גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: שנת הבחירות החלה: האם אמריקה תצביע גם הפעם לפי פנקס הצ'קים

כל מה שאנחנו יודעים על תבניות התנהגות פוליטיות בארה"ב מחייב אותנו להניח שדונלד טראמפ ייבחר מחדש ● "האמריקאים מצביעים בעד פנקס השיקים שלהם", ושנות טראמפ מציינות גאות ותעסוקה כמעט מלאה ● למרות זאת, כל הסקרים חוזים את תבוסתו ● הסיבה: סלידה מהתנהגותו ● שלוש שנות נשיאות. פרויקט מיוחד

טראמפ בעצרת בחירות בוויסקונסין, השבוע / צילום: רויטרס
טראמפ בעצרת בחירות בוויסקונסין, השבוע / צילום: רויטרס

כל מי שהגיעו אל פרקם לאחר 1992, והתעניינו בצומת שבו נפגשות הכלכלה והפוליטיקה, עשו אל נכון שימוש תכוף במלכת הקלישאות, "זו הכלכלה, טמבל". חיספוסה ופשטנותה אינן מפחיתות אף כמלוא הנימה מן הרלוונטיות שלה. אפשר להגיד עליה, כי היא כל התורה כולה על רגל אחת, אם הלל הזקן יואיל לסלוח לנו על הגניבה הספרותית.

היא נולדה באחת העונות המעניינות ביותר של הפוליטיקה האמריקאית אולי מאז מעולם. באביב 1991, שנה וחצי לפני הבחירות לנשיאות, הפופולריות של ג'ורג' בוש האב הגיעה אל גבהים כמעט-מטאפיזיים. הניצחון האמריקאי המוחץ, הקל והחסכוני במלחמת עיראק הראשונה העמיד את הפופולריות האישית של הנשיא הרפובליקאי על 90%.

הטוענים הפוטנציאליים העיקריים למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות החליטו לוותר. הם הניחו, כפי שהכול הניחו, כי בוש יחזור וייבחר בקלות. הם חשבו שמוטב לא להתנסות בתבוסה מיותרת, ולהגיע ללא שריטות אל 1996.

רוצים לשמוע על בחירות 2020 לנשיאות ארה"ב? האזינו לפודקאסט "המדריך לטראמפיסט"

קרוויל גילה את האמת

אמריקאים נטו לחזור ולבחור את נשיאיהם המכהנים. רק שני נשיאים נבחרים ב-60 השנה שקדמו ל-1992 נדחו (הרברט הובר ב-1932 וג'ימי קרטר ב-1980). שניהם כשלו מפני שבזמן נשיאותם התרגשו ובאו משברים כלכליים עצומים.

חצי שנה לאחר הניצחון ההיסטורי בעיראק פרץ מיתון לא צפוי, שהתארך והלך. בלון הפופולריות של בוש התפקע. מרד פרץ נגדו בתוך מפלגתו שלו. מועמד עצמאי, המיליארדר רוס פרו, צבר תמיכה שדוגמתה לא קיבל "מועמד שלישי" מאז הבחירות של 1924.

בסתיו 1991 ניתן סימן ראשון לבאות, כאשר מועמד דמוקרטי בן-בלי-שם ניצח במפתיע בבחירות מיוחדות לסנאט מטעם מדינת פנסילבניה. הוא הביס את שר המשפטים בממשל בוש, לא פחות. מנהל מסע הבחירות של האלמוני היה ג'יימס קרוויל, שמעטים שמעו עד אז את שמו. הניסיון הזה שיכנע את קרוויל, כי שימוש בוטה ופשטני בטענה כלכלית הוא מפתח לנצחון. הוא הנחיל את חוכמתו לביל קלינטון, שניצל את הוואקום בתוך מפלגתו וזכה במועמדותה.

קרוויל לא המציא את הרעיון. שנים רבות היו אומרים באמריקה ש"אנשים מצביעים בעד פנקס השיקים שלהם"; או ש"כל פוליטיקה היא מקומית", זאת אומרת, אנשים אינם מחליטים על גורל ארצם, או על גורל האנושות, על יסוד רעיונות מופשטים, אלא על יסוד עניינים הקרובים ללבם.

איך נפלה "החומה הכחולה"

דונלד טראמפ החיל את חוכמת קרוויל, מבלי לתת לו זכויות יוצרים, בבחירות של 2016. הוא אמנם הפסיד במניין הקולות הכללי להילרי קלינטון (בהפרש של שלושה מיליון), אבל ניצח בחבר האלקטורים בהפרש כולל של 80 אלף קולות בשלוש מדינות מפתח במערב התיכון. והוא ניצח שם מפני ש"כל פוליטיקה היא מקומית".

שלוש המדינות ההן, מישיגן, וויסקונסין ופנסילבניה, היו עד 2016 כל כך דמוקרטיות עד שהן תוארו כ"חומה הכחולה". כחול מייצג משום מה את הדמוקרטים. החומה הכחולה עמדה להגן על הילרי קלינטון מפני תבוסות במדינות קריטיות אחרות.

שלוש הכחולות ההן שמרו אמונים למועמדי המפלגה הדמוקרטית לנשיאות בכל אחת משבע מערכות הבחירות הקודמות, כולל שלוש בחירות שבהן המפלגה הובסה. ברק אובמה ניצח בהן בקלות, פעמיים. ב-2016 התרחשה עריקה מסיבית של צווארון כחול ושל מעמד בינוני נמוך מטור אובמה אל טור טראמפ.

לא רק חוכמה שלאחר מעשה, כי אם גם חוכמה שלפני מעשה, הייתה צריכה להדליק נורות אדומות אצל הדמוקרטים. שום סטטיסטיקה לא יכלה להסתיר את ממדי ההידרדרות הכלכלית והחברתית ב"רצועת החלודה" של המערב התיכון. טראמפ אמנם הגזים, כהרגלו, כאשר דיבר בנאום ההשבעה שלו לפני שלוש שנים על "גיא ההריגה" (carnage) של ערי התעשיה השוקעות. אבל השקיעה הייתה ממשית, גם כאשר הנתונים הראו ירידה בלתי פוסקת באבטלה. אנשים אמנם מצאו עבודה, אבל בדרך כלל רק בענפי שירותים, עם שכר מינימום וללא הטבות (בארה"ב, ביטוח בריאות הוא הטבה הניתנת מידי המעביד, אם כי רפורמות הבריאות של אובמה יצרו אלטרנטיבה).

טראמפ ממשיך את מגמת הירידה באבטלה-1

"המשחק יתנהל על מגרש ישר"

שלוש שנות טראמפ מצטיינות בכל הסימנים הסטטיסטיים של התקדמות. האבטלה פחתה עד 3.5%, הנמוכה ביותר זה חצי מאה (זאת אומרת, מימי הגאות שקדמו למשבר האנרגיה הראשון). מקץ שנים ארוכות, השכר הממוצע התחיל לעלות, אם גם בשיעורים מתונים. הבורסה רושמת שיאים של כל הזמנים, לא רק לטובת משקיעים עשירים. הריבית נמוכה להפליא, אם כי לא נמוכה מספיק לטעמו של טראמפ. האינפלציה כמעט בלתי-נראית.

טראמפ הוציא את ארה"ב מהסכם סחר רב-לאומי אחד, שינה את תנאיו של הסכם שני, ויצא למלחמת סחר נגד סין, כדי להבטיח ש"המשחק יתנהל על מגרש ישר". ביום רביעי נחתם הסכם בין ארה"ב לסין, מקץ שנתיים של עין-תחת-עין. הוא מתואר כ"שביתת נשק", אבל כרוכה בו התחייבות של סין להגדיל ב-200 מיליארד דולר את רכישותיה בארה"ב בשנתיים הבאות.

טראמפ התפאר במעמד החתימה, כי בפעם הראשונה מאז ומעולם ממשלה אמריקאית "מעמידה את האינטרסים של העובד האמריקאי במקום הראשון". שוב, הגזמה טראמפית אופיינית, אבל אי אפשר לשלול ממנו אשראי. שום נשיא לפניו לא הצליח להביא את סין לוויתורים כאלה, ובעצם גם לא ניסה.

האם טראמפ עמד בדיבורו בנאום השבעתו ש"האדם הנשכח לא יישכח עוד"? על התשובה לשאלה זו עומד לקום או ליפול מסע הבחירות שלו. יריבו העיקרי לפי שעה, ג׳ו ביידן, שנולד וגדל בין פועלי צווארון כחול, מבטיח כי הוא יוכיח לבוחרים את המידה שבה השגשוג של ימי טראמפ פוסח על הרוב הגדול של האמריקאים, ומיטיב עם בעלי ההכנסות הגבוהות.

האם כלל הברזל יושעה?

העיתון "פייננשל טיימס" וקרן פיטר פיטרסן בוושינגטון (pgpf.org) התחילו בחודש אוקטובר לסקור את מצב הרוח הכלכלי באמריקה. בתחילת ינואר, בפעם הראשונה, הסקר שלהם הראה כי רוב קטן של האמריקאים (51%) מעניקים אשראי לנשיא על הגאות הכלכלית. זאת אחרי שסקר קודם שלהם, מתחילת דצמבר, הראה כי שני שלישים של האמריקאים אומרים שלא צמחה להם כל תועלת מן הגאות בוול סטריט.

אף על פי כן, כמעט כל הסקרים בשנה האחרונה מראים שהמועמדים המובילים של הדמוקרטים, ולפעמים אפילו הלא-מובילים, היו גוברים על טראמפ אילו הבחירות התקיימו ביום שבו נערך כל אחד מן הסקרים.

מה קרה אפוא ל"זו הכלכלה, טמבל" ול"אמריקאים מצביעים בעד פנקס השיקים שלהם"? אפשרות אחת היא שלא קרה שום דבר, הקלישאות עומדות בתוקפן, וטראמפ יחזור וייבחר. זו אפשרות סבירה בהחלט. אפשרות שנייה היא שהנסיבות הן כה קיצוניות והפילוג בחברה האמריקאית כה עמוק, עד שכלל הברזל של קרוויל הושעה זמנית.

הסקרים מראים באופן עקיב למדי שטראמפ סובל מגירעונות בפופולריות, לפעמים בהפרשים דו-ספרתיים. הסיבה היא קודם כול התנהגותית. הרבה אמריקאים מתונים, לא אנשי שמאל עם מניעים אידאולוגיים, חושבים שהתנהגותו האישית של הנשיא היא כה מבחילה עד שאין הוא ראוי להוסיף ולמשול.

לפי דעתי, רק בחילה עמוקה של רוב הבוחרים תוכל להוציא את טראמפ מן הבית הלבן. מאורע כזה לא יתיישב עם ניסיון העבר, אבל שטות תהיה להוציא אותו מכלל אפשרות. 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד