גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה - "רוסיה היא חידה עטופה בתעלומה בתוך אניגמה": מה הכוונות האמיתיות של פוטין?

מה הוא רוצה? למה הוא מתכוון? בשביל מה לו? נשיא רוסיה עושה מה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה, אבל למרבה הסקרנות הוא משתדל להיראות כמי שמכבד את שלטון החוק ● רוסיה מוסיפה להתחבט בין לגיטימיות לאפקטיביות ● דעה

מטריושקה בסנט פטרסבורג. החלפות בלתי נגמרות בשלטון / צילום: רויטרס, Alexander Demianchuk
מטריושקה בסנט פטרסבורג. החלפות בלתי נגמרות בשלטון / צילום: רויטרס, Alexander Demianchuk

קצת משונה הוא הצורך של דיקטטורים בלגיטימיות. לכאורה, אם אתה דיקטטור, וכבר ויתרת על העמדות פנים של דמוקרטיה ושל פלורליזם, מדוע אתה מבזבז את הזמן על פעלולים של לגיטימיות?

השאלה חוזרת ונשאלת עכשיו בסימן השינויים החוקתיים המסתוריים ברוסיה. ולדימיר פוטין פיטר ביום חמישי שעבר את ראש ממשלתו הוותיק, דמיטרי מדבדב, ומינה אותו לסגן יושב ראש המועצה לביטחון לאומי (שבה פוטין הוא היו"ר). הוא הודיע על כוונתו להציע שינויים לחוקה, שיחזקו את כוח הפרלמנט, ויפחיתו את כוחו של הנשיא, מבלי לוותר על עצם העיקרון של "רפובליקה נשיאותית".

אקט הדבר-והיפוכו עורר את הרושם שפוטין רוצה יותר דמוקרטיה, או רוצה פחות דמוקרטיה; רוצה להכין את פרישתו (כשתסתיים כהונתו, באביב 2024), או מתכנן להישאר בשלטון עד יום מותו (הוא מתכוון לחיות עד מאה שנה, כותבת פרשנית וסופרת רוסית-אמריקאית, מאשה גסן, בשבועון 'ניו יורקר').

מה שמחזיר אותנו, כמעט בעל כורחנו, אל שנינותו המפורסמת של ווינסטון צ'רצ'יל. "אינני יכול לחזות בשבילכם את מעשי רוסיה", הוא אמר במהלך מלחמת העולם השנייה, לאחר שסטאלין והיטלר חילקו ביניהם את פולין. "רוסיה היא חידה, עטופה בתעלומה, בתוך אניגמה".

שקיפות? איזו שקיפות?

לאחר התמוטטות ברית-המועצות, לפחות במשך כמה שנים, היה נדמה שרוסיה ממירה את ציפויי המסתורין של ה"מטריושקה" (מה שישראלים מכנים משום מה "בבושקה") בשקיפות. אבל זה היה רושם חולף וכוזב. גם בימי השקיפות-לכאורה לא ידענו באמת מה קורה. הרחק מאחורי הקלעים התנהל המהלך, שהעלה את פוטין בתוך שבע שנים ממעמד של פנסיונר לא-בכיר בקג"ב אל הנשיאות. איש לא ידע, ואיש לא שם לב.

פוטין ומדבדב בוועידה מפלגתית לפני חודשיים במוסקבה /צילום: רויטרס, POOL

פוטין נבחר לנשיא ב-2000 על יסוד חוקה שהגבילה נשיא לשתי תקופות כהונה רצופות של ארבע שנים כל אחת. מדוע לא שינה את החוקה ב-2008, כאשר עמדה להסתיים תקופת כהונתו השניה? איש לא היה עומד בדרכו.

הוא החליט לכבד את האיסור, ומשח את דמיטרי מדבדב הצעיר, סגן ראש ממשלתו בשלוש השנים הקודמות, ליורשו. מדבדב, הנאמן עד כאב, הציע מיד לפוטין לעשות החלפות, ולהיות ראש הממשלה.

ארבע השנים הבאות לא נעמו לפוטין. הוא התקשח במרוצתן, וגברה והלכה טינתו האישית העמוקה למערב. חרה לו היטב, שברק אובמה הציע "איתחול" של היחסים העכורים, וניסה לרקום קשרים אישיים קרובים עם מדבדב. ברק לקח את דימה למסעדת סטייקים בפרוור של וושינגטון, והם ישבו שם ופלירטטו בגלוי. דימה מדבר אנגלית. וולודיה אמנם לקח הרבה שיעורים, ומסוגל להרכיב משפטים בסיסיים, אבל לא לנהל שיחת-רעים עם נשיא ארה"ב.

כאשר הסתיימה תקופת כהונתו הראשונה של מדבדב, פוטין החליט שאין לו צורך בהארכה. זמן קצר קודם, מדבדב יזם תיקון לחוקה, שהאריך את תקופת כהונתו של נשיא מארבע לשש שנים, אם כי השאיר בעינו את האיסור על שתי תקופות כהונה רצופות. שני השותפים הלא-שווים חזרו ועשו סלטה באוויר: פוטין שב אל הנשיאות, מדבדב נעשה ראש הממשלה. ראש ממשלה ברוסיה ב-50 השנה האחרונות נוטה להיות הממונה על ניהול הכלכלה, ובתור שזכה הוא כליא-ברק לכישלונות. שבע השנים הבאות הרסו בהדרגה את הפופולריות של מדבדב.

אבל בשביל מה היה נחוץ משחק הכיסאות המוזיקליים? האם הוא נועד לבלבל את האויב, יהיה אשר יהיה? האם פוטין מאמין שהוא יוצא נשכר מקצת-חוסר-יציבות וקצת-חוסר-ודאות, מפני שאיש מן הכפופים לו לא יעז לעשות מעשה גדעון סער לבנימין נתניהו?

רק שלא תתמוטט

אני חושב שהמפתח להבנת מניעיו של פוטין נמצא בהכרזתו, זמן קצר לאחר שנעשה נשיא, לפני 20 שנה, כי "התמוטטות ברית-המועצות הייתה הטרגדיה הגיאו-פוליטית הגדולה ביותר של המאה ה-20". הטרגדיה הזו סיימה את הקריירה המבטיחה שלו במשטרת הביטחון. יש לנו עדויות ראייה משכניו בתחילת שנות ה-90, שהוא שקע בדיכאון עמוק, והיה אפילו חשש לחייו.

כמעט כל מה שפוטין עשה ב-20 השנה האחרונות ניתן להבנה בהקשר ההיסטורי הזה. מן המלחמה שיזם ב-1999 בצ'צ'ניה, דרך מלחמת גיאורגיה ב-2008, סיפוח קרים בתחילת 2014, הפלישה לאוקראינה בהמשך אותה השנה; החלשת האוטונומיות האזוריות ב-2004, וביטול הבחירות למושלים; וכמובן הקצאת המשאבים לצבא, ופיתוח מערכות נשק אולטרה-מודרניות; השיבה למזרח התיכון וההתערבות הגוברת בענייני אפריקה; וחניקת הדמוקרטיה השברירית מבית, שהוא ולאומנים רוסים התייחסו אליה מאז ומעולם בבוז ובשאט-נפש. משימתו העליונה היא הצלת רוסיה מהתמוטטות נוספת.

רוסיה הפוסט-סובייטית התלבטה מימיה הראשונים ביישוב הסתירה שבין לגיטימיות לאפקטיביות. ב-1993, הנשיא הדמוקרטי והליברלי בוריס ילצין הורה להפגיז את בניין הפרלמנט, שבו לקומוניסטים ולבעלי בריתם היה רוב. שנה אחת אחר כך, רוסיה יצאה למלחמה כושלת נגד המורדים בצ'צ'ניה, שהתקרבה לפורר את הצבא הרוסי, ועוררה אי-שקט כללי. במשך שש שנים, רוסיה התנהלה בצל מחלתו המחמירה של ילצין וחוסר תיפקודו. משבר פיננסי רושש אותה, וכמעט הרס את המטבע שלה, ב-1998. שכרם של עובדים לא שולם במשך חודשים. אוצרות טבע ותעשייה נשדדו על ידי קומץ אוליגרכים. אבל דמוקרטיה רוסית הוסיפה להתקיים, עם חופש ביטוי מופלג (כולל, אבוי, התנקשויות בחיי עתונאים).

פוטין הדהים את ג'ורג' בוש הבן בשנים הראשונות של נשיאותו, כאשר הסביר לו באריכות מדוע רוסיה אינה מוכנה לדמוקרטיה, ואינה זקוקה לה. אבל גם בשעה שהוא דחק את מבקריו מבית אל שוליים מרוחקים, הוא נמנע מן המהלך האולטימטיבי: הקמת מדינה חד-מפלגתית, איסור מלא על ביקורת פומבית, שיגור שיטתי של יריבים פוליטיים אל מחנות כפיה. מראית-עין של מדינת חוק עדיין חשובה בעיניו. רוסיה אינה סין, ורוסיה של פוטין אינה רוסיה של סטאלין. לפחות לפי שעה.

שני בסיסי כוח יריבים?

הרחקת מדבדב הייתה יכולה ליצור אפקט פוטין-הצעיר. הוא עצמו התייצב בעמדת הירושה לילצין ב-1999, כאשר נעשה ראש הממשלה, במינוי שנראה בשעתו קפריזי ולא-רציני. אבל האיש שפוטין מינה לראש הממשלה החדש, מיכאיל מישוסטין, בן 53, הוא טכנוקרט, וספק אם פוטין חועיד אותו לגדולות.

ב-2007, פוטין עודד תחרות על ירושתו בין שני סגנים של ראש הממשלה. אחד היה מדבדב, השני היה סרגיי איבנוב, שר ההגנה לשעבר (איבנוב הובס, והוא כיום "נציג מיוחד של הנשיא לענייני איכות הסביבה"). איננו יודעים על תחרות כזאת הפעם, אם כי הבחירות הבאות יתקיימו רק בעוד ארבע שנים, ועוד חזון למועד.

מעניין שהתיקון המוצע לחוקה עומד להוציא את מינוי ראש הממשלה מידי הנשיא, ולהעביר אותו בלבדית לפרלמנט. תיאורטית זה יכול ליצור שני בסיסי כוח יריבים בצמרת השלטון. תיאורטית. אבל איש לא חשב אי פעם שהרפובליקות האוטונומיות התיאורטיות של ברית-המועצות יקשרו נגדה, ויפרקו אותה לגורמיה, כמעט כלאחר יד.

אכן, רוסיה מוסיפה להיות חידה, עטופה בתעלומה, בתוך אניגמה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים