גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר השכר של עורכי הדין: אלה הפערים בשכר בין הפירמות הגדולות למשרדים הקטנים

לפי חלקו השני של סקר השכר של חברת ההשמה "קודקס", ככל שהמשרד גדול יותר - השכר הממוצע גבוה יותר • עוד עולה כי שכרם הממוצע של עורכי דין המועסקים כיועצים משפטיים בחברות דומה לשכר במשרדים הבינוניים

טקס הסמכת עורכי דין בבנייני האומה בירושלים / צילום: רפי קוץ
טקס הסמכת עורכי דין בבנייני האומה בירושלים / צילום: רפי קוץ

בשנה האחרונה, שנת 2019, היו רשומים בישראל 67,291 עורכי דין. שוק עריכת הדין הוא אומנם ענק, אבל גם מאוד מגוון ויש שונות רבה בין המשרדים השונים. חלק מעורכי הדין שייכים לשכבת "העסקים הקטנים" - מנהלים משרד קטן עם מזכיר/ה ומעסיקים עורכי דין בודדים. לעומת זאת, ישנן פירמות עורכי דין ענקיות - שרובן ממוקמות במרכז הארץ - שמעסיקות מאות עובדים, ונותנות שירותים משפטיים במגוון רחב של תחומים. 

סקר השכר לשנת 2019 של חברת ההשמה "קודקס", המתמחה בתחום המשפטים, מעלה כי לגודל המשרד שבו עובד עורך דין שכיר יכולה להיות השפעה רבה על השכר שהוא מקבל. לפי הסקר שמתפרסם ב"גלובס" בבלעדיות, קיימת קורלציה בין גודל הפירמה לבין השכר שמרוויחים עורכי הדין השכירים. ככל שהמשרד גדול יותר, השכר גבוה יותר לעורך דין בעל אותו ותק, כאשר הפער בין שכר של עורך דין בפירמת ענק (שמעסיקה מעל 150 עורכי דין) למשרד קטן (שמעסיק עד 9 עובדים) מגיע לכ-50%. הפערים מצטמצמים ככל שקטן הפער בין גודל המשרדים.

חלקו הראשון של הסקר: פערי השכר - עורכות דין עם אותו ותק ואותו היקף משרה עדיין משתכרות 30% פחות מעורכי דין

השכר הממוצע של עורך דין מתחיל שמועסק באחת מפירמות הענק בארץ הוא 13,342 שקל ברוטו לחודש, והוא גבוה ב-4,580 שקל משכרו הממוצע של עו"ד מתחיל שמועסק במשרד קטן, שבו מועסקים עד 9 עורכי דין. מדובר בפער של כ-51%. 

שכר עורכי דין באלפי שקלים לפי ותק וסוג מעסיק בשנת 2019

בשנת 2019, עמד שכרו הממוצע של עו"ד מתחיל שמועסק במשרד שבו מועסקים בין 70 ל-149 עורכי דין,  על 12,450 שקל ברוטו לחודש. שכרו הממוצע של עו"ד מתחיל במשרד שמעסיק בין 40 ל-69 עורכי דין, עמד על 11,452 שקל ברוטו בממוצע לחודש; ואילו עו"ד מתחיל שעובד במשרד בינוני-קטן, שבו מועסקים בין 10 ל-39 עורכי דין, הרוויח 10,923 שקל ברוטו לחודש בממוצע.

לפי סקר השכר השנתי, הפערים בין השכר שמשלמות פירמות הענק לבין השכר המשולם על-ידי משרדי עורכי הדין הקטנים, נשארים באותה רמה לאורך שנות הוותק של עורך הדין. עו"ד בעל ותק של שבע שנים בפירמת ענק מרוויח בממוצע בחודש 24,022 שקל ברוטו. זאת, לעומת שכר חודשי ממוצע ברוטו של 16,073 שקל במשרד קטן (פער של כ-50%); 19,262 שקל במשרד שבו בין 10 ל-39 עובדים (פער של כ-24%ׂׂ); 21,511 שקל, במשרד המעסיק 40-69 עובדים (פער של כ-12%); ו-22,755 שקל במשרד גדול המעסיק 70-149 עובדים (פער של כ-5%).

עוד עולה מהסקר כי שכרם הממוצע של עורכי דין שמועסקים כיועצים משפטיים בחברות דומה לשכר הממוצע של עורכי דין שמועסקים במשרדי עריכת הדין הבינוניים. עו"ד מתחיל בחברה משתכר 10,225 שקל ברוטו בממוצע לחודש, ואילו שכרו הממוצע של עו"ד ותיק שעובד כיועץ משפטי בחברה מגיע ל22,204 שקל בחודש. גם כאן חשוב להדגיש כי מדובר בנתונים ממוצעים וכי ישנה שונות רבה בשכר בין חברות מסוגים שונים ובגדלים שונים.

בסקר השכר השנתי של עורכי הדין שערכה קודקס, השתתפו כ-1,600 עורכי דין המועסקים במגוון משרדים ומעסיקים, 51% מתוכם נשים. הסקר בוצע באמצעות שאלון מקיף, שהופץ במגוון ערוצי מדיה ושולב באתר קודקס. לדברי חברת ההשמה, מרבית הנשאלים שמילאו את הסקר (כ-76%) מועסקים באזור המרכז, 9% בצפון, 6% באזור ירושלים, 4% בשרון, 3% בדרום ו-2% בשפלה.

מגמת עלייה בשכר

כאשר משווים את נתוני סקר השכר של 2019 לסקר השכר של שנת 2016, אז נערך סקר שכר מקיף של קודקס, למדים כי בסך הכול חל גידול בשכר הממוצע של עורכי הדין. כך למשל, עורך דין מתחיל במשרד קטן השתכר ב-2016 כ-7,200 שקל ברוטו בממוצע לחודש, בעוד שעורך דין מתחיל במשרד קטן ב-2019 מרוויח בממוצע 8,762 שקל ברוטו לחודש.

עורך דין מתחיל בפירמת ענק השתכר בממוצע ב-2016, 12,600 שקל ברוטו לחודש, בעוד שעו"ד מתחיל בפירמת ענק ב-2019, קיבל שכר בסך 13,342 שקל בחודש בממוצע.

עם זאת, חשוב לסייג: ישנה שונות גדולה מאוד בין המשרדים הקטנים לבין עצמם, ובין המשרדים הגדולים לבין עצמם. כך למשל, משרד תל-אביבי קטן שעוסק בתחום מסוים אינו דומה בהכרח למשרד קטן בפריפריה שעוסק בתחום אחר, או אפילו באותו תחום. מטבע הדברים, כשעורכים סקר עוסקים גם בהכללות.

הייטק בראש

חלקו הראשון של סקר השכר השנתי פורסם ב"גלובס" ב-6 בינואר השנה. בחלק הראשון מיקדנו את תשומת הלב בתופעה מדאיגה שחשפו נתוני הסקר על פערים משמעותיים בשכר בין עורכות דין נשים לעו"דים גברים. כפי שפרסמנו, עורכות דין עם אותו ותק ואותו היקף משרה של עמיתיהם הגברים, משתכרות עד 30% פחות מעורכי דין.

עוד פורסם בחלקו הראשון של הסקר כי לתחום העיסוק יש השפעה מכרעת על גובה השכר של עורכי הדין. על-פי הסקר של קודקס, תחום העיסוק הרווחי ביותר בענף המשפט הוא ההייטק, שעקף את תחום המשפט המסחרי הבינלאומי, ששהה שנים רבות בראש צמרת תחומי העיסוק הרווחיים ביותר. לאחר תחום המשפט המסחרי הבינלאומי (שכלל בסקר גם את תחום המיזוגים והרכישות), נמצאים תחום שוק ההון ותחום המיסוי, שעקפו את תחום הקניין הרוחני והליטיגציה. לדברי קודקס, מהסקר עולה שהתחומים שהשכר בהם הוא הנמוך ביותר הם פלילי, נזיקין וביטוח, דיני משפחה ומעמד אישי, והוצאה לפועל.

לדברי מנכ"לית קודקס, ליאת בן צבי שבח, "תחומי ההייטק ומסחר בינלאומי, הם התחומים הרווחיים ביותר במשרדי עורכי הדין ובחברות, והם גם אלה שמציבים רף קבלה גבוה במיוחד, שדורש מיומנויות שונות ואנגלית ברמת שפת אם". בן צבי שבח ציינה, כי "לעורכי דין שצברו ניסיון בתחום, יש אלטרנטיבות טובות, כמו מעבר לחברות, משרדים מתחרים או משרדי בוטיק, ולכן, כשהם עוברים למקום עבודה חדש, לרוב השכר שלהם ושל מחליפיהם עולה". 

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל