינה נחשבת לקריטית בבחירות הכלליות בנובמבר. אבל סיבות קוריוזיות מציבות אותה זה חצי מאה בראש תהלוכת הבחירות המקדימות.

כדי להגיע לשם, וכדי להישאר, היה על איווה להתחייב שהיא לא תערוך בחירות במובן הרגיל, עם פרגוד, עם פתקים ועם מעטפות חתומות. לאיווה אין בחירות, יש לה "אסיפות" (caucus). המצביעים מתכנסים בבתי ספר, במרכזים קהילתיים, או בבתים פרטיים. בטכניקה של ההצבעה הזו עוד נעסוק. ההצבעה עצמה תהיה ב־2 בפברואר.

תיאבון לאינטימיות

משום מה, איווה נוטה להשפיע על מירוצים דמוקרטיים יותר מאשר רפובליקאים. זה התחיל ב־1976, כאשר היא הזניקה פוליטיקאי כמעט־אלמוני, ג'ימי קרטר. הוא ניצח בה מפני שחרש אותה לאורכה ולרוחבה במשך שנתיים. 32 שנה אחר כך, איווה הזניקה את ברק אובמה.

מצביעיה פיתחו תיאבון לאינטימיות. הם מצפים שכל אחד מן הטוענים לנשיאות פחות או יותר ינקשו על דלת ביתם, ויישבו לשתות קפה. למתמודדים אין בררה אלא למלא את הציפיות. אף אחת ממדינות ארה"ב אינה נהנית ממגע אקסקלוסיבי כזה עם הרוצים־להיות־נשיא.

חצי המתמודדים כבר נשרו עוד לפני קו הזינוק. מצד אחד זה טוב, מפני שזה מקל על הבוחרים. מצד שני זה רע, כי מן השדה נופו כל הטוענים השחורים הרציניים וגם היספאני אחד. המפלגה הדמוקרטית תלויה לחלוטין בתמיכה מסיבית של שחורים והיספאנים, ומועמדיה גם נוטים לקבל אותה. במובן הזה לא־מלבבת היא בין 12 הפינאליסטים יש רק לא־לבן אחד, יזם טכנולוגיה ממוצא טייוואני.

מי עולה ומי יורד

הסקרים בשבועות האחרונים שיקפו דרגה ניכרת של חוסר החלטיות בין מצביעי איווה. בקיץ, אליזבת וורן, הסנאטורית בת ה־70 ממדינת מסצ'וסטס, הובילה, אם גם לא בהפרש גדול. סקרים הראו תזוזה לטובתה גם במדינות אחרות, והיא הצטיירה זמן מה כיריבתו העיקרית של סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, בן 77, הנהנה מיתרון קבוע בסקרים הארציים, אף כי הוא מזדנב מאחור באיווה ובניו המפשייר.

התמונה השתנתה בסתיו. למרבה ההפתעה, ראש עיר אלמוני ממדינת אינדיאנה, פיט בוטיג'יג', בן 37 בלבד, העפיל אל המקום הראשון לא באיווה בלבד אלא גם בניו המפשייר, שבה יהיו בחירות מקדימות ארבעה ימים לאחר איווה.

תנופת בוטיג'יג' עלתה על שרטון בדצמבר. אל המקום הראשון באיווה, בהפרש קטנטן, עלה הסנאטור הסוציאליסטי בן ה־78 ממדינת ורמונט, ברני סנדרס.

תזוזת סנדרס לא הייתה מקרית. הוא נחל הצלחה פנומנלית בגיוס כספים מתורמים קטנים. הוא הציף את יוטיוב ואת תחנות הטלוויזיה של איווה בתשדירי בחירות. פעילי מטהו התפשטו על פני כל המדינה, והסירו את הכפפות. הם תקפו בחריפות מיוחדת את בוטיג'יג' ("המועמד של וול סטריט"; זה אגב מה שהם אמרו על הילרי קלינטון ב־2016, כאשר סנדרס התמודד על הנשיאות בפעם הראשונה). אחר כך הם התפנו לטפל בוורן.

מה אמר ברני לאליזבת

הסנאטורית, שבינה לסנדרס שררה ידידות רבת שנים, התלוננה בתחילת השבוע, שאנשי סנדרס משחירים את דמותה. ערב הוויכוח היא הלמה באופן לא צפוי. הדלפה מחוגיה גילתה כי בשיחה עם סנדרס ב־2018, הסנאטור אמר לסנאטורית ש"אישה אינה יכולה להיבחר לנשיא".

בעידן ה#MeToo , ציטוט כזה יכול להיות קטלני. עודף אגרסיביות בהכחשת הציטוט עלול להמיט אסון על ראשו של המכחיש. הצופים בוויכוח עצרו את נשימתם, כאשר צוות המראיינות של סי.אן.אן, כולן נשים צעירות, שאלו את סנדרס על הציטוט. הוא העדיף הכחשה חד משמעית על פני התנצלות טנטטיבית ("אם אמרתי משהו שהובן באופן הזה, אני מתנצל בכל לבי", הוא יכול היה להגיד. הוא העדיף מה־פתאום־בחיים־לא־הייתי־יכול־להגיד־את־זה).

הרגע הטעון הזה התפתח לטובת וורן, ולטובת האישה השנייה בין ששת המתווכחים, הסנאטורית איימי קלובוצ'אר, בת 59, ממדינת מינסוטה. וורן הזכירה כי הגברים על הבמה הפסידו בעשר מערכות בחירות, ובניגוד לה, איש מהם לא הצליח לגבור על רפובליקאי מכהן זה 30 שנה (סנדרס גבר ב־1990). הדמוקרטים תלויים בקולותיהן של נשים ובהשתתפותן, הזכירה וורן. יתכן שהיא החזירה לעצמה משהו מן התמיכה שאבדה לה בשבועות הקודמים. אגב, הדמוקרטים אמנם תלויים בהצבעת נשים, מפני שרוב הגברים מצביעים מעשה שגרה לטובת הרפובליקאים.

ביידן מאכזב, אבל נשאר בחיים

ג'ו ביידן החזיק מעמד בוויכוח, אבל לא עורר התרגשות. הופעותיו הטלוויזיוניות מלהיבות רק לעתים רחוקות. פרשני טלוויזיה מן השמאל יוצאים מגדרם להתאכזב ממנו. אבל, אף כי הפרשנים מכריזים זה חודשים רבים על התמוטטותו הממשמשת ובאה, סגן הנשיא לשעבר מפגין יכולת שיור מרשימה.

סקר אחד שהתפרסם בתחילת השבוע אפילו העניק לביידן יתרון באיווה. אבל זה לפי שעה הסקר היחיד המראה יתרון כזה. מקובל להניח שביידן אינו מוכרח לנצח באיווה ובניו המפשייר. די לו בהישג מתון כדי להוסיף ולצוף. תמיכה שחורה מסיבית בביידן (48%, על פי סקר אחרון של ה"וושינגטון פוסט") תתחיל לתת את אותותיה במדינת דרום קרוליינה, בעוד חודש וחצי. חלקם של השחורים באוכלוסיית איווה וניו המפשייר קטן בהרבה מחלקם באוכלוסייה הכללית.

הכסף אולי לא יענה את הכול, אבל המחסור בכסף בוודאי יענה. סנדרס ובוטיגי'ג' עשו חיל מיוחד באיסוף תרומות. יש די אוויר בריאותיהם לפחות עד מרץ. שני המיליארדרים, מייקל בלומברג מניו יורק וטום סטאייר מקליפורניה, משתמשים בכספם הפרטי, בהצלחה גוברת. סטאייר היה אחד המתווכחים לפנות בוקר, ועמדתו הרדיקלית בשאלת האקלים עוררה עניין.

הצלחה באיווה ובניו המפשייר, או לפחות תוצאה שתוכרז ל"הצלחה", הכרחית לחלוטין לוורן. היא אמנם מביעה דעות רדיקליות על ענייני חוץ ובטחון, על כלכלה ועל שירותי הבריאות, אבל תומכיה מתוארים כמתונים יחסית עם רקע אקדמי.

גם בוטיג'יג' מחפש עוגן בפלח הדמוגרפי הזה. התמיכה בו יורדת מתחת ל־10% בסקרים ארציים ובמדינות המצביעות מאמצע פברואר ואילך.

תסמונת טראמפ?

המפלגה הדמוקרטית סובלת מתסמונת טראמפ: הפופוליזם הימני הרדיקלי של הנשיא מניב פופוליזם שמאלי רדיקלי בין הדמוקרטים. זה 50 שנה שלא ניכרה במפלגה השמאלה כזאת. זה אינו חלק טבעי של המפלגה, השייכת היסטורית למרכז, או שמאל־מרכז. אין זה מקרה שהאיש המוביל את מהלך ההשמאלה, ברני סנדרס, אפילו לא היה חבר המפלגה עד 2015, ובסנאט הוא מסווג את עצמו לא כדמוקרט אלא כ"עצמאי".

עוד מעט תתחיל להסתמן תשובה על שאלה קריטית: האם האלטרנטיבה לטראמפ תהיה ההיפך הגמור ממנו, והאם הפוליטיקה האמריקאית נידונה לקיטוב רעיוני קבוע.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שכר של שש ספרות'': שובם של הפחחים והשרברבים / צילום: GEMINI-AI

שכר של שש ספרות: גלובס בעקבות המקצועות שהביקוש להם עומד לקפוץ, ובגדול

מנכ"ל אנבידיה הפתיע לפני שבוע כשהצביע על אנשי המקצוע המסורתיים כמרוויחים הגדולים ממהפכת ה־AI ● האם שכרם של שרברבים, פחחים וחשמלאים בישראל צפוי להשתוות למשרות יוקרתיות בהייטק? ● גלובס יצא למסע בין חוות השרתים המתהוות כדי להבין עד כמה חמור המחסור, ולמה למרות ההכנסה המובטחת העובדים לא ששים לבוא

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

ניר גלבוע / צילום: ערן בן ברוך

הצלף שהקים צבא למלך נפאל עומד בראש חברת שמירה שמגלגלת מיליארד שקל בשנה

"בהתחלה אבא ואני עבדנו בעצמנו​. הוא התעקש שנשמור חצי-חצי בלילות, אבל הפריע לי שהוא יוצא לשמור. התווכחנו לא מעט על העסק. אחרי שלוש שנים הוא קיבל התקף לב ומת. החלטתי להמשיך כדי להנציח" ● שיחה קצרה עם ניר גלבוע, מייסד ומנכ"ל קבוצת האבטחה צוות 3

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פיטורים בפאלו אלטו לאחר השלמת רכישת סייברארק, מתוכם עשרות בישראל

המספר הרשמי של מפוטרי כלל החברה לא נמסר, אך הערכות מדברות על מאות עובדים ● החברה מסרה: "שינויים ארגוניים אסטרטגיים הם חלק טבעי מתהליך של חיבור בין שני מובילים בתעשייה"

המשלחת הישראלית באולימפיאדת החורף / צילום: Hassan Ammar, AP

מה משותף ללברון ג'יימס, ג'ורג' קלוני וג'סטין טימברלייק?

איזו מדינה הודיעה לאחרונה על יוזמה להנפקת דרכונים לגמלים שבשטחה, באיזה ענף באולימפיאדת החורף מתחרה השנה לראשונה נבחרת ישראלית, ואיך נקראת הרשת החברתית לבוטים של בינה מלאכותית? ● הטריוויה השבועית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: צבא ארה"ב נערך למערכה ארוכה שתימשך שבועות באיראן

האמריקאים עשויים לתקוף גם אתרים של המשטר, ומעריכים שהאיראנים יגיבו ● לקראת סבב המו"מ: וויטקוף העביר מסרים ליועצו הבכיר של ח'אמנאי באמצעות עומאן ●  דיווח: צבא ארה"ב נערך למבצע ממושך של כמה שבועות נגד איראן, אם יידרש לכך ● שר החוץ האמריקאי רוביו: "הנשיא טראמפ מעדיף להגיע לעסקה עם איראן, אך זה קשה מאוד" ● עדכונים שוטפים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

השימוש המפתיע למל"ט של אלביט

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: AP, רויטרס-KCNA

"תרגיעו": המדינה המפתיעה ששולחת מסר מאיים לסין

אחרי שטבחו באלפים, המשטר האיראני יוצא למלחמה נגד העסקים הקטנים ● הבת של שליט קוריאה הצפונית רק בת 12 וקרובה יותר מתמיד לרשת את השלטון ● וגם: מה גרם למשבר הדיפלומטי בין הסינים לפיליפינים? ● זום גלובלי, מדור חדש

צילומים: גיא יחיאלי, Shutterstock

המבחן של הבורסה לא ייעצר בחברה אחת

בבורסה שמחים בהגעת פאלו אלטו ● הגילוי שמטיל כתם על פרויקטים ● והאם לציבור נותר רק לחסום כבישים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילן רום / צילום: יוסי זמיר

"ישראל היא כבר לא מדינת אי": ראיון אופטימי עם מנכ"ל משרד האוצר

עם עבר של 25 שנים במוסד ותואר בארכיאולוגיה, אילן רום אינו מנכ"ל האוצר הטיפוסי ● למרות הביקורת על כך שהכנסת חוררה את חוק ההסדרים, הוא מתגאה: "מעולם לא עברו כל כך הרבה רפורמות בשנת בחירות" ● עם זאת, הוא מתריע שהציבור ישלם מיליארדים כ"מס פיצול" ● כך הוא נלחם בהון השחור, מגן על עצמאות אגף התקציבים ומקדם חזון להפוך למעצמת אנרגיה ומים ביום שאחרי

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

פתיחת המסחר לשנת 2026 בבורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

"אנחנו בשוק שורי עולמי": המרדף של משקיעים בוול סטריט אחר מניות זולות יותר נעשה גלובלי

תמחורים גבוהים והיחלשות הדולר מניעים את ההימורים על כך שהיתרון של ארה"ב על פני שווקים גלובליים אחרים יצטמצם ● הדבר מוביל מנהלי השקעות לחפש תשואות במזרח הרחוק ובאירופה ● עם זאת, רובם לא ממהרים להספיד את השוק האמריקאי

דמותה של אירנה בקמפיין הפועלים

מי המפרסם שלקח השבוע את הדאבל במדד הזכורות והאהובות

הפרסומת החדשה של בנק הפועלים עם אירנה והילה קורח מתברגת כפרסומת הזכורה והאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, סלקום השקיעה את התקציב הגבוה ביותר, אך לא התברגה

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

משהו רע עובר על המניות הביטחוניות. אלו הסיבות

הסקטור הביטחוני שפתח את השנה בזינוק סובל מחולשה מאז תחילת פברואר עם ירידה של 4.5% ● אנליסטים מונים סיבות מגוונות, בלידר שוקי הון אומרים ש"התנודתיות האחרונה בסקטור קשורה בעיקר לגורמים טכניים" ● מתן פסטרנק, מנכ"ל קרנות VAR קפיטל צופה ש"תתבצע 'ברירה טבעית' שתחשוף את הפערים בין חברות הערך לבין אלו הנסחרות בתמחור יתר"

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

כך תוכלו להגיע לנתב״ג בשבת, ובלי מונית ספיישל

מיזם התחבורה של עיריית תל אביב נעים בסופ"ש מרחיב את פעילותו ומשיק קו אוטובוס שיהווה חיבור ישיר לנתב”ג במהלך סוף השבוע ● הקו שמחבר בין שוהם לתל אביב, יעבור דרך טרמינל 1 בשני הכיוונים ויאפשר לנוסעים הממריאים או נוחתים בשבת להגיע לשדה וממנו ללא תשלום

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא