גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא חשבתי שאי פעם אחשוש ללכת עם כיפה במנהטן"

פיטר ביינרט, שעוכב בשדה התעופה אחרי שהשתתף בהפגנה בחברון, מגיע לביקור נוסף בישראל ● בשיחה נוקבת הוא תומך בחרם על מוצרים שיוצרו בשטחים, טוען כי ארה"ב צריכה לקצץ את הסיוע הביטחוני לישראל, ומאמין שפתרון שתי המדינות לא רלוונטי

פיטר ביינרט / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
פיטר ביינרט / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

פיטר ביינרט, יהודי אמריקאי, הגיעי לביקור משפחתי בישראל באוגוסט 2018. כאשר הגיע לנתב"ג, בדרך חזרה הביתה, עוכב. אנשי הביטחון בשדה התעופה שאלו אותו על הפגנה בחברון שבה השתתף ועם איזה ארגונים הוא מזוהה. ביינרט, עיתונאי מוכר, היה מופתע. ההפגנה שבה השתתף לא הייתה אלימה. האירוע בביקורת הגבולות חידד אצלו את ההכרה שדברים בישראל השתנו.

"הייתי עם הילדים בנתב"ג", הוא מספר בראיון ל"גלובס", "אותם זה לא הטריד שמתשאלים אותי. ברגע שהם הבינו שהם יכולים לפתוח את האייפד ולהעביר את הזמן, הם היו בסדר. אנשי הביטחון שאלו אותי על מעורבות בהפגנה בחברון והבנתי שהם רצו לוודא איתי שלא אלך לעוד הפגנות. למרות שהם חשבו שמדובר הייתה בהפגנה אלימה, זה לא נכון. לא היתה שום אלימות".

ביינרט מגיע בימים אלה לישראל לביקור נוסף, הפעם כאורח של התוכנית ללימודים אמריקאים והמרכז לחקר ארה"ב, בשיתוף תוכנית פולברייט באוניברסיטת תל אביב. במסגרת האירוע יעביר הרצאה שכותרתה: "כיצד הפוליטיקה האמריקאית הפכה משוגעת, מדוע הרפובליקנים מאמצים את טראמפ והדמוקרטים מאמצים את הסוציאליזם".

מאז התקרית בנתב"ג, שעוררה הדים, הוא כבר הספיק לבקר כאן שוב והוא מוטרד. העיכוב שלו, הוא מדגיש, מספק הצצה למה שעוברים אחרים. "אני גבר אמריקאי, יהודי, לבן, מקושר. באוגוסט השנה נסעתי פעם נוספת לגדה המערבית. ברגע שאמרתי לאנשי הביטחון שאין לי כוונה להשתתף בהפגנות, נראה היה שהם לא מודאגים יותר. אין לי מושג איך הדברים האלה עובדים ומה הם מנסים לברר. מה המנגנון שמפעיל את קבלת ההחלטות שלהם. יותר מטריד אותי שיש אנשים שחיים זאת באופן קבוע, ערבים או פלסטינים".

איך נגמר האירוע ב-2018?

"שאלו אותי אם אני יכול לצטט קטע מהעלייה שלי לתורה, בבר מצווה".

וזכרת?

"כן".

האירוע הזה השפיע על ההתנהלות שלך? זה גרם לך להיעדר מהפגנות או להימנע מפגישות עם אנשים מסוימים?

"מבחינתי לא השתנה דבר. אני מרגיש בטוח. אחד הדברים שאיתגרו אותי בסיפור הזה היה חוסר הפרופורציה ותשומת הלב שאני קיבלתי על עיכוב של שעה. אני מבין שמדינת ישראל, כמו המדינה שלי, ארה"ב, הופכת לפחות ליברלית ויותר אוטוריטרית. ההשלכות של שינויים מהסוג הזה אינן על אנשים כמוני, כי אני פחות מאוים. אני לא חושש מטראמפ או מבעיות כניסה לישראל, אבל אני דואג לתנודות הללו במדינות הדמוקרטיות".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לעיכוב שלך וטען שמדובר ב"טעות מנהלית". אתה חושב שזה ישפר את  מצבם של אחרים?

"למיטב ידיעתי, לא היה לאירוע שלי השפעה על שינוי מדיניות בנוגע לחייהם של אנשים רגילים. לא ראיתי שההד הגדול סייע לחייהם של הפלסטינים במעברים. קיוותי למקד את הפוקוס על מה שעוברים פלסטינים כאשר הם יוצאים ונכנסים לישראל, מה עובר עליהם בבן גוריון. מדובר באנשים שלא מעורבים באלימות ובכל זאת מעוכבים סתם. תביני, אני לא רוצה להציג כאן עמדה מוסרנית עליונה יותר, כי גם אנחנו האמריקאים עושים דברים נוראיים. הממשל הישראלי והממשל האמריקאי לומדים זה מזה ונוקטים מדיניות שמאיימת על אופיה של חברה דמוקרטית ליברלית".

"שליטה בלתי דמוקרטית של ישראל"

ביינרט קרא בעבר לחרם על מוצרים שיוצרו בשטחים.

אתה יכול להבין מדוע מדינה לחסום כניסה של אנשים שקוראים להחרים את המוצרים שלה?

"בדמוקרטיה ליברלית, החרם הוא קונספט. רעיון. אני לא תומך בחרם על מדינת ישראל, אני לא חלק מתנועת ה-BDS. כאשר מדינה מנסה להיאבק בעמדות מהסוג הזה באמצעות חסימת כניסה זה חושף את חוסר הביטחון של המדינה במדיניותה. ה-BDS זו תנועה שצמחה מתוך החברה הפלסטינית האזרחית. אם יש פלסטיני שרוצה לבקר קרובי משפחה שלו וישראל אומרת לו 'תקריב את עקרונותיך כדי לפגוש את המשפחה', זה בעייתי".

למה אתה טוען שאתה לא תומך ב-BDS? הרי קראת להחרים מוצרים ישראלים.

"בשנת 2012 כתבתי טור בניו יורק טיימס שבו הצעתי לא לרכוש מוצרים שמיוצרים באזורים בהם השליטה הישראלית היא שליטה בלתי דמוקרטית. איזורים בהם חיים אנשים שאין להם זכות תנועה וזכות הצבעה שווה לישראלים. אני בעד רכישת מוצרים המיוצרים בשטח ישראל הדמוקרטית. תנועת ה-BDS קוראת להחרים את כל ישראל ואני לא תומך בכך".

אתה מקורב למי שעומדים בראש התנועה.

"את מתכוונת לעומר ברגותי (מייסד תנועת ה-BDS, בן להורים - ט"ש)? ראיינתי אותו בתחילת השנה וזו היתה הפעם הראשונה שפגשתי אותו. שאלתי אותו שאלות ככל עיתונאי ואפשר לקרוא את הראיון. אני מאמין שצריך לדעת לנהל שיחה עם אנשים שונים, ובוודאי שלא הייתי אומר שאני מקורב אליו, אני לא חלק מתנועת ה-BDS".

העמדה שאתה נוקט עלולה להוביל לחרם כולל על ישראל.

"הפרקטיקות של אבחנה במוצרים אינן ברורות. האירוניה היא שמדינת ישראל ערבבה וטשטשה את הפערים בין הגדה המערבית לבין ישראל, כך שבאמת כבר לא ניתן להפריד. העמדה שלי מגיעה מראיית רוחב והיא שאם אתה מאמין בדמוקרטיה הישראלית, לא כדאי שתתמוך בהמשך השליטה בשטחים, כאשר ממשיכים לקדם שם ערכים אנטי-דמוקרטיים.

"אני יודע שיש הרבה אנשים שדוגלים בגישה הזו, ואני הלכתי גם לאורם, כמו הסופרים דוד גרוסמן, עמוס עוז, א"ב יהושע. הם אמרו, אנחנו לא חלק מ-BDS אבל אנחנו מתנגדים להמשך השליטה בשטחים. הם הכריזו שלא ידברו או ינאמו בנוגע ליצירותיהם בעיר כמו אריאל. כמובן שהעיר אריאל, זה לא מקום עם אנשים רעים. יש לי חברים שלמדו שם, ורבים קנו שם דירות בלי להתעמק בנושא השליטה בשטחים. אבל השיטה המשפטית, החוק, הכללים הפכו את כל זה לבלתי מוסרי. זה מה שניסיתי להעביר".

"בטווח הרחוק תנועת ה-BDS תשגשג"

ביינרט הוא דובר של דור יהודי בולט בארה"ב. דעותיו בצד השמאלי של המפלגה הדמוקרטית. הוא רהוט, בטוח בעצמו, מהיר מחשבה, לא מתנצל. בגיל צעיר מאוד, 28, מונה לעורכו של המגזין הליברלי-פרוגרסיבי, ה'ניו ריפבליק' שיוצא לאור יותר ממאה שנה.

אחרי התקרית בנתב"ג, התקשורת היהודית אמריקאית וגם כלי התקשורת הראשיים בארה"ב, סיקרו את עיכובו. בקבות האירוע בנתב"ג נתניהו והשב"כ התנצלו בפניו, אולם ביינרט טען שמדובר בהתנצלות "חלולה", וכי נתניהו "חצי התנצל". הוא אמר אז: "אקבל את התנצלות של נתניהו כאשר הוא יתנצל בפני כל הפלסטינים והפלסטינים-אמריקאים שסובלים יום יום ממצבים גרועים יותר".

ביינרט כותב טורים ביקורתיים על ישראל. הוא חושב שפרויקט תגלית מיותר, כיוון שאינו חושף את הנוער היהודי אמריקאי למפגשים עם פלסטינים. יש לו גם ביקורת נוקבת על הממסד היהודי-אמריקאי. לדבריו, ראשי ארגונים יהודיים בארה"ב, תומכים באופן מובהק במצב ביו"ש והשליטה בעם הפלסטיני ולפיכך הם מסתכנים ביצירת ניכור עם הדורות הצעירים של יהודי ארה"ב.

אתה מדבר על החוק והכללים ביו"ש. מדוע שלא תציע לחדול מדיבורי ההפרדה ותציע שהפלסטינים יקבלו או יבקשו זכויות הצבעה מלאות כמו ישראלים ויוותרו על פתרון שתי המדינות?

"את פתרון שתי המדינות צריך להשוות לפתרונות גרועים אחרים. יש רבים שמאמינים שהפתרון הזה מת והם רוצים לתת לכולם זכות הצבעה שווה. במקרה הזה, ייתכן שגם תושבי עזה צריכים לקבל זכות ההצבעה. מבחינת איך שאני רואה את הדברים, ישראל עדיין שולטת בעזה, וכל עוד ישראל שולטת באוכלוסיה ובכניסות וביציאות מעזה, הרי שגם הם נחשבים לאלה שאין להם זכות הצבעה כי הם תחת שליטה ישראלית. צריך לשים לב שאנשי אש"ף לא רוצים זכות הצבעה בישראל. הם רוצים מדינה משלהם".

"בנוסף, כיהודי, אני מאמין בחשיבות של מדינה יהודית. יש לכך משמעות בהיבט של הצורך להגן על העם היהודי וכיוון שהמדינה היהודית מייצגת את העם היהודי. אני ציוני ואני מאוד חושש שפתרון של מדינה אחת לשני העמים, יבטל את זהותה היהודית של המדינה.

"יחד עם זאת, אני עדיין רוצה להגיע למצב שבו לפלסטינים תהיה מדינה לצידה של ישראל. לצידה של מדינה דמוקרטית. מדינה דו לאומית, כלומר שתי אומות בתוך בית אחד, זה דבר קשה מבחינה פרקטית, כיון שהנאמנות של האנשים היא לא למדינה אלא לעם שלהם, וזה ייצור קשיים".

מה קרה לדעתך למעמד של תנועות ה-BDS בקמפוסים בארה"ב בשנים האחרונות?

"בתקופות שבה אין חדשות רבות מישראל, הן נחלשות. אם יש מלחמה בעזה, וזה בכותרות, אנשים מתחילים לשים לב וזה מוצף. בינתיים הפלסטינים והאמריקאים עסוקים בעצמם, במיוחד בימים אלה של קמפיין לנשיאות ארה"ב. להערכתי, בטווח הרחוק תנועת ה-BDS תשגשג, כי הקבוצות של פלסטינים אמריקאים, הפכו ליותר משפיעות. לפני דור ומעלה, הם הגיעו לארה"ב ולא הורגשו, אבל כיום יש דור המשך של צעירים פלסטינים שחיים בארה"ב, הם בעלי בולטות גדולה יותר, יש להם יכולת ביטוי טובה יותר משל הוריהם, והם מצליחים להסביר לקבוצות לטיניות ושחורים את הנושא הפלסטיני בצורה יותר אפקטיבית. זה לא עומד להיעלם.

"האם מדובר באיום כלכלי על ישראל? להערכתי לא. בניגוד לדרום אפריקה, ישראל היא כוח כלכלי, דינמו עולה. יש לה מוצרים, יש לה תוכנות, יש לה פיתוחים ומה להציע לעולם. ולכן ה-BDS לא יטביע את הכלכלה הישראלית, אך אני רואה שינוי תרבותי. בקמפוסים יש התחזקות של תרבות שמאל ביקורתית נגד ישראל. קיימת יותר פתיחות לדבר על המדיניות הישראלית, ככל שפתרון שתי המדינות ידעך, זה יסייע לשמאל האמריקאי לבקר יותר את ישראל. להערכתי, תוך חמש עד עשר שנים תהיה לאתוס של ה-BDS יותר השפעה. רואים זאת כיום, בויכוח בתוך המפלגה הדמוקרטית על אופי סיוע החוץ והסיוע הצבאי לישראל, בשל השליטה בשטחים".

מי מבין המועמדים הדמוקרטים הוא התומך הגדול של קיצוץ הסיוע לישראל?

"ברני סנדרס מביע כיום את העמדה הברורה ביותר בנושא, יותר מאליזבת וורן. היא אמרה דברים מעורפלים, אך סנדרס חש נוח לדבר על כך. הוא באמת מאמין שזה נושא שניתן באמצעותו לנצח בבסיס הדמוקרטי. הוא מאמין שדמוקרטים רבים תומכים בהפעלת לחץ כלכלי על ישראל. ביידן לעומת זאת, נמצא במקום שונה לחלוטין, הוא מאוד קרוב לאיפא"ק".

בוא נדבר רגע על בוחרים דמוקרטים באזור הכפרי של איווה או בערים של ניו המפשייר. אתה חושב שהסיוע לישראל משפיע על העמדות שלהם?

"אני מסכים שזה לא בראש סדרי העדיפויות של הבוחרים, הם יותר עסוקים בביטוח הבריאות, משבר האקלים, הגירה, חינוך, אבל יש זרם בפוליטיקה האמריקאית, שמוטרד מהיבטי זכויות אדם. הם התחילו לפני עשרות שנים עם ענייני דרום אפריקה, במדיניות ארה"ב אל מול ניקרגואה, ומדינות מרכז אמריקה, בהמשך זה עבר לדארפור ולסין. הדברים הללו עולים מפעם לפעם, בגלים. הנושא של ישראל, הוא בעל משמעות, כיוון שסיוע החוץ שמועבר לישראל גבוה מהסכום שמקבלת כל מדינה אחרת".

"ישראל לא עושה את הדברים הכי גרועים. יש מדינות שתחום זכויות האדם שם גרוע בהרבה, אבל ארה"ב מעורבת בתוך ישראל, באמצעות סיוע צבאי וסיוע חוץ, בדרך שהיא לא מעורבת במקומות אחרים, ומכאן מגיעה הדרישה של יהודים רבים בארה"ב, לדרוש מישראל לשפר את היחס לפלסטינים".

מה דעתך על לינדה סרסור שנמצאת בסביבתו של ברני סנדרס. טוענים שהיא אנטישמית.

"היא לא בצוות שלו, אלא היא Campaign surrogate, כלומר תומכת מוכרת שלו שמופיעה מטעמו באירועים אליהם הוא לא יכול להגיע. סרסור אינה אנטישמית, לפחות כל עוד לא יראו לי הוכחה שהיא כזו. אין מחלוקת על כך שהיא פלסטינית ושהיא אנטי-ציונית. היא לא מאמינה בלגיטימיות של ישראל כי פלסטינים מתנגדים לציונות ומותר לפלסטינים להיות אנטי-ציוניים, זה לא אומר שהם אנטישמיים.

"צריך להכיר בכך שכאשר היו בארה"ב הרס ופגיעה בבתי קברות יהודיים, היא גייסה כסף כדי לשפץ את בתי הקברות. יש מי שרוצה לעשות דה-לגיטימציה לפוליטיקה פלסטינית, אז הם מכנים את כולם אנטישמיים. אני לא ראיתי הוכחות לכך שהיא אנטישמית".

באיזה מועמד דמוקרטי אתה תומך?

"אני יכול להמתין עם ההחלטה שלי עד סוף אפריל בערך, כי רק אז הפריימריז יגיעו לניו יורק". 

"לא חשבתי שאי פעם אחשוש ללכת עם כיפה במנהטן"

בשנים האחרונות יהודי ארה"ב סבלו מגל של פיגועים. אתה חושש?

"במסכת ברכות, בדף היומי בתלמוד אומרים 'למד לשונך לומר איני יודע, שמא תתבדה ותאחז'. אני רואה שיש עליה באירועים אנטישמיות, ואני חושב על כך שאיני מבין זאת עד הסוף, למעשה רק מעט אנשים מצליחים להבין. כרגע אין לנו מספק נתונים.

"אני מסכים שיש עלייה במתקפות, שמעורבים בהן שחורים ומתקיימים קונפליקטיים באזורים אורבניים. בחלק מהמקומות קיימת היסטוריה של מתחים בין קבוצות, אבל מדוע זה קורה עכשיו? זה מפחיד ומדאיג ואין לזה שום הצדקה. אני חושב שאנחנו, העיתונאים, לא הבאנו דיווחי עומק על מה שקורה בריכוזים העירוניים האלה. לא חשבתי שאי פעם אחשוש ללכת עם כיפה במנהטן".

אתה הולך עם כיפה באופן קבוע?

"רק בשבתות, כשאני הולך לבית הכנסת".

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"