גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השוק המקומי ממשיך להיות זול ואטרקטיבי ביחס לרמת התמחור של שוק המניות העולמי"

לדברי קובי אלפי מבית ההשקעות אלפי בנדק, סביבת תמחור הכסף מאוד נמוכה ונוחה למגזר העסקי: "השוק הספיק להפנים במהלך השנה החולפת שהריבית נמצאת בשליטה ואינה צפויה לעלות בקרוב" ● ואילו סקטורים ומניות מומלצות לדעתו?

קובי אלפי / צילום: מורן ויזל
קובי אלפי / צילום: מורן ויזל

2019 הייתה אחת השנים המפתיעות ביותר בשוק ההון המקומי והגלובלי. השנה, שהחלה בתחזיות פסימיות של כמעט כל מנהלי ההשקעות והאנליסטים, התבררה תוך כדי תנועה כשנה יוצאת דופן בתשואות שהיא הניבה למשקיעים. שינוי קיצוני של תוואי הריבית ע"י הפד (בתחילת 2019 הייתה התחזית ל-2-3 העלאות ריבית, כאשר בפועל הריבית ירדה 3 פעמים במהלך השנה), שינוי הרכב מאזנו (מצמצום ב-2018 להרחבה ב-2019) וקשקשת אין סופית בנוגע לחזית הסחר בין ארה"ב לסין, תרמו לשינוי קיצוני בהלכי הרוח במהלך השנה.

"בעיניי, כוחם היחסי של אנליסטים הולך ופוחת עם השנים, לא כי איכותם הולכת ויורדת, אלא משום שאנו נמצאים בתחילתה של מהפכה טכנולוגית שמעט מאוד אנליסטים בעולם צברו מספיק שעות מנוע כדי להרגיש מספיק מנוסים ובטוחים בעמדתם. וורן באפט טען כבר לפני שנים רבות שאנליסט הוא אדם מלומד ומשכיל, שיודע לכתוב יפה ולכן קראו את סקירותיו, אך הסיקו מסקנה בעצמכם בנוגע למסוקר", כך אומר קובי אלפי מבית ההשקעות אלפי בנדק, בריאיון ל"גלובס".

את בית ההשקעות אלפי בנדק הקימו רו"ח יונה בנדק וקובי אלפי ב-2011. בחודש יוני האחרון חצה אלפי בנדק את רף מספר הלקוחות שמגדיר את החברה כחברת ניהול תיקים גדולה ומצטרף למועדון שמנה בסוף 2019 כ-17 חברות לניהול תיקי השקעות (מתוך 124 חברות פעילות).

לדברי אלפי, "אנו חיים כיום בעידן בו כולם חשופים להכול. אם בעבר הזמינות למידע הייתה שווה כסף עבור המשקיע, היום כל משקיע ממוצע יכול לקבל, לעתים באון ליין ואף ללא עלות, את כל הנתונים הרלוונטיים לקבלת החלטה מושכלת. הבעייתיות כיום היא היכולת לסנן באופן נכון את המידע הקיים, כדי להצליח להוציא "את המוץ מן התבן". עודף המידע לעתים מפריע למשקיע וגורם לא פעם לטעויות רבות הפוגעות בתוחלת תשואת התיק שלו".

"רבות מהתיאוריות הכלכליות ומהקורסים הנלמדים באוניברסיטאות כלל לא רלוונטיים בעולם של ריביות נמוכות-אפסיות. לפסיכולוגיה של הכלכלה משקל סגולי גבוה בסביבת ריבית נמוכה וכדי להימנע מטעויות קריטיות, יש צורך במשמעת חזקה מתמיד. משמעת חזקה משמעותה, היכולת לשמור על אסטרטגיית ההשקעות מחד, לצד ביצוע התאמות בתיק ההשקעות, בהתחשב בשינויים הטכנולוגיים המתרחשים בתכיפות גבוהה יחסית בשנים אלה, מנגד".

יש היום בכלל צורך במנהלי תיקים? לא עדיפה השקעה פסיבית?

אלפי: "אני בעד קדמה וטכנולוגיות שיכולות לייעל ולהנגיש את תחום ניהול ההשקעות בישראל. עם זאת, אני מאמין שתמיד יידרש קברניט שיתווה את הדרך, ייתן מענה והכוונה אישית שכל כך נחוצה עבור הלקוח בתנאי שוק דינאמים ומשתנים. אני לא שולל שילוב של חלק מתיק השקעות הלקוח במוצרים תחליפיים כגון פוליסות החיסכון. יחד עם זאת, אני חושב שעבור המשקיע נכון יותר יהיה לנהל את החלק הארי של השקעותיו בניהול ויחס אישי ולא בתוך מוצר המוני שלא באמת מסוגל לאפיין צרכים ייחודיים של משקיע ובוודאי שלא מסוגל לבצע התאמות ברמת הלקוח הבודד".

אלפי מוסיף "אני מאמין שיש יתרון ברור לחברות השקעות שהבעלים שלהן מגיעים מידי בוקר למשרד ומפקחים מקרוב על ההשקעות. זה ממש לא מקרה שכל סיפורי ההצלחה בשוק ההון, בארבעת העשורים האחרונים, הם של חברות שבעליהם הם הרוח החיה והאקטיבית המעורבת בניהול החברה באופן שוטף. תשואות טובות הן בהחלט תוצאה של מקצועיות ומשמעת בקבלת החלטות. הסיכון הגדול ביותר שקיים עבור לקוח בהקשר זה הוא בכלל ההיבט הפסיכולוגי החזק, שכבר אותר כגורם מרכזי לפגיעה מהותית בתשואת התיק. כדי שמשקיע יוכל להימנע מטעויות קריטיות נפוצות בתקופות רועשות בשווקים, מחובתו לאתר איש מקצוע שיתאים את תיק ההשקעות ליכולת ספיגת ההפסדים שלו ושיאיר את עיניו בתקופות פחות טובות של השווקים. הלקוחות היום הרבה יותר מעורים ומעורבים מבעבר מדובר בתופעה בלתי נמנעת הנובעת מהזמינות למקורות ומאגרי מידע בעקבות הקדמה הטכנולוגית. לקוחות מתוחכמים כבר לא מסתפקים בניהול פאסיבי בתוך קופה בה מנהלים עבור עשרות אלפי לקוחות את אותו תיק השקעות. גם הם מבינים היטב שמה שמתאים לאדם צעיר בן 30 עם 40 שנות עבודה לפניו, אינו בהכרח מתאים לפנסיונר".

אז מה אתה צופה לגבי 2020? השוק לא מפחיד אותך?

"מחד, רמת המכפילים כיום בוול סטריט גבוהה בכ-20% מרמת התמחור הממוצעת בראיה רב שנתית ומשקפת מכפילים של 20 ואף גבוהים מכך עבור מדדים מסוימים, כגון סקטור הטכנולוגיה המגלם עדיין ציפייה לצמיחה מואצת של החברות. מנגד, סביבת תמחור הכסף מאוד נמוכה ונוחה למגזר העסקי. השוק הספיק להפנים במהלך השנה החולפת שהריבית נמצאת בשליטה ואינה צפויה לעלות בקרוב. הריבית הנמוכה מאפשרת לחברות למחזר ולגייס חוב בעלויות מימון נמוכות ובכך להזרים חמצן נוסף למחזור החיים העסקי. לאחר ירידת התשואות הדרמטית באג"ח הממשלתי בשנה החולפת ובהעדר מרווחי סיכון הולמים באפיק הקונצרני, על דירוגיו השונים, ניתן לומר שעל-אף שלכולם ברור ששוק המניות לכל הפחות אינו זול, הוא עדיין מצדיק את משוואת הסיכוי-סיכון בו לשנה הקרובה".

"במבט קדימה, ניתן לומר שלשווקים נוספו לא מעט סיכונים ביחס לשנה הקודמת. לא די בכך שהשווקים עלו בכ-20% בממוצע בשנה שעברה, וכפי שניתן לראות בדוחות הכספיים, הם לא עלו בהכרח מהסיבות הנכונות של שיפור ממשי בתוצאות העסקיות, אל מהתרחבות המכפילים, שמקורה בהפחתת עלות הכסף הבסיסית ובהרחבות כמותיות נוספות עבור המערכת הבנקאית בארה"ב. אנו נמצאים בפתחה של תקופת מסחר חדשה עבור כלכלת גוש האירו כולה, לאחר שבריטניה החליטה לצאת באופן רשמי מהסכמי הסחר מול מדינות הגוש. הבחירות בארה"ב שצפויות להתקיים לקראת סוף השנה, בוודאי שאינן צפויות להכניס רוגע וודאות לשווקים ולפיכך אנו צופים שנה תנודתית יותר ביחס לשנה החולפת".

איזה סקטורים נראים לכם אטרקטיביים להשקעה כיום?

"ביטחון ותעשיית חלל. זה סקטור שנמצא בעיצומה של מהפכה גדולה, תוך שהוא נהנה מתקציבי ענק ההולכים וגדלים משנה לשנה וצפוי להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות. תחום הביטחון ותעשיית החלל נהנה מפירותיה של השקעה אדירה במו"פ ובתקציבי ביטחון, המופנים באופן ישיר ועקיף למיזמים משותפים בין חברות למדינות, המהווים מנוע צמיחה חזק ביותר עבור חברות אלה לשנים הבאות. למעשה, אנו מעריכים כי מדובר באחד הסקטורים הבודדים שיכול להצדיק מכפילי רווח כה גבוהים כפי שמשתקפים מרמת התמחור של החברות בתחום כיום.

ניתן להיחשף לסקטור זה ע"י תעודות סל דוגמת ITA ו-XAR. עבור המשקיע שמחפש השקעה ישירה בחברות, אנו מעניקים משקל יתר למניית רייתאון (RTN ) ולאלביט מערכות, שנהנות כיום ממומנטום עסקי יוצא מן הכלל בעקבות קדמה טכנולוגית וחסמי כניסה גבוהים לתחום".

מה עוד?

"תחום נוסף שעובר מהפכה רגולטורית ועסקית גדולה בשנים האחרונות, אשר צפוי לצמוח בשיעור של עשרות אחוזים בעולם בכל אחת מהשנים הבאות, הוא האנרגיות המתחדשות. על אף הנסיקה המטאורית של מספר חברות בתחום עליהן המלצנו בעבר, דוגמת אנלייט ואנרג'יקס, אנו ממליצים לנצל תיקונים אפשריים במניות אלה, לטובת הגדלת חשיפה לתחום".

"גם בתחום הבינה מלאכותית יש מניות אטרקטיביות - חברות טכנולוגיות קטנות כגדולות, מצביעות על תחום זה כמנוע צמיחה מרכזי השזור בליבת הפעילות העסקית שלהן בעשור הקרוב. קשה למצוא כיום חברות בתחום שלא מציינות כי בכוונתן להשקיע חלק מרכזי מתקציבי המחקר והפיתוח העסקי שלהן בלמידת המכונה (Machine Learning) ובניתוח נתוני עתק (Big Data). אנו ממליצים להיחשף לתחום זה באמצעות סלים דוגמת ROBO (מפוזרת ויקרה יותר) ו-BOTZ, ולא ע"י חשיפה ישירה לחברות בתחום, לאור הקושי היחסי לאתר את "הסוסים המנצחים" מבעוד מועד בתחום חדשני הנמצא בתחילת מחזור חייו העסקיים".

מה אתם חושבים על הבורסה בארץ?

"השוק המקומי ממשיך להיות זול ואטרקטיבי ביחס לרמת התמחור של שוק המניות העולמי ככלל והאמריקאי בפרט. לפחות על בסיס היסטורי, השוק בישראל יורד פחות משוק המניות העולמי בתקופת ירידות שערים ונחשב כדפנסיבי באופן יחסי. בהעדר ממשלה וודאות תקציבית, קשה לראות את השוק בארץ (מניות השורה הראשונה והשנייה), מצמצם פערים מול ארה"ב. עבור מי שחושב שבמהרה בימינו תיכון ממשלה יציבה, היינו ממליצים להגדיל חשיפה לשוק המקומי".

יש מניות מומלצות?

"כן. כמו שציינתי מקודם אנחנו אוהבים את אלביט מערכות, אנרג'יקס ואנלייט. בנוסף, רוטשטיין נדל"ן, חברה העוסקת בייזום הקמה ושיווק של נדל"ן למגורים בישראל. מדובר בחברה ותיקה שביססה עצמה בשנים האחרונות כחברה מובילה בישראל, לה 3,500 יחידות דיור בביצוע ובשיווק במרכז הארץ. החברה מציגה צפי הכנסות של 2.5 מיליארד שקל בשלוש השנים הקרובות. שילוב של ביקושים גבוהים בישראל והתחלות בנייה נמוכות מנגד, תומכים בסקטור כולו בשנים הבאות. גם מטריקס מעניינת. מדובר בחברה מובילה בישראל בתחום טכנולוגיות מידע. למטריקס 5 מגזרי פעילות השלובים למעשה אחד בשני (שיווק תוכנה וחומרה, הדרכה, תשתיות ואינטגרציה, שרותי ייעוץ וטכנולוגיות מידע בישראל, טכנולוגיות מידע בארה"ב). מטריקס הוכיחה בשנים האחרונות עקביות בתוצאות הפיננסיות, במקביל לצמיחה בטריטוריות זרות (ארה"ב ) ולגידול בפעילות עם כניסת הענן לחברות בהן היא פעילה. הסקטור מאופיין ברווחיות עולה ובצמיחה עקבית".

"חברה נוספת היא אזורים, הנחשבת לאחת החברות הגדולות בישראל, עם צבר קרקעות ודירות בשיווק העולה על 8,000 יחידות דיור בחמש השנים הקרובות. החברה השקיעה רבות בתחום הדיור למשתכן ונחשבת לגדולה בתחום, דבר המקנה לה שקיפות וודאות בנוגע לשיווק דירות ותקבולים (דירות בהנחה גבוהה על מחירי שוק שיש בהם מרכיב וודאי למכירות). על רקע ביקושים גבוהים לסקטור כולו, לצד היצע קרקעות והתחלות בנייה נמוכות, אנו ממליצים על חשיפת יתר לחברה".

עוד כתבות

צילומים: Shutterstock, reuters, אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

עד שהממשלה מקדמת חיסכון לנהגים, תוקעים לה מקלות בגלגלים

למשרד התחבורה היה רעיון טוב - אבל יש מתנגדים אינטרסנטיים ● אין אופק למינוי שופטים חדשים ● ובאוצר תזמנו העברת אחריות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

על כמה כסף תצטרכו לדווח בקרוב לרשות המסים?

שנה לאחר רפורמת היבוא "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" - מי המוצרים שמחירם ירד משמעותית? וגם: איזו חברה ישראלית עברה להפסד לראשונה מאז תחילת 2023 בגלל מבצע "שאגת הארי"? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

"הגבוה ביותר ב-5 השנים האחרונות": זה הנתון החזק בדוחות של סלקום

חברת סלקום מסכמת רבעון ראשון עם גידול של 12.9% ברווח הנקי וזינוק בתזרים המזומנים החופשי ● זאת, על אף השפעות מבצע "שאגת הארי" שלפי הדוח פגע ברווח החברה בכ-10 מיליון שקל

יו''ר רכבת ישראל, משה שמעוני / צילום: אילן בשור

יו"ר רכבת ישראל משה שמעוני מונה ליו"ר מקורות

משה שמעוני, המכהן כיו"ר רכבת ישראל מאז 2020, נבחר לעמוד בראש חברת המים הלאומית, לאחר שהוועדה למינויים בכירים פסלה את מועמדותו של היו"ר בפועל אנדריי אוזן ● המינוי מגיע על רקע היערכות אפשרית לתקופת בחירות, שבמהלכה מוטלות מגבלות על מינויים בכירים בחברות ממשלתיות

שר החוץ הצ'כי פטר מצ'ינקה ושר החוץ גדעון סער / צילום: שלו מן

צ'כיה מתחייבת: נטיל וטו על סנקציות סחר על ישראל באיחוד האירופי

אחרי שהונגריה הודיעה כי לא תבלום החלטות נגד ישראל, שר החוץ הצ'כי התחייב לתפוס את מקומה ולבלום סנקציות נוספות על ישראל באיחוד האירופי ● "לא נאפשר עוד שום סנקציות מסחריות נוספות גם אם נצטרך לחסום זאת כמדינה יחידה", אמר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בלי סבסוד ישיר: זו חבילת הסיוע שמתכננים באוצר להעמיד ליצואנים שנפגעו מהדולר החלש

החבילה רחוקה מהדרישות שהציגה התאחדות התעשיינים - ובאוצר מבהירים: הכלי המרכזי שיכול לשנות את מגמת השקל אינו בידינו אלא בידי נגיד בנק ישראל ● בכירי האוצר מציגים בדיונים פנימיים עמדה אחידה לטובת הפחתת ריבית, אך נמנעים מלהתבטא כך בפומבי

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

דוחות פריון אכזבו את המשקיעים, והמניה צנחה בת"א

תחום הפעילות המרכזי של פריון, פתרונות פרסום, ירד ביחס לרבעון המקביל ב-4.3%, בעוד שתחום החיפוש צמח בשיעור דו-ספרתי של 20.5% ● החברה מאשררת את התחזית השנתית שלה להכנסות של 215-235 מיליון דולר ו-EBITDA מתואם של 50-54 מיליון דולר

עידן וולס / צילום: יונתן בלום

גם לא איראן וקידוח כושל בבולגריה עצרו את קבוצת דלק: הרווח הנקי זינק ל-45 מיליון שקל

למרות התהפוכות הרבות בעסקיה של קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה ובניהולו של עידן וולס, הצליחה החברה בשורה התחתונה להזניק את הרווח הנקי פי 4.5 ל-45 מיליון שקל, וזאת הודות לפעילות הפיננסית החדשה – השליטה בחברת ישראכרט

תא''ל אורן גיבר, ראש מנהלת המרכבה והרק''ם / צילום: רומי אדלר - אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

"לא ראינו את האמברגו הגרמני מגיע": הבכיר במערכת הביטחון מסכם 32 שנה

תא"ל במיל' אורן גיבר, שהוביל את פיתוח טנק "ברק" והנגמ"שים המתקדמים במדינה, נפרד ממנהלת המרכבה והרק"ם (מנת"ק) ● מדובר בגוף הממשלתי האחראי על הפיתוח, הייצור והאספקה של כלי הרק"ם לצה"ל ● בראיון פרישה הוא מדבר על ה"חוצפה החיובית" שקידמה אותו ועל האתגרים שמעצבים את שדה הקרב הבא ● וגם: ההלם ב־7 באוקטובר והפיתוח שסייע באיתור חטופים

טראמפ וחמינאי / צילומים: רויטרס, AP-Alex Brandon

דיווח: ח'אמנאי הורה שהאורניום שמועשר לרמה גבוהה - יישאר באיראן

דיווח באיראן: דיונים בטהרן על ניסוח תגובה להצעה האמריקאית● ב-CNN מדווחים על הערכת המודיעין האמריקאי החדשה: איראן משקמת עצמה מהר מהצפוי ● "הם נעשו מדכאים יותר": אזרחים איראנים חושפים מה מתרחש בזמן הפסקת האש ● בכירים אמריקאים: טראמפ עדכן את נתניהו על "מכתב כוונות" לסיום המלחמה ופתיחת מו"מ, אך השניים חלוקים בהמשך הטיפול בנושא האיראני ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מדבר בכנס על מערכת ''ורה רובין'', שתנגוס בשוק מעבדי הליבה של אינטל / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

העסקה המשתלמת בישראל והנתון המדאיג: 5 הערות על דוחות אנבידיה

אנבידיה שוב ניפצה תחזיות עם הכנסות של יותר מ־80 מיליארד דולר ברבעון, אך מאחורי השיאים בדוחות הכספיים מסתמנות כמה מגמות מעניינות בשוק ● פעילות מלאנוקס הישראלית צומחת מהר יותר מליבת עסקי ה־AI של אנבידיה, אינטל על הכוונת, סין עדיין לא חוזרת - וארבע ענקיות הענן הופכות לחשובות יותר ויותר לעתיד החברה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט קטעה שלושה ימים של ירידות, תשואות האג"ח נפלו

נאסד"ק זינק ב-1.5% ● דריכות בוול סטריט לקראת דוחות אנבידיה הלילה ● טראמפ: "או שיהיה לנו הסכם, או שאנחנו הולכים לעשות כמה דברים שיהיו קצת לא נעימים ● מייסד אמזון, ג'ף בזוס, הודף  את החששות מפני בועת בינה מלאכותית, "אין מה לדאוג" ● הנפט צונח על רקע התקווה לפתיחת מצר הורמוז

מערכת חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

משרד הביטחון ירכוש מערכות הגנה מהתעשייה האווירית בכמיליארד דולר

בזמן שמערכת הביטחון ממשיכה להיערך לאפשרות של חידוש הלחימה באיראן, התעשייה האווירית הודיעה על עסקה בהיקף של כמיליארד דולר לאספקת מערכות הגנה אווירית למשרד הביטחון ● היקף המכירות של החברה חצה לראשונה את רף 2 מיליארד הדולר ברבעון הראשון של השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הרבה זמן לא ראינו יום כזה בת"א. הנה 5 סיפורים שהדהימו את השוק

לקראת חג השבועות והשבתת המסחר ביומיים הקרובים, הבורסה נשטפה היום בדוחות רבעוניים ● המניות שנפלו ואלו שזינקו בעקבותיהם, ואיך הן השפיעו על המדדים היום

סיגל זקשנסקי, מנהלת אגף שיווק, בנק מזרחי טפחות

הבינה המלאכותית: לא במקום הבנקאים, אלא לצדם

האתגר האמיתי בהטעמת AI בשירות הלקוחות במערכת הבנקאית הוא לעשות זאת בצורה שקופה, אחראית ואתית ● צריך לעשות זאת בצורה שתשמור על אמון הלקוחות, על הפרטיות שלהם ועל תחושת הקרבה והביטחון שהם מצפים לקבל מבנק ● לכן, צריך לאזן בין טכנולוגיה מתקדמת וקשר אישי

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

אל על עברה להפסד בעקבות "שאגת הארי" - לראשונה מזה שלוש שנים

חברת התעופה מסכמת את הרבעון הראשון של 2026 עם הפסד של 68.9 מיליון דולר - לראשונה מאז הרבעון הראשון של 2023 ● נכון לסוף אפריל, צבר ההזמנות של אל על עומד על 1.2 מיליארד דולר

אילוסטרציה: shutterstock

משטרת ישראל יכולה להקפיא ארנקים דיגיטליים בחו"ל ללא צו - איך?

ביהמ"ש העליון קבע כי משטרת ישראל מוסמכת לפנות אל חברות זרות המנהלות ארנקים דיגיטליים ולבקש מהם להקפיא באופן וולנטרי, ללא צו שיפוטי, נכסי קריפטו החשודים כקשורים לעבירות פליליות

משרדי מטא בקליפורניה / צילום: ap, Noah Berger

החל מ־4 בבוקר בשלושה גלים: 8,000 עובדים יקבלו היום הודעה - פוטרתם

היום צפויים אלפי עובדים לקבל מכתב פיטורים מענקית הטכנולוגיה מטא ● עד הרגע האחרון רבים מהם לא יודעים מה יעלה בגורלם ומספרים: "אחד מכל עשרה אנשים צפוי להיפגע, ואף אחד לא יודע מי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

סכום העתק שארה"ב תשלם כדי לבנות את "כיפת הזהב" של טראמפ

איחוד האמירויות מרחיבה את היכולות הטכנולוגיות שלה ורוכשת שליטה ביצרנית מנועים איטלקית ● טילים של רפאל שוגרו מרכב"ם גרמני כחלק ממיזם משותף ● תוכנית הדגל של טראמפ מוערכת בעלות של למעלה מטריליון דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

צים עברה להפסד בעקבות ירידה בביקושים וזינוק מחירי האנרגיה

צים מסכמת רבעון חלש עם הפסד של 86 מיליון דולר, לאחר ירידה חדה בתעריפי ההובלה ובהיקף הפעילות ● בחברה מזהירים כי הזינוק במחירי הדלק בעקבות הסכסוך במפרץ הפרסי צפוי להשפיע יותר על תוצאות הרבעון השני, אך מצביעים על התאוששות בביקושים ועלייה בתעריפים בשבועות האחרונים