גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיוטת תשקיף ביכורי שדה חושפת: כך עושים הון ממלפפון

לקראת הנפקת המניות הראשונית פרסמה ביכורי שדה החזקות, שבשליטת האחים אילן וששון שבע, טיוטת תשקיף שחושפת פרטים על אודות שוק הפעילות המרכזי שלה – שיווק ירקות ופירות טריים לרשתות ולמוסדות

משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר
משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר

לקראת הנפקת המניות הראשונית (IPO) של חברת ביכורי שדה החזקות (בכ"ש), טיוטת התשקיף שפרסמה בימים האחרונים החברה, שבשליטת האחים אילן וששון שבע, חושפת פרטים על אודות שוק הפעילות המרכזי שלה - שיווק ירקות ופירות טריים לרשתות ולמוסדות.

מהנתונים שמציגה בכ"ש עולה כי כמגמה, היא נהנית בשנתיים האחרונות (2018-2019) משיעורי רווח תפעולי משופרים של יותר מ-4% בפעילות הפצת הירקות והפירות שלה. הנתונים האחרונים שהיא מציגה, לרבעון השלישי של 2019, מעידים על שיעור רווח תפעולי של 4.5% בפעילות המדוברת, אחרי שברבעון השלישי של 2018 הוא עמד על כ-3.8%. בסיכום החודשים ינואר-ספטמבר 2019 עמד שיעור הרווח התפעולי מפעילות הירקות והפירות של בכ"ש על 4.3% הדומה לזה שרשמה בסיכום 2018 כולה.

כאמור, גם נתוני 2019 וגם נתוני 2018 מציגים שיפור ביחס ל-2017, אז בסיכום שנתי עמד שיעור הרווח התפעולי של בכ"ש משיווק ירקות ופירות על 3.8%. ככל הנראה, בבסיס השיפור ברווחיות תומכת הרחבת הפעילות מול רשתות קמעונאות המזון יינות ביתן ומגה, שבבעלות נחום ביתן, כשנוסף עליהן בבכ"ש מייחסים את השיפור גם ל"התייעלות בתחום הרכש, שיווק והפצה".

בכ"ש מציגה בתשקיף את התהפוכות שחלו בשנים האחרונות במערכת היחסים עם רשתות קמעונאות המזון של  ביתן - שמספקות כיום כ-20% מהכנסותיה במגזר הירקות והפירות. הללו כבר עמדו אשתקד על 25% מההכנסות, אולם צומצמו בשל מכירת סניפים על-ידי ביתן בעת האחרונה, עקב הקשיים התזרימיים של הרשת שבבעלותו. המשך מכירת הסניפים בידי ביתן צפוי להמשיך ולהקטין את הכנסות בכ"ש מההתקשרות עימו.

פילוח הכנסות הפצת הירקות והפירות של בכש, במיליוני שקלים

בעבר פעל ביתן במשותף עם האחים שבע בתחום אספקת הירקות והפירות הטריים. בעבר הייתה בכ"ש הספקית הבלעדית של התוצרת החקלאית הטרייה של רשת יינות ביתן, ואספקה זו נעשתה "באמצעות חברה-בת ייעודית אשר הייתה בשליטה משותפת של ביכורי השדה דרום ויינות ביתן, בחלקים שווים, עד יוני 2016". אז, מכרה יינות ביתן את החזקותיה בחברה זו לביכורי השדה דרום (חברה-בת של בכ"ש) ורכשה את רשת מגה, שקרסה.

בעקבות השינוי, יינות ביתן "החלה לבצע אספקה עצמאית של פירות וירקות ממרלו"ג בבעלותה למרבית סניפיה כך שהקבוצה (בכ"ש, א' ל') המשיכה להעניק שירותיה לשמונה סניפי בד"צ למהדרין, בלבד. בהמשך התרחבה הפעילות והקבוצה העניקה שירותיה ל-21 סניפי בד"צ של יינות ביתן ומגה".

במהלך 2018 שוב העמיק שיתוף-הפעולה בין האחים שבע לבין נחום ביתן. כחלק מצעדי התייעלות שנקט ביתן בסניפים הוא החליט על מעבר לאספקת פירות וירקות לסניפי שתי הרשתות שלו באמצעות קבלן חיצוני, מה שהוביל לחתימת הסכם מול בכ"ש, שכיום משווקת את התוצרת החקלאית הטרייה שלה לכל סניפי רשתות יינות ביתן ומגה.

החלטה זו תמכה בקפיצה של 34% שהציגה בכ"ש בהכנסות מגזר השיווק וההפצה של ירקות ופירות בתשעת החודשים הראשונים של 2019, שהתקרבו ל-1.1 מיליארד שקל, ותמכה גם בשיפור הרווח התפעולי, שטיפס ב-20% והגיע לכ-46 מיליון שקל.

שיפור ברווחיות למרות השוק המורכב

השיפור ברווחיות בכ"ש בתחום הפצת הירקות והפירות הטריים נרשם למרות שבטיוטת התשקיף מתארת החברה שוק פעילות מורכב, לפחות בכל הנוגע לתמחור המוצרים. בבכ"ש מציינים כי "שוק הפירות והירקות מאופיין בתחרות עזה ובשינויי מחיר תכופים, לעתים אף במהלך אותו יום עסקים".עוד מוסיפים שם כי "מחזור הפעילות הקצר וטבעם של המוצרים בתחום זה, אשר הם עונתיים ובעלי חיי מדף קצרים, מחייב רכישה והפצה יומיומית של המוצרים. לפיכך, קיימת חשיבות מיוחדת לניהול ותכנון יומיומי של המלאי בכדי להימנע מעודפים או חוסרים של תוצרת חקלאית טרייה".

לגבי לקוחותיה מוסיפה בכ"ש כי "להבדיל מהשוק המוסדי, שם המרכיב העיקרי בתחרות היה ועודנו המחיר, ורק לאחריו, איכות, טריות, מגוון התוצרת ועוד, הרי שבשנים האחרונות חל שינוי במבנה התחרות בשוק הקמעונאי". שם, לפי בכ"ש, "הדגש ניתן ראשית על איכות, טריות, מגוון התוצרת, דייקנות בזמני ההפצה, יכולת הפצה ואחסון בקירור שמביאה להארכת חיי המדף של התוצרת, ולאחר מכן, על המחיר".

בעניין רווחיות הפעילות, בבכ"ש לא מפרטים יתר על המידה, אולם מציינים בין היתר כי לשם הצלחה בתחום הירקות והפירות הטריים נדרשת "יכולת רכישת סחורות במחירים אטרקטיביים כתוצאה מתשלום במזומן".זאת, נוסף על "שילוב של לקוחות קמעונאים ומוסדיים איכותיים, המאפשר מתן מענה מלא לחקלאים בדרך של רכישת מלוא התוצרת החקלאית, על מגוון איכויותיה, וזאת בתמורה להנחה במחיר הרכישה, ביחס למתחריה של הקבוצה".

מפילוח מכירות מוצריה ניכרת הדומיננטיות של מכירות הירקות, המהוות יותר מ-60% מהכנסותיה בפעילות ההפצה והשיווק שלה.

מכירות הירקות של בכ"ש הסתכמו בתשעת החודשים הראשונים של 2019 בכ-704 מיליון שקל, ממכירות כוללות של קרוב ל-1.1 מיליארד שקל, בעוד ההפצה ושיווק הפירות של החברה לתקופה זו הגיעו ל-305 מיליון שקל. זאת, עם עליות דו-ספרתיות בהיקפי הפעילות ביחס לתשעת החודשים הראשונים של 2018, שעמדו על כ-30% במכירת הירקות והגיעו לכ-50% במכירת הפירות. 

בכ"ש מוכרת גם מוצרים ארוזים ומצוננים, דוגמת פטרוזיליה וכוסברה, בתפזורת או ביחידות, וההכנסות מהן בין ינואר לספטמבר 2019 עלו ב-6% לכ-55 מיליון שקל, וכן היא מציעה פירות יבשים ארוזים, תחת המותג הפרטי "ירושלמי" בהיקף זניח לפעילותה, שהמכירות ממנו הסתכמו בכ-3 מיליון שקל.

בבכ"ש מספקים אופטימיות לגבי המשך צמיחת פעילותם בזכות העובדה ש"התוצרת החקלאית המשמשת את החברה בפעילותה היא משאב טבעי מוגבל ומושפע משינויי אקלים ומפגעי טבע", בעוד המגמה לאכילת מזון בריא, הכולל פירות וירקות, גוברת. עוד הם מוסיפים לגבי שוק הפעילות כי "בשנים האחרונות ישנה מגמת גידול בשוק הספקים, כך שבמקרה שהמגמה תימשך, ייתכן כי כוח המיקוח המסחרי של החברה יגדל במסגרת תנאי ההתקשרות מולם".

גיוס לפי שווי של 600 מיליון שקל

לקראת הנפקתה החלה ביכורי שדה ב"רוד שואו" אצל הגופים המוסדיים. זאת, לקראת גיוס בהיקף מוערך של כ-300 מיליון שקל, שאותו מעוניינים לבצע הבעלים, האחים אילן וששון שבע, לפי שווי חברה של כ-600 מיליון שקל "לפני הכסף".

במסגרת הגיוס מתכננת בכ"ש להנפיק לציבור כ-25% מהונה, במטרה להכניס את המניה לאחר ההנפקה למדד ת"א 125, כשבעיקר היתרה (60%) יחזיקו האחים שבע - אילן (יו"ר ומנכ"ל) וששון (דירקטור ומשנה למנכ"ל). מטיוטת התשקיף עולה כי החל ביולי 2019 משלמת בכ"ש לשניים דמי ניהול חודשיים של 420 אלף שקל - מחצית הסכום לכל אחד, נוסף על מענק שנתי על בסיס תוצאות החברה של עד 2 מיליון שקל לכל אחד. את ההנפקה מובילות חברות החיתום של אוריון וברק קפיטל, שהעניקו התחייבות חיתומית לגבי 25% מהמניות המוצעות.

מלבד האחים שבע תחזיק חברת נטו החזקות, שבשליטת דודי עזרא, בכ-15% מההון של בכ"ש לאחר ההנפקה, וזאת בהתאם להסכם הפרידה בין הצדדים, שנחתם באחרונה בקשר לשותפות ביניהם (בחלקים שווים) בחברת ביכורי שדה דרום, האחראית על הפעילות המרכזית של בכ"ש - שיווק ירקות ופירות טריים. 

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהוו תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ חשף כי שוחח עם איראן: "אמרתי להם - בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים"

הנשיא אישר כי בכוונתו להמשיך להיות בקשר עם גורמים באיראן • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה