גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין תוצאות להכנסות: גם עונות לא טובות לא עוצרות את התחזקות הקבוצות הגדולות

מעשי שחיתות חמורים או נפילות בשווקים יכולים לזעזע כלכלות של מדינות, אבל את צמיחת ההכנסות של הקבוצות הגדולות באירופה הם לא עוצרים ● דוח של דלויט חושף שכמו בכל השנים האחרונות, גם העונה הן צמחו בשיעור דו ספרתי ● 4 הערות על מכונת הכסף של הכדורגל האירופי

ארנסטו ולוורדה / צילום: רויטרס
ארנסטו ולוורדה / צילום: רויטרס

כמעט בלתי אפשרי למצוא מגזר שמתנהל באופן כל כך מנותק מהכלכלה העולמית כמו הכדורגל האירופי. חסין משברים עולמיים, מקומיים, אירועי שחיתות, היחלשות מטבע, נפילות שווקים - הוא ממשיך במגמת צמיחה שנתית קבועה.

זאת המסקנה העיקרית גם מדוח "ליגת הכסף" השנתי שמפרסמת פירמת דלויט (Deloitte Money League) הסוקר את המועדונים העשירים ביבשת. השורה התחתונה של הדוח: 20 המועדונים המכניסים ביבשת ייצרו יחד בעונת 2018/19 מחזור של 9.3 מיליארד אירו - עלייה של 11.2% בתוך עונה אחת. בתוך חמש שנים הגדילו הקבוצות העשירות ביבשת את הכנסותיהן ב-50%.

מועדוני הכדורגל המכניסים בעולם  עונת 201819

מעבר לצמיחה הקבועה, אפשר למצוא בדוח עוד כמה מגמות שאליהן הולך הכדורגל:

1. הטריו: ברצלונה, ריאל, מנ. יונייטד

מועדונים גדולים לא בהכרח מחויבים להצליח על המגרש בכל החזיתות כדי לצמוח בצורה דרמטית. ברצלונה, למשל, היא המועדון המכניס ביותר בכדורגל העולמי - ולמעשה בכל ענף ספורט שהוא - עם מחזור של 840.8 מיליון אירו בעונה. וזו בשורה גדולה בהתחשב שצמיחה של 21% בתוך שנה מתרחשת למרות העובדה שעונת 2018/19, שאליה מתייחס הדוח, הסתיימה במפח נפש מקצועי, לאחר שהקבוצה לא הצליחה לעבור את שלב חצי גמר ליגת האלופות בפעם הרביעית ברציפות.

ריאל מדריד משלימה את השליטה הספרדית בפסגה, והיא מדורגת במקום השני בטבלת ההכנסות עם 757.3 מיליון אירו. גם אצלה נרשמת צמיחה קלה למרות עונה קטסטרופלית על המגרש.

למה הספרדיות צומחות בקצב כזה למרות עונות פחות טובות? כי הכוח העולמי של המותג בעשור האחרון והערך המסחרי שלו חסין גם מפני עונות רעות. דבר דומה מתרחש אצל מנצ'סטר יונייטד, שמסיימת את העונה עם הכנסת שיא של 711.5 מיליון אירו וצמיחה של 7%, למרות עוד עונה אפורה, רחוקה שנות אור מימיה הגדולים.

2. רצף כישלונות עשוי לגרום להתרסקות

את המחיר הכבד של המרוץ אחרי כסף אפשר היה לראות השבוע. ברצלונה שמובילה את טבלת הליגה הספרדית וסיימה את הבית שלה בליגת האלופות במקום הראשון, פיטרה את מאמנה ארנסטו ולוורדה. מה הלחץ לפטר מאמן באמצע העונה כשהקבוצה במקום הראשון בליגה? אלו כבר לא פיטורים שנובעים מכישלון של תוצאות. אלא יותר תחושת אסון כללית, שהשורה התחתונה שלה היא אי מימוש הפוטנציאל הכלכלי.

לא רק בברצלונה כיסא המאמן סובל מחוסר יציבות. בקושי חצינו את שלב אמצע העונה, וכבר שמונה מתוך 20 הקבוצות המכניסות ביבשת (ברצלונה, באיירן מינכן, טוטנהאם, ארסנל, ליון, ווסטהאם, אברטון, נאפולי) החליפו מאמן. הסיבה היא שלכולן יש יותר מדי מה להפסיד - מיקום נמוך בליגה שיוביל לאי-כניסה בעונה הבאה לכסף הגדול של ליגת האלופות; או ירידת ליגה חס וחלילה; או אפילו סתם קיפאון רב-שנתי שיוביל לקושי בגיוס ספונסרים ויבריח כוכבים.

החשש הזה של המועדונים מוצדק במובן מסוים, רצף כישלונות עשוי לגרום להתרסקות כלכלית. הדוגמה הטובה ביותר היא מילאן האיטלקית - מועדון פאר שנמנה במשך שנים עם חמש המועדונים המכניסים ביבשת, ובסקירה של 2018/19 מדורג אי שם במקום ה-21, מחוץ לדירוג ליגת הכסף, עם הכנסה של 206.3 מיליון אירו.

בזמן שקבוצות כמו ברצלונה, ריאל מדריד ומנצ'סטר יונייטד צמחו בתוך עשור ב-130%, 88% ו-117% בהתאמה, מילאן הגדילה את ההכנסות ב-4.8% בלבד. כדי לחזור ולסגור את הפערים שנפתחו מהגדולות יידרשו לה שנים ארוכות של הצלחה סדרתית, שכרגע לא נראית באופק.

3. לא מחלחל: הכסף נשאר אצל הגדולות

המונח "כדורגל אירופי" מעט מטעה בהקשר של היכולת לייצר הכנסות. אם בעבר הצליחו קבוצות ממדינות כמו פורטוגל והולנד להיכנס לתוך 20 המועדונים המכניסים ביבשת, ואפילו קבוצות טורקיה נגעו ברשימת ה-20, ככל שעוברות השנים זה נהיה בלתי אפשרי. הכסף נותר סגור ונעול בחמש הליגות הגדולות - אנגליה, ספרד, איטליה, גרמניה וצרפת. כל 20 הקבוצות המכניסות ביבשת ב-2018/19 מגיעות מחמש הליגות הללו.

לאור השינויים שמכניסה אופ"א ואמורים לחזק עוד יותר את המועדונים הגדולים על חשבון יתר היבשת, הסיכוי לראות מועדון אירופי מחוץ לחמש הליגות הגדולות הולך דועך. את הכסף יצטרכו המועדונים הקטנים והבינוניים לייצר באמצעות מערך של מכירת שחקנים שהמחיר שלו ידוע: הוא מאפשר לשרוד לאורך זמן, אבל גם מקשה על התמודדות בשלבים הגבוהים בשל מכירת נכסים.

אייאקס, שרשמה את אחת מהעונות הגדולות שלה עם נגיעה מהעפלה לגמר ליגת האלופות, מסיימת אותה עם הכנסה של 199 מיליון אירו בלבד, מחוץ לרשימת ה-20 - מתחת לקבוצות "אפורות" כמו ווסטהאם, אברטון ולסטר האנגליות. שלושתן לא שיחקו ולא נהנו מליגת האלופות. הן פשוט משתייכות לליגה עשירה.

4. הכלל הראשון בספר: לא לריב עם הקהל

למרות הרעב לכסף, המועדונים למדו שיש מקום אחד שעדיף לא להיכנס אליו: עימות מול האוהדים. הסעיף של הכנסות מ"ימי משחק" המשקף את ההכנסות של הקבוצות ממכירת כרטיסים ומנויים הוא מקור ההכנסה הכי פחות צומח - עלייה של כ-4% בלבד ביחס לעונה שעברה. ההכנסות מימי משחק מהוות רק 16% מההכנסות של 20 המועדונים העשירים ביבשת, והן הופכות לזניחות משנה לשנה במרכיב הכולל.

אז מאיפה מגיע הכסף? בעיקר מזכויות שידור. ההכנסות מהן צמחו ב-11% בתוך שנה והן מהוות 44% מסך ההכנסה. במילים אחרות, אם בעבר הרחוק חיו הקבוצות על מה שהאוהדים הסכימו לשלם בכניסה למגרש, היום הן תלויות ביכולת של רשתות הטלוויזיה לגזול את הכסף הזה מהאוהדים שיושבים בבית ומוכנים לשלם לערוצי פרימיום.

הטלוויזיה מקור הכנסה

הדוח מראה גם כי החיפוש אחרי מקורות הכנסה הוביל את הקבוצות למקומות שלפני פחות מעשור לא הסתכלו לעברם - למשל, הפריחה בכדורגל הנשים שכנעה את המועדונים הגדולים להקים ולהשקיע בקבוצות נשים. לא כי זה חשוב לדעתן, חלילה, אלא רק כי יש לזה פוטנציאל כלכלי. 17 מתוך 20 המועדונים הגדולים ביבשת מחזיקים נכון להיום קבוצות נשים בכירות. ל-10 מהקבוצות הללו הם הצליחו למכור ספונסר "אחר", כלומר כזה שייעודי לקבוצת הנשים. 

רוי ניסני הפך לנהג פורמולה 1, ולא בזכות המדינה

בתוך כל הכותרות של השבוע הסתתר גם פסטיבל רוי ניסני, הישראלי שבגיל 25 הפך לנהג פורמולה 1 בקבוצת רוקיט-וויליאמס. אמנם בשלב ראשון נהג מבחן, ולא אחד משני הנהגים הבכירים שיופיעו בכל מרוץ, אבל באנלוגיה לכדורגל הוא כבר בהחלט "החילוף הראשון של המאמן".

מי שצפה בסיקור התקשורתי של האירוע לא יכול היה להתעלם מהנוכחות של המיליארדר היהודי-ישראלי סילבן אדמס על הבמה. האם העובדה שאדמס הסכים לתרום מיליוני דולרים לקבוצה בצורת הסכם חסות סייעה לניסני לזכות מההפקר?

הספורט המקצועני הוא אמנם עולם ציני, ו-וויליאמס-רוקיס בהחלט צריכה את הכסף. אבל מי שעוקב אחרי ניסני בשנים האחרונות יודע, שהוא עשה הכול ועבר את כל השלבים הנדרשים כדי להפוך לנהג פורמולה 1. העובדה שבעל הון ישראלי מתנה את החסות שלו בנוכחות של ישראלי בקבוצה היא לגיטימית לחלוטין. וגם אם סייעה היא לא שמה אותו על כיסא הנהג.

השאלה היותר משמעותית היא מה חלקה של מדינת ישראל בעניין ולא מה חלקו של אדמס. התשובה בעניין הזה היא ברורה: כלום.

שיטת התמיכות בספורטאים ישראלים מעוותת. היא לא מכירה בניסני, תושב הרצליה, ולא סייעה לו באגורה. מצד שני, אין לה בעיה לתמוך כלכלית בספורטאי חורף שכלל לא מתגוררים בישראל. אין לה בעיה לתמוך ביותר מחמישים ענפים, שחלקם מזכירים חוג במתנ"ס.

אם זה לא מספיק, כישראלי (שמחזיק גם דרכון צרפתי) "זכה" ניסני לשחרור של כ-96 ימים מהצבא בכל שנה כדי להתמקד בקריירה המקצוענית שלו. כלומר, בתום כל מרוץ נאלץ לטוס חזרה ארצה כדי להתייצב בבסיס 8200 שבו שירת.

והוא גם יזכה בקרוב להכיר את רשויות המס, שלמרות שמימן בעצמו את דרכו לקריירה, יתייצבו ראשונים בתור לחתוך את הנתח המגיע להם. 

עוד כתבות

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה