גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

בזכות הגז: כך השתלט עידן עופר בתוך חודשיים על שוק תחנות הכוח הקטנות

חודשיים חלפו מאז יצא לדרך המהלך שנועד לקדם הקמת תחנות כוח פרטיות, והקרב בין היזמים בשיאו • עידן עופר הולך וכובש נתחי שוק בזכות המחיר הזול שישלם על הגז ממאגרי תנין וכריש • המתחרים טוענים כי מדובר ביתרון לא לגיטימי • OPC: אנו מגישים ללקוחותינו את ההצעה התחרותית ביותר

עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עידן עופר ותחנת כוח של OPC במישור רותם / צילומים: איל יצהר, רפי קוץ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בתוך חודשיים בלבד הפכה חברת OPC שבשליטת איש העסקים עידן עופר לשחקן הדומיננטי בשוק תחנות הכוח הקטנות, כך עולה מבדיקת "גלובס". מבחינת עופר מדובר בצעד חשוב בדרך להגשמת החזון האסטרטגי הישן: להקים את יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בישראל.

את הדרך לדומיננטיות המדוברת עושה עופר בתוך חודשיים בלבד, מאז יצא לדרך המהלך הממשלתי לקדם את הקמתן של עשרות תחנות כוח קטנות ברחבי ישראל.

איך הצליח עופר - שמחזיק בנכסים משמעותיים כמו מפעלי ים המלח ובתי הזיקוק בחיפה - להשתלט על כרבע משוק תחנות הכוח בתוך זמן קצר? והאם יש למתחרים סיכוי לשכנע את הרגולטור כי יש מקום להתערב?

כולם רוצים תחנות: מרפאל ועד בילינסון

למדינת ישראל ישנו אינטרס ברור לעודד הקמת תחנות כוח קטנות. הן חוסכות למדינה משאבים רבים בהקמת רשתות הולכת חשמל, ומבטיחות רציפות תפקודית למשק בשעת חירום במקרה של קריסת רשת החשמל הארצית. מדובר בתחנות כוח יעילות מאוד, שיכולות להוזיל את מחיר החשמל לתעשייה ולשפר את התחרותיות של הייצוא הישראלי.

בנוסף, הקמת תחנת כוח יוצרת תמריץ לזרז את חיבור אזורי התעשייה לצנרת הגז הטבעי - ובכך מטפלת באחד המחדלים הגדולים ביותר של השנים האחרונות.

עד היום הוקמו בישראל תחנות כוח קטנות ספורות, אבל הרפורמה במשק החשמל הסירה חסמים ואפשרה לכל יזם המעוניין בכך לפנות לרשות החשמל ולקבל היתר להקמת תחנת כוח קטנה בסיוע נדיב של המדינה. לפני כחודשיים, פרסמה רשות החשמל מכרז למכסת ייצור יעודית לתחנות קטנות, בהיקף כולל של 450 מגה-וואט. מדובר בתחנות שרובן בהספק של 3 עד 5 מגה-וואט המופעלות בגז (ובסולר כדלק לגיבוי) ומסוגלות לספק לא רק חשמל, אלא גם קיטור היכול לשמש לחימום או להפעלת צ'ילרים לקירור.

המחסום העיקרי בבניית תחנות אלו היא העלות. ההשקעה בהקמת תחנה ממוצעת נעה בין 10 ל-30 מיליון שקל, על פי המפתח הבא: כל 1 מגה-וואט שמיוצר, עולה מבחינת בנייה כארבעה מיליון שקל. כדי לעודד יזמים להשקיע, מבטיחה המדינה לכל מי שיקבל היתר במסגרת המכסה, מימון של כ-80% מההשקעה. ההשתתפות של המדינה נינת באמצעות מענק שיתפרס על-פני עשר שנים, זאת בתנאי שהקמת התחנה תסתיים בתוך ארבע שנים ממועד הזכייה.

מאות יזמים השתתפו במכרז שפרסמה רשות החשמל, ובסיומו חולקו היתרים למעל 150 פרויקטים. ברשימת הזוכים נמצאים רבים מצרכני החשמל הגדולים בישראל - מפעלי תעשייה כמו כתר פלסטיק, פניציה, טמפו וישקר; בתי החולים תל השומר וסורוקה; נמל אשדוד; המרכזים הרפואיים של קופת חולים כללית; חברת רפאל, מקורות, בסיסי צה"ל ומתקנים של משרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה, ועוד.

לאחר הזכייה במכרז עומדת בפני הזוכים בחירה קשה: הם יכולים להקים את התחנה בעצמם או לתת ליזם להקים את התחנה תמורת התחייבות לרכוש ממנו את כל החשמל שיופק ממנה למשך 25 שנה. מאחר שלגופים רבים אין ניסיון בהקמת תחנות כוח ולעתים קרובות אין להם גם את האיתנות הפיננסית הדרושה - הם מעדיפים להתקשר בהסכם BOO עם יזם המתמחה בכך.
כאן גם נכנס לתמונה עידן עופר.

המתחרים: "המדינה שוב מייצרת מפלצת"

בשוק פועלות כיום כ-10 חברות המציעות שירותי הקמה והפעלה של תחנות כוח ומתחרות ביניהן על השוק החדש, ביניהן: טלמניע, רימון, זוקו שמרלינג, גלובל פאוור, AB וסופרגז. אחת החברות המתחרות היא אנרג'י, של נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש.
בתחרות הזו מסתמנת מנצחת ברורה: חברת OPC מקבוצת קנון של עידן עופר. החברה דיווחה ברבעון השלישי כי בידיה צבר "הסכמות מסחריות" עם צרכני חשמל בהיקף כולל של 65 מגה-וואט להקמת תחנות כוח קטנות. מדובר על כרבע מכלל הפרויקטים שיצאו ליזמים בשוק.

איך זכתה OPC של עידן עופר בבכל כך הרבה חוזים, וביתרון גדול על פני המתחרות? ובכן, מאחר שהתחרות היא על מחיר החשמל ללקוח, יש חשיבות קריטית למחיר הגז המשמש להפעלת התחנה. על-פי גורמים בשוק, עלות הגז מהווה כ-80% מהעלות הכוללת של ההצעה (כשהקמת התחנה ממומנת כאמור במענק מדינה).

חברת OPC מתבססת על גז שנרכש בשעתו בהסכם בין קבוצת החברה לישראל לקנון מול חברת אנרג'יאן המפעילה את מאגרי כריש ותנין. בנוסף ל-OPC, ההסכם כולל גם רכישת גז לתחנת הכוח של כיל במפעלי ים המלח ולבתי הזיקוק של בזן במפרץ חיפה. מחיר הגז בהסכם שנחתם בדצמבר 2017 נחשב לנמוך ביותר שהושג עד היום בישראל, ועומד לפי הערכות על בין 4 ל-4.2 דולר ליחידת חום.

החוזה עם החברה לישראל, נזכיר, היה חוזה עוגן ובזכותו הצליחה אנרג'יאן לקבל את המימון לפיתוח מאגרי הגז שלה.
כהשוואה, מתחרותיה של OPC רוכשות את הגז מחברות השיווק במחיר שבין 4.9 ל-5 דולר ליחידת חום. למרות שמחירי הגז ירדו לאחרונה משמעותית (לאחר שהגיעו בשיא ל-7 דולר), מדובר עדיין בפער דרמטי של כמעט דולר לכל יחידת חום.
מחיר הגז הנמוך מאפשר ל-OPC "לשבור את השוק" ולהציע ללקוחות הפוטנציאליים הנחה של עד 15% על תעריף החשמל, בעוד שהצעות המתחרים נעות בין 8% ל-10%. את האומדן הזה קשה לאמת משום שמדובר בנתונים מסחריים מסווגים, אך ב-OPC לא סתרו את ההערכה הזו.

מבחינת הלקוחות, ובהם הגופים הגדולים בישראל כמו משרד הביטחון ובתי החולים, עופר מציע חשמל במחיר אטרקטיבי. אלא שהמתחרים של עופר כמובן זועמים, וטוענים כי עופר מנצל את הכוח של הקבוצה שבבעלותו כדי להציע מחירים שאף אחד לא יכול להתמודד איתם. "המדינה שוב מייצרת מפלצת שתשלוט בשוק, ובעוד חמש שנים ישאלו איך זה קרה לנו", אומר מנכ"ל של אחת החברות המתחרות ב-OPC.

ב-OPC מודים: נכון שיש לנו יתרון

ב-OPC לא מנסים להסתיר את העובדה, כי הם מנצלים את מחיר הגז הזול שהושג בין היתר בזכות יתרון הגודל של הקבוצה - אך טוענים כי מדובר ביתרון מסחרי לגיטימי. לדברי גורמים הקשורים לחברה, "זה נכון שהעובדה שיש לחברה את מחיר הגז הטוב ביותר נותנת לה יתרון, אבל בסך הכול זה טוב לכולם. החברה הרי הייתה יכולה לספק את החשמל למפעלים ישירות מתחנות הכוח הגדולות שלה - אז במקום לעשות את זה, היא מקימה תחנות כוח קטנות ובעצם מתחלקת בהנחה על מחיר הגז עם הלקוחות שלה. בכך גם OPC, גם הלקוחות וגם המשק הישראלי כולו - נהנים. כך שלא ברור על מה המתחרים מלינים".

ארנון רונד מחברת הלוי דוויק, שמשמש יועץ כלכלי וטכני בתחום הגז הטבעי, סבור כי היתרון של OPC בתחום מחיר הגז הוא אכן משמעותי. עם זאת, לדבריו עדיין מורגשת בשוק תחרות אמיתית. "באופן כללי ומבלי להתייחס לגורם ספציפי, ניתן לומר שיש יתרון ליצרני החשמל הפרטיים (היח"פים) כיון שהם קונים את הגז בזול ויש להם אפשרות לסחור בו", אומר רונד ל"גלובס". "אך צריך לזכור שגם למשווקים יש יתרון על פני שחקנים אחרים ושיש שיקולים נוספים מעבר למחיר, כמו למשל - מחיר הציוד, טיב השירות והמקצועיות בשלב התחזוקה (O&M) שהוא בעל חשיבות רבה לאור תקופת הפעילות הממושכת של התחנות. כמו כן, ישנם לקוחות רבים שבוחרים במסלול של EPC ומבצעים את הקמת התחנה והפעלתה בעצמם ולא באמצעות יזם".

תגובת OPC אנרגיה: "חברת OPC אנרגיה הינה חלוצה בתחום ייצור חשמל פרטי ואספקה לצרכני קצה. ככזו, פועלת החברה להרחיב את פעילותה בתחום ייצור חשמל מבוזר אשר לו יתרונות רבים למשק. להקמת תחנות כוח קטנות בחצרות מפעלים יתרון בהפחתת העומס על מערכת ההולכה, הקטנת פליטות וסיוע בחיבור מפעלים לרשת הגז הטבעי. בתוך כך, OPC פועלת בהתאם לאמצעים העומדים לרשותה על מנת ליתן ללקוחותיה את ההצעה התחרותית ביותר".

הכניסה של עופר לייצור חשמל פרטי

תוכניותיו של עידן עופר להפוך ליצרן החשמל הפרטי הגדול בישראל מתקדמות כיום בקצב מהיר, לאחר שידעו במהלך השנים עיכובים רבים. זמן קצר לאחר שהחל להפעיל את תחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל ב-2013, במישור רותם, ביקש עופר להכפיל את הספק התחנה את בקשתו נתקלה בהתנגדות מצד חברת החשמל בשל מגבלות רשת ההולכה.

מכה נוספת הנחיתה על עופר הוועדה למניעת הריכוזיות: זו המליצה באוגוסט 2017 לרשות החשמל שלא להקצות לחברת צומת אנרגיה שנרכשה על-ידי עידן עופר, רישיון מותנה לייצור חשמל משיקולים של ריכוזיות כלל-משקית.

אולם בינואר 2019 הגיע עופר להסכם עם ועדת הריכוזיות שבמסגרתו התחייב למכור את מלוא זכויותיו ברשת, והתחייב שלא להחזיק החזקה כלשהי בתחום התקשורת ב-25 השנים הבאות. הוועדה הסכימה כי לאחר השלמת המכירה לא תהיה מניעה מטעמים של ריכוזיות, להתפתחות הקבוצה בתחום ייצור החשמל.

חברת OPC של עידן עופר, שמנייתה זינקה בשנה האחרונה בבורסה של ת"א ביותר מ-40%, נחשבת לאחת השחקניות הבולטות בתחום ייצור החשמל הפרטי. לצד תחנת כוח במישור רותם, החברה תתחיל בקרוב בהפעלת תחנת כוח בחדרה ומקדמת הקמת תחנת כוח שלישית בצומת פלוגות.

החברה בניהולו של גיורא אלמוגי הייתה חלק מקבוצת החברה לישראל, אך בעקבות השינוי הארגוני בעסקיו של עופר עברה במרץ 2016 לבעלותה המלאה של קנון, חברת ההחזקות החדשה שהקים עופר.

תחנת הכוח שהקימה OPC במישור רותם היא בעלת הספק של 446 מגה-וואט, והייתה הראשונה לפעול בשק החשמל. היא מספקת חשמל לכמה מהלקוחות העסקיים הגדולים בישראל, ביניהם מפעל אינטל בקריית גת ובתי הזיקוק של בזן במפרץ חיפה השייכים לקבוצת החברה לישראל.

הדרך הסלולה של עידן עופר להשתלטות על שוק תחנות הכוח הקטנות

1. פרויקט תחנות הכוח

המדינה הוציאה לדרך בנובמבר 2019 אסדרה שמעודדת הקמה של תחנות כוח קטנות, במסגרתה תממן המדינה עד 80% מעלות הקמת התחנות

2. מי מעוניין בתחנות

מדובר ב־160 פרויקטים ברחבי הארץ שקיבלו היתר לבניית תחנת כוח, ביניהם: משרד ראש הממשלה, בסיסי צה"ל, בתי החולים תל השומר, בילינסון ושערי צדק, מפעל כתר פלסטיק ועוד

3. עלות ההקמה

כל 1 מגה־וואט שיוצא מתחנת כוח - שקול לעלות בנייה של 1 מיליון אירו; התחנות הגדולות מספקות 16 מגה־וואט (16 מיליון אירו עלות הקמה)

4. מי ייבנה את התחנות

התחנות עובדות על גז, והלקוח מעוניין להתקשר עם החברה שתבטיח לו את מחיר הגז הזול ביותר

היתרון של עידן עופר

חברת OPC שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר כבר סגרה חוזים בהיקף של כרבע מהשוק. איך? בזכות הגודל של הקבוצה הם השיגו ממאגרי כריש ותנין את מחיר הגז הנמוך בשוק, ולכן הם יכולים להציע ללקוחות שמעוניינים בתחנות הכוח מחיר חשמל נמוך, שהמתחרים לא מסוגלים לעמוד בו

עוד כתבות

מטה מיקרון בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שילשה את ערכה השנה - והאנליסט הוותיק אומר שתעשה זאת שוב

אנליסט הטכנולוגיה הוותיק גיל לוריא הקפיץ את מחיר היעד שלו על יצרנית שבבי הזיכרון מיקרון ל-3,000 דולר, כך שהוא משקף לה כעת אפסייד של כ-190% ● מדובר במחיר יעד שהוא כמעט כפול לעומת מחיר היעד הממוצע בקרב האנליסטים בוול סטריט ● המניה כבר יותר משילשה את ערכה מתחילת השנה, על רקע בום ה-AI

אביר קארה / איור: גיל ג'יבלי

המדינה שלחה מטפלת לסייע למתמודדת נפש - ולא בדקה את עברה הפלילי

ט', מתמודדת נפש הזכאית לשירותי שיקום, גילתה להפתעתה שכספה נעלם ● היא הבינה שהעוזרת האישית ששלח אליה משרד הבריאות היא אסירה משוחררת שגנבה ממנה ● הסיפור חושף מחדל מתמשך של מערכת שלא בודקת למי היא נותנת את המפתחות ● שומר הסף, מדור חדש

פינוי בינוי ברמת השרון / צילום: שרון ענבי

79 מיליון שקל בלבד: כמה מעט צריך כדי להפיל קבלן בענף הבנייה

חברת הבנייה נטע ליפשיץ הגישה השבוע בקשה להיכנס להליכי חדלות פירעון ● כשסכום כזה מפיל חברה עם רקורד של עשרות שנים, שמסווגת בדירוג הגבוה ביותר של משרד השיכון, מתבהר כמה קרובה התהום לעוסקים בתחום המסוכן הזה

המספרים מגלים: התמונה הפוליטית נקבעת על ידי שתי דמוית מסתוריות

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: וינטר מסתבך עם אחוז החסימה, ועד כמה שבריריות התוצאות?

המאם אל-המאמי, טייס המשנה המחבל מטיסת פליי-דובאי

התובע הכללי באיחוד האמירויות: טייס המשנה של טיסת פליי-דובאי תכנן להתרסק בנתב"ג

חרם על ישראל בפריז: עובדים בנמל התעופה מסרבים להעמיס מטען ביטחוני לטיסת אל על ● טראמפ על המלחמה עם איראן: "תיגמר במהירות - בדרך זו או אחרת" ● בניו יורק טיימס דווח כי בכירים אמריקאיים דנו באפשרות למערכה קצרה שתתמקד במאגרי הטילים והכטב"מים של איראן ● ארה"ב הזהירה את אזרחיה במזרח התיכון מפעולות של החות'ים ואיראן

זום גלובלי / צילום: MDPI.com / Heritage

"אפשטיין סוטה מינית": עדות המיליארדר משנות ה־80 נחשפת

האזהרות המוקדמות על אפשטיין שנחשפות • הפנים של האדם הקדמון ביותר שוחזרו לראשונה • קריין החדשות שהפך למלך באפריקה • ועירייה ביפן זייפה אלפי תושבים בשביל כסף ● זום גלובלי 

אורי עבדת / צילום: מיכאל גלעדי

חברי הילדות רק רצו להרוויח 1,000 שקל. כיום הם מנהלים 120 דירות

אורי עבדת והשותף שלו לדירה הגיעו לתחום שכירות המשנה כמעט במקרה: כשאחד מהם יצא למילואים, הם השכירו את החדר והבינו את הפוטנציאל ● כך הפך סאבלט נקודתי לחברה שמנהלת 120 נכסים בשכירות משנה

''לוס טאקוס'' / צילום: דוד מויאל

מקסיקו סיטי הגיעה לרעננה, והיא טעימה במיוחד

לוס טאקוס היא מזללת אוכל רחוב שבה אוכלים טאקוס בידיים, מתלכלכים ונהנים - בלי להתאים לחך הישראלי (מלבד כשרות)

גיא נתן / צילום: פרטי

הצעיר שסוחף אחריו את המשקיעים החדשים: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטליגנט. שיתקדמו"

בגיל 28 הפך גיא נתן לתופעה סוחפת בקרב המשקיעים הצעירים ● לפסטיבל ההשקעות שלו בשבוע הבא, בשיתוף גלובס, צפויים להגיע 5,000 איש ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע הבורסה בת"א אטרקטיבית על פני ארה"ב, טוען כי "הקהל שלי עושה מהפכה בהשקעות, אבל חלק יחטפו סטירה בנפילה הבאה", ומצהיר: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטיליגנט, הגיע הזמן שיתקדמו"

כולם משאירים טיפ - והתמריץ לשירות טוב נחלש / אילוסטרציה: Shutterstock

משאירים 15% טיפ כמו כולם? המחקר שמראה למה זאת בעיה

טיפ התחיל כתגמול על שירות טוב, אבל בפועל רובנו פשוט מצייתים לנורמה ● מחקר חדש מראה איך הוא חלק ממנגנון התמור, למה הסטנדרט ממשיך לעלות, ומה המשמעויות עבור מנהלי עסקים

פרס נובל / צילום: Shutterstock, AntonSAN

מדוע אין פרס נובל במתמטיקה?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: השמועה על הרומן ובמה זכה איינשטיין - כמה מיתוסים שכדאי לפרק על פרס הנובל

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מה כוללת תוכנית המיסוי החדשה של האוצר?

שלוש שנים לטבח ה-7 באוקטובר: מה קרה מאז למספר התושבים שגרים בישובים שבעוטף עזה ● שתי חברות בינה מלאכותית הציגו השבוע הישגים יוצא דופן ודומים. מהם? ● וגם: השבוע אושרה תביעה ייצוגית נגד רשת רמי לוי. מה הסיבה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

דגם של טיל בליסטי איראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: לקראת חידוש הלחימה - איראן משקמת את מלאי החימושים

בבלומברג מדווחים: איראן מסוגלת לייצר טילים וכטב"מים חדשים ולחדש במהירות את מלאי הנשק שלה ● וול סטריט ג'ורנל: החות'ים תוקפים ללא הרף את נמלי התעופה של סעודיה ● טראמפ על זוכת פרס נובל לשלום: "אף אחד לא שמע עליה, חוץ מהעובדה שהיא מן הסתם שונאת את ישראל" ● צבא תימן הודיע כי ביצע יותר מ-2,750 תקיפות נגד יעדי החות'ים ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

מבט אווירי על פנמה / צילום: Shutterstock

פנמה: רעידת אדמה בעוצמה 7.6 הכתה במדינה, אזהרת צונאמי הופעלה בשורת מדינות

הרעש התרחש לאורך החוף הדרומי של פנמה ● תושבים בשורת מדינות הוזהרו: צונאמי עשוי להגיע לחוף בשעות הקרובות

איזה מותג פיצות נתן מענקים לרשויות מקומיות ברחבי ארה''ב כדי שיסתמו חורים במדרכות ובכבישים? / צילום: Shutterstock

איזה מותג פיצות נתן מענקים לרשויות מקומיות ברחבי ארה"ב כדי שיסתמו חורים במדרכות ובכבישים?

לאיזו ציפור יש את מסלול הנדידה הארוך ביותר בעולם החי, איזה חיל הוא האחרון שהתווסף לזרוע היבשה של צה"ל, ולאילו מדינות בעולם יש הכי הרבה גבולות יבשתיים? ● הטריוויה השבועית

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט; טבע קפצה, מחירי הנפט יורדים

טבע זינקה לאחר שדיווחה כי קיבלה אישור מה-FDA לתרופה WELTRUZA, לטיפול במחלת הסכיזופרניה ● טראמפ אמר כי בשיחה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, סיכמו השניים כי רוסיה תספק סולר לשווקים בארה"ב ולעולם ● המסחר באירופה ננעל בעליות ● תשואות האג"ח נסוגו אתמול, אך נותרות בשיאים של עשרות שנים

הימורים על הזוכים בפרס נובל / צילום: Shutterstock

החוקרים שמככבים בבורסת ההימורים על הנובל בכלכלה, והקשר הישראלי

שלושה כלכלנים בעלי זיקה ישראלית מככבים השנה ברשימות המועמדים לנובל בכלכלה ● מי מוביל בפלטפורמות ההימורים, מדוע המחקרים נחשבים פורצי דרך ומה ההיסטוריה מלמדת על הסיכוי להמר נכון? ● וגם: הדומיננטיות האמריקאית והמועדון הסגור של הזוכים

צ'נגאן דיפאל S05 פלאג אין / צילום: יח''צ

החל מ-155 אלף שקל: המכונית שנכנסת לפלח שוק צפוף במיוחד

גרסת הפלאג־אין של הקרוס־אובר המשפחתי של צ'נגאן שומרת על העיצוב הידידותי והמרחב הפנימי הענק של הגרסה החשמלית, אבל מציעה מערכת הנעה חסכונית ומעודנת ויכולת דינמית משופרת ● היא יוצאת לפלח תחרותי רווי

זאק פולנסקי, מנהיג מפלגת ''הירוקים'' הבריטית / צילום: Reuters

יו"ר המפלגה שקבע "שציונות היא גזענות" יישאר מחוץ לפרלמנט הבריטי

זאק פולנסקי, מנהיג מפלגת הירוקים ואחד הקולות הפרו-פלסטיניים הבולטים בבריטניה, הפסיד בבחירות למושב שהתפנה בפרלמנט ● לאחר ההפסד התייחס לראשונה להחלטת מפלגתו להגדיר את הציונות כגזענות, וטען כי ישראל מבצעת "רצח עם מתמשך" ברצועת עזה ● למרות ההפסד בקלפי והביקורת שספג בתוך מפלגתו, הבהיר כי אין בכוונתו להתפטר מתפקידו

מתחם הזיכרון של מסיבת הנובה ברעים / צילום: Shutterstock

המענה לשורדי הנובה: המעטפת קיימת, הליווי עוד חסר

הממשלה הקימה מערך ייעודי לשורדי המסיבות בדרום, ורוב סעיפי ההחלטה כבר קודמו ● אבל מאגר המידע עדיין לא זמין לשורדים, והדרך בין הזכויות, הטיפולים והליווי נותרה מורכבת ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי המעטפת לשורדי המסיבות מ־7 מאוקטובר