גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידר שוקי הון בעקבות הערכות על מגעים למכירת גילת: "פועלת בשוק שצומח מאוד; יש יותר אינטרנט בכל מקום"

לדברי מחלקת המחקר של בית ההשקעות, "גילת נמצאת בפוזיציה חיובית מאוד. מתוכננים לעלות אלפי לוויינים שיכסו שטחים נרחבים בעולם, וצריך טכנולוגיה וציוד שיתאימו לזה" ● קרן פימי מורווחת בכ-100 מיליון דולר "על הנייר" מהשקעתה בחברה

יו"ר גילת, דב בהרב / צילום: תמר מצפי
יו"ר גילת, דב בהרב / צילום: תמר מצפי

יותר מעשור חלף מאז שעמדה חברת גילת לוויינים  להימכר לקבוצת משקיעים, בעסקה שהסתבכה ולבסוף בוטלה והגיעה להליכים משפטיים. כעת, נראה כי החברה שוב מועמדת לרכישה, והערכות על כך הובילו אתמול לזינוקים במניותיהן של גילת ומבטח שמיר  (אחת מבעלות המניות בחברה) בבורסת תל אביב.

גילת, המספקת טכנולוגיה ושירותים לרשתות תקשורת לווייניות, מסרה אתמול כי אינה מגיבה לשמועות, ועד כה לא פרסמה כל דיווח בנושא - מה שעשוי ללמד על כך שמדובר במגעים ראשוניים. ההערכות הן שאם תתגבש עסקה, היא תהיה כזו שבמסגרתה תירכש גילת על ידי גורם מחו"ל, בפרמיה על מחיר השוק ובשווי שעשוי להגיע גם ל-2 מיליארד שקל. שווי החברה לאחר המסחר בבורסה אתמול הוא כ-1.86 מיליארד שקל.

מי עשוי לרכוש את גילת? להערכת דינה קורשונוב ממחלקת המחקר של לידר שוקי הון, ייתכן כי מדובר בחברה מתחרה או בחברה שכבר פועלת בתחום (כמו ViaSat למשל); אפשרות אחרת היא של חברה שפועלת בתחום משיק, ושמבקשת להרחיב את פעילותה לתחום הפעילות של גילת; ואפשרות שלישית היא קרן פרייבט אקוויטי.

לדברי קורשונוב, "גילת פועלת בשוק התקשורת הלוויינית, שצומח מאוד בשנים האחרונות; יש יותר אינטרנט בכל מקום - למשל, בטיסות יש WiFi, יש אינטרנט שמגיע למקומות מרוחקים. הרבה פעמים אי-אפשר להגיע למקומות האלה עם תשתית פיזית, וגילת יכולה לאפשר זאת - וזוהי מגמה שמתרחבת בכל העולם. במקביל, מגמה נוספת שתומכת בצמיחה, היא שהטכנולוגיה משתפרת והלוויינים מעבירים יותר רוחב פס".

למרות צמיחת השוק, לגילת הייתה שנה פחות חיובית ב-2019, עם ירידה בהכנסות וירידה במחיר המניה. "חשבנו שהשוק יצמח מהר יותר, אבל הוא קצת התעכב", אומרת קורשונוב. "החולשה בהכנסות קשורה גם להתמקדות האסטרטגית של גילת בעסקאות רווחיות יותר. עם זאת, חשוב להדגיש כי למרות החולשה בהכנסות, הייתה עלייה ברווחיות וגם עלייה אבסולוטית ברווח של החברה. במקביל, שמענו מגילת על עסקאות והתמקדות בתחומי פעילות החברה בכיוון חיובי, כך שאני צופה צמיחה שם".

לדבריה, השוק שבו פועלת גילת צומח, הטכנולוגיה מתקדמת ויש פוטנציאל רב, בכל הקשור, למשל, באינטרנט בתנועה - במטוסים, באוניות וברכבות. "גילת נמצאת בפוזיציה חיובית מאוד", אומרת קורשונוב. "מתוכננים לעלות אלפי לוויינים שיכסו שטחים נרחבים בעולם, וצריך טכנולוגיה וציוד שיתאימו לכך. גילת יכולה להתאים, אם כי יש הרבה תחרות והיא תצטרך להוכיח את עצמה".

פימי רכשה את השליטה בהדרגה

העסקה שבוטלה בקיץ 2008 למכירת גילת, נקבה במחיר של 11.4 דולר למניית החברה - וביטולה הוביל לנפילה במניה לרמות של 5-3 דולר - טווח מחירים שבו דשדשה המניה עד ל-2012, השנה שבה נכנסה קרן פימי להשקעה ראשונה בגילת. כיום מחזיקה פימי ב-34.1% ממניות גילת, בשווי שוק של כ-621 מיליון שקל.

בניגוד להרגלה, פימי, בראשותו של ישי דוידי, לא רכשה מייד שליטה בחברה העוסקת בתחום התקשורת הלוויינית, אלא רכשה כ-11% מהמניות מידי מנורה מבטחים בתמורה ל-63 מיליון שקל, במחיר של 3.57 דולר למניית גילת. בהמשך, הגדילה קרן ההשקעות את ההחזקות בחברה בעסקאות נוספות, שנעשו במחירים גבוהים יותר, של 4.4-4.9 דולר למניה. רק כשנה וחצי לאחר ההשקעה הראשונית בחברה, הפכה פימי ל"בעלת הבית" בפועל בגילת, כשרכשה חלק מהחזקותיה של קרן יורק, בעלת המניות הגדולה בגילת באותה עת, תמורת 10.5 מיליון דולר ולפי 5 דולר למניה.

בהמשך, מכרה קרן יורק את יתרת מניותיה בגילת לפימי תמורת עוד 25.5 מיליון דולר ולפי 4.95 דולר למניה, אבל עוד קודם לכן התחילה פימי לפעול, כשמינתה את דב בהרב, מי שניהל את אמדוקס והיה יו"ר התעשייה האווירית, ליו"ר החברה. לאחר מכן מונה כמנכ"ל יונה עובדיה, גם הוא איש אמדוקס לשעבר.

גם לאחר כניסתה של פימי לגילת המשיכה המניה לדשדש, עד שתפסה תאוצה וב-2017-2018 התחילה לטפס, אם כי את 2019 היא סיימה בתשואה שלילית. מחיר הנעילה בנאסד"ק בסוף השבוע האחרון היה 9.15 דולר.

בסך הכל, קרן פימי רכשה לאורך השנים מניות גילת בתמורה כוללת של 81.4 מיליון דולר, במחיר ממוצע של 4.33 דולר למניה. ב-2019 חילקה גילת לראשונה דיבידנד, וחלקה של פימי בו עמד על קרוב ל-8.5 מיליון דולר. כבר כיום, לפי מחיר הנעילה של מניית גילת בנאסד"ק בסוף השבוע, ובלי להביא בחשבון את הזינוקים במניה אמש בבורסת תל אביב, פימי רושמת רווח "על הנייר" של קרוב ל-100 מיליון דולר על ההשקעה בגילת.

גם מאיר שמיר יכול להרוויח מעסקה

עם זאת, עסקה למכירת החברה, מן הסתם, תגדיל את הרווח של הקרן, מכיוון שתתבצע במחיר גבוה ממחיר השוק. כקרן השקעות, פימי פועלת לרכישת שליטה בחברות, משביחה אותן ולבסוף מוכרת אותן במחיר גבוה יותר - כך שמכירת גילת עומדת על הפרק תמיד (מה גם שההשקעה בחברה בוצעה כבר לפני יותר מ-7 שנים).

מי שעוד צפוי להרוויח ממכירת גילת הוא מאיר שמיר, שמחזיק במניות החברה באמצעות מבטח שמיר, וחלקו בה הוא 9.7%. מבטח שמיר הייתה לאורך שנים בעלת מניות מיעוט בגילת, וב-2008 שמיר הוביל את קבוצת המשקיעים שהייתה אמורה לרכוש את גילת ב-475 מיליון דולר - אותה עסקה שהתפוצצה לבסוף. במסגרת הליך פשרה חויבו הרוכשים, ובהם מבטח שמיר, לשלם לגילת פיצוי. כיום, שווי ההחזקה של מבטח שמיר בגילת עומד על 179 מיליון שקל.

עוד מרוויח פוטנציאלי הוא יו"ר החברה, דב בהרב, שהובא כאמור לגילת על ידי פימי. ב-2014, כשקרן יורק מכרה את חלקה בגילת לפימי, בהרב השתתף בעסקה ורכש כ-2% ממניות גילת תמורת 4.2 מיליון דולר, לפי מחיר של 4.95 דולר למניה; כיום מחיר המניה כמעט כפול - ועסקה למכירת החברה תתבצע בוודאי בפרמיה על מחיר השוק. 

עוד כתבות

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש הממשלה נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור