גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

בזכות הגז: כך השתלט עידן עופר בתוך חודשיים על שוק תחנות הכוח הקטנות

חודשיים חלפו מאז יצא לדרך המהלך שנועד לקדם הקמת תחנות כוח פרטיות, והקרב בין היזמים בשיאו • עידן עופר הולך וכובש נתחי שוק בזכות המחיר הזול שישלם על הגז ממאגרי תנין וכריש • המתחרים טוענים כי מדובר ביתרון לא לגיטימי • OPC: אנו מגישים ללקוחותינו את ההצעה התחרותית ביותר

עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בתוך חודשיים בלבד הפכה חברת OPC שבשליטת איש העסקים עידן עופר לשחקן הדומיננטי בשוק תחנות הכוח הקטנות, כך עולה מבדיקת "גלובס". מבחינת עופר מדובר בצעד חשוב בדרך להגשמת החזון האסטרטגי הישן: להקים את יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בישראל.

את הדרך לדומיננטיות המדוברת עושה עופר בתוך חודשיים בלבד, מאז יצא לדרך המהלך הממשלתי לקדם את הקמתן של עשרות תחנות כוח קטנות ברחבי ישראל.

איך הצליח עופר - שמחזיק בנכסים משמעותיים כמו מפעלי ים המלח ובתי הזיקוק בחיפה - להשתלט על כרבע משוק תחנות הכוח בתוך זמן קצר? והאם יש למתחרים סיכוי לשכנע את הרגולטור כי יש מקום להתערב?

כולם רוצים תחנות: מרפאל ועד בילינסון

למדינת ישראל ישנו אינטרס ברור לעודד הקמת תחנות כוח קטנות. הן חוסכות למדינה משאבים רבים בהקמת רשתות הולכת חשמל, ומבטיחות רציפות תפקודית למשק בשעת חירום במקרה של קריסת רשת החשמל הארצית. מדובר בתחנות כוח יעילות מאוד, שיכולות להוזיל את מחיר החשמל לתעשייה ולשפר את התחרותיות של הייצוא הישראלי.

בנוסף, הקמת תחנת כוח יוצרת תמריץ לזרז את חיבור אזורי התעשייה לצנרת הגז הטבעי - ובכך מטפלת באחד המחדלים הגדולים ביותר של השנים האחרונות.

עד היום הוקמו בישראל תחנות כוח קטנות ספורות, אבל הרפורמה במשק החשמל הסירה חסמים ואפשרה לכל יזם המעוניין בכך לפנות לרשות החשמל ולקבל היתר להקמת תחנת כוח קטנה בסיוע נדיב של המדינה. לפני כחודשיים, פרסמה רשות החשמל מכרז למכסת ייצור יעודית לתחנות קטנות, בהיקף כולל של 450 מגה-וואט. מדובר בתחנות שרובן בהספק של 3 עד 5 מגה-וואט המופעלות בגז (ובסולר כדלק לגיבוי) ומסוגלות לספק לא רק חשמל, אלא גם קיטור היכול לשמש לחימום או להפעלת צ'ילרים לקירור.

המחסום העיקרי בבניית תחנות אלו היא העלות. ההשקעה בהקמת תחנה ממוצעת נעה בין 10 ל-30 מיליון שקל, על פי המפתח הבא: כל 1 מגה-וואט שמיוצר, עולה מבחינת בנייה כארבעה מיליון שקל. כדי לעודד יזמים להשקיע, מבטיחה המדינה לכל מי שיקבל היתר במסגרת המכסה, מימון של כ-80% מההשקעה. ההשתתפות של המדינה נינת באמצעות מענק שיתפרס על-פני עשר שנים, זאת בתנאי שהקמת התחנה תסתיים בתוך ארבע שנים ממועד הזכייה.

מאות יזמים השתתפו במכרז שפרסמה רשות החשמל, ובסיומו חולקו היתרים למעל 150 פרויקטים. ברשימת הזוכים נמצאים רבים מצרכני החשמל הגדולים בישראל - מפעלי תעשייה כמו כתר פלסטיק, פניציה, טמפו וישקר; בתי החולים תל השומר וסורוקה; נמל אשדוד; המרכזים הרפואיים של קופת חולים כללית; חברת רפאל, מקורות, בסיסי צה"ל ומתקנים של משרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה, ועוד.

לאחר הזכייה במכרז עומדת בפני הזוכים בחירה קשה: הם יכולים להקים את התחנה בעצמם או לתת ליזם להקים את התחנה תמורת התחייבות לרכוש ממנו את כל החשמל שיופק ממנה למשך 25 שנה. מאחר שלגופים רבים אין ניסיון בהקמת תחנות כוח ולעתים קרובות אין להם גם את האיתנות הפיננסית הדרושה - הם מעדיפים להתקשר בהסכם BOO עם יזם המתמחה בכך.
כאן גם נכנס לתמונה עידן עופר.

המתחרים: "המדינה שוב מייצרת מפלצת"

בשוק פועלות כיום כ-10 חברות המציעות שירותי הקמה והפעלה של תחנות כוח ומתחרות ביניהן על השוק החדש, ביניהן: טלמניע, רימון, זוקו שמרלינג, גלובל פאוור, AB וסופרגז. אחת החברות המתחרות היא אנרג'י, של נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש.
בתחרות הזו מסתמנת מנצחת ברורה: חברת OPC מקבוצת קנון של עידן עופר. החברה דיווחה ברבעון השלישי כי בידיה צבר "הסכמות מסחריות" עם צרכני חשמל בהיקף כולל של 65 מגה-וואט להקמת תחנות כוח קטנות. מדובר על כרבע מכלל הפרויקטים שיצאו ליזמים בשוק.

איך זכתה OPC של עידן עופר בבכל כך הרבה חוזים, וביתרון גדול על פני המתחרות? ובכן, מאחר שהתחרות היא על מחיר החשמל ללקוח, יש חשיבות קריטית למחיר הגז המשמש להפעלת התחנה. על-פי גורמים בשוק, עלות הגז מהווה כ-80% מהעלות הכוללת של ההצעה (כשהקמת התחנה ממומנת כאמור במענק מדינה).

חברת OPC מתבססת על גז שנרכש בשעתו בהסכם בין קבוצת החברה לישראל לקנון מול חברת אנרג'יאן המפעילה את מאגרי כריש ותנין. בנוסף ל-OPC, ההסכם כולל גם רכישת גז לתחנת הכוח של כיל במפעלי ים המלח ולבתי הזיקוק של בזן במפרץ חיפה. מחיר הגז בהסכם שנחתם בדצמבר 2017 נחשב לנמוך ביותר שהושג עד היום בישראל, ועומד לפי הערכות על בין 4 ל-4.2 דולר ליחידת חום.

החוזה עם החברה לישראל, נזכיר, היה חוזה עוגן ובזכותו הצליחה אנרג'יאן לקבל את המימון לפיתוח מאגרי הגז שלה.
כהשוואה, מתחרותיה של OPC רוכשות את הגז מחברות השיווק במחיר שבין 4.9 ל-5 דולר ליחידת חום. למרות שמחירי הגז ירדו לאחרונה משמעותית (לאחר שהגיעו בשיא ל-7 דולר), מדובר עדיין בפער דרמטי של כמעט דולר לכל יחידת חום.
מחיר הגז הנמוך מאפשר ל-OPC "לשבור את השוק" ולהציע ללקוחות הפוטנציאליים הנחה של עד 15% על תעריף החשמל, בעוד שהצעות המתחרים נעות בין 8% ל-10%. את האומדן הזה קשה לאמת משום שמדובר בנתונים מסחריים מסווגים, אך ב-OPC לא סתרו את ההערכה הזו.

מבחינת הלקוחות, ובהם הגופים הגדולים בישראל כמו משרד הביטחון ובתי החולים, עופר מציע חשמל במחיר אטרקטיבי. אלא שהמתחרים של עופר כמובן זועמים, וטוענים כי עופר מנצל את הכוח של הקבוצה שבבעלותו כדי להציע מחירים שאף אחד לא יכול להתמודד איתם. "המדינה שוב מייצרת מפלצת שתשלוט בשוק, ובעוד חמש שנים ישאלו איך זה קרה לנו", אומר מנכ"ל של אחת החברות המתחרות ב-OPC.

ב-OPC מודים: נכון שיש לנו יתרון

ב-OPC לא מנסים להסתיר את העובדה, כי הם מנצלים את מחיר הגז הזול שהושג בין היתר בזכות יתרון הגודל של הקבוצה - אך טוענים כי מדובר ביתרון מסחרי לגיטימי. לדברי גורמים הקשורים לחברה, "זה נכון שהעובדה שיש לחברה את מחיר הגז הטוב ביותר נותנת לה יתרון, אבל בסך הכול זה טוב לכולם. החברה הרי הייתה יכולה לספק את החשמל למפעלים ישירות מתחנות הכוח הגדולות שלה - אז במקום לעשות את זה, היא מקימה תחנות כוח קטנות ובעצם מתחלקת בהנחה על מחיר הגז עם הלקוחות שלה. בכך גם OPC, גם הלקוחות וגם המשק הישראלי כולו - נהנים. כך שלא ברור על מה המתחרים מלינים".

ארנון רונד מחברת הלוי דוויק, שמשמש יועץ כלכלי וטכני בתחום הגז הטבעי, סבור כי היתרון של OPC בתחום מחיר הגז הוא אכן משמעותי. עם זאת, לדבריו עדיין מורגשת בשוק תחרות אמיתית. "באופן כללי ומבלי להתייחס לגורם ספציפי, ניתן לומר שיש יתרון ליצרני החשמל הפרטיים (היח"פים) כיון שהם קונים את הגז בזול ויש להם אפשרות לסחור בו", אומר רונד ל"גלובס". "אך צריך לזכור שגם למשווקים יש יתרון על פני שחקנים אחרים ושיש שיקולים נוספים מעבר למחיר, כמו למשל - מחיר הציוד, טיב השירות והמקצועיות בשלב התחזוקה (O&M) שהוא בעל חשיבות רבה לאור תקופת הפעילות הממושכת של התחנות. כמו כן, ישנם לקוחות רבים שבוחרים במסלול של EPC ומבצעים את הקמת התחנה והפעלתה בעצמם ולא באמצעות יזם".

תגובת OPC אנרגיה: "חברת OPC אנרגיה הינה חלוצה בתחום ייצור חשמל פרטי ואספקה לצרכני קצה. ככזו, פועלת החברה להרחיב את פעילותה בתחום ייצור חשמל מבוזר אשר לו יתרונות רבים למשק. להקמת תחנות כוח קטנות בחצרות מפעלים יתרון בהפחתת העומס על מערכת ההולכה, הקטנת פליטות וסיוע בחיבור מפעלים לרשת הגז הטבעי. בתוך כך, OPC פועלת בהתאם לאמצעים העומדים לרשותה על מנת ליתן ללקוחותיה את ההצעה התחרותית ביותר".

הכניסה של עופר לייצור חשמל פרטי

תוכניותיו של עידן עופר להפוך ליצרן החשמל הפרטי הגדול בישראל מתקדמות כיום בקצב מהיר, לאחר שידעו במהלך השנים עיכובים רבים. זמן קצר לאחר שהחל להפעיל את תחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל ב-2013, במישור רותם, ביקש עופר להכפיל את הספק התחנה את בקשתו נתקלה בהתנגדות מצד חברת החשמל בשל מגבלות רשת ההולכה.

מכה נוספת הנחיתה על עופר הוועדה למניעת הריכוזיות: זו המליצה באוגוסט 2017 לרשות החשמל שלא להקצות לחברת צומת אנרגיה שנרכשה על-ידי עידן עופר, רישיון מותנה לייצור חשמל משיקולים של ריכוזיות כלל-משקית.

אולם בינואר 2019 הגיע עופר להסכם עם ועדת הריכוזיות שבמסגרתו התחייב למכור את מלוא זכויותיו ברשת, והתחייב שלא להחזיק החזקה כלשהי בתחום התקשורת ב-25 השנים הבאות. הוועדה הסכימה כי לאחר השלמת המכירה לא תהיה מניעה מטעמים של ריכוזיות, להתפתחות הקבוצה בתחום ייצור החשמל.

חברת OPC של עידן עופר, שמנייתה זינקה בשנה האחרונה בבורסה של ת"א ביותר מ-40%, נחשבת לאחת השחקניות הבולטות בתחום ייצור החשמל הפרטי. לצד תחנת כוח במישור רותם, החברה תתחיל בקרוב בהפעלת תחנת כוח בחדרה ומקדמת הקמת תחנת כוח שלישית בצומת פלוגות.

החברה בניהולו של גיורא אלמוגי הייתה חלק מקבוצת החברה לישראל, אך בעקבות השינוי הארגוני בעסקיו של עופר עברה במרץ 2016 לבעלותה המלאה של קנון, חברת ההחזקות החדשה שהקים עופר.

תחנת הכוח שהקימה OPC במישור רותם היא בעלת הספק של 446 מגה-וואט, והייתה הראשונה לפעול בשק החשמל. היא מספקת חשמל לכמה מהלקוחות העסקיים הגדולים בישראל, ביניהם מפעל אינטל בקריית גת ובתי הזיקוק של בזן במפרץ חיפה השייכים לקבוצת החברה לישראל.

הדרך הסלולה של עידן עופר להשתלטות על שוק תחנות הכוח הקטנות

1. פרויקט תחנות הכוח

המדינה הוציאה לדרך בנובמבר 2019 אסדרה שמעודדת הקמה של תחנות כוח קטנות, במסגרתה תממן המדינה עד 80% מעלות הקמת התחנות

2. מי מעוניין בתחנות

מדובר ב־160 פרויקטים ברחבי הארץ שקיבלו היתר לבניית תחנת כוח, ביניהם: משרד ראש הממשלה, בסיסי צה"ל, בתי החולים תל השומר, בילינסון ושערי צדק, מפעל כתר פלסטיק ועוד

3. עלות ההקמה

כל 1 מגה־וואט שיוצא מתחנת כוח - שקול לעלות בנייה של 1 מיליון אירו; התחנות הגדולות מספקות 16 מגה־וואט (16 מיליון אירו עלות הקמה)

4. מי ייבנה את התחנות

התחנות עובדות על גז, והלקוח מעוניין להתקשר עם החברה שתבטיח לו את מחיר הגז הזול ביותר

היתרון של עידן עופר

חברת OPC שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר כבר סגרה חוזים בהיקף של כרבע מהשוק. איך? בזכות הגודל של הקבוצה הם השיגו ממאגרי כריש ותנין את מחיר הגז הנמוך בשוק, ולכן הם יכולים להציע ללקוחות שמעוניינים בתחנות הכוח מחיר חשמל נמוך, שהמתחרים לא מסוגלים לעמוד בו

עוד כתבות

מקק / צילום: Shutterstock

מלחמה גרעינית תשאיר רק ג'וקים בעולם? האמת שונה לגמרי

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החרק המושמץ זכה לשם של מי שישרוד את הלחיצה על הכפתור האדום, אך שוב מדובר במיתוס

מעריצים מחופשים לרגל הקרנת ספיידרמן החדש בקולנוע. הפיכת החוויה לייחודית / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

ההדלפה של ספיידרמן נתנה להוליווד שיעור בהגנה עצמית

העותק המודלף של ספיידרמן שצבר מיליוני צפיות בתוך שעות חשף כיצד X הפכה מצינור הפצה לרשת חברתית לתשתית פיראטית יעילה ● בזמן שהאולפנים ממשיכים להסתמך על כלים משפטיים, הוליווד מבינה שקו ההגנה החדש עשוי להיות דווקא חוויית הקולנוע עצמה

ה–Galaxy Z Fold 8 / צילום: יחצ

סמסונג השיקה מתקפל ריבועי. האם הוא שווה את המחיר?

דור המתקפלים החדש של סמסונג מציע שינוי מבני מסקרן: ה–Galaxy Z Fold 8 הוא מכשיר כמעט ריבועי, ולא מאורך כמקובל ● העיצוב נקי ויוקרתי, הביצועים טובים והסוללה חזקה, אך תג המחיר גבוה במיוחד

מי רשאי להעביר זכויות במקרקעין ששייכים לרמ''י / אילוסטרציה: Shutterstock

מיהו "בן ממשיך"? פסק דין חדש קובע שמינוי באגודה אינו מעניק אוטומטית זכויות בנחלה

הבן טען כי נחלת ההורים הועברה לו במתנה בהסכם "בן ממשיך" לפני כ־30 שנה - בעוד האחיות ביקשו לחלק את רכוש האם, כולל המשק, בחלקים שווים בין כל האחים בהתאם לצוואתה

המומחית שמסבירה: האם 2 מיליון שקל זה מספיק לפנסיה

שיחה עם אלה אלקלעי, יו"ר IBI קרנות נאמנות ופעילה חברתית ● על כלל־האצבע שאמור להבטיח לפרוש בלי דאגות, האוכלוסייה שמצויה בסיכון הגדול ביותר והפרשה שהחלה ברעיון חכם ויצאה משליטה ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? סדרה חדשה

ריי דליו, מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר; משקיע האג''ח ג'פרי גונדלך; הכלכלן פרופ' קנת' רוגוף / צילומים: רויטרס-Andrew Kelly-AP ,Richard Drew, Ruben Sprich

במשחק הכיסאות הזה אף אחד לא ירצה להיתפס אחרון עם 325 טריליון דולר של חוב שנשחק במהירות

משקיעי ענק כמו ריי דליו, ג'פרי גונדלך ופרופ' קנת' רוגוף מאמינים שאמריקה נכנסה לשלב קריטי שבסופו הממשלה תתקשה לממן את החוב שלה, כוח הקנייה של הדולר ייחתך ומעמדה כמעצמה הדומיננטית בעולם יאבד ● קיימת סברה שהתהליך עלול לקרות תוך שנים ספורות בלבד ● למה לארה"ב יש את אחד המאזנים החזקים בעולם, אבל הוא אינו מנוהל כמו מאזן? ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף ואחרי תחילת התמ"א: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבת ים?

הדירה נמכרה לאחר כחודש בשוק ב-1.7 מיליון שקל, כשברקע החל פרויקט תמ"א 38 בבניין ● לפי המתווכת, ההתחדשות העירונית העלתה את שווי הנכס, ובמקביל מתחילים להופיע בעיר גם משקיעים ומשפרי דיור שמזהים הזדמנויות ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט איבדה גובה; פלייטיקה נפלה ב-16%, ווסטרן דיגיטל ב-12%

דאו ג'ונס קטע רצף של שישה ימי עליות ● הדוחות של סאנדיסק וווסטרן דיגיטל איכזבו את המשקיעים ● מניית SpaceX במוקד: בעלי עניין מכרו מניות לראשונה, אך המניה התאוששה ● סופטבנק עקפה את התחזיות בזכות רווח הון מאינטל ● אחרי חודשים של מאבק: אפולו משתלטת על איזי ג'ט ● הנפט זינק בכ-4% על רקע ההסכם המתהווה על השליטה במצר הורמוז

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מנהל ההשקעות שממליץ על מניה שהיא "כמו לקנות בונקר"

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500 ● לאחרונה נפער פער חריג בין שני מדדי הדגל בבורסה - ת"א 35 ות"א 90, כאשר דווקא ת"א 35 תופס את ההובלה ● בנק ישראל יוצא בצעד שיאפשר רישום כפול של מניות הבנקים בוול סטריט ● וגם: איתן עציוני מנהל בית השקעות שמנהל 2.3 מיליארד שקל, ובשוק הישראלי הוא רואה לא מעט הזדמנויות מתחת לרדאר

דובאי / צילום: Reuters

דובאי כבר לא בטוחה, ועשירי העולם מחפשים את המקלט הבא

דובאי כבר לא לא משדרת ביטחון, ועשירי העולם מחפשים בית חדש ● חלקם עזבו את ארץ המקור מסיבות ביטחוניות, בזמן שאחרים מעוניינים בהטבות מס נרחבות ● לאן הם עוברים, והמדינה שמנסה להתבסס כיעד החדש

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית למדיטציה? / צילום: Shutterstock

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית למדיטציה?

מהו סקסטיליס, איזה כלי נגינה הוא התיאורבו, ומי המציא את המזגן המודרני? ● הטריוויה השבועית

טוד בלאנש

על חודו של קול: עורך דינו לשעבר של טראמפ מונה לתובע הכללי של ארה”ב

הסנאט אישר ברוב דחוק של 50 מול 49 את מינויו של טוד בלאנש, שכיהן בחודשים האחרונים כממלא מקום התובע הכללי ובעבר היה עורך דינו האישי של הנשיא ● האישור חותם מאבק שנמשך כמה שבועות בין הבית הלבן לבין חלק מהסנאטורים הרפובליקנים, על רקע ביקורת על התנהלותו בפרשת מסמכי אפשטיין והסדרים שנגעו לטראמפ ומשפחתו

מצביעה בקלפי. פוטנציאל מטעה במיוחד / צילום: שלומי יוסף

"יש יחסי תן וקח מתחת לשולחן": מה הציבור לא יודע על מכוני הסקרים

מכוני הסקרים המתפרסמים בערוצי החדשות עובדים לא אחת במקביל גם עם מפלגות ופוליטיקאים, כיועצים אסטרטגיים או כמבצעי סקרים פנימיים עבורם - קשר כפול שכמעט ואינו מגיע לידיעת הצופה בבית ● מדוע האפשרות של ניגוד עניינים לא גלויה למצביעים, והאם בשוק קטן ומצומצם יש אפשרות אחרת? ● מאחורי הסקרים, בחירות 2026 

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

בצל פיטורי העובדים: משקיעי מאנדיי אישרו את הכפלת שכר המנכ"לים

אספת בעלי המניות אישרה את הכפלת חבילת התגמול של המנכ"לים המשותפים רועי מן וערן זינמן, שבועות ספורים לאחר פיטורי כ-620 עובדים לפני כשבועיים, ולאחר שמניית מאנדיי איבדה כ-38% מערכה מתחילת השנה ● שווי חבילת השכר של כל אחד מהם צפוי לעלות בהדרגה מ-7.3 מיליון דולר ל-14.6 מיליון דולר עד 2029

אלי אביסרור, מנכ''ל חברת אביסרור / צילום: תמר מצפי

עוד טיפה הנחה והפרויקט הפסדי: אביסרור מציגה את הדרך המהירה למכירה ללא רווח

אביסרור חשפה את נתוניה לקראת הנפקת מניות בתל אביב השבוע, והסגירה שהיא ממש קרובה להפסד בפרויקט שלה בלוד ● זו רק עוד חברה שרכשה בשנות הגאות ומתמודדת עם השפל בקצב המכירות ובמחירים, בתקווה שהרווח על הנייר אולי יצליח לכסות את ההוצאות

מימין: בחלל הנגטיבי יש ראש של כלב מרחרח את אחוריו של כלב אחר; ''קיץ תל אביבי'' - עבודה שבמרכזה מטקות; נומה בר בתערוכה / צילומים: מוזיאון תל אביב לאומנות, מיטל שטדלר

המבט השני של נומה בר: תערוכה חדשה שהיא פצצה של צבע, הומור ושנינות

מוזיאון תל אביב עושה כבוד לאומן הישראלי המשפיע, שעבד עם המגזינים הכי גדולים והמוזיאונים הכי נחשבים ● למאייר והמעצב נומה בר יש דרך חד פעמית, גרפית וצבעונית להסתכל על העולם, ותמיד מבט שני בעבודות שלו חושף עוד שכבה ● ובונוס: גם ילדים יגלו בשניות את הקסם שלה

הליכוד חזרה להוביל, לא בטוח שזה מביא לה את ראשות הממשלה

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: כשתמונת המנדטים סטטית, הזירה הפוליטית נושאת עיניים למהלך אחד

''סבחה'' מתקן התפלת מים של מקורות באילת / צילום: אתר החברה

מקורות עותרת לבג"ץ נגד הממשלה: הגבילו את הארנונה על מתקני המים

העתירה הוגשה בעקבות העלאה של פי 16 בארנונה על מתקן מים במועצה האזורית חוף אשקלון ● במקורות מזהירים כי ללא התערבות רשויות מקומיות נוספות ילכו בעקבותיה, ודורשת לקבוע תעריף ארנונה אחיד לכל מתקני המים בארץ

מאפים בקפה גליקסון / צילום: פנינה אברמוביץ'

פרעצל מתפקע ומתוקים עוצרי נשימה: בית הקפה המושחת בקיבוץ

בתוך הנוף המשגע של יישובי אלונה גילינו מרחב של אמנות ואוכל ● סדנת נרות משעוות דבורים, ממלכת פימו שמתחזה לממתקים וקפה עמוס מעדני שמרים

דירה להשכרה / צילום: Shutterstock

השכרתם דירה ב-7,000 שקל בחודש. כמה מס תשלמו?

השבוע פורסם בגלובס כי המיליארדר בני שטיינמץ ורשות המסים נמצאים במאבק משפטי. מה הסיבה? • וגם: כמה אנשים בישראל מחזיקים ב-9 דירות לפחות? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס