גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: שנת הבחירות החלה: האם אמריקה תצביע גם הפעם לפי פנקס הצ'קים

כל מה שאנחנו יודעים על תבניות התנהגות פוליטיות בארה"ב מחייב אותנו להניח שדונלד טראמפ ייבחר מחדש ● "האמריקאים מצביעים בעד פנקס השיקים שלהם", ושנות טראמפ מציינות גאות ותעסוקה כמעט מלאה ● למרות זאת, כל הסקרים חוזים את תבוסתו ● הסיבה: סלידה מהתנהגותו ● שלוש שנות נשיאות. פרויקט מיוחד

טראמפ בעצרת בחירות בוויסקונסין, השבוע / צילום: רויטרס
טראמפ בעצרת בחירות בוויסקונסין, השבוע / צילום: רויטרס

כל מי שהגיעו אל פרקם לאחר 1992, והתעניינו בצומת שבו נפגשות הכלכלה והפוליטיקה, עשו אל נכון שימוש תכוף במלכת הקלישאות, "זו הכלכלה, טמבל". חיספוסה ופשטנותה אינן מפחיתות אף כמלוא הנימה מן הרלוונטיות שלה. אפשר להגיד עליה, כי היא כל התורה כולה על רגל אחת, אם הלל הזקן יואיל לסלוח לנו על הגניבה הספרותית.

היא נולדה באחת העונות המעניינות ביותר של הפוליטיקה האמריקאית אולי מאז מעולם. באביב 1991, שנה וחצי לפני הבחירות לנשיאות, הפופולריות של ג'ורג' בוש האב הגיעה אל גבהים כמעט-מטאפיזיים. הניצחון האמריקאי המוחץ, הקל והחסכוני במלחמת עיראק הראשונה העמיד את הפופולריות האישית של הנשיא הרפובליקאי על 90%.

הטוענים הפוטנציאליים העיקריים למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות החליטו לוותר. הם הניחו, כפי שהכול הניחו, כי בוש יחזור וייבחר בקלות. הם חשבו שמוטב לא להתנסות בתבוסה מיותרת, ולהגיע ללא שריטות אל 1996.

רוצים לשמוע על בחירות 2020 לנשיאות ארה"ב? האזינו לפודקאסט "המדריך לטראמפיסט"

קרוויל גילה את האמת

אמריקאים נטו לחזור ולבחור את נשיאיהם המכהנים. רק שני נשיאים נבחרים ב-60 השנה שקדמו ל-1992 נדחו (הרברט הובר ב-1932 וג'ימי קרטר ב-1980). שניהם כשלו מפני שבזמן נשיאותם התרגשו ובאו משברים כלכליים עצומים.

חצי שנה לאחר הניצחון ההיסטורי בעיראק פרץ מיתון לא צפוי, שהתארך והלך. בלון הפופולריות של בוש התפקע. מרד פרץ נגדו בתוך מפלגתו שלו. מועמד עצמאי, המיליארדר רוס פרו, צבר תמיכה שדוגמתה לא קיבל "מועמד שלישי" מאז הבחירות של 1924.

בסתיו 1991 ניתן סימן ראשון לבאות, כאשר מועמד דמוקרטי בן-בלי-שם ניצח במפתיע בבחירות מיוחדות לסנאט מטעם מדינת פנסילבניה. הוא הביס את שר המשפטים בממשל בוש, לא פחות. מנהל מסע הבחירות של האלמוני היה ג'יימס קרוויל, שמעטים שמעו עד אז את שמו. הניסיון הזה שיכנע את קרוויל, כי שימוש בוטה ופשטני בטענה כלכלית הוא מפתח לנצחון. הוא הנחיל את חוכמתו לביל קלינטון, שניצל את הוואקום בתוך מפלגתו וזכה במועמדותה.

קרוויל לא המציא את הרעיון. שנים רבות היו אומרים באמריקה ש"אנשים מצביעים בעד פנקס השיקים שלהם"; או ש"כל פוליטיקה היא מקומית", זאת אומרת, אנשים אינם מחליטים על גורל ארצם, או על גורל האנושות, על יסוד רעיונות מופשטים, אלא על יסוד עניינים הקרובים ללבם.

איך נפלה "החומה הכחולה"

דונלד טראמפ החיל את חוכמת קרוויל, מבלי לתת לו זכויות יוצרים, בבחירות של 2016. הוא אמנם הפסיד במניין הקולות הכללי להילרי קלינטון (בהפרש של שלושה מיליון), אבל ניצח בחבר האלקטורים בהפרש כולל של 80 אלף קולות בשלוש מדינות מפתח במערב התיכון. והוא ניצח שם מפני ש"כל פוליטיקה היא מקומית".

שלוש המדינות ההן, מישיגן, וויסקונסין ופנסילבניה, היו עד 2016 כל כך דמוקרטיות עד שהן תוארו כ"חומה הכחולה". כחול מייצג משום מה את הדמוקרטים. החומה הכחולה עמדה להגן על הילרי קלינטון מפני תבוסות במדינות קריטיות אחרות.

שלוש הכחולות ההן שמרו אמונים למועמדי המפלגה הדמוקרטית לנשיאות בכל אחת משבע מערכות הבחירות הקודמות, כולל שלוש בחירות שבהן המפלגה הובסה. ברק אובמה ניצח בהן בקלות, פעמיים. ב-2016 התרחשה עריקה מסיבית של צווארון כחול ושל מעמד בינוני נמוך מטור אובמה אל טור טראמפ.

לא רק חוכמה שלאחר מעשה, כי אם גם חוכמה שלפני מעשה, הייתה צריכה להדליק נורות אדומות אצל הדמוקרטים. שום סטטיסטיקה לא יכלה להסתיר את ממדי ההידרדרות הכלכלית והחברתית ב"רצועת החלודה" של המערב התיכון. טראמפ אמנם הגזים, כהרגלו, כאשר דיבר בנאום ההשבעה שלו לפני שלוש שנים על "גיא ההריגה" (carnage) של ערי התעשיה השוקעות. אבל השקיעה הייתה ממשית, גם כאשר הנתונים הראו ירידה בלתי פוסקת באבטלה. אנשים אמנם מצאו עבודה, אבל בדרך כלל רק בענפי שירותים, עם שכר מינימום וללא הטבות (בארה"ב, ביטוח בריאות הוא הטבה הניתנת מידי המעביד, אם כי רפורמות הבריאות של אובמה יצרו אלטרנטיבה).

טראמפ ממשיך את מגמת הירידה באבטלה-1

"המשחק יתנהל על מגרש ישר"

שלוש שנות טראמפ מצטיינות בכל הסימנים הסטטיסטיים של התקדמות. האבטלה פחתה עד 3.5%, הנמוכה ביותר זה חצי מאה (זאת אומרת, מימי הגאות שקדמו למשבר האנרגיה הראשון). מקץ שנים ארוכות, השכר הממוצע התחיל לעלות, אם גם בשיעורים מתונים. הבורסה רושמת שיאים של כל הזמנים, לא רק לטובת משקיעים עשירים. הריבית נמוכה להפליא, אם כי לא נמוכה מספיק לטעמו של טראמפ. האינפלציה כמעט בלתי-נראית.

טראמפ הוציא את ארה"ב מהסכם סחר רב-לאומי אחד, שינה את תנאיו של הסכם שני, ויצא למלחמת סחר נגד סין, כדי להבטיח ש"המשחק יתנהל על מגרש ישר". ביום רביעי נחתם הסכם בין ארה"ב לסין, מקץ שנתיים של עין-תחת-עין. הוא מתואר כ"שביתת נשק", אבל כרוכה בו התחייבות של סין להגדיל ב-200 מיליארד דולר את רכישותיה בארה"ב בשנתיים הבאות.

טראמפ התפאר במעמד החתימה, כי בפעם הראשונה מאז ומעולם ממשלה אמריקאית "מעמידה את האינטרסים של העובד האמריקאי במקום הראשון". שוב, הגזמה טראמפית אופיינית, אבל אי אפשר לשלול ממנו אשראי. שום נשיא לפניו לא הצליח להביא את סין לוויתורים כאלה, ובעצם גם לא ניסה.

האם טראמפ עמד בדיבורו בנאום השבעתו ש"האדם הנשכח לא יישכח עוד"? על התשובה לשאלה זו עומד לקום או ליפול מסע הבחירות שלו. יריבו העיקרי לפי שעה, ג׳ו ביידן, שנולד וגדל בין פועלי צווארון כחול, מבטיח כי הוא יוכיח לבוחרים את המידה שבה השגשוג של ימי טראמפ פוסח על הרוב הגדול של האמריקאים, ומיטיב עם בעלי ההכנסות הגבוהות.

האם כלל הברזל יושעה?

העיתון "פייננשל טיימס" וקרן פיטר פיטרסן בוושינגטון (pgpf.org) התחילו בחודש אוקטובר לסקור את מצב הרוח הכלכלי באמריקה. בתחילת ינואר, בפעם הראשונה, הסקר שלהם הראה כי רוב קטן של האמריקאים (51%) מעניקים אשראי לנשיא על הגאות הכלכלית. זאת אחרי שסקר קודם שלהם, מתחילת דצמבר, הראה כי שני שלישים של האמריקאים אומרים שלא צמחה להם כל תועלת מן הגאות בוול סטריט.

אף על פי כן, כמעט כל הסקרים בשנה האחרונה מראים שהמועמדים המובילים של הדמוקרטים, ולפעמים אפילו הלא-מובילים, היו גוברים על טראמפ אילו הבחירות התקיימו ביום שבו נערך כל אחד מן הסקרים.

מה קרה אפוא ל"זו הכלכלה, טמבל" ול"אמריקאים מצביעים בעד פנקס השיקים שלהם"? אפשרות אחת היא שלא קרה שום דבר, הקלישאות עומדות בתוקפן, וטראמפ יחזור וייבחר. זו אפשרות סבירה בהחלט. אפשרות שנייה היא שהנסיבות הן כה קיצוניות והפילוג בחברה האמריקאית כה עמוק, עד שכלל הברזל של קרוויל הושעה זמנית.

הסקרים מראים באופן עקיב למדי שטראמפ סובל מגירעונות בפופולריות, לפעמים בהפרשים דו-ספרתיים. הסיבה היא קודם כול התנהגותית. הרבה אמריקאים מתונים, לא אנשי שמאל עם מניעים אידאולוגיים, חושבים שהתנהגותו האישית של הנשיא היא כה מבחילה עד שאין הוא ראוי להוסיף ולמשול.

לפי דעתי, רק בחילה עמוקה של רוב הבוחרים תוכל להוציא את טראמפ מן הבית הלבן. מאורע כזה לא יתיישב עם ניסיון העבר, אבל שטות תהיה להוציא אותו מכלל אפשרות. 

עוד כתבות

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים