גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל חברת הנדל"ן שיוצא נגד "מרד" ראשי הערים: "סוג של אנרכיה"

מניית הנדל"ן הלוהטת של צמח המרמן יותר מהכפילה את ערכה בשנה האחרונה ● לדברי המנכ"ל חיים פייגלין, "מחירי הדירות זוחלים למעלה בחודשים האחרונים. תוכנית מחיר למשתכן כנראה הגיעה לסוף דרכה - ומצד שני, המדינה עדיין לא משחררת מספיק קרקעות לבנייה בשוק החופשי"

"מחירי הדירות נמצאים בעלייה בשלושת הרבעונים האחרונים. אנחנו גם מרגישים את זה במכירות", אומר חיים פייגלין, מנכ"ל חברת הנדל"ן צמח המרמן, בראיון ל"גלובס".

"אנחנו מוכרים יותר דירות לעומת המכירות שלנו בשנתיים האחרונות. הממוצע הרב-שנתי שלנו הוא מכירות של 170-180 דירות, ובשנה האחרונה ניכרת התעוררות אצלנו, יחד עם כל השוק", אומר פייגלין, המכהן גם בתפקיד סגן נשיא התאחדות בוני הארץ - כך שיש לו ראייה רחבה על התפתחויות שוק הנדל"ן למגורים בישראל. בשנה האחרונה "כיכבה" מניית צמח המרמן, לצדן של מניות נדל"ן מקומיות נוספות, עם עלייה של 110% - שהביאה את שווי החברה בבורסת תל אביב לכ-355 מיליון שקל.

צמח המרמן עוסקת בייזום נדל"ן למגורים ולמסחר ובביצוע עבודות קבלנות, ויש לה גם פעילות נדל"ן מניב. פעילות החברה מתרכזת בנדל"ן בישראל. בחברה שולטות משפחות פייגלין ובן אברהם, המחזיקות יחד בכ-49% מהון מניותיה. בשבוע שעבר דיווחה צמח המרמן כי בשנת 2019 היא מכרה 230 יחידות דיור - עלייה של 28% לעומת מספר הדירות שמכרה ב-2018.

החברה, שלא פועלת כמעט בכלל במסגרת פרויקטים של "מחיר למשתכן" (מלבד פרויקט שנבנה ביפו על חורבות האצטדיון שבו שיחקה בעבר קבוצת הכדורגל מכבי יפו), נהנתה מהתעוררות שוק הדיור בשנה האחרונה, ובעיקר מחזרתם של קונים ש"ישבו על הגדר" לרכישת דירות בשוק החופשי. בין הפרויקטים המובילים במכירות של צמח המרמן ניתן לציין את "לב גני תקוה", שבו מכרה החברה 56 דירות בשנה החולפת - זינוק של 80% לעומת השנה הקודמת; "קרניצי החדשה" ברמת גן, שבו מכרה 53 דירות - 51% יותר מאשר ב-2018; ו"סביוני גני תקוה", עם 43 דירות מכורות - עלייה של 23% לעומת אשתקד. בפרויקט "אנדרומדה" ביפו ובפרויקט "כרמיאלה" בכרמיאל החברה מכרה אשתקד דירות ראשונות - 7 דירות ו-19 דירות, בהתאמה.

"צריך להציף את השוק בקרקעות לבנייה"

לדברי פייגלין, "מחירי הדירות זוחלים למעלה בחודשים האחרונים, ורואים את זה בנתוני הדירות שאנחנו מוכרים. אצלנו, אגב, לא נרשמה בשנים האחרונות ירידה במחירי הדירות. נתוני מכירת הדירות 'בשוק החופשי' מראים תמונה שונה מזו של נתוני המחירים שמפרסמת למ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), שם הנתונים מאוד מוטים למטה, בגלל תוכנית מחיר למשתכן".

● נראה כי תוכנית מחיר למשתכן סיימה את דרכה.

"נכון, התוכנית נראה הגיעה לסוף דרכה. מצד שני, המדינה עדיין לא משחררת מספיק קרקעות לבנייה בשוק החופשי. יש כאן סטגנציה, ולכן המחירים במגמת עלייה".

● מה צריך לקרות כדי שהמחירים לא יעלו?

"צריך להציף את השוק החופשי בקרקעות לבנייה - אבל זה לא קורה כבר עשרות שנים, וכנראה לא יקרה גם בעתיד. לדעתי, יש במדינה ביקוש של 70 אלף דירות בשנה, ואפילו יותר, והביקושים רק גדלים והולכים. אנחנו צריכים תשתיות מספקות לבנייה, אבל כרגע המצב הפוך. יש מרד של ראשי ערים, שמעכבים הקמה של פרויקטים למגורים - סוג של אנרכיה. ברמת גן, בגבעתיים, בהרצליה ובמקומות נוספים, ראשי הערים לא מוכנים לאשר בנייה של מתחמי דירות. הם ממש בולמים את זה, וכבר הרבה זמן אין ממשלה שתטפל בעניין".

● אפשר להבין את ראשי הערים, אם אין מספיק תשתיות תומכות לבנייה כזו.

"אני מאוד מבין ומעריך את ראשי הערים. הם נבחרו על ידי תושבים הערים וצריכים לייצג אותם, והציבור עצמו לא רוצה שייבנו עוד הרבה בניינים בערים שלו, כי זה רק מוסיף לצפיפות שכבר קיימת בערים ובשכונות רבות. אבל יש לא מעט קרקעות פנויות, כמו למשל, במזרח רמת גן באזור קריניצי, שם אפשר לפתח ולבנות - ותפקיד ראשי הערים הוא להקים ולבנות תשתיות מספקות. הם לא רוצים את זה בגלל הרבה מאות סיבות, ובשורה התחתונה, זה עניין של כסף. יש הסכמי-גג בעשרות מיליארדי שקלים, ולמרות זה, ראשי הערים מתמרדים ולא רוצים לבנות".

● אז בעצם הם רוצים שהממשלה תזרים להם יותר כסף?

"כן. יש פה משחק של כיפופי ידיים בין הממשלה לראשי הערים".

לדברי פייגלין, "אף שזה המצב, אנחנו ממוקדים רק בישראל, ומאוד מאמינים באסטרטגיה של החברה. יש לנו זרוע ביצוע פנימית, שבאמצעותה אנחנו עושים עבודות בנייה עבורנו ועבור אחרים שעובדים אתנו, וגם את חברת סיון ביצוע, שעושה עבודות נוספות עבור יזמים אחרים". 

"יש כרגע משבר בגלל המחסור בדירות, והוא רק יתעצם ויילך בתקופה הקרובה, עד שתקום ממשלה ותטפל בכל התחומים הדרושים טיפול דחוף בתחום הנדל"ן למגורים. יש לנו כרגע כ-2,500 דירות שנמצאות במהלך של ייזום ותכנון, עם רווח גולמי צפוי של 400 מיליון שקל. אנחנו מסתכלים 10-15 שנים קדימה. התהליכים בארץ איטיים מאוד, ולכן אין לך ברירה, אם אתה רוצה להשרוד בשוק הנדל"ן, אלא להסתכל ולתכנן רחוק מאוד קדימה. אנחנו ממשיכים להתמקד בארץ, ובמקביל לפעילות באזור המרכז אנחנו מאמינים מאוד גם בפריפריה".

● בפריפריה יש לא מעט מקומות שבהם בנו יותר מדי דירות, והמחירים ירדו בשנים האחרונות.

"זה נספג בסוף בתוך השוק. גם בעפולה, ששם היתה הצפה של בנייה בשנים האחרונות, אני שומע כיום שכבר אין מספיק דירות. מלאי הדירות הלא-מכורות ברחבי הארץ הצטמצם מאוד באחרונה. גם בראש העין ובקריות נרשמה ירידה חדה במלאי הדירות הגמורות שלא נמכרו. כל עוד הריבית כל כך נמוכה, היזמים וחברות הנדל"ן יכולים לחכות בנוחות יחסית ובלי לחץ גם כמה שנים, עד שיימכרו את הדירות".

"גם השנה אנחנו צופים גידול במכירות"

חברת צמח המרמן הוקמה ב-1997 כתוצאה ממיזוג של שתי חברות ביצוע, צמח והמרמן, שהוקמו ופעלו החל בשנות ה-60. הזינוק במניית החברה בשנה האחרונה בא, בין השאר, על רקע ירידת התשואות בשוק האג"ח, שהביאה לעליות חדות במניות נדל"ן רבות, ובמקביל ההתעוררות של מכירת דירות בשוק החופשי.

● מה אתה מעריך יקרה בחברה בשנים הקרובות?

פייגלין: "אם לא יקרה משהו יוצא דופן, גם ב-2020 אנחנו צפויים לרשום גידול במכירות. יש לנו מספיק קרקעות ופרויקטים בצנרת. כיום אנחנו מבצעים ונהנים מפרויקטים שיזמנו לפני 10-15 שנים. למשל, בפרויקט 'קריניצי החדשה' ברמת גן יש לנו כ-600 דירות מתוך כ-1,000 דירות שנבנות שם. יש שם כבר ארבעה מגדלים מאוכלסים, והמגדל החמישי צפוי לקבל טופס 4 במהלך השנה".

בחודש שעבר דיווחה צמח המרמן כי היא נכנסת לשותפות עם רשת מועדוני הכושר הולמס פלייס, שבמסגרתה יקימו שתי החברות, באמצעות חברה ייעודית משותפת, כמה מתחמים של מועדוני כושר. הראשון שבהם יהיה תחת תת המותג "פמילי" של הולמס פלייס בשכונת "כפר סבא הירוקה", ואבן הפינה להקמתו כבר הונחה בתחילת ינואר (אמור להתחיל לפעול בעוד כשנתיים). המתחם יופעל בשיטת BOT למשך 25 שנה על ידי הולמס פלייס. שתי החברות יחלקו ביניהן את הרווחים שינבעו מייזום הפרויקט, שעלות הקמתו מוערכת ב-45 מיליון שקל. הולמס פלייס תשלם לחברה הייעודית דמי שכירות בשיעור של כ-10% מעלויות הפרויקט.

● מה הביא אתכם להיכנס לשותפות עם הולמס פלייס?

"זאת פעילות שאנחנו רוצים לפתח עם הולמס פלייס, ואולי לא רק אתם. כל התחום הזה, BOT, שאנחנו פעם ראשונה נכנסים אליו, נמצא בהתפתחות משמעותית. זה הפתרון לעיריות שרוצות לפתח פרויקטים, אבל אין להן מספיק כסף לכך".

● אתם מתכננים לנצל את השוק הנוח כדי להנפיק מניות או אג"ח בקרוב?

"גייסנו בהנפקת האג"ח האחרונה שלנו אשתקד כ-70 מיליון שקל. כרגע אנחנו לא יודעים אם ומתי נגייס עוד. סדרות האג"ח שלנו נסחרות בתשואות נמוכות יחסית, ואני מניח שכמו בעבר, ברגע שנרצה לגייס - לא תהיה לנו בעיה. אנחנו חברה קטנה, שהגיעה לבורסה מחיפה לפני 22 שנה, עם הון עצמי של כ-16 מיליון שקל - וכיום הגענו להון עצמי של 226 מיליון שקל, כשבדרך חילקנו לציבור דיבידנדים בהיקף של כ-90 מיליון שקל".

● מה המדיניות הדיבידנד שלכם?

"אנחנו מחלקים שליש מהרווח הנקי כדיבידנד, בכפוף כמובן להתניות הפיננסיות, שאנחנו לא מתקרבים אליהן - כך שאין לנו בעיה לחלק כל רבעון דיבידנד".

● איזה פרויקטים שלכם נמצאים לקראת הקמה?

"פרויקט מכבי יפו - פרויקט גדול של כ-600 יחידות דיור, שבו אנחנו שותפים עם אלעד מגורים של יצחק תשובה ולוינשטיין. זהו פרויקט מעורב, שכ-45% מהדירות בו ישווקו לשוק החופשי, והשאר במסגרת מחיר למשתכן. נוסף על כך, לפני שנתיים עשינו עסקה מעניינת במתחם כורזין בדרום גבעתיים - שם אנחנו בעולם של עירוב שימושים: מגורים, מסחר ותעסוקה. אנחנו מקווים שעוד השנה נקבל היתר בנייה ראשון, ואמורים להתחיל הקמה של מגדל אחד עם 46 יחידות דיור, מתוך 12 מגדלים שצפויים להיבנות במתחם, לאחר שמכרנו 70% מהזכויות בשטחי תעסוקה ומסחר לכלל ביטוח - ונישאר עם כ-9,000 מ"ר.

"פרויקט מעניין נוסף שלנו הוא דיור במתחם אנדרומדה ביפו - שזה למעשה, המשך למתחם אנדרומדה הוותיק הקיים".

● מה המחיר למ"ר בנוי באנדרומדה כיום?

"55-60 אלף שקל למ"ר. יש לנו גם את הפרויקט במתחם שוק בצלאל בלב תל אביב, שם התחלנו ב-2012 במחיר של 20-25 אלף שקל למ"ר, וכיום המחיר הגיע ליותר מ-60 אלף שקל למ"ר", אומר פייגלין.

"אנחנו גם מאוד מאמינים בפריפריה, ובונים דירות ליד חוף אכזיב הסמוך לנהריה, ומתחילים בקרוב לבנות כ-100 דירות בכרמיאל במסגרת 'דירה להשכיר'. לצד הדירות להשכרה נבנה שם עוד 70 דירות למכירה ועוד כ-700 מ"ר למסחר. נכנסנו באחרונה גם לפרויקטים של התחדשות עירונית בחיפה ובתל אביב, כך שזה עוד מנוע צמיחה של החברה".

צמח המרמן גם מעורבת בפרויקט ענקי בדרום מזרח הוד השרון - תוכנית המכונה "נוף ירקון". "זאת תוכנית הדגל של מינהל התכנון במחוז מרכז, שם מיועדים להיבנות כ-20 אלף דירות, בין דרום הוד השרון לכביש 5", אומר פייגלין. "זאת חטיבה של כ-1,600 דונם, ולנו יש 25% מחטיבת קרקע של כ-150 דונם".

● מה ייבנו בחטיבת הקרקע שלכם בהוד השרון?

"אני לא רוצה לצאת בהצהרות, אבל כיום מבינים במינהל התכנון שצריך להגדיל את הצפיפויות - ודאי במרכז בארץ. הקרקע זה משאב קריטי, שנמצא במחסור".

● מתי אמורים להתחיל לבנות שם?

"זה ייקח לפחות עוד כמה שנים".

מנכ"ל צמח המרמן סבור כי "סביבת הריבית הנמוכה תמשיך ללוות אותנו עוד הרבה שנים, כך שאני מאוד אופטימי לגבי שוק הנדל"ן בארץ, ובכלל לגבי כלכלת ישראל. השכר הממוצע במשק עולה במשך השנים, ושיעור האבטלה נמוך מאוד - כך שהיכולת של האוכלוסייה לקנות דירה משתפרת". 

הפספוס של יבואן הרכב: מניית צמח המרמן עלתה ב-50% מאז שיצחק מנור נפרד ממנה

במרץ 2017 מכר איש העסקים יצחק מנור, בעלי יבואנית הרכב לובינסקי, את מניותיו בחברת צמח המרמן (כ-26%) תמורת כ-60 מיליון שקל. מנור נכנס להשקעה בחברה במהלך 2011, ומכר את המניות במחיר כפול מהמחיר שבו רכש אותן, לכמה גופים מוסדיים, ובהם הפניקס, הראל, וילין לפידות, שעדיין מחזיקים נתחים גדולים בחברה (הפניקס עם 12.5%, הראל 8.5% וילין לפידות עם כ-6% מההון).

החזקתו של מנור במניות צמח המרמן נחשבו כהחזקות לא מהותיות מבחינתו, והנכס המרכזי שבבעלות משפחתו הוא חברת לובינסקי - יבואנית רכבי פיג'ו וסיטרואן בישראל. נוסף על כך, מחזיקה משפחת מנור חלק מגרעין השליטה בבנק אגוד - 16.5% ממניות הבנק, בשווי שוק של כ-280 מיליון שקל. 

מנור תכנן למכור את מניות צמח המרמן שהוא החזיק כבר בסוף 2015, אבל התמהמה עם המכירה. במהלך 2016 ועד למכירה במרץ 2017 הכפילה מניית החברה את שווייה. יחד עם הדיבידנדים שקיבל, נהנה מנור מתשואה של כ-150% על ההשקעה. עם זאת, המחיר הנוכחי של המניה גבוה ב-50% ממחיר המכירה - כך שמדובר בהחמצה של כמה עשרות מיליוני שקלים לשווי ההחזקות שנמכרו. 

בעבר נמנה מנור עם שותפיו של נוחי דנקנר לשליטה בקונצרן אי.די.בי - החזקה שבעקבותיה יצא מגרעין השליטה של צמח המרמן, אחרי רכישת המניות מידי משפחות פייגלין ובן אברהם, כדי למנוע ממנה להתמודד עם בעיות של מגבלת לווים. הוא הצטרף מחדש לגרעין השליטה בצמח המרמן בתחילת 2015, בעקבות הסדר החוב באי.די.בי. 

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה