גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפועלים חייב למכור ההחזקות בישראכרט; המנכ"ל קוטלר ייאלץ לבחור בין הרצוי למצוי

שעון החול למכירת החזקות הפועלים בחברת האשראי הולך ואוזל, וכמו קודמו, המנכ"ל דב קוטלר צריך לבחור אם להמשיך לחפש גורם אסטרטגי שיקנה את כל המניות במחיר שוק או לפנות לחלופה משתלמת פחות ● האפשרויות שעל הפרק: מכירת ההחזקות בהנחה או חלוקתן כדיבידנד בעין

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים / צילום: איל יצהר, גלובס
דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים / צילום: איל יצהר, גלובס

בחודש מרץ 2019 בנק הפועלים , אז עוד בניהולו של אריק פינטו, פרסם תשקיף לחברת כרטיסי האשראי שלו דאז, ישראכרט , לקראת ההנפקה שביצעה באפריל אותה שנה. זה קרה לאחר שהבנק ניסה לקדם, ללא הצלחה, מכירה אסטרטגית של חברת כרטיסי האשראי שהוא חייב היה להיפטר ממנה בעקבות הוראות חוק שטרום, ולאחר שגם בחן את האפשרות לחלק אותה כדיבידנד בעין לבעלי המניות בו. מאז המציאות השתנתה, כשדב קוטלר מונה למנכ"ל במקום פינטו, ישראכרט הפכה לחברה עצמאית וציבורית והבנק ויתר על השליטה בה כשהוא צריך למכור את יתרת ההחזקות (33%) עד סוף ינואר 2019.

ועדיין, למרות החודשים שחלפו, הדילמה שעומדת בפני מנכ"ל הפועלים דומה ושעון החול ממשיך לאזול. על קוטלר לבחור בין הרצוי - מכירה לגורם אסטרטגי כנראה אפילו בפרמיה על מחיר השוק, לבין המצוי - מכירה בדיסקאונט של המניות שנותרו בידיו למוסדיים ולציבור (תוך יצירת לחץ על מניות חברת כרטיסי האשראי בגלל הסחורה שתופץ), או חלוקת המניות בישראכרט כדיבידנד בעין לבעלי מניות הפועלים תוך הפחתת הון הבנק.

כך, שנה אחת לפני שייתם הזמן למכירת המניות, נראה כי התסריט הרצוי מבחינת הבנק סביר שלא על הפרק, כשיש רק כשמונה חודשים לקדם זאת בגלל לחץ זמן לקבלת אישורי רגולציה (על פניו נראה שבבנק יכולים לחכות עד סוף הקיץ, בגלל שאישור מכירה שכזו ייקח לכל הפחות כמה חודשים). לכן, נראה סביר שיהיה שילוב של חלוקת דיבידנד בעין (לחלק מניות ישראכרט לבעלי מניות הפועלים) ולמכירה בשוק או מחוצה לו, של חבילות של מניות למוסדיים.

בנק הפועלים רשאי להחזיק ביתרת החזקותיו בישראכרט עד ל-31 בינואר 2021, כשבדוחותיו שיתף את החלופות המתוארות תוך שהוסיף כי ייתכן "שילוב של אילו מהחלופות". בהקשר זה נציין כי בנק ישראל שינה את הכללים לגבי ישראכרט אי שם במהלך 2019 כשהקטין את גרעין השליטה המינימלי מ-50% ממניות החברה ל-30% - כך שבנק הפועלים יכול למכור שליטה לגוף כלשהו.

שליש מחברת ישראכרט בשליטת הפועלים

שלוש החלופות שעל הפרק

לקוטלר חיכו עם כניסתו לתפקיד מנכ"ל הפועלים כמה תפוחי אדמה לוהטים, ובראשם: ההסכם הקיבוצי החדש לעובדי הבנק שכבר מתחילת 2018 היו ללא הסכם קיבוצי עדכני (שנחתם בימים האחרונים), ההסכם עם הממשל האמריקאי - שיסגור את פרשת הסיוע של הבנק להעלמת מיסים של לקוחותיו האמריקאים, לאחר שנים של דיונים ומיליארדי שקלים של הוצאות בגין הקנס הצפוי ובגין ההוצאות המשפטיות שהבנק שילם וממשיך לשלם, והשלישי נוגע לישראכרט.

את העניין הראשון קוטלר השאיר מאחור, לאחר שהגיע בשבוע שעבר להבנות עם הוועד הארצי של עובדי הבנק על הסכם קיבוצי חדש לשנים 2020-2022 ושסוגר גם פינה של התייעלות - עם הסכמה לתוכנית פרישה מרצון של 900 עובדים. העניין האמריקאי אולי הכי מהותי לבנק בעתיד הנראה לעין, כשהמתחרים, לאומי ומזרחי טפחות, כבר הורידו את הגורילה הזו מעל כתפיהם, אך הוא תלוי בשלטונות האמריקאים וברצונם הטוב.

וכך אנו מגיעים לנושא המהותי הבא שעדיין פתוח ושנתון לשיקול דעתו של קוטלר - מה לעשות עם המניות שעוד נותרו לבנק בחברת כרטיסי האשראי שהוא מכר לציבור אשתקד. באפריל 2019 מכר הבנק בהצעת מכר לציבור כ-65.2% מהונה של ישראכרט בתמורה כוללת של כ-1.76 מיליארד שקל, ששיקפה לחברה שווי של 2.7 מיליארד שקל, כשלאחר המכירה נותר הבנק עם החזקה של כ-33%. כיום נסחרת ישראכרט לפי שווי של כ-2.54 מיליארד שקל, כשההחזקה של הפועלים שווה כ-838 מיליון שקל.

בימים אלה הבנק מקדם נמצא בעשיית חישובים והסמכות של הבורד בראשות היו"ר עודד ערן. ישראכרט היא חברת כרטיסי האשראי הגדולה בענף, החולשת על כ-47% משוק כרטיסי האשראי, עם מחזור שימוש בכרטיסים העומד על יותר מ-160 מיליארד שקל בשנה. החברה, המנוהלת ע"י רון וקסלר, הנפיקה כ-4 מיליון כרטיסי אשראי ל-3.2 מיליון מחזיקי כרטיס. מדובר בחברה רווחית, שכמו שתי מתחרותיה העיקריות - מקס של ורבורג פינקוס וכאל של דיסקונט והבינלאומי - מחפשת דרך עצמאית חדשה להצפת ערך, גם כמתחרה של המערכת הבנקאית, בעיקר בתחום ההלוואות.

מבחינת הבנק יש שלושה תסריטים אפשריים שעליו לבחור ביניהם, בדומה למה שהיה על שולחן אריק פינטו בחודשים שקדמו להנפקה הראשונית של מניות ישראכרט בבורסה: הראשון, להנפיק את המניות בבורסה, בדומה למה שנעשה אשתקד, ובמחירי שוק - וכנראה בכלל בדיסקאונט של אחוזים ספורים על מחיר השוק (בסדר גודל של 2.5%-5%); השני, מכירה לגורם אסטרטגי שירצה להשיג לעצמו שליטה בחברת כרטיסי האשראי בעסקה פרטית, בדומה למה שקרה אשתקד בקבוצת הביטוח הציבורית הפניקס, שאת גרעין השליטה בה רכשו שתי הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין פוינט מידי קבוצת דלק; האחרון, הוא לחלק את ההחזקה שנותרה לבנק בישראכרט לבעלי המניות בבנק כדיבידנד בעין - שהינו דיבידנד המשולם ברכוש ולא במזומן על־ידי חלוקת ניע בין בעלי המניות. למעשה, כבר בינואר 2019 הודיעה אריסון החזקות - אז בעלת השליטה בבנק וכיום "רק" בעלת המניות הגדולה ביותר בבנק, על מתווה אפשרי של חלוקת מניות ישראכרט כדיבידנד בעין לבעלי מניות הבנק.

בשוק מעריכים כי אם לא יימצא בקרוב רוכש אסטרטגי שיעבור את הרגולציה, אפשר ובבנק יש כיום נטייה לבחור בדרך השלישית - חלוקה בעין של מניות ישראכרט, כשכל אחד מבעלי המניות בבנק הפועלים יקבל לידיו את החלק היחסי מההחזקה של הבנק במניות ישראכרט, אולי עם שילוב של מכירת מניות לגורם פיננסי חיצוני (המוסדיים).

אם וככל שחלוקת המניות בישראכרט בדיבידנד בעין תצא לפועל אזי שרי אריסון שעדיין מחזיקה ב-15.77% ממניות בנק הפועלים, שמחזיק 33% ממניות ישראכרט, תקבל 5.2% ממניות ישראכרט. כמו כן, כלל ביטוח והפניקס (אקסלנס) יקבלו 1.9% ממניות ישראכרט, ואלטשולר שחם 1.7%. דבר זה עלול להיות בעייתי במיוחד עבור הפניקס-אקסלנס, שכבר היום מחזיקים ב-5.7% ממניות ישראכרט, ועם חלוקת מניות ישראכרט שבידי בנק הפועלים כדיבידנד בעין לבעלי המניות של הבנק יגדילו את החזקתם בחברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל ל-7.6%. החזקה זו גבוהה גם מעל לרף של 7.5% שבנק ישראל מתיר למוסדיים להחזיק עבור העמיתים שלהם בבנקים.

כך או כך, על פניו הבחירות שעל שולחנו של קוטלר דומות לאלו שהיו על שולחן קודמו, שרצה רוכש אסטרטגי כמו שלאומי מצאו ללאומי קארד - קרן ורבורג פינקוס שרכשה את מניות לאומי ועזריאלי בחברת כרטיסי האשראי וצירפה אליה את מנורה מבטחים, כלל ביטוח ואלייד - ושהפכה את לאומי קארד למקס.

כל חודש שחולף מרחיק רוכש אסטרטגי

ואולם גם כשדובר על מכירת כל מניות ישראכרט כחברה פרטית - מסלול שמועדף לרוב על רוכשים אסטרטגיים - הפועלים לא מצא רוכש שניתן היה לסגור איתו עסקה לשביעות רצונו של הבנק. זה עדיין המסלול המועדף על הבנק, כי הוא יכול להיעשות בפרמיה על מחיר השוק, בגלל השליטה שתבוא עם ההחזקה. אפרופו זאת, מהצד השני ניתן לומר גם כי לפועלים אין אינטרס למכור את ישראכרט לגוף אסטרטגי חזק במיוחד מאחר וחברת כרטיסי האשראי היא מתחרה של הבנק.

אלא שהתמונה השתנתה והתסריט של מכירה לגורם אסטרטגי הפך לקשה בהרבה - מאחר שמדובר בחברה ציבורית ובגלל העובדה שרוב מניותיה כבר בשוק. כך, כל גוף שיביא לשיפורה ישקיע הרבה ולא יזכה לבלעדיות על האפסייד העתידי ובטח שיתקשה לממש אותו באמצעות הנפקה עתידית.

ומה לגבי הדיבידנד בעין לבעלי המניות של בנק הפועלים? בעבר האופציה הזו לא נבחרה, אך עתה נראה כי מדובר במהלך אטרקטיבי יותר. ישראכרט כבר הונפקה, כך שאין פה מלכודת נזילות מבחינת אלה שיקבלו את מניותיה. מהלך זה הוא מהיר לביצוע ואין תלות מצד הקונה. מנגד, למהלך של חלוקת דיבידנד בעין יש מחיר חשבונאי משום שמדובר בחלוקת דיבידנד לכל עניין, כך שהמשמעות שלו היא הפחתת הון. 

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד