גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה חמורה האבטלה הסמויה של חדרי הניתוח הציבוריים בישראל

בעוד התורים לטיפול מתארכים, חדרי ניתוח ציבוריים עומדים לפעמים שוממים - בעיקר אחה"צ • למרות שורת יוזמות ממשלתיות לצמצום התופעה, עדיין לא ברור אם חל שיפור בניצול החדרים: משרד הבריאות אינו אוסף מידע • "המשרוקית" פנתה לבתי החולים ומצאה שיפור חלקי בלבד

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, העבודה-גשר-מרצ / צילום: ניר סלקמן
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, העבודה-גשר-מרצ / צילום: ניר סלקמן

במשדר מיוחד של "חי בלילה", שהוקדש למצב מערכת הבריאות, ביקרה חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס את הטיפול הממשלתי בתורים הארוכים לניתוחים ברפואה הציבורית. אחד משורשי הבעיה, היא קבעה, נעוץ ב"אבטלה סמויה" של המתקנים שבהם נערכים הניתוחים: "חדרי הניתוח במדינת ישראל, בבתי החולים הציבוריים, נסגרים בצהריים". לדבריה, התשתית הציבורית היקרה, שנבנתה מכספי משלם המסים, עומדת זמן רב מדי ללא שימוש.

לוי-אבקסיס, שמתמודדת היום במקום השני ברשימת העבודה-גשר-מרצ, ביטאה בעבר את רצונה להתמנות לשרת הבריאות. החלטנו לבדוק אם הדיאגנוזה שלה מדויקת: כמה חמורים שיעורי האבטלה של חדרי הניתוח? זה לא היה אתגר פשוט. בניגוד לאבטלה בקרב בני אדם, נתונים על אבטלת חדרי ניתוח לא פורסמו עד היום.

המידע החלקי שנציג כאן, שקיבלנו מכמה בתי חולים מרכזיים, מעיד שהאבטלה קיימת, אם כי לא מוחלטת. כמה מהמוסדות הגבירו בשנים האחרונות את ניצול חדרי הניתוח אחר-הצהריים, ואפילו בערב. גם בבקרים נרשם שיפור מסוים בתפוסה. אבל פתרון מערכתי אין: משרד הבריאות לא הצליח עדיין ליצור מנגנון מרכזי לניהול הזמן בחדרי הניתוח, ורוב בתי החולים כלל לא מעבירים מידע על ניצולם.

1. בציבורי מנתחים בבוקר, בפרטי בלילה

בישראל פועלים כ-450 חדרי ניתוח ביותר מ-40 בתי חולים. כמעט 90% מהחדרים נמצאים במוסדות בבעלות הממשלה, קופות החולים או עמותות ללא כוונת רווח כמו הדסה. מצוקת האבטלה של חדרי הניתוח הציבוריים נזכרה כבר בדוח מבקר המדינה מ-2017. אנשי משרד המבקר בחנו לעומק את השימוש של בתי החולים בחדרי הניתוח שלהם, וגילו כי לא זו בלבד שיום עבודה מסתיים בשעה 15:00, אלא שגם שמונה וחצי השעות שלפני כן לא מנוצלות היטב. וכשיש פחות ניתוחים, התור ברפואה הציבורית מתארך, ניתוחים מתעכבים ומתבטלים, והמטופלים נדחקים ביתר שאת לחיק הרפואה הפרטית.

איזמלים מובטלים

לפי הגדרת משרד הבריאות, שעות הפעילות הרגילות של חדרי הניתוח הן מ-7:30 עד 15:00. בשעות אלה מתקיימים ניתוחים במסגרת הרפואה הציבורית, ושכר המנתחים נתון לפיקוח של משרד הבריאות. הביקורת שמשמיעה לוי-אבקסיס קשורה למה שקורה אחרי השעות האלה. בתום יום העבודה הציבורי הולכים הרופאים לקליניקות ולבתי חולים פרטיים, כמו מדיקל סנטר ואסותא רמת החי"ל, שם אין מגבלה על שעות העבודה.

בעוד שעלות הניתוחים הציבוריים מוטלת על כתפי המדינה, אלה שנערכים במוסדות פרטיים מניבים הכנסות. לבתי החולים הפרטיים, שפועלים לשם רווח, יש אינטרס להפעיל את חדרי הניתוח כמה שיותר. החדרים האלה פועלים אפוא גם בשעות הערב, בלילות ובסופי שבוע. הרופאים שמנתחים שם זוכים לשכר גבוה משהיו מקבלים בשעות הפעילות בחדרי הניתוח הציבוריים.

כדי לצמצם את אבטלת חדרי הניתוח ברפואה הציבורית ולמשוך אליהם מנתחים מהרפואה הפרטית, יזם משרד הבריאות ב-2016 את התוכנית לקיצור תורים. במסגרת התוכנית המדינה החלה לשלם לבתי החולים על ניתוחים רבים שלפני כן היו מכוסים רק בביטוחים המשלימים של קופות החולים ובביטוחים פרטיים.

דא עקא, התוכנית לקיצור תורים אפשרה לחולים לבחור להתנתח גם במוסדות פרטיים, ובמקרים כאלה המוסדות הפרטיים קיבלו את המימון. בסופו של דבר, מתוך כמיליארד שקל שהושקעו בתוכנית, כשני שלישים מהכסף שולמו דווקא לבתי חולים פרטיים. מנהלי בתי חולים ציבוריים מחו, וטענו שבמקום להניב הכנסה למוסדות הציבוריים הגירעוניים, התוכנית לקיצור תורים החלישה אותם מול הרפואה הפרטית.

באפריל 2019 עמד לצאת סוף סוף לפועל נדבך נוסף בתוכנית לקיצור תורים, שהתעכב זמן ארוך: תוכנית הפולטיימרים (fulltimers). בתוכנית זו מממנת המדינה תוספות שכר ניכרות לרופאים, כדי לשכנע אותם לנתח אחר-הצהריים במסגרת הרפואה הציבורית ולא בבתי חולים פרטיים.

2. פער גדול בניצול, פער עצום במידע

כדי לבדוק אם בכל זאת השתנה משהו בעבודת חדרי הניתוח, פנינו לבתי החולים. בשיבא בתל השומר, בית החולים הגדול בישראל, יש 28 חדרי ניתוח מאובזרים. בשעות הפעילות הרגילות, 91% מהם נמצאים בשימוש. ב-2016 הניצול עמד על 70% בלבד. גם בשעות אחר-הצהריים חדרי הניתוח פועלים בניצולת של למעלה מ-90%. בשיבא טוענים שהשיפור לא קרה בזכות תוכניות קיצור התורים והפולטיימרים של משרד הבריאות, אלא בשל יוזמות "שיזם והוביל בית החולים כחלק מהאחריות הציבורית לאומית שלו".

גם בבית החולים איכילוב בתל אביב התגאו בשיפור, מ-89% ל-92%. חדרי הניתוח של איכילוב שוקקים פעילות גם אחר-הצהריים: מבין 25 חדרי ניתוח, ב-23 מתקיימים ניתוחים אחר-הצהריים. באיכילוב טוענים שהם יודעים לעקוב גם אחרי אורך התורים, והמדידה העלתה שמאז 2016 הם התקצרו ב-10%. אבל איכילוב הוא רק חלק ממערכת רפואית שלמה, ולא ברור אם הקיצור הזה משקף מגמה כללית. ייתכן שהתורים לבתי חולים אחרים דווקא התארכו.

בבית החולים הגדול בצפון, רמב"ם בחיפה, סיפרו לנו שניצולת חדרי הניתוח בשעות הפעילות הרגילות גבוהה ועומדת על 94%, ושגם אחר-הצהריים פעילים 70% מחדרי הניתוח. האם זה שיפור לעומת העבר? ברמב"ם לא מספרים.

מוסדות אחרים היו נדיבים פחות במידע. באסותא אשדוד, בית החולים הציבורי החדש ביותר שנפתח לפני כשנתיים, אמרו שהם מנתחים רק בימות השבוע ובשעות העבודה הרגילות - 7:30 עד 15:00. רק ניתוחים דחופים מתבצעים בשעות אחרות. משני בתי החולים הדסה מסרו שבשעות הרגילות חדרי הניתוח עובדים 82% מהזמן. חלק מהחדרים פעילים גם אחר-כך, אבל לא אמרו לנו כמה. מבילינסון ומסורוקה לא קיבלנו תגובה.

3. יש מידע חלקי, אבל אין פיקוח

הצרה היא שגם למספרים שבכל זאת קיבלנו מבתי החולים אין אישור ממקור חיצוני. אף שהתוכנית לקיצור תורים הושקה לפני יותר משלוש שנים, למשרד הבריאות אין דרך לדעת אם היא שיפרה את זמן ההמתנה ברפואה הציבורית.

ואמנם, מבקר המדינה פסק עוד ב-2017 כי המחסור במידע אמין על ניצול חדרי הניתוח "פוגעת ביכולתו של משרד הבריאות למלא את תפקידו כגורם מפקח". בעקבות הביקורת הזו הכיר משרד הבריאות בצורך להקים מערכת ניטור לכל בתי החולים, בפרט לבתי החולים הציבוריים.

בסוף 2018, כעבור שנה וחצי, הוא פרסם מכרז לגיוס חברה חיצונית שתגבש "תורה" להפעלה יעילה של חדרי הניתוח, ולצידה תקים מנגנון לאיסוף נתונים.

אולם המכרז הזה נסגר ללא זוכים, והפרויקט תקוע. במשרד הבריאות מסרו לנו שהם עומדים "לשפר את תנאי המכרז ולפרסמו פעם נוספת". והאבטלה הסמויה בחדרי הניתוח - עליה לא יהיו לנו בינתיים עובדות מלאות, רק פרטים חלקיים.

עוד כתבות

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות