גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה הגדולה של הטבע על מקורות ברזל

פרופ' יואב קבנצ'יק, נשיא האגודה הבינלאומית לחקר מחלות ברזל, מסביר כיצד הבדלים בין סוגי ברזל ואופני הצריכה שלו משפיעים על הבריאות וטוען שלמרות השיח על רפואה מונעת, רופאים עדיין לא יודעים מספיק על השפעות התזונה

פופאי חוטף תרד / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
פופאי חוטף תרד / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

אם נשאל אנשים מה הם יודעים על ברזל, הרוב ודאי יידע שאנחנו זקוקים לו, שמחסור בו גורם לאנמיה, שהוא חסר במיוחד אצל צמחונים, ואולי גם שעדיף לצרוך אותו עם ויטמין C ובנפרד מחלב וקפאין. אולם ההשפעה של הברזל בגוף היא הרבה יותר רחבה ומורכבת, ועולם הרפואה עדיין לא הפנים שההתייחסות למחסור בברזל או לעודף ממנו צריכה להשתנות בהתאם לאדם. פרופ' יואב קבנצ'יק, נשיא האגודה הבינלאומית לחקר מחלות ברזל וחוקר באוניברסיטה העברית, רוצה לשנות את המצב.

"את הסיפור שלי על ברזל, אני נוהג להתחיל בשמש", הוא אומר. "הברזל הגיע לכדור הארץ מהתפרצויות של השמש, ובין היסודות שנוצרו על ידי השמש, ברזל הוא אחד היציבים. לכן הוא היסוד הנפוץ ביותר. 30% ממאסת כדור הארץ הם ברזל. 80% מליבת כדור הארץ עשויה ברזל. ככל שמתרחקים מהליבה, האחוזים קטנים. מעל הקרקע הברזל הוא כבר לא האלמנט השולט אלא החמצן".

קבנצ'יק משוכנע שלפני שהיה חמצן כמעט כל החיים נוהלו על ידי ברזל. "הוא מאוד זמין, הוא בונה קשרים, הורס אותם, מגיב עם כל דבר כמעט, כולל חומרים אורגניים. אין חיים בלי ברזל", הוא אומר. "בלעדיו אין התחלקות תאים, אין סינתזה של דנ"א, אין נשימה, אין פעילות מוח. אבל כיוון שהוא פעיל מאוד, הוא גם יכול לגרום נזק".

הנזק העיקרי מתרחש במפגש של ברזל וחמצן. "כאשר נוצר חמצן על פני כדור הארץ, הוא חימצן את כל הברזל, שהיה מומס וזמין ליצורים החיים באגמים והימים, וגרם למתכת לשקוע ולהפוך לפחות מסיסה וקשה להשגה. זאת הייתה זוועה לטבע שהיה שם", אומר קבנצ'יק ונשמע נרעש כאילו היה שם בכבודו ובעצמו. "ומי שרד? כמובן, מי שמתאים.

פרופ' יואב קבנצ'יק / צילום: רפי קוץ

"כל היצורים מתחרים על ברזל"

האם אנחנו, בני האדם, מתאימים להיות חיות התלויות בברזל בעולם חמצני? עד גבול מסוים, אומר קבנצ'יק. אנחנו אמנם זקוקים לחמצן כאוויר לנשימה, אבל יש לכך גם מחיר.

"אחוז אחד מהחמצן שאנחנו צורכים לא ממלא את תפקידו ביצירת האנרגיה בתא אלא ממשיך להסתובב בגוף, כרדיקלים חופשיים שפוגעים בדנ"א. הגוף בונה מנגנונים שונים להתמודד עם הנזק, ובזכות זה אנחנו שורדים, אבל במצבי מחלה שונים נוצר פי 100 יותר נזק חמצוני, והגוף לא יכול להתמודד".

"הצמחים החשופים ישירות לקרינת השמש, מתמודדים עם עקה חמצונית רבה יותר, ולכן מייצרים נוגדי חמצון כחלק מהצמח. אבל גם הצמחים נשענים על ברזל שכולו שוכן בקרקע מוצקה והשגתו דורשת מנגנוני השגה וקליטה ייחודיים. חלקם בנויים על הפרשת חומצה לצרכי המסת המתכת, ל כן לפעמים צמח יכול לעשות אפילו חור בקיר בגלל החומצה שהוא מפריש.

אבל זה שלצמח יש נוגדי חמצון לא אומר בהכרח שאם תאכל אותו יהיו לך בגוף נוגדי חמצון פעילים. רוב נוגדי החמצון התעשייתיים לא הוכחו בשום מחקר קליני כבעלי ערך תרופתי. חשוב גם לדעת, שכשמטפלים במחלת הסרטן באמצעות נוגדי חמצון, מי שנהנה מכך הוא בעיקר הסרטן עצמו. זה עוזר לו לשרוד. כשאנשים לקחו בטא קרוטן כדי להתמודד עם נזקי עישון, הם מתו כתוצאה מהטיפול".

אז לא כדאי לקחת ברזל עם ויטמין C, שהוא נוגד חמצון?

"ויטמין C מחבר ברזל שנקרא ברזל 3 לסוג אחר שנקרא ברזל 2, והוא הצורה שנקלטת בגוף, ולכן השילוב הזה הוא טוב. אבל כאשר אנחנו נותנים את הוויטמין בכמויות גדולות, הוא גם יכול להזיק, בעיקר לילדים. תלוי ברמה שלו, בסביבה שהוא פוגש ובשאר התזונה. עדיף לקחת ברזל עם תפוז ולא עם כדור. אז ברור שהמינון לא גבוה מדי".

עם השינויים בהרכב כדור הארץ, הפך הברזל למוצק ולא זמין. "היכן ניתן למצוא היום ברזל בטבע? בסלעים, באדמה לא מסיסה. אז איך קולטים אותו? זו המלחמה הגדולה של הטבע. כל היצורים מתחרים אלה באלה כדי להשיג ברזל. קשה להאמין כמה אנרגיה מוקדשת לקליטה שלו. לחיידקים יש בממוצע כ-40 גנים שמוקדשים רק לקליטה של ברזל. הם מייצרים חומרים אורגניים עם זיקה לברזל, פי 20 בעוצמתה מזו שיש לנו".

מהיכן קולטים בני האדם את הברזל? "בואו נתחיל מהצומח. מהתקופה שבה בני אדם הפכו מציידים ללקטים, והפסיקו לצוד בשר כמזון עיקרי, ועד שהם החלו לגדל בשר, עבר זמן - מאות אלפי שנים של הסתגלות לתזונה חדשה, שבה צריך לקלוט ברזל מצמחים. לאותם חקלאים ראשונים הייתה אנמיה. אפשר לראות זאת כשחוקרים את העצמות שלהם. זה קרה בעיקר באזור אנטוליה, בטורקיה, המקום שבו התפתחה החקלאות..חלק מהחקלאים הללו התפתחו כך שהתאימו למצב החדש הזה, ושרדו". כך התפתחו מנגנוני ספיגת הברזל בגוך של האדם המודרני.

"המקום היחיד שבו הברזל נקלט בגוף שלנו הוא התריסריון - 12-18 סנטימטר בגוף המהווים את תחילתו של המעי הדק. בעצם המזון מגיע לקיבה אחרי שעבר טיפול על ידי הרוק ובעיקר על ידי הקיבה, הסביבה החומצית של הגוף, כי אי-אפשר לעשות את כל הגוף חומצי אבל חומציות היא הדבר היחיד שיכול למצות את הברזל ממקורות צמחיים.

"אחרי פירוק הברזל משאר המזון בקיבה, הוא מגיע לתריסריון ופוגש אנזים שמחזר (כלומר,ההיפך ממחצמן) את הברזל למצב שבו הגוף יכול לנצל אותו. זו בעצם התרומה של ויטמין C, אם לא הגזמנו בו. הוא מאפשר לברזל להגיע כבר מחוזר ומקל על התריסיריון. בדופן התריסריון יש קולטן שמעביר אותו למחזור הדם".
כשמבינים את המנגנון הזה לעומק, אפשר להתחיל להבין את המחלות הקשורות בברזל, ומדוע לא כולן דומות.

"אם יש לנו, למשל, חיידק הליקובקטר בקיבה, או צליאק, זה יכול להשפיע על התקינות של קליטת הברזל והתוצאה היא אנמיה. גם ניתוח בריאטרי יכול לגרום לכך, אם מקצרים את התריסריון. זה תלוי בסוג הניתוח. גם החומציות של הקיבה היא קריטית, ומי שלוקח נוגדי חומצה עלול להיות אנמי גם אם הוא לוקח ברזל, כי הוא פשוט לא נקלט.

"אוכלי בשר לרוב יהיו פחות אנמיים גם בתנאים האלה, אבל בישראל יש לנו כבר אחוזים גדולים של טבעונים וצמחונים, והרפואה צריכה לשים לב לזה. הצריכה של הבשר פר נפש לא מייצגת, כי אלה שאוכלים בשר בארץ, נותנים עבודה".

מה הההבדל בין הברזל בבשר לברזל בצמחים?

"יש חומר בשם מיוגלובין שאגור והוא עתיר ברזל. גם הוא תלוי בקיבה לשם שחרורו מחלבון השריר, אבל כשהוא מגיע לתריסריון, יותר קל לו להיקלט, והוא פחות תלוי בנוכחות של חומצה או ויטמין C .אז יש לנו שאלה של כמויות, וגם שאלה של סוג. אולי לא ידעתם, אבל בתרד יש יותר ברזל לגרם מאשר בסטייק - השאלה היא אם הוא זמין לקליטה כמו בבשר - והוא לא. אבל אם התריסריון לא עובד בכלל, אז גם הברזל מהבשר לא יעזור".

"אפילו האופן שבו אנחנו אוכלים את המזון משפיע. למשל, בקטניות ובדגנים יש פוליפוספטים קושרי ברזל שלא משחררים את הברזל אפילו תחת החומציות של הקיבה, ואז הברזל לא זמין למרות שהוא קיים במזון. אפשר להרתיח את הקטנייה, אבל זה עוזר במידה מוגבלת. הבנות שלי, צמחוניות חכמות, מכינות מהקטניות ומהשקדים מין ממרק ואוכלות אותו אחרי שהותסס עם פרוביוטיקה, ואז היא מצליחה לשחרר את הברזל מהפוליפוספט שמנע את ספיגתו".

"אם הצלחנו לקלוט את הברזל בתריסריון, הוא יעבור למחזור הדם. אם לא, הוא שוקע שם ונקלט על ידי המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים בגוף - ג"ו). לא רק שהוא יהיה בחוסר, אנחנו נשנה את המיקרוביום לטוב או לרע".

הרופאים יודעים להתאים את סוג הברזל לסוגי הבעיות?

"הרופאים הבכירים הם מהגורמים במערכת הבריאות שלא מייחסים מספיק חשיבות לגבי השפעת התזונה על מצבי חולי, גם כשזה נופל בתחום התמחותם. הם כבר לא מתעלמים מהתחום, אבל ברור שאין באפשרותם לקרוא את כל הספרות בתחומם וסמכותם, והם קוראים רק מטא-אנליזה של מטא-אנליזה, ציטוט של ציטוט. הם לא עודכנו במהפכה שהחלה בהבת הפיזיולוגיה של הברזל ב-20 השנה האחרונות".

"הרופאים הבכירים הם מהגורמים במערכת הבריאות שמבינים הכי מעט לגבי השפעת התזונה על הבריאות. הם כבר לא מתעלמים מהתחום, אבל הם קוראים רק מטא-אנליזה של מטא-אנליזה, ציטוט של ציטוט.

"הרופאים בעיקרון לא כל כך מתלהבים מתחום תוספי תזונה, כי בעבר היו הרבה שרלטנים בתחום הזה, וגם כי המחקרים הם לא גדולים ומבוקרים כמו מחקרי התרופות. לכן הם גם לא לומדים את התחום לעומק כפי שאולי היה רצוי. לעומת זאת, לדיאטנים הקלינים אין ההבנה העמוקה של המנגנונים הביולוגיים של הגוף. אז אנחנו, חוקרי המנגנונים בגוף המושפעים מחומרים שמגיעים מהתזונה, עושים מאמץ חינוכי גדול מול שני הקהלים הללו.

"האידיאל הוא שהמחקרים הדרושים לאישור תוסף תזונה יהיו מחמירים יותר. החברות הגדולות והטובות כבר עושות זאת מיוזמתן, אבל המחקר הזה צריך להביא בחשבון מה אוכלים, לצד השאלה עם מה ומתי, ומי האדם ומה הרקע הרפואי שלו. אלה לא מחקרים פשוטים".

"מנגנון 'מטומטם' שמעודד הישרדות"

לפעמים קיים ברזל בגוף, אך הוא לא נקלט. המצב הזה נקרא "אנמיה פונקציונלית", והוא מתרחש בגלל תקלה במנגנוני הבקרה, שנועדו למנוע מאיתנו לקלוט מנת יתר של ברזל.

אצל מי שאינו חולה, הגוף מבקר את צריכה הברזל בדיוק רב וביעילות רבה. "בעיקרון כל אדם מכיל 3-4 גרם ברזל. 3 לנשים בגיל המחזור, ו-4 לגברים ולנשים אחרי גיל המחזור. כל אדם קולט בכל יום מיליגרם או שניים של ברזל, לאורך כל החיים. אם תרמת דם, או אם את אישה שהמחזור שלה חזק, אולי תקלטו עד 5 מיליגרם ביום. אבל איך הגוף יודע לא לקלוט יותר מ-2 מיליגרם ביום אלא כאשר הוא זקוק לכך? מנגנון כלשהו בגוף חייב לתת פקודה לתריסריון כמה ברזל לקלוט דרך הדופן שלו לתוך מחזור הדם. שם אפשר למצוא תאים שפונים בצד אחד לאזור שבו עובר המזון המעוכל, ובצד אחר למחזור הדם. הברזל עובר דרך התא באמצעות החלבון פרופרוטאין. אם רוצים לקלוט יותר ברזל, אנחנו צריכים יותר מהחלבון הזה. אבל איך הוא מתרבה לפי הצורך שלנו בברזל? זו הייתה האניגמה הגדולה".

קבנצ'יק היה שותף למחקר שבו פוענחה התעלומה. "חיפשו את המנגנון בכל הגוף. בסוף התברר שזה קורה בכבד. ברזל בדרך כלל קשור לחלבון בשם טרנספרין, והכבד יודע מהי רמתו בגוף. אם יש יותר מדי, הכבד משחרר חלבון קטן בשם הפסדין, שבתהליך תקשורת ארוך בסופו של דבר מעביר את המסר להרוס את הפרופרוטאין, כלומר לא לאפשר העברת ברזל.

"התברר שכל המחלות הדלקתיות שאינן מקומיות גורמות להפרשה של הפסדין ולאנמיה. אדם עם מחלה דלקתית יפתח אנמיה, והוא לא יקלוט ברזל מביצה או קטניה או פרה, לא משנה מה תעשה. בטח תשאלי, 'איך הטבע כזה מטומטם?'.

איך הטבע כזה מטומטם?

"לרוב הטבע 'מטומטם' כשלמנגנון שהוא ברא יש יתרון אבולוציוני. אם אצל הקלטים, בתופעה שנקראת 'קללת הקלטים', יש ספיגה של יותר מדי ברזל וזה מאפשר חגיגה לחיידקים, אז לפעמים הגוף יוצר אנמיה 'במכוון', כדי למנוע התפתחות של מחלות שמקורן בחיידקים. בעולם שבו חיידקים הם הסיכון החמור ביותר, מנגנון כזה מעודד הישרדות.

"הבעיה היא שהגוף מפעיל את המנגנון הזה בכל פעם שהוא חש דלקת, כלומר גם הדלקות הלא זיהומיות יכולות לגרום אנמיה, בלי שיש לכך יתרון. לספורטאים שסובלים מדלקות חוזרות ונשנות, אם הם צמחונים ואז גם מאבדים דם, עלולה להיות בעיה.

"אפשר להתגבר על חלק מהבעיה על ידי הזרקת ברזל ישירות לדם, כי כך אנחנו נותנים כמות מאוד גדולה שלו, ואולי המערכת של הכבד וההפסדין לא מספיקה לעשות את הבקרה (המוטעית) וחלק בכל זאת נספג. אפשרות אחרת היא לתת 'ברזל ליפוזומלי' בשיטת הסוכרוזול, תכשיר שבו הברזל עטוף במולקולות שומן, המאפשרות לו להיקלט על ידי מערכת אלטרנטיבית. אם צורכים את המוצר בכמות סבירה, הוא לא מזין את החיידקים ולא עושה נזקים למערכת העיכול".

"חטאי חברות המזון? מאיפה להתחיל?"

אם למזון יש השפעות כה מרחיקות לכת על הבריאות, האם אפשר לצפות מתעשיית המזון לקבל על עצמה את התפקיד לחקור אותן? קבנצ'יק סקפטי. מאוד. "החטאים של תעשיית המזון? מאיפה אני מתחיל? המטרה של חברות המזון היא לספק יותר מזון. את החומרים הן בוחרות כך שהמזון יהיה זול ויפה, ואנחנו מכירים הרעלות המוניות שנגרמו בגלל חומרים במזון.

"אני אוהב את הסיפור על החומר כינין. זו הייתה תרופה למלריה. חשבו שזו תרופת-על שפותרת את כל הבעיות. לכנסייה הישועית היה מונופול על החומר ולכן הפרוטסטנטים נמנעו ממנו והפיצו שמועות שלפיהן הישועים משתמשים בו כדי להרעיל אותם. השליט האנגלי אוליבר קרומוול התעקש על זה ואומרים שהוא בסוף מת ממלריה בעצמו. אבל כל מה שחוסמים תמיד נכנס בדלת האחורית. היה סוחר שקנה כינין מהפיראטים וטשטש את הטעם הדומיננטי שלו באופיום, והוא מכר את זה כ'טוניק ללא כינין'. כשפרצה מגפה של מלריה בססקס, התברר שהוא הציל את כולם. הוא חשב שיהרגו אותו, אבל העלו אותו דרגה. כמובן, כולם התמכרו לאופיום. כך קרה גם באמריקה כשהוציאו את האלכוהול מחוץ לחוק אבל מכרו קוקה קולה, עם קוקה. זה נעלם רק בשנות ה-50-60, אבל היום יש שם קרמל שיש לו הצרות שלו.

"אני לא אגיד שעושים את זה כדי לפגוע באנשים, אבל לפעמים משתלטים שיקולים של תאוות בצע וציניות, ומתעלמים מהמציאות. במקומות שבהם אין רגולציה אפשר להכניס כל דבר לכל מזון, בעיקר אם זה 'בא מהטבע'. אפשר למכור רעל אם זה רעל אורגני. ואם אנחנו רוצים להבין עד לאן זה יכול להגיע, תחשבו על פרשת רמדיה".

עוד כתבות

להיות משפיען טיקטוק עבור המעסיק / צילום: צילומי מסך

מיומנות חדשה ונדרשת בעבודה: להיות משפיען טיקטוק עבור המעסיק

בעבר, מעסיקים שנאו את העובדה שעובדים מעלים פוסטים לרשתות על חיי העבודה שלהם ● עכשיו סטארבקס, דלתא וחברות נוספות מעודדות אותם בעצמן ליצור תוכן - כאסטרטגיה ● העובדים מרוויחים כישורים כישורים חדשים, והמעסיקים נהנים משיווק אורגני

איזיג'ט ולגו מגייסות בתקציב מינימלי / צילום: Shutterstock

טייסות בגן ילדים וערוצי יוטיוב: כך איזיג'ט ולגו מגייסות בתקציב מינימלי

חברות רבות החלו להשקיע בהליכי גיוס לא קונבנציונלים ויצירתיים, שהופכים את דורשי העבודה לשותפים לסיפור המיתוג ● עובדים קיימים משמשים "שגרירי תוכן אותנטי" ומהדהדים את תכני החברה ברשת ● כך הארגונים חוסכים בתקציבי פרסום ומגיעים למועמדים באופן ממוקד

שוק באנקרה. / צילום: ap, Burhan Ozbilici

בניגוד לכל הכללים: טורקיה הורידה ריבית בפעם הרביעית, למרות אינפלציה של 31%

נגיד הבנק המרכזי בטורקיה, פתיך קרהאן, הודיע לאחרונה על הורדת ריבית בפעם הרביעית בתוך שנה, וכעת היא עומדת על 38% ● זאת, על אף קצב האינפלציה השנתי שנותר גבוה ● בשנים האחרונות, הכלכלה הטורקית מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם מחסור באנרגיה

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

המתווך האמריקני-פלסטיני חושף: השלב השני של הפסקת האש צפוי להתחיל בחודש הבא

ראש ממשלת קטאר בתום הפגישה עם רוביו:"מדגישים את מחויבותנו לעבוד עם ארה"ב כדי להגן על הסכם הפסקת האש בעזה ולהעבירו משלב לשלב" ● האזהרה של הרמטכ"ל: מאות אנשי קבע פרשו בחודש האחרון ● טראמפ במסיבת חנוכה בבית הלבן: "יש אנשים שמכחישים את ה-7 באוקטובר. לא ניתן לזה לקרות" ● שר החוץ של איראן: מתקני הגרעין שלנו ספגו נזק כבד, אך הידע והטכנולוגיה ברשותנו ● דיווחים שוטפים

מערכת CUAS של אלביט, נגד כלי טיס בלתי מאוישים / צילום: אלביט מערכות

דיווח: איחוד האמירויות היא הלקוחה המסתורית החדשה של אלביט

לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין", הלקוחה מאחורי העסקה האסטרטגית שנחתמה בנובמבר בהיקף של 2.3 מיליארד דולר היא איחוד האמירויות ● אלביט שמרה על עמימות ביחס לתוכן ההסכם ולמדינה הרוכשת, וציינה רק כי הוא יתפרס על פני שמונה שנים ● העסקה מצטרפת לשורת עסקאות ביטחוניות בהיקפי שיא, על רקע צבר הזמנות שממשיך לטפס

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות: השפעת השנה מוקדמת וחמורה מהרגיל

תת־זן חדש של שפעת A הפך את עונת השפעת לקשה מהממוצע, עם מקרי תמותה בילדים, מאות מאושפזים והיערכות לעומסים בבתי החולים ● משרד הבריאות ממליץ על עטיית מסיכות ע"י אוכלוסיות בסיכון ובנוכחותן ● וגם: שיעור ההתחסנות בישראל נותר נמוך

אילוסטרציה: Shutterstock

שוק העבודה הדוק: שיא של שלוש שנים בשיעור המשרות הפנויות

לפי הלמ"ס, סך מספר המשרות הפנויות עלה ל-151,354 בנובמבר, לעומת 150,974 באוקטובר ● המחסור הכבד ביותר בידיים עובדות מצוי בקרב עובדי המכירות

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

התיאבון של עופר ינאי: רוכש את השליטה באלומיי לפי מיליארד שקל שווי

חברת האנרגיה המתחדשת נופר שמוביל ינאי, רוכשת 46% ממניות אלומיי, המחזיקה בתחנת הכח דוראד, תמורת 460 מיליון שקל ● בין המוכרים - יו"ר הפועלים לשעבר שלמה נחמה

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

התקדמות במגעים עם משרד התחבורה: וויזאייר בדרך לשני בסיסי פעילות בישראל

חברת התעופה ההונגרית ומשרד התחבורה השיגו הסכמות על הקמת שני בסיסי פעילות בישראל, בנתב"ג וברמון, עם כוונה להפעיל טיסות פנים ולהגדיל תדירויות כבר ממרץ ● בשבוע הבא חברות התעופה הישראליות יזומנו לרשות התעופה האזרחית להביע את התנגדותן למתווה המתגבש ● וגם: הדרישה של וויזאייר שירדה מהשולחן

צילום: Shutterstock, Satenik Guzhanina

האינדיקטור שמראה התמתנות משמעותית במחירי השכירות

נתוני הלמ"ס שפורסמו השבוע סיפק הוכחה נוספת להתקררות בשוק הנדל"ן: מחירי הדירות רושמים ירידה שמונה חודשים ברצף ומציגים קצב עלייה שנתי זניח - זאת לעומת 2.6% בשוק השכירות ● אבל בהפניקס צופים התקררות חדה בחודשים הקרובים

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

מנהלי הקרנות אופטימיים, אבל נתון דרמטי אחד מסמן שהשווקים עומדים לרדת

סקר מנהלי הקרנות הגלובלי של בנק אוף אמריקה מצביע על אופטימיות שלא נראתה בשווקים מזה כארבע וחצי שנים ● רמת המזומנים בקרב מנהלי הקרנות ירדה לשפל של כל הזמנים, מאז שהחלה עריכת הסקר ב-1999 ● לפי הבנק, כאשר רמת המזומנים הייתה סביב רמה זו, שווקי המניות בעולם ירדו ב-2% בארבעת השבועות העוקבים

מדד תשומות הבניה / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המכות שנופלות על יזמי הנדל"ן אחת אחרי השנייה

ההאטה בענף הולכת ומעמיקה, אך היא לא המכה היחידה שנוחתת על יזמי הנדל"ן ● מדד תשומות הבנייה השלים קפיצה של 5% בשנה, מה שמכביד עוד יותר על צד ההוצאות

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

"להביא ערך לבעלי המניות": ההישג האקטיביסטי בצים

המאבק בין בעלי המניות לדירקטוריון חברת הספנות הגיע לסיומו, וכעת מתכוונים הצדדים לפעול יחד "להביא ערך לבעלי המניות"

עובדי סייארה / צילום: מנש כהן

בהובלת בלאקסטון: סייארה הישראלית מגייסת לפי שווי של 9 מיליארד דולר

חברת הסייבר הישראלית סייארה משלשת את שוויה בתוך שנה ומגייסת בימים אלה 400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 9 מיליארד דולר ● הגיוס נעשה בהובלת קרן ההשקעות בלאקסטון

קורסרה רוכשת את המתחרה אודמי / צילום: Shutterstock

פלטפורמת הלימודים שהקימה הישראלית רוכשת את המתחרה בעסקת מיליארדים

קורסרה, שהוקמה על ידי דפנה קולר, תרכוש את אודמי בעסקת מניות בשווי כ־2.5 מיליארד דולר

הדמיה של מתקן ההשבה המתוכנן / צילום: ג'ני ויינשטיין, אדריכלית נוף

לראשונה בישראל: יוקם מתקן שמייצר חשמל מפסולת

מתקן חדש להשבת אנרגיה מפסולת בגליל המערבי צפוי לקום תוך שלוש שנים ולאתגר את תחנות הכוח ● תמלוגי המוזיקאים זינקו בעשרות אחוזים השנה ל־13.6 מיליון שקל ● רשת סאלח דבאח משיקה סניף ענק מחודש בהשקעה של כ־7 מיליון שקל ● 200 נשים בכירות התכנסו במוזיאון ת"א לכבוד התערוכה "לו נשים היו שולטות בעולם" ● וגם: מינויים חדשים בענפי האנרגיה, הפינטק והבריאות ● אירועים ומינויים

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה בסלייס ואסף גולדברג, מנכ''ל סלייס לשעבר / איור: גיל ג'יבלי

תביעת ענק חושפת את השיטה בפרשת ההונאה בסלייס

תביעה בסכום של כמיליארד שקל שהגיש המנהל המורשה בסלייס נגד בעל השליטה ונושאי המשרה לשעבר, חושפת את שיטת העבודה בחברת הגמל הקורסת ● מחסכונות שעברו לקרנות עלומות ועד מנהלים שלא עשו דבר ● בעל השליטה: "הטענות יתבררו כלא נכונות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר חוששים: צה"ל בדרך למיצוי מכסת המילואים לכל 2026

לפי ההסכמות התקציביות בין משרד האוצר למערכת הביטחון, מילואימניקים ישרתו מספר מוגבל של ימים בשנה ● אולם, לוחמים קיבלו צווים לינואר 2026 שעוקפים זאת ● האם התקציב בדרך להיפרץ?

צילום: איל יצהר

רעיון נועז, כישלון קליני מכריע: חברת הביומד ביומיקס צפויה להיסגר

החברה הישראלית שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בזיהומים חיידקיים הפסיקה ניסוי קליני בשל תופעות לוואי, פיטרה מעל מחצית מעובדיה ומתכוונת למכור פטנטים ● היום הגישה ביומיקס בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון מניית החברה האם בניו יורק איבדה כמעט את כל ערכה מאז מיזוג ה-SPAC

וול סטריט / צילום: Shutterstock

"לא לבעלי לב חלש": מה צופים מומחי ההשקעות לוול סטריט ב-2026?

מומחי השקעות בוול סטריט מנסים להעריך את כיוון השוק ב־2026 ● רובם מעריכים שנה חיובית, גם אם תנודתית, בזמן שאחד מזהיר מסיכון למיתון שידחוף את S&P 500 כלפי מטה ● BDO: "זה לא שוק לבעלי לב חלש. המניות מתומחרות לשלמות, ויש אפס מרווח לטעויות"