גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיוטת תשקיף ביכורי שדה חושפת: כך עושים הון ממלפפון

לקראת הנפקת המניות הראשונית פרסמה ביכורי שדה החזקות, שבשליטת האחים אילן וששון שבע, טיוטת תשקיף שחושפת פרטים על אודות שוק הפעילות המרכזי שלה – שיווק ירקות ופירות טריים לרשתות ולמוסדות

משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר
משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר

לקראת הנפקת המניות הראשונית (IPO) של חברת ביכורי שדה החזקות (בכ"ש), טיוטת התשקיף שפרסמה בימים האחרונים החברה, שבשליטת האחים אילן וששון שבע, חושפת פרטים על אודות שוק הפעילות המרכזי שלה - שיווק ירקות ופירות טריים לרשתות ולמוסדות.

מהנתונים שמציגה בכ"ש עולה כי כמגמה, היא נהנית בשנתיים האחרונות (2018-2019) משיעורי רווח תפעולי משופרים של יותר מ-4% בפעילות הפצת הירקות והפירות שלה. הנתונים האחרונים שהיא מציגה, לרבעון השלישי של 2019, מעידים על שיעור רווח תפעולי של 4.5% בפעילות המדוברת, אחרי שברבעון השלישי של 2018 הוא עמד על כ-3.8%. בסיכום החודשים ינואר-ספטמבר 2019 עמד שיעור הרווח התפעולי מפעילות הירקות והפירות של בכ"ש על 4.3% הדומה לזה שרשמה בסיכום 2018 כולה.

כאמור, גם נתוני 2019 וגם נתוני 2018 מציגים שיפור ביחס ל-2017, אז בסיכום שנתי עמד שיעור הרווח התפעולי של בכ"ש משיווק ירקות ופירות על 3.8%. ככל הנראה, בבסיס השיפור ברווחיות תומכת הרחבת הפעילות מול רשתות קמעונאות המזון יינות ביתן ומגה, שבבעלות נחום ביתן, כשנוסף עליהן בבכ"ש מייחסים את השיפור גם ל"התייעלות בתחום הרכש, שיווק והפצה".

בכ"ש מציגה בתשקיף את התהפוכות שחלו בשנים האחרונות במערכת היחסים עם רשתות קמעונאות המזון של  ביתן - שמספקות כיום כ-20% מהכנסותיה במגזר הירקות והפירות. הללו כבר עמדו אשתקד על 25% מההכנסות, אולם צומצמו בשל מכירת סניפים על-ידי ביתן בעת האחרונה, עקב הקשיים התזרימיים של הרשת שבבעלותו. המשך מכירת הסניפים בידי ביתן צפוי להמשיך ולהקטין את הכנסות בכ"ש מההתקשרות עימו.

פילוח הכנסות הפצת הירקות והפירות של בכש, במיליוני שקלים

בעבר פעל ביתן במשותף עם האחים שבע בתחום אספקת הירקות והפירות הטריים. בעבר הייתה בכ"ש הספקית הבלעדית של התוצרת החקלאית הטרייה של רשת יינות ביתן, ואספקה זו נעשתה "באמצעות חברה-בת ייעודית אשר הייתה בשליטה משותפת של ביכורי השדה דרום ויינות ביתן, בחלקים שווים, עד יוני 2016". אז, מכרה יינות ביתן את החזקותיה בחברה זו לביכורי השדה דרום (חברה-בת של בכ"ש) ורכשה את רשת מגה, שקרסה.

בעקבות השינוי, יינות ביתן "החלה לבצע אספקה עצמאית של פירות וירקות ממרלו"ג בבעלותה למרבית סניפיה כך שהקבוצה (בכ"ש, א' ל') המשיכה להעניק שירותיה לשמונה סניפי בד"צ למהדרין, בלבד. בהמשך התרחבה הפעילות והקבוצה העניקה שירותיה ל-21 סניפי בד"צ של יינות ביתן ומגה".

במהלך 2018 שוב העמיק שיתוף-הפעולה בין האחים שבע לבין נחום ביתן. כחלק מצעדי התייעלות שנקט ביתן בסניפים הוא החליט על מעבר לאספקת פירות וירקות לסניפי שתי הרשתות שלו באמצעות קבלן חיצוני, מה שהוביל לחתימת הסכם מול בכ"ש, שכיום משווקת את התוצרת החקלאית הטרייה שלה לכל סניפי רשתות יינות ביתן ומגה.

החלטה זו תמכה בקפיצה של 34% שהציגה בכ"ש בהכנסות מגזר השיווק וההפצה של ירקות ופירות בתשעת החודשים הראשונים של 2019, שהתקרבו ל-1.1 מיליארד שקל, ותמכה גם בשיפור הרווח התפעולי, שטיפס ב-20% והגיע לכ-46 מיליון שקל.

שיפור ברווחיות למרות השוק המורכב

השיפור ברווחיות בכ"ש בתחום הפצת הירקות והפירות הטריים נרשם למרות שבטיוטת התשקיף מתארת החברה שוק פעילות מורכב, לפחות בכל הנוגע לתמחור המוצרים. בבכ"ש מציינים כי "שוק הפירות והירקות מאופיין בתחרות עזה ובשינויי מחיר תכופים, לעתים אף במהלך אותו יום עסקים".עוד מוסיפים שם כי "מחזור הפעילות הקצר וטבעם של המוצרים בתחום זה, אשר הם עונתיים ובעלי חיי מדף קצרים, מחייב רכישה והפצה יומיומית של המוצרים. לפיכך, קיימת חשיבות מיוחדת לניהול ותכנון יומיומי של המלאי בכדי להימנע מעודפים או חוסרים של תוצרת חקלאית טרייה".

לגבי לקוחותיה מוסיפה בכ"ש כי "להבדיל מהשוק המוסדי, שם המרכיב העיקרי בתחרות היה ועודנו המחיר, ורק לאחריו, איכות, טריות, מגוון התוצרת ועוד, הרי שבשנים האחרונות חל שינוי במבנה התחרות בשוק הקמעונאי". שם, לפי בכ"ש, "הדגש ניתן ראשית על איכות, טריות, מגוון התוצרת, דייקנות בזמני ההפצה, יכולת הפצה ואחסון בקירור שמביאה להארכת חיי המדף של התוצרת, ולאחר מכן, על המחיר".

בעניין רווחיות הפעילות, בבכ"ש לא מפרטים יתר על המידה, אולם מציינים בין היתר כי לשם הצלחה בתחום הירקות והפירות הטריים נדרשת "יכולת רכישת סחורות במחירים אטרקטיביים כתוצאה מתשלום במזומן".זאת, נוסף על "שילוב של לקוחות קמעונאים ומוסדיים איכותיים, המאפשר מתן מענה מלא לחקלאים בדרך של רכישת מלוא התוצרת החקלאית, על מגוון איכויותיה, וזאת בתמורה להנחה במחיר הרכישה, ביחס למתחריה של הקבוצה".

מפילוח מכירות מוצריה ניכרת הדומיננטיות של מכירות הירקות, המהוות יותר מ-60% מהכנסותיה בפעילות ההפצה והשיווק שלה.

מכירות הירקות של בכ"ש הסתכמו בתשעת החודשים הראשונים של 2019 בכ-704 מיליון שקל, ממכירות כוללות של קרוב ל-1.1 מיליארד שקל, בעוד ההפצה ושיווק הפירות של החברה לתקופה זו הגיעו ל-305 מיליון שקל. זאת, עם עליות דו-ספרתיות בהיקפי הפעילות ביחס לתשעת החודשים הראשונים של 2018, שעמדו על כ-30% במכירת הירקות והגיעו לכ-50% במכירת הפירות. 

בכ"ש מוכרת גם מוצרים ארוזים ומצוננים, דוגמת פטרוזיליה וכוסברה, בתפזורת או ביחידות, וההכנסות מהן בין ינואר לספטמבר 2019 עלו ב-6% לכ-55 מיליון שקל, וכן היא מציעה פירות יבשים ארוזים, תחת המותג הפרטי "ירושלמי" בהיקף זניח לפעילותה, שהמכירות ממנו הסתכמו בכ-3 מיליון שקל.

בבכ"ש מספקים אופטימיות לגבי המשך צמיחת פעילותם בזכות העובדה ש"התוצרת החקלאית המשמשת את החברה בפעילותה היא משאב טבעי מוגבל ומושפע משינויי אקלים ומפגעי טבע", בעוד המגמה לאכילת מזון בריא, הכולל פירות וירקות, גוברת. עוד הם מוסיפים לגבי שוק הפעילות כי "בשנים האחרונות ישנה מגמת גידול בשוק הספקים, כך שבמקרה שהמגמה תימשך, ייתכן כי כוח המיקוח המסחרי של החברה יגדל במסגרת תנאי ההתקשרות מולם".

גיוס לפי שווי של 600 מיליון שקל

לקראת הנפקתה החלה ביכורי שדה ב"רוד שואו" אצל הגופים המוסדיים. זאת, לקראת גיוס בהיקף מוערך של כ-300 מיליון שקל, שאותו מעוניינים לבצע הבעלים, האחים אילן וששון שבע, לפי שווי חברה של כ-600 מיליון שקל "לפני הכסף".

במסגרת הגיוס מתכננת בכ"ש להנפיק לציבור כ-25% מהונה, במטרה להכניס את המניה לאחר ההנפקה למדד ת"א 125, כשבעיקר היתרה (60%) יחזיקו האחים שבע - אילן (יו"ר ומנכ"ל) וששון (דירקטור ומשנה למנכ"ל). מטיוטת התשקיף עולה כי החל ביולי 2019 משלמת בכ"ש לשניים דמי ניהול חודשיים של 420 אלף שקל - מחצית הסכום לכל אחד, נוסף על מענק שנתי על בסיס תוצאות החברה של עד 2 מיליון שקל לכל אחד. את ההנפקה מובילות חברות החיתום של אוריון וברק קפיטל, שהעניקו התחייבות חיתומית לגבי 25% מהמניות המוצעות.

מלבד האחים שבע תחזיק חברת נטו החזקות, שבשליטת דודי עזרא, בכ-15% מההון של בכ"ש לאחר ההנפקה, וזאת בהתאם להסכם הפרידה בין הצדדים, שנחתם באחרונה בקשר לשותפות ביניהם (בחלקים שווים) בחברת ביכורי שדה דרום, האחראית על הפעילות המרכזית של בכ"ש - שיווק ירקות ופירות טריים. 

עוד כתבות

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שוכרים עזבו, בעלת הדירה התנגדה. למה ביהמ"ש קבע שלא הפרו חוזה?

נקבע כי שוכרים רשאים לעזוב את הדירה גם ללא שוכר חלופי, כאשר בעלת הנכס הכשילה את ניסיונם למצוא מחליף ● בריטיש איירווייס תשלם למשפחה פיצוי של כ-26 אלף שקל, לאחר שעקב ביטול טיסה נקלעו למסע בן תשעה ימים בחזרתם הביתה ● ביהמ"ש ביטל העברה של בני זוג, לאחר שההעברה בוצעה בסמוך לצו חדלות הפירעון ● 3 פסקי דין בשבוע 

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כמה מדינות חולקות גבול יבשתי עם איראן? / צילום: Shutterstock

לקסי זהרה ג'ונס היא בתו של זמר ידוע. מיהו?

על שם מי קרויה פרדס חנה, מהו פירושה העברי של הקללה הקבלית פולסא דנורא, ואיזה נחלים עוברים בתוך העיר מודיעין? ● הטריוויה השבועית

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ וחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה הופך בשבועות האחרונים לאחד השחקנים הבולטים ב־NBA, עם זאת השכר שלו רחוק מלשקף את זה, ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, שככל הנראה נמצא בדרך למשחק האולסטאר היוקרתי

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

במשלחי היד האקדמיים נפער פער בין מספר מחפשי העבודה למשרות הפנויות / צילום: Shutterstock

דווקא בעלי המיומנויות הנמוכות נדרשים יותר: הדוח המפתיע של שירות התעסוקה

שוק העבודה הדוק על הנייר, אבל ההתאמה בין סוג כוח האדם, המיומנויות והמשרות הפנויות נשחקת ● דוח שירות התעסוקה מציג תמונה של עודף אקדמאים מול מחסור חמור בעובדים בענפי התעשייה והבנייה, השכלת-יתר שלא מתורגמת למיומנויות – וטכנולוגיה ודמוגרפיה שמאיצות פערים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם אמריקני: "לא עדכנו את נתניהו על הרכב הוועד המנהל של עזה"

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקנים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקנית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי לאחר 7 באוקטובר / צילום: מיטל שטדלר

האופוזיציה בהודעה משותפת: נחרים את כל הדיונים על הקמת ועדת חקירה פוליטית

המחאה באיראן נעצרה, המשטר עוסק ב"ציד מכשפות" ● בכיר אמריקאי במסר לנתניהו: נטפל בעזה בדרך שלנו ● דיווח: טראמפ רוצה שמדינות יתרמו לפחות מיליארד דולר כדי להיות חברות קבע במועצת השלום לעזה ● פורעים יהודיים הציתו מבנים ורכבים בבכפר מוח'מאס. אין עצורים ישראלים ● עדכונים שוטפים