גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין תוצאות להכנסות: גם עונות לא טובות לא עוצרות את התחזקות הקבוצות הגדולות

מעשי שחיתות חמורים או נפילות בשווקים יכולים לזעזע כלכלות של מדינות, אבל את צמיחת ההכנסות של הקבוצות הגדולות באירופה הם לא עוצרים ● דוח של דלויט חושף שכמו בכל השנים האחרונות, גם העונה הן צמחו בשיעור דו ספרתי ● 4 הערות על מכונת הכסף של הכדורגל האירופי

ארנסטו ולוורדה / צילום: רויטרס
ארנסטו ולוורדה / צילום: רויטרס

כמעט בלתי אפשרי למצוא מגזר שמתנהל באופן כל כך מנותק מהכלכלה העולמית כמו הכדורגל האירופי. חסין משברים עולמיים, מקומיים, אירועי שחיתות, היחלשות מטבע, נפילות שווקים - הוא ממשיך במגמת צמיחה שנתית קבועה.

זאת המסקנה העיקרית גם מדוח "ליגת הכסף" השנתי שמפרסמת פירמת דלויט (Deloitte Money League) הסוקר את המועדונים העשירים ביבשת. השורה התחתונה של הדוח: 20 המועדונים המכניסים ביבשת ייצרו יחד בעונת 2018/19 מחזור של 9.3 מיליארד אירו - עלייה של 11.2% בתוך עונה אחת. בתוך חמש שנים הגדילו הקבוצות העשירות ביבשת את הכנסותיהן ב-50%.

מועדוני הכדורגל המכניסים בעולם  עונת 201819

מעבר לצמיחה הקבועה, אפשר למצוא בדוח עוד כמה מגמות שאליהן הולך הכדורגל:

1. הטריו: ברצלונה, ריאל, מנ. יונייטד

מועדונים גדולים לא בהכרח מחויבים להצליח על המגרש בכל החזיתות כדי לצמוח בצורה דרמטית. ברצלונה, למשל, היא המועדון המכניס ביותר בכדורגל העולמי - ולמעשה בכל ענף ספורט שהוא - עם מחזור של 840.8 מיליון אירו בעונה. וזו בשורה גדולה בהתחשב שצמיחה של 21% בתוך שנה מתרחשת למרות העובדה שעונת 2018/19, שאליה מתייחס הדוח, הסתיימה במפח נפש מקצועי, לאחר שהקבוצה לא הצליחה לעבור את שלב חצי גמר ליגת האלופות בפעם הרביעית ברציפות.

ריאל מדריד משלימה את השליטה הספרדית בפסגה, והיא מדורגת במקום השני בטבלת ההכנסות עם 757.3 מיליון אירו. גם אצלה נרשמת צמיחה קלה למרות עונה קטסטרופלית על המגרש.

למה הספרדיות צומחות בקצב כזה למרות עונות פחות טובות? כי הכוח העולמי של המותג בעשור האחרון והערך המסחרי שלו חסין גם מפני עונות רעות. דבר דומה מתרחש אצל מנצ'סטר יונייטד, שמסיימת את העונה עם הכנסת שיא של 711.5 מיליון אירו וצמיחה של 7%, למרות עוד עונה אפורה, רחוקה שנות אור מימיה הגדולים.

2. רצף כישלונות עשוי לגרום להתרסקות

את המחיר הכבד של המרוץ אחרי כסף אפשר היה לראות השבוע. ברצלונה שמובילה את טבלת הליגה הספרדית וסיימה את הבית שלה בליגת האלופות במקום הראשון, פיטרה את מאמנה ארנסטו ולוורדה. מה הלחץ לפטר מאמן באמצע העונה כשהקבוצה במקום הראשון בליגה? אלו כבר לא פיטורים שנובעים מכישלון של תוצאות. אלא יותר תחושת אסון כללית, שהשורה התחתונה שלה היא אי מימוש הפוטנציאל הכלכלי.

לא רק בברצלונה כיסא המאמן סובל מחוסר יציבות. בקושי חצינו את שלב אמצע העונה, וכבר שמונה מתוך 20 הקבוצות המכניסות ביבשת (ברצלונה, באיירן מינכן, טוטנהאם, ארסנל, ליון, ווסטהאם, אברטון, נאפולי) החליפו מאמן. הסיבה היא שלכולן יש יותר מדי מה להפסיד - מיקום נמוך בליגה שיוביל לאי-כניסה בעונה הבאה לכסף הגדול של ליגת האלופות; או ירידת ליגה חס וחלילה; או אפילו סתם קיפאון רב-שנתי שיוביל לקושי בגיוס ספונסרים ויבריח כוכבים.

החשש הזה של המועדונים מוצדק במובן מסוים, רצף כישלונות עשוי לגרום להתרסקות כלכלית. הדוגמה הטובה ביותר היא מילאן האיטלקית - מועדון פאר שנמנה במשך שנים עם חמש המועדונים המכניסים ביבשת, ובסקירה של 2018/19 מדורג אי שם במקום ה-21, מחוץ לדירוג ליגת הכסף, עם הכנסה של 206.3 מיליון אירו.

בזמן שקבוצות כמו ברצלונה, ריאל מדריד ומנצ'סטר יונייטד צמחו בתוך עשור ב-130%, 88% ו-117% בהתאמה, מילאן הגדילה את ההכנסות ב-4.8% בלבד. כדי לחזור ולסגור את הפערים שנפתחו מהגדולות יידרשו לה שנים ארוכות של הצלחה סדרתית, שכרגע לא נראית באופק.

3. לא מחלחל: הכסף נשאר אצל הגדולות

המונח "כדורגל אירופי" מעט מטעה בהקשר של היכולת לייצר הכנסות. אם בעבר הצליחו קבוצות ממדינות כמו פורטוגל והולנד להיכנס לתוך 20 המועדונים המכניסים ביבשת, ואפילו קבוצות טורקיה נגעו ברשימת ה-20, ככל שעוברות השנים זה נהיה בלתי אפשרי. הכסף נותר סגור ונעול בחמש הליגות הגדולות - אנגליה, ספרד, איטליה, גרמניה וצרפת. כל 20 הקבוצות המכניסות ביבשת ב-2018/19 מגיעות מחמש הליגות הללו.

לאור השינויים שמכניסה אופ"א ואמורים לחזק עוד יותר את המועדונים הגדולים על חשבון יתר היבשת, הסיכוי לראות מועדון אירופי מחוץ לחמש הליגות הגדולות הולך דועך. את הכסף יצטרכו המועדונים הקטנים והבינוניים לייצר באמצעות מערך של מכירת שחקנים שהמחיר שלו ידוע: הוא מאפשר לשרוד לאורך זמן, אבל גם מקשה על התמודדות בשלבים הגבוהים בשל מכירת נכסים.

אייאקס, שרשמה את אחת מהעונות הגדולות שלה עם נגיעה מהעפלה לגמר ליגת האלופות, מסיימת אותה עם הכנסה של 199 מיליון אירו בלבד, מחוץ לרשימת ה-20 - מתחת לקבוצות "אפורות" כמו ווסטהאם, אברטון ולסטר האנגליות. שלושתן לא שיחקו ולא נהנו מליגת האלופות. הן פשוט משתייכות לליגה עשירה.

4. הכלל הראשון בספר: לא לריב עם הקהל

למרות הרעב לכסף, המועדונים למדו שיש מקום אחד שעדיף לא להיכנס אליו: עימות מול האוהדים. הסעיף של הכנסות מ"ימי משחק" המשקף את ההכנסות של הקבוצות ממכירת כרטיסים ומנויים הוא מקור ההכנסה הכי פחות צומח - עלייה של כ-4% בלבד ביחס לעונה שעברה. ההכנסות מימי משחק מהוות רק 16% מההכנסות של 20 המועדונים העשירים ביבשת, והן הופכות לזניחות משנה לשנה במרכיב הכולל.

אז מאיפה מגיע הכסף? בעיקר מזכויות שידור. ההכנסות מהן צמחו ב-11% בתוך שנה והן מהוות 44% מסך ההכנסה. במילים אחרות, אם בעבר הרחוק חיו הקבוצות על מה שהאוהדים הסכימו לשלם בכניסה למגרש, היום הן תלויות ביכולת של רשתות הטלוויזיה לגזול את הכסף הזה מהאוהדים שיושבים בבית ומוכנים לשלם לערוצי פרימיום.

הטלוויזיה מקור הכנסה

הדוח מראה גם כי החיפוש אחרי מקורות הכנסה הוביל את הקבוצות למקומות שלפני פחות מעשור לא הסתכלו לעברם - למשל, הפריחה בכדורגל הנשים שכנעה את המועדונים הגדולים להקים ולהשקיע בקבוצות נשים. לא כי זה חשוב לדעתן, חלילה, אלא רק כי יש לזה פוטנציאל כלכלי. 17 מתוך 20 המועדונים הגדולים ביבשת מחזיקים נכון להיום קבוצות נשים בכירות. ל-10 מהקבוצות הללו הם הצליחו למכור ספונסר "אחר", כלומר כזה שייעודי לקבוצת הנשים. 

רוי ניסני הפך לנהג פורמולה 1, ולא בזכות המדינה

בתוך כל הכותרות של השבוע הסתתר גם פסטיבל רוי ניסני, הישראלי שבגיל 25 הפך לנהג פורמולה 1 בקבוצת רוקיט-וויליאמס. אמנם בשלב ראשון נהג מבחן, ולא אחד משני הנהגים הבכירים שיופיעו בכל מרוץ, אבל באנלוגיה לכדורגל הוא כבר בהחלט "החילוף הראשון של המאמן".

מי שצפה בסיקור התקשורתי של האירוע לא יכול היה להתעלם מהנוכחות של המיליארדר היהודי-ישראלי סילבן אדמס על הבמה. האם העובדה שאדמס הסכים לתרום מיליוני דולרים לקבוצה בצורת הסכם חסות סייעה לניסני לזכות מההפקר?

הספורט המקצועני הוא אמנם עולם ציני, ו-וויליאמס-רוקיס בהחלט צריכה את הכסף. אבל מי שעוקב אחרי ניסני בשנים האחרונות יודע, שהוא עשה הכול ועבר את כל השלבים הנדרשים כדי להפוך לנהג פורמולה 1. העובדה שבעל הון ישראלי מתנה את החסות שלו בנוכחות של ישראלי בקבוצה היא לגיטימית לחלוטין. וגם אם סייעה היא לא שמה אותו על כיסא הנהג.

השאלה היותר משמעותית היא מה חלקה של מדינת ישראל בעניין ולא מה חלקו של אדמס. התשובה בעניין הזה היא ברורה: כלום.

שיטת התמיכות בספורטאים ישראלים מעוותת. היא לא מכירה בניסני, תושב הרצליה, ולא סייעה לו באגורה. מצד שני, אין לה בעיה לתמוך כלכלית בספורטאי חורף שכלל לא מתגוררים בישראל. אין לה בעיה לתמוך ביותר מחמישים ענפים, שחלקם מזכירים חוג במתנ"ס.

אם זה לא מספיק, כישראלי (שמחזיק גם דרכון צרפתי) "זכה" ניסני לשחרור של כ-96 ימים מהצבא בכל שנה כדי להתמקד בקריירה המקצוענית שלו. כלומר, בתום כל מרוץ נאלץ לטוס חזרה ארצה כדי להתייצב בבסיס 8200 שבו שירת.

והוא גם יזכה בקרוב להכיר את רשויות המס, שלמרות שמימן בעצמו את דרכו לקריירה, יתייצבו ראשונים בתור לחתוך את הנתח המגיע להם. 

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

מחקר חדש של בנק ישראל מבקר את הרחבת הטבות המס ליישובים

הגדלת מספר היישובים שתושביהם זכאים להטבות במס הכנסה נועדה למשוך אוכלוסייה חזקה לפריפריה, אך לפי מחקר של בנק ישראל, היא הניבה שינוי מוגבל בלבד ● חרף העלות הכלכלית החריגה, בגובה מאות מיליוני שקלים בשנה, הממשלה רוצה להכניס לרשימה גם את נהריה ואשקלון וכן יישובים מעבר לקו הירוק

עגבניות / צילום: Shutterstock

העגבנייה לא יכולה לחכות: הדבר החשוב שחסר לחקלאות בישראל

כשמחירי המזון שוברים שיאים, המדינה חייבת להגדיל גם את היקף הייצור והעיבוד המקומי - אחרת נמצא עצמנו תלויים לחלוטין ביבוא ● הדרך היחידה לשנות כיוון היא לראות בחקלאות ובנדל"ן החקלאי תחום מניב וכלכלי - ולא רק ייעוד לאומי שעולה כצורך

דן אקס ודור לי-לו, השותפים המנהלים של קרן Ibi tech fund / צילום: אילן בשור

חברת האלגוטריידינג האלמונית ש־IBI שותפה בה ונחשפה במקרה

קרן ההון סיכון IBI Tech Fund חשפה בדוחותיה השנתיים החזקה בחברת מסחר אלגוריתמי קטנה שמחלקת דיבידנדים בעשרות מיליוני שקלים בשנה ● סולידוס, הפועלת מתחת לרדאר, מתמחה בזיהוי הזדמנויות מסחר רווחיות ופערי ארביטראז' בבורסות בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

טראמפ מתקפל? הסיר את המכסים החדשים על אירופה ודיווח על "מסגרת להסכמה" על גרינלנד

אחרי איומים בסיפוח גרינלנד ובהטלת מכסים על מדינות אירופה ככל שאלה ימנעו זאת בעדו, טראמפ הודיע על הקפאת הצעדים והציג "מסגרת לעסקה עתידית" עם נאט"ו ● מוקדם יותר היום הפרלמנט האירופי עצר את אישור הסכם הסחר עם ארה"ב, בטענה כי המכסים החדשים עשויים להפר אותו

מנכ''ל נטפליקס, טד סרנדוס / צילום: צילום מסך

הדוחות מראים: כדי להמשיך להוביל, נטפליקס חייבת את עסקת וורנר ברדרס

ענקית הסטרימינג רשמה ברבעון הרביעי של 2025 גידול בהכנסות וברווחים, אולם בוול סטריט ציפו ליותר ● בשוק מסבירים כי המשקיעים ממוקדים בין היתר בשאלה האם היא מסוגלת לשמור על צמיחה יציבה ובת קיימא, במיוחד על רקע ניסיון הרכישה השאפתני בתולדותיה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט, בעקבות ההסכמות שהושגו לגבי גרינלנד

ה-S&P 500 עלה בכ-1.2% ● טראמפ הודיע כי הגיע למתווה של עסקה מול נאט"ו לגבי גרינלנד, ושלא יטיל מכסים חדשים על אירופה ● האיחוד האירופי השהה את אישורו של הסכם הסחר עם ארה"ב ● אינטל זינקה במעל 11%, לקראת פרסום דוחותיה הכספיים בליל יום חמישי ● נטפליקס ירדה בכ-2%, לאחר שתחזיותיה אכזבו את המשקיעים ● מחירי הזהב והכסף נסוגו מהשיאים שלהם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נואם בדאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse

טראמפ בדאבוס: "רוצה לפתוח במו"מ מיידי לרכישת גרינלנד. לא אפעיל כוח"

נשיא ארה"ב נאם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, והתייחס לגרינלנד: "אנחנו נותנים המון, ומקבלים כל כך מעט בחזרה. כל מה שאנחנו רוצים חזרה זה גרינלנד" ● הצפי הוא כי מחר ישיק טראמפ את "מועצת השלום" שיזם בנוגע להסכם הפסקת האש בעזה, למרות ששורת מדינות אירופיות דחו את ההזמנה להצטרף אליה

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בתי המשפט כבר מתחילים להטמיע את התיקון להלכת אפרופים

בתוך שבוע ניתנו שני פסקי דין ברוח התיקון להלכת אפרופים, הקובע כי ברירת המחדל בחוזים עסקיים היא כי הם יפורשו לפי לשונם ● באחד מהם נקבע כי "ללשון החוזה שמורה בכורה בהליך הפרשני"

דור 5 בסלולר: הממשלה ביצעה את ההחלטה, אך מה קרה בשטח?

תשתיות הסלולר של הדור החמישי יכולות לשפר כמעט את כל תחומי החיים ● לאחר שנים של דשדוש, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את הפרויקט º היישום מרשים, אבל למה זה לא מחלחל לשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי פיתוח תשתיות תקשורת סלולריות מתקדמות

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

תחרות בנמלים: נמל מספנות ישראל יקלוט תבואה ללחם ולמזון בע"ח

נמל מספנות ישראל נכנס לתחום יבוא הגרעינים עם ממגורה חדשה של 65 אלף קוב, ומציב תחרות למתקנים הוותיקים בחיפה ובאשדוד

הבעת תמיכה בחיזבאללה באיסטנבול / צילום: ap, Emrah Gurel

מיליארד דולר, רובו דרך איסטנבול: תפקיד טורקיה בשיקום חיזבאללה

בעוד שאיראן נחלשת, והציר הישן קורס, אנקרה מזהה הזדמנות למילוי הוואקום בביירות ● למניעת חיכוך עם חיזבאללה, ארדואן מארח בכירים בארגון ומאפשר הזרמת מימון מטהרן דרך טורקיה

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עוד לפני שנכנסה לתפקיד החשכ"לית: אדלטק במכתב חריף נגד עבאדי-בויאנג'ו

לטענת אדלטק, כהונתה הקודמת של עבאדי-בויאנג'ו כיו"ר קצא"א וכיו"ר דוראד יצרה עימות אישי ועסקי עמוק, שמצדיק הסדר ניגוד עניינים רחב עם מינויה מחדש לתפקיד החשבת הכללית ● עבאדי: "ניסיונות שיטתיים להלך אימים, דוחה על הסף"

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

היזם שגילה: לא כל חברת בנייה יכולה להנפיק אג"ח

אחרי שזכתה לביקושים נמוכים מהצפוי, חברת הנדל"ן אמיד יזמות של איש העסקים דוד אזולאי, ביטלה את גיוס החוב אותו תיכננה לבצע בבורסה ● הגיוס בהיקף של 94 מיליון שקל, נועד להחזר הלוואה יקרה שנטלה מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

מכה נוספת לאיחוד: הפרלמנט האירופי השעה הסכם הסחר עם אמריקה הלטינית

ההסכם היה אמור לסלול את הדרך להגדלת היצוא האירופי לברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי ● המשמעות של ההשעיה היא עיכוב אפשרי של שנים בכניסתו לפועל של ההסכם, ומכה קשה לתדמית האיחוד האירופי כשותף סחר אמין

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המהפך של שוק הנדל"ן, ואיך הוא ייראה השנה?

מספר הדירות הלא מכורות נמצא בשיא, אך השאלה הגדולה היא כיצד תשפיע בשנה הקרובה הפחתת הריבית ● מתושבי החוץ ועד לשוק המשכנתאות - אלו הנתונים שירכזו השנה עניין בשוק הדיור ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

כמה כסף תוכלו לעשות על החיסכון שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock, Lady_Luck

עד 6% לשנה, למרות ירידת הריבית: כמה כסף תוכלו לקבל על החיסכון שלכם

לצד הפיקדונות המסורתיים והקרנות הכספיות, מוצעות לחוסכים בישראל עוד ועוד חלופות על הכספים ששוכבים בחשבון העו"ש ● באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל