גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה משרד הביטחון מגן על חברת הסייבר ההתקפי NSO

התביעות ההדדיות מול פייסבוק, העתירה לביטול רישיון היצוא הביטחוני, הפרסומים לפיהם תוכנת הסייבר ההתקפי סייעה לרצח העיתונאי הסעודי והיבוא האישי של הצנזורית הראשית היישר משורות צה"ל • מדוע מושכת חברת הסייבר ההתקפי NSO כל-כך הרבה אש, ואיך תיגמר ההסתבכות הנוכחית?

חברת הסייבר ההתקפי NSO / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חברת הסייבר ההתקפי NSO / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

התפיסה הישנה של מהי מלחמה או מהו טרור הולכת ומשתנה, וכיום ברור שלצד החזית הפיזית מתנהלת מלחמה בחזית חדשה יחסית, שבשנים האחרונות רק הולכת ומתרחבת במהירות - חזית הסייבר. בחזית הזאת, לחברות כמו NSO, שפועלת מצד אחד תחת מעטה חשאיות מודיעיני ומצד שני כחברה אזרחית חשופה חלקית לתקשורת - יש תפקיד משמעותי מאוד, אבל כזה שעלול להיות גם בעייתי מאוד.

ככל שמתרבים הדיווחים על כך שהמוצר המרכזי של החברה - תוכנת הפריצה והשליטה פגסוס - משמש כלי בידי גורמים ממשלתיים נגד מתנגדי משטר, שוב ושוב מוצאת עצמה החברה תחת מתקפות בפרופיל גבוה בתקשורת ובבתי המשפט.

כך משתלטת המערכת של NSO על טלפונים

כבר ב-2017 עלתה החברה לכותרות כשבניו יורק טיימס פורסם בכותרת ראשית כי ממשלת מקסיקו מפעילה תוכנת ריגול ישראלית נגד מתנגדים פוליטיים מבית. לפי העיתון, ממשלת מקסיקו פרצה לטלפונים הניידים של עורכי דין שנאבקים למען זכויות האדם, של עיתונאים ושל פעילים חברתיים שיוצאים למאבק נגד שחיתות שלטונית, ומקיימת אחריהם מעקב אלקטרוני מתמיד באמצעות תוכנת פגסוס.

שנה לאחר מכן, עלתה החברה לכותרות בהקשר לרצח העיתונאי הסעודי ג'מאל ח'אשוקג'י ב-2018 בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. בעקבות הרצח, הגיש אזרח סעודי תביעה נגד NSO בבית השפט בתל אביב. בתביעה טען האזרח הסעודי כי "המערכת שימשה לריגול אחרי השיחות וההודעות הרבות של התובע עם העיתונאי המנוח. הריגול שנוהל אחריו וחשיפת תוכן השיחות וההודעות בינו לבין ח'אשוקג'י באמצעות המערכת תרם תרומה ממשית להחלטה לחסל את מר ח'אשוקג'י על ידי מתנקשים במבנה הקונסוליה". טענה זו הוכחשה נמרצות על ידי NSO.

ההתפתחות האחרונה בפרשה זו אירעה בחודש שעבר כשבית המשפט דחה את בקשת NSO להטיל חיסיון על ההליך המשפטי נגדה וקבע כי על החברה להגיש כתב הגנה בתיק עד ה-2 בפברואר. ב-NSO ניסו לגמד את משמעות ההחלטה וטענו כי "בית המשפט שלל על הסף את כל צווי המניעה שהתובע ביקש והורה על מחיקתם מהתביעה".

אם ייאסר היצוא: מכת מוות לחברה

התביעה של האזרח הסעודי הייתה רק אחת מבין שורה של מהלומות משפטיות ותקשורתיות שבהן מעורבות, נוסף על NSO, גם ממשלת ישראל; מערכת הביטחון הישראלית; חברות כמו פייסבוק ו-וואסטאפ, שמצויה בבעלות פייסבוק; ועיתונים מרכזיים בארה"ב ובעולם.

הצעד האחרון, ברובד הגלוי של מלחמת הסייבר המתמשכת הזו, צפוי להתרחש מחר. בבית משפט בתל אביב, צפוי סיבוב נוסף בעוד אחת מסדרת הפרשיות הקשורות בחברה מהרצליה, כשיתקיים דיון נוסף במסגרת עתירה מנהלית שהגישו 30 פעילים נגד ראש האגף לפיקוח על יצוא ביטחוני (אפ"י), שר הביטחון, משרד הביטחון ומשרד החוץ ונגד חברת NSO, שפועלת מכוח אישור היצוא הביטחוני שהיא מקבלת ממשרד הביטחון.

העותרים הם מנכ"לית הסניף הישראלי של אמנסטי ויו"ר הוועד המנהל של הסניף, פעילים של הארגון וכן אזרחים, חלקם פעילים חברתיים או פוליטיים, שטוענים כי שהשימוש במערכת פגסוס של NSO נגד אמנסטי "חצה קו אדום". משמעות הבקשה של אמנסטי - ביטול רישיון היצוא - שעל פי כל ההערכות אין כמעט שום סיכוי שיתקבל, היא בעצם מכת מוות לחברה.

לפי העתירה "נעשה ניסיון, שייתכן שהתממש", להשתלט באמצעות מערכת מעקב מסוג פגסוס על סמארטפון של איש צוות אמנסטי. המעשה הנטען, נכתב בעתירה, "ערער את תחושת הביטחון האישי" של פעיל אמנסטי "וגרם לו למתח נפשי רב". בנוסף נטען כי האירוע "עורר תחושת חרדה גם בקרב פעילים ופעילות אחרים באמנסטי", וכן ש"בעקבות האירוע החמור, אמנסטי נדרשה להשקיע זמן, כוח אדם ומשאבים בהגברת מנגנוני האבטחה של הפעילים והפעילות בתנועה".

הגופים הממשלתיים נגדם הוגשה העתירה ביקשו לקיים את הדיון בדלתיים סגורות, ולאסור את פרסום תוכן הדיון. ב"תגובה מקדמית" שהגישו הם הזכירו עתירה דומה שהוגשה בנסיבות דומות בעבר, ושעסקה גם היא בסוגיית היצוא הביטחוני. עתירה זו, כך הזכירו הגופים, נדחתה על ידי בג"ץ.

NSO הגישה תגובה מקדמית בת 93 עמודים שבה נכתב כי "העתירה שבכותרת הינה דוגמה מובהקת לשימוש לרעה בהליכי משפט, במסגרת קמפיין פסול ושקרי שמנהל אמנסטי. העתירה לוקה בחוסר ניקיון כפיים קיצוני, בהסתרת עובדות מהותיות, בהיעדר זכות עמידה, בשיהוי כבד, בהיעדר מוחלט של תשתית עובדתית וראייתית בסיסית, בבקשת סעד גורף, קיצוני ומופרך במיוחד, ובניסיון חסר בסיס להתערב בשיקול דעתה של הרשות המוסמכת, שהוא רחב במיוחד בענייני ביטחון וחוץ".

במילים אחרות טוענת NSO בעצם שהעתירה היא מהלך המבוצע בפרקטיקה שזכתה לכינוי "לוחמה משפטית", שבה נעשה שימוש בהליכים משפטיים על מנת למשוך תשומת לב לסוגיות פוליטיות או חברתיות.

השנה שחלפה הייתה רצופה זעזועים גם בצמרת החברה. העתירה של אמנסטי הגיע זמן קצר לאחר שפורסם כי החברה מנהלת מגעים עם הצנזורית הראשית, תת-אלוף אריאלה בן אברהם להצטרפות לחברה. קודם לכן, במאי בשנה שעברה, פרשה הנשיאה המשותפת של החברה תמי מזאל-שחר, ושירי דולב מונתה במקומה. 

במקביל חלו גם שינויים מרחקי לכת במבנה ההחזקות בחברה: קרן פרנסיסקו פרטנרס מכרה את השליטה בחברה לפי שווי המוערך בכמיליארד דולר. את הרכישה הובילו מייסדי החברה שלו חוליו ועמרי לביא, בשיתוף עם קרן ההשקעות האירופית הפרטית נובלפינה. חוליו ולביא, שלפי דיווחים מחזיקים כיום בכ-10% מהחברה כל אחד, צפויים להשקיע בעסקה 100 מיליון דולר. יחד איתם ישקיעו בחברה גם חברי הנהלה ועובדי החברה כך שבסופו של דבר יחזיקו המייסדים והעובדים בכמחצית מהמניות.

החזית מול פייסבוק: מי מפר את הפרטיות

העתירה של אמנסטי מגיעה שבועות ספורים לאחר הסתבכות נוספת של החברה, במסגרתה חסמה פייסבוק כ-100 חשבונות פייסבוק ואינסטגרם של עובדי NSO, עובדים לשעבר ואף של בני משפחותיהם.

חסימת המשתמשים הייתה צעד חריג, שנקטה פייסבוק במקביל לתביעה משפטית שהגישה נגד NSO. פייסבוק תבעה את NSO על ניצול לרעה של חולשת אבטחה באפליקציית ווטסאפ, כדי להתקין את פגסוס על כ-1,400 מכשירי אייפון ואנדרואיד.

לפי "סיטיזן לאב", אחד הגופים שביצעו את המחקר עם ווטסאפ, שגם מוזכר בעתירה של אמנסטי, כ-100 מבין 1,400 החשבונות נפלו תחת ההגדרה של יריבים פוליטיים, אנשי דת ועיתונאים. גורמים בתעשיות הביטחוניות ששוחחו עם "גלובס" ביקשו להצביע על כך שדווקא משתמע מכך ש-1,300 מהחשבונות כן נפלו תחת ההגדרה של גורמים עוינים שייתכן שהייתה הצדקה למעקב אחריהם.

הם הוסיפו ותמהו גם - כיצד יכלה פייסבוק עצמה לדעת מי הם עובדי NSO אם היא לא הפרה את פרטיותם בעצמה, ופקפקו בטענה שהבדיקה נעשה על בסיס פרופילים ברשת החברתית לינקדין. כהערת אגב, גורמים אחרים בתעשייה סיפרו ל"גלובס" שמאז הפרשה ירדו עובדי NSO למחתרת ברשתות החברתיות ולא מציינים עוד את עובדת עבודתם בחברה בהווה ובעבר.

המהלך התקשורתי הבולט ביותר שעטף את התביעה של פייסבוק נגד NSO, היה טור דעה שכתב מנהל ווטסאפ ויל קת'קארט בוושינגטון פוסט שבו טען כי במהלך החקירה התגלה "דפוס מזעזע" לכאורה של "ריגול והתמקדות בפעילי זכויות אדם, עיתונאים ואנשים שעובדים עבור חברה מתורבתת". קת'קארט כתב כי "זאת צריכה להיות קריאת השכמה לכולנו: אמצעי שמאפשרים מעקב על חיינו הפרטיים משומשים לרעה על ידי חברות וממשלות בלתי אחראיות ששמות את כולנו בסכנה".

אלא שהיקף חסימת המשתמשים, העובדה שהיא בוצעה כלפי מספר רב של עובדי החברה, ואפילו כלפי עובדים לשעבר ובני משפחותיהם, הייתה צעד שגורמים בתעשיית הסייבר תפסו דווקא כצעד בריוני. הגורמים ביקשו להסב את תשובת הלב לסמיכות המקרה לשימוע של מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בקונגרס האמריקאי וטענו כי ייתכן מאוד שמדובר במהלך יחצ"ני שנועד להסיט אש מהרשת החברתית שזוכה לביקורת קשה ככל שמתרבים הטענות נגדה בנושאים של שמירה על פרטיות והתנהגות אנטי תחרותית.

NSO לא נשארה אדישה ופתחה חזית משפטית נוספת מול בפייסבוק. שמונה עובדי החברה הגישו תביעה נגד פייסבוק בחו"ל בדרישה לפתוח את החשבונות החסומים שלהם.

אחת הטענות שהשמיעו גורמים בתעשייה היא ש-NSO משחקת תפקיד ייחודי במערכות היחסים שבין ענקיות האינטרנט למערכות ביטחון ואכיפת החוק. כך, לפי הטענה, מערכות ביטחון תלויות בענקיות האינטרנט בבואן לבקש את שיתוף הפעולה במסגרת חקירות שהן מנהלות נגד חשודים. במקרים רבים ענקיות האינטרנט לא ששות לשתף פעולה עם מערכות הביטחון והדבר שם את מנגנוני הביטחון במקום בעייתי. בעוד שבעבר אפשר היה לשלוח סוכן שיתקין ציוד האזנה בארונות שרות של רשתות תקשורת, היום כשרוב התקשורת נעשה באמצעות האינטרנט, התלות שלהם בענקיות הטכנולוגיה הולך וגובר.

אל הפער הזה נכנסות חברות כמו NSO שמאפשרות לכל צד למלא את חלקו בהצגה. באמצעות ניהול של מערכה גלויה מול חברה כמו NSO ענקיות האינטרנט יכולות להציג כלפי חוץ מצג של מגנות הפרטיות וחופש הביטוי. מנגנוני ביטחון יכולים מצדם להשתמש בחברה כמו NSO או בכלים שלה, כחוצץ שמרחיק אותן גם מהסיכון שכרוך בפעילות חזיתית מול הענקיות וגם מהסיכון שכרוך בסיוע ישיר לגופי ביטחון אחרים.

המלשינון של NSO: לקדם פרו אקטיביות

NSO מצידה מנסה בכל כוחה לשכנע את הציבור בנחיצותה ובאחריות שהיא מגלה. כך, ב-11 בספטמבר הודיעה החברה על כוונתה לבצע התאמות לכללים המנחים של האו"ם לעסקים ולזכויות אדם ופרסמה שני מסמכי מדיניות חדשים: מסמך אחד של מדיניות זכויות אדם שאושר על ידי הדירקטוריון וההנהלה בחברה, ומסמך מדיניות שני שהגדיר תהליך של "מלשינון" שמאפשר הגשת תלונות על ידי גורמים חיצוניים.

המחשבה שמאחורי המנגנון הוא להציג את החברה כקפדנית ופרו אקטיבית, וככזו שמרצונה תוותר על עסקאות או תבטלן במקרה שהיא תגלה כי נעשה שימוש לא אתי במערכות שלה, למשל שימושים פרטיים או פגיעה בגורמים שהחברה לא מעוניינת בכך שמוצריה יהיו קשורים בסיוע לפגיעה בהם. המנגנונים הללו מנסים ככל הנראה להעביר את המסר לפיו החלופה ל-NSO היא לא עולם טוב יותר ללא כלי תקיפת סייבר אלא עולם שבו הלקוחות הפוטנציאליים של שירותיה יפנו לחברות שלאו דווקא נוהגות באחריות כפי שהיא נוהגת.

השאלות שנותרות פתוחות אם כן הן, עד כמה, בניגוד ליצוא הביטחוני ה"רגיל" נכון שדווקא הסוגיה של נשק סייבר תידון בבתי משפט או על גבי העיתון. שאלה נוספת היא האם הפעילות של NSO נעשית בתיאום מלא עם המערכת הביטחונית והאינטרסים הביטחוניים של ישראל או שהיא משרתת אינטרסים נוספים שאולי לא תמיד עולים בקנה אחד עם האינטרסים של המדינה. השאלה השלישית היא מיהם הגורמים שמנסים שוב ושוב לדחוף דווקא את NSO הישראלית לקדמת הבמה, מדוע הם עושים זאת, ומי עומד מאחוריהם. 

עוד כתבות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

על רקע המו"מ - נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין את ראשנו"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"