גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין גרטה לטראמפ: המשחק הכפול של כנס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס

הכינוס הכלכלי האליטיסטי ביותר שקיים מנסה לשנות פניו ולהפוך לרלוונטי ● למשל, השנה הוא יארח את פעילת הסביבה גרטה טונברג על הבמה המרכזית ● למרות שנשמע הרבה מלים כמו "בר קיימא" ו"כלכלה הוגנת", נראה שמשבר הסחר בין ארה"ב לסין יעניין את הבאים הרבה יותר

מפגיני סביבה נגד הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס / צילום: ARND WIEGMANN, רויטרס
מפגיני סביבה נגד הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס / צילום: ARND WIEGMANN, רויטרס

שנה בלבד עברה מאז שנערה אלמונית יחסית, שלא רבים הכירו את שמה מחוץ לשבדיה, נסעה ברכבות ובתחבורה ציבורית לעיירת הסקי דאבוס בזמן כינוס הפורום הכלכלי העולמי, ישנה באוהל שהוקם על הקרח, והציגה שלט עם המחאה הפרטית שלה נגד ההתחממות הגלובלית ואוזלת ידה של הקהילה הבינלאומית להתמודד אתה. בשנה שעברה מאז, הסוגיות האקולוגיות והקשר שלהן עם עולם העסקים זינקו לראש סדר היום העולמי, והכינוס הכלכלי שייפתח השבוע בדאבוס יעמוד בסימן שינויי האקלים ועתיד כדור הארץ. אורחת הכבוד, שהבקיעה את דרכה משולי השתתפות בוועידה בשנה שעברה לבמה המרכזית ביומה הראשון השנה, תהיה גרטה טונברג.

פרשנות: האם הדיבורים על האקלים יהפכו למעשים?

מחקר של הפורום הכלכלי: כמחצית מהכלכלה העולמית חשופה למשבר האקלים

סיפורה של טונברג ממחיש שוב את הרלוונטיות של הכינוס הכלכלי העולמי לקבוע סדר יום גלובלי. השנה יציין הכינוס, שיתקיים עד יום שישי, יובל 50 שנה לקיומו. מי שיזם אותו, איש העסקים הגרמני קלאוס שוואב, מתכנן לקיים אירוע עתיר-יין מקומי, בשם הדאגה לסביבה, לציון יובל זה. הפעם - בניגוד לשנה שעברה, אז ביטל את בואו ברגע האחרון - צפוי להגיע אליה גם האיש שמשפיע יותר מכל על הכלכלה העולמית - נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.

זוהי אולי הדואליות של כינוס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס - כלפי חוץ טונברג ואיכות הסביבה, כלפי פנים טראמפ וסחר בינלאומי. 3,000 המשתתפים המגיעים מדי שנה לכינוס, שחלקים משלמים מאות אלפי דולרים בשנה כדי לממן את הפורום הכלכלי העולמי (WEF), המארגן אותו ומעניק להם את כרטיס הכניסה הנחשק אליו, באים אליו כדי לראות כיצד להמשיך ולשמן את מכונת הסחר העולמי, לשכלל את הקפיטליזם העכשווי, לבדוק מהן ההזדמנויות שהעתיד מבטיח; הם באים אליו לפגישות צדדיות עם ראשי ממשלות ונשיאים שמתכננים פרויקטים בינלאומיים או הפרטות יקרות, הם באים לארוחות צהריים שמארגנות חברות וכדי להיראות. הם באים משום שבסופו של דבר - מדובר בדרך הנוחה ביותר להיפגש עם שכמותם - מבלי לטרוח בנסיעות מרובות.

גרטה תונברג / צילום: GettyImages

לנסות ולכונן "הסכם שלום דיגיטלי" בין ארה"ב לבין סין

לפיכך, בעוד שכלפי חוץ המוקד של הכינוס הוא איכות הסביבה ו"איך להציל את כדור הארץ", כפי שקובעת התוכנית הרשמית, במסדרונות עצמם צפויים משתתפי הכינוס לדון בעיקר ביחסי ארה"ב וסין, במלחמת הסחר בין המדינות, בעתיד הצמיחה הסינית והגלובלית ובחזיתות שבין ארה"ב לאירופה בסוגיות כמו מיסוי דיגיטלי.

שוואב עצמו לא הסתיר את רצונו בשנה האחרונה להשתמש באירוע כדי לנסות ולכונן "הסכם שלום דיגיטלי" בין ארה"ב לבין סין. בשנה שעברה ניסיון זה טורפד בעקבות ההשבתה שיזמו הדמוקרטים בוושינגטון, שמנעה את בוא הנשיא האמריקאי. הפעם הסינים הם אלו שהודיעו כי נשיא סין, שי ג'ינפינג, לא יגיע.

אבל האמביציה של המייסד שוואב קיימת, בין השאר, משום שגלובליזציה וסחר חופשי הם מהות הפורום הכלכלי העולמי. דאבוס כונס לראשונה בשנת 1971 כאירוע מסוג אחר - הזדמנות אינטימית לאנשי עסקים אירופיים ללמוד דרכי ניהול אמריקאיות. מאז הוא התפתח לארגון בינלאומי המבצע פעילות מחקר, מקיים אירועי משנה ברחבי העולם ובעל השפעה על סדר היום הגלובלי. באופן רשמי הוא מוגדר כקרן פרטית. למעשה, מדובר בארגון המסייע לנטר ולכוון את הכלכלה העולמית.

דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס

בשנים האחרונות, בעקבות ביקורת על אליטיזם וניתוק מסוגיות חברתיות ומבעיות כלכליות המטרידות את העולם המתפתח, ובצלו של המשבר הכלכלי של 2008, ניסו מארגני הפורום הכלכלי העולמי להציג קולות מגוונים יותר, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינת ייצוג. לעומת השנים הראשונות של הפורום, גבר העיסוק בשנים האחרונות באי-שוויון, בפערי שכר, בקפיטליזם קשוב, באיכות הסביבה, ולתוך הפאנלים "הוזרקו" נציגים של אפריקה ושל אסיה, וגם נציגי דורות צעירים, המורידים מעט את ממוצע הגילאים של משתתפי הכינוס. אם ההודעות לעיתונות של הפורום בתחילת שנות ה-2000 התגאו ברשימות המנכ"לים של החברות הגדולות שישתתפו בכינוס, ההודעה האחרונה שפורסמה השבוע מציבה את טונברג לפני טראמפ, ומציינת את נוכחותה של הפעילה הסביבתית הוותיקה ג'יין גודאל וסגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור בין המשתתפים בכינוס.

אך אם להאמין לשוואב, סוגיית שינויי האקלים אינה רק חזית שמאחוריה אפשר להמשיך ולעשות עסקים כרגיל, אלא מצב חמור שמחייב את העסקים - וגם את הפורום הכלכלי העולמי - לשנות מן היסוד את הגישה שלו. "אנחנו ניצבים בפני מצב חירום", אמר שוואב בראיון ל"רויטרס", "זו הסיבה שאנחנו פועלים בנחרצות ובמהירות שכזו, וזו הסיבה שאנחנו שמים דגש רב כל כך על תחום הסביבה". הפורום הכלכלי העולמי מתכנן להשיק השנה בכינוס מדד חדש, שיבדוק את הפעילות הסביבתית והחברתית של חברות ויפרסם אותו ברבים.

המארגנים ניסו לכלול את כל המונחים המייצגים את רוח התקופה

כותרת הכינוס של דאבוס 2020 היא "בעלי עניין למען עולם מלוכד ובר-קיימא", ונראה כאילו המארגנים ניסו לכלול בה את כל המונחים המייצגים את רוח התקופה. "בעלי עניין" מתייחס ל"קפיטליזם של בעלי עניין" שנועד להחליף את ה"קפיטליזם של בעלי מניות", ומתייחס למכתב ההיסטורי עליו חתמו בשנה שעברה 181 מנכ"לי החברות הגדולות באמריקה, שקרא לקחת בחשבון גם את הציבור והסביבה כחלק מהפעילות העסקית של החברה, ולא רק למקסם את הרווחים בעבור בעלי המניות.

"בר קיימא" הוא מונח סביבתי שהפך לנפוץ, ומוזכר בין השאר כחזון לעתיד בהכרזתו בתחילת החודש של בעלי קרן ההשקעות "בלאק-רוק", לארי פינק (שיגיע לדאבוס), להסטת ההשקעות מחברות העוסקות בדלקי-מאובנים. ה"עולם המלוכד" שבכותרת מתייחס לצורך לפתור את המחלוקות בין המדינות, את מלחמות הסחר ואת האיומים במכסים, ולפעול במשותף ובתיאום כדי למנוע נזקים אקולוגיים נוספים.

בנוסף, שבעה הנושאים אותם הגדיר הפורום כ"נושאי השנה" אינם משאירים מקום לתהייה עד כמה אימצו מארגני הכינוס אג'נדה ירוקה. "עתיד בריא", "איך להציל את הכדור", "עסקים טובים יותר", "מעבר לגיאו-פוליטיקה", "עתיד העבודה", "כלכלות הוגנות יותר" ו"טכנולוגיה לטובה", הם הנושאים הרשמיים. מהזווית הישראלי, ההיסטוריון והסופר יובל נח הררי ישתתף בפאנל שיתקיים ביום הראשון בנוגע ל"עתיד אנושי המעוצב על ידי מרוץ נשק טכנולוגי", יישא דברים בפני משתתפי הוועידה, ישתתף בפאנל וכן יקיים שיחה עם מנכ"ל החברה הסינית HUAWEI.

בוריס ג'ונסון,לא יגיע לכינוס/ צילום: רויטרס

בין הנוכחים האחרים בדאבוס יהיו גם נשיא ברזיל, ז'איר בולסונרו, קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ומנהיגים רבים מאירופה, כולל ראשת הממשלה הפינית הצעירה סאנה מארין ומנהיגת הונג קונג קארי לאם. מהזווית העסקית, יגיעו בין השאר מנכ"לי "גוגל", "אפל", "מיקרוסופט" וחברות טכנולוגיה אחרות, נציגי "גולדמן-זאקס", "ג'יי-פי מורגן" ובנקים אחרים, ורבים נוספים.

מנהלת התפעול של "פייסבוק" שריל סנדברג, תארח עיתונאים ומו"לים בחלל מיוחד ש"פייסבוק" שכרה בעיירה במטרה לשכנע אותם כי החברה היא "כוח חיובי" בעולם, ולנסות למתן או למנוע את הרגולציה וההגבלות המוטלות עליה חדשות לבקרים על ידי מדינות האיחוד האירופי ואחרות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא יגיע לכינוס השנה, וגם נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הודיעו כי לא יגיעו. לפי הדלפות, הם חוששים מהאופי האליטיסטי של האירוע.

בגיל 50, הכינוס השנתי בדאבוס די דומה לגברים הלבנים בגיל העמידה שמציפים את עיירת הסקי

גם מלחמות אמיתיות יהיו נושא לשיחה בדאבוס השנה, ובמיוחד החשש מעימות במזרח התיכון. מי שביטל את בואו ברגע האחרון הוא שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, שאולי לא היה מעוניין להיתקל במסדרונות בנשיא ארה"ב, שינאם ביומה הראשון של הוועידה. לצדו של טראמפ יגיעו גם בתו איוונקה וחתנו ג'ארד קושנר - אורחים קבועים בדאבוס בשנים האחרונות - ומשלחת שרים אמריקאים בכירים, כולל שר החוץ ושר האוצר.

כדי למנוע מראש ביקורת, מארגני הכינוס הכריזו מראש כי הוא "נייטרלי מבחינת פחמן דו-חמצני" - המכוניות שיסיעו את האורחים יהיו ברובן המכריע חשמליות או היברידיות, למשתתפים יחולקו בחינם סוליות גומי עם דוקרני קרח כדי לעודד הליכה על השלג, ייאסר השימוש בפלסטיק חד-פעמי בעיירה במהלך הכינוס והאוכל היוקרתי (וגם המשקאות) יגיעו ברובם מהאזור, במקום להיות מוטסים מרחבי העולם.

למרות זאת, אין דרך של ממש למנוע את שחרור עשרות אלפי טונות של פחמן דו-חמצני הדרושים למשתתפי הכינוס כדי להגיע במטוסים פרטיים ומסוקים מרחבי העולם אל העיירה האלפינית, או לשהות בחדרים מחוממים בלב החורף בגובה של 1,600 מטר, מלבד לשלם פיצוי כספי "המקזז" פליטות אלה לכאורה, אך למעשה מהווה קנס בלבד.

בגיל 50, הכינוס השנתי בדאבוס די דומה לגברים הלבנים בגיל העמידה שמציפים את מסדרונות המלונות היוקרתיים בעיירת הסקי או מתארחים באירועים הפרטיים שמתקיימים בו. שיעור הנשים בו עלה אמנם בהדרגה, אבל הוא רחוק משוויון מגדרי. מתוך 2,820 המשתתפים הרשומים, רק 682 הן נשים (24%). שיעור הצעירים מתחת לגיל 24 מזערי, שני שלישים מהמשתתפים מגיעים מצפון-אמריקה ומאירופה ויהיו בו 119 מיליארדרים, לפי חישוב סוכנות הידיעות, שהונם המצרפי הוא כחצי טריליון דולר.

ינואר בדאבוס - חגיגת צריכה למרות המסר הסביבתי

למשך שבוע אחד בשנה הופכת עיירת הסקי השוויצית דאבוס לאתר מאובטח, רווי מיליארדרים ומיליונרים, אנשי תקשורת ופוליטיקאים, המתכנסים למפגש האליטות הכלכלי השנתי. עלות החברות בפורום הכלכלי העולמי, המארגן את המפגש, נעה בין 50 ל-500 אלף דולר לשנה (תלוי במחזור החברה), ואם אינך סלבריטאי או עיתונאי - זו הדרך היחידה לקבל את תגית הכניסה הנחשקת.

בנוסף ל-2,800 המוזמנים הרשמיים, משתתפים בכינוס גם כ-500 עיתונאים. כולם זורמים לעיירה בתחבורה ציבורית, ברכבות, בלימוזינות ובמסוקים המגיעים מציריך, או משדות תעופה פרטיים אחרים הפזורים ברחבי האזור. מחירי המלונות מזנקים, ועמם מזנק גם קצב הצריכה של אוכל יוקרתי ומשקאות. מלון סטייגנברגר גראנד-הוטל בלוודיר, המארח רבים מהדיונים ופגישות-הצד, דיווח כי הוא מוציא כ-16 אלף בקבוקי שמפניה במהלך ארבעה ימי האירוע.

שוטרים מקימים עמדת אבטחה בדאבוס. / צילום: רויטרס Denis Balibouse

למעשה, העיירה כולה מרוויחה היטב משבוע אחד בינואר. מחירי הלינה בה קופצים פי עשרה בשבוע שבו מתקיים הכינוס, וגם כיום אפשר למצוא חדר בסיסי להשכרה בעיירה, לשלושת ימי הכינוס, במחיר צנוע של 13,857 אירו, לפי אתר בוקינג.קום. עלות האבטחה של האירוע, כשבעה מיליון אירו, מתגמדת ביחס להכנסות של כ-60 מיליון אירו שנרשמות כתוצאה מהאירוע בעייירה דאבוס בלבד.

הרשויות המקומיות מונעות הפגנות בדאבוס, וזהו אחד מסודות ההצלחה של הפורום הכלכלי העולמי, אבל פעילי איכות סביבה יצאו אתמול לטרק הררי שאמור להוביל אותם בדרכים מושלגות וצדדיות - שההליכה בהם לא נאסרה - היישר לעיירה המאובטחת. הם מבטיחים להופיע ביום הדיונים הראשון. 

עוד כתבות

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות שמזנקות במאות אחוזים בוול סטריט - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

במשרד האוצר הציגו את העקרונות המנחים לתקציב 2026, וביניהם קידום רפורמה מקיפה בעולמות החיסכון ● מה הסיבה לעליות של מאות אחוזים מתחילת השנה במניות שלוש חברות הפועלות בתחום אחסון המידע ● וגם: סדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם

קופלן. ברקע: פרסום של סקר פולימרקט על הבחירות בניו יורק, השבוע / צילום: AP, Richard Drew, Olga Fedorova

כך נער הקריפטו מניו יורק הפך את חוכמת ההמונים לאימפריה של מיליארדים

בתחילת ימי הקורונה, שיין קופלן המרושש פיתח מחדר האמבטיה בדירתו את פולימרקט - פלטפורמת חיזוי שמנהלת הימורים על המציאות ● הוא רתם משקיעי־על ושווי החברה זינק למיליארדים, תוך איום על תעשיית הסקרים המסורתית ● בקרוב גם טראמפ ינסה להתחרות בו

''הנוף העירוני'' השתנה ללא היכר בגרמניה / צילום: Shutterstock

גרמניה משנה כיוון: "אין יותר סיבה להעניק מקלט לסורים"

שר החוץ הגרמני עורר סערה כשאמר כי הוא אינו צופה שפליטים רבים מסוריה יחזרו "בשל מצב התשתיות" ● קנצלר גרמניה הבהיר כי בקרוב לא תהיה מניעה לגרש פושעים סורים וכי הוא מצפה ש"הסורים יעזרו לבנות מחדש את ארצם" ● הנשיא א־שרע יבקר בברלין כדי לדון בעניין

אלן דבנששון / צילום: באדיבות Arbox

כשהתחיל להתאמן בקרוספיט גילה בעיה. הפתרון שלה הביא לו מיליון משתמשים

במשך שלוש שנים ניסה אלן דבנששון לגרום לפיתוח שלו להצליח: "עברנו מלקוח ללקוח כדי לייצר קהל. מימנו את זה מהכסף שלנו ובקושי סגרנו את החודש. עליתי עשרה ק"ג" ● היום הוא מעסיק כ־50 עובדים וכבר ביצע רכישות משמעותיות בניסיון להשתלט על השוק ● שיחה קצרה עם מייסד ומנכ"ל ארבוקס, פלטפורמה לניהול עסקים קטנים

 

בר־דוד, מנכ״ל משרד האוצר הייזלר והממונה על השכר מלכין, במעמד חתימה על הסכם ב-2023 / צילום: דוברות ההסתדרות

שולחן המשא ומתן הריק: ההסתדרות מחוץ לתקציב 2026, מה עכשיו?

שנה חלפה מאז הפגישה הגורלית בין ארנון בר־דוד לסמוטריץ', בה נחתם תקציב 2025, שכלל גזרות לציבור העובדים עקב המלחמה ● עכשיו, עם התפצוצות פרשת "יד לוחצת יד", למדינה נותר לקבוע: האם חולשתה הפתאומית של ההסתדרות היא הזדמנות לרפורמה ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר פונתה לבית חולים אחרי שצוות רפואי הוזעק לביתה

צוות מגן דוד אדום הוקפץ לביתה של הפצ"רית לשעבר יפעת תומר-ירושלמי, נבדק אם נטלה כמות גדולה של כדורי שינה • היא פונתה בהכרה מעורפלת לבית החולים - לא נשקפת סכנה לחייה

פרויקט דירה להשכיר בלוד / צילום: Arceffect

האוצר ורמ"י רוצים לשים סוף לייעוד קרקעות להשכרה ארוכת טווח

מטיוטת התוכנית הכלכלית ל-2026 עולה כי קידום עידוד פרויקטים להשכרת ארוכת טווח יעוכב בשנים הקרובות ● אם הטיוטה תאושר – יגיע לקצו עידן התמיכה הממשלתית בפרויקטים לשכירות, ופעילות החברה הממשלתית "דירה להשכיר" תצומצמם משמעותית

78 שנים של שחיתות / צילום: לע''מ

78 שנים של שחיתות: איך הסתיימו הפרשות שהתפוצצו ברעש גדול?

"יד לוחצת יד" הרעישה את ישראל, אבל זאת לא הפעם הראשונה שפרשות שחיתות פרצו לחיינו בקול נפץ אדיר ● חלקן שלחו את בכירי השלטון לכלא, באחרות היו מי שהעדיפו לשלוח יד בנפשם - והיו גם כאלה שנגמרו בלא כלום ● ומי היה נביא השחיתות בהסתדרות? ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד   

דירה להשכרה / צילום: שלומי יוסף

ההגבלות המתוכננות על החזקת מזומן והחובה שתוטל על בעלי הדירות להשכרה

במסגרת הצעת התקציב מבקש שר האוצר לחדש את היוזמה שנבלמה פעם אחר פעם בתקציבים קודמים להחיל חובת דיווח על הכנסות משכר דירה, גם כאלה שנמוכות מרף תשלום המס ● עוד בטיוטה: הטלת חובת דיווח על פלטפורמות מקוונות המשמשות לביצוע עסקאות השכרת נדל"ן, כמו Airbnb ו-Booking, אפס מס לעולים חוזרים והגבלת החזקת מעל 200 אלף שקל במזומן

הדר גולדין ז''ל / צילום: N12

דריכות וחוסר ודאות בישראל: הדיווחים בעזה - וסימני השאלה

בחמאס טוענים: חילצנו את הדר גולדין ז"ל ממנהרה ברצועה ● בכיר אמריקאי: החזרת גולדין תאפשר עסקה לפתרון משבר המחבלים ברפיח ● דיווח: בכירים במועצה לביטחון לאומי בארה"ב יצאו ללבנון עם "מסר נחרץ" בנוגע לפירוק חיזבאללה מנשקו ● חייל המילואים הותקף באלות במסיק ע"י מתנחלים ● עדכונים שוטפים

חיילי מילואים / צילום: Shutterstock

ביטול חופשות, קיצוץ הטבות וקיזוז פנסיות: הקרב על תקציב הביטחון מתחיל

בחוק ההסדרים של האוצר עולות מספר הצעות קונקרטיות לקיצוץ בהטבות שהצבא מציע, כמו גם לחימה בימי המילואים המוגזמים שהצבא מחלק ● בין ההצעות המרכזיות: ביטול חופשות שחרור, הטבות מס על רכב וקיזוז פנסיה תקציבית

ראש הממשלה מוסר הצהרה כלכלית בהשתתפות שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ ושר החינוך יואב קיש / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בשורה חיובית לדירוג האשראי של ישראל: S&P מעלה את התחזית

התפתחות חיובית ראשונה בסטטוס הדירוג של ישראל: סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית S&P הודיעה על העלאת תחזית דירוג האשראי של ישראל משלילית ליציבה, כשהדירוג עצמו נותר על ברמת A ● זאת לאחר שבמהלך המלחמה כל שלוש חברות הדירוג הגדולות הורידו את הדירוג

צ'ארלס, מלך הממלכה המאוחדת / צילום: Associated Press, Frank Augstein, Pool

מיהן שתי ענקיות הטכנולוגיה שהכריזו על שותפות להרצת עומסי עבודה של AI?

מי כתב וביים את הסרט "מפגשים מהסוג השלישי", למה המלך צ'רלס הודיע כי יסלק את אחיו אנדרו ממעונו הרשמי, ואיזה בעל חיים מופיע על דגלה של אקוודור? ● הטריוויה השבועית

נשיא לבנון, ג'וזף עאון / צילום: ap, Bilal Hussei

למורת רוחם של חיזבאללה וטורקיה: ממשלת לבנון אישרה את הגבול הימי עם קפריסין

חיזבאללה ומקורביהם טוענים כי ההסכם "נטול לגיטימיות חוקתית" ● ממשל טראמפ מעוניין לנצל את ההזדמנות ולייצב את ביירות, ולהרחיק את חיזבאללה ממוקדי ההשפעה ●  ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי: ההסכם עשוי לגלגל מהלכים אזוריים שיפגעו באינטרסים הישראליים

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

החוב הממשלתי תופח, והפד מאבד שליטה בדרכו להפוך לכלי פוליטי

החוב הלאומי של ארה"ב שבר באוקטובר שיא חדש וחצה רף של 38 טריליון דולר. קצב הגידול הוכפל לעומת שנת 2000, ובוושינגטון לא מצליחים להאט ● בשלב הבא הפד אולי יאלץ להדפיס דולרים מהאוויר ולקנות בהם את החוב הממשלתי כדי להוריד את הריבית שהשוק מבקש עבורו - וזה יהיה השלב האחרון בתפקידו של הגוף הזה ● כתבה שלישית בסדרה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ארדואן מחפש להעניש את ישראל, אבל נגמרו לו הכדורים במחסנית

ארדואן מחפש להעניש את ישראל, אבל צו מעצר מקומי באמצעות התביעה של איסטנבול הוא צעד שאופייני לו בסגירת החשבונות הפוליטית הפנימית בטורקיה ● האם מישהו חושב כי ראש הממשלה, שר הביטחון, או אפילו מפקד חיל הים יבקרו אפילו בשנים הקרובות באנקרה?

אליה ודניאל ברקת / צילום: ירדן בירנבאום, פנדה

עם גיוס המונים של 9 מיליון דולר: השוקולד הישראלי שמוכר אפילו לבלגים

אליה ודניאל ברקת חלקו אהבה משותפת לשוקולד, ונפגשו במטבח כדי להכין יחד גרסה טבעונית ● אותו הניסוי הוליד חתונה - וגם את מותג פנדה המצליח, עם עשרות עובדים, 2,000 נקודות מכירה בארה"ב וכניסה לשווקים נוספים בעולם ● המנוע העיקרי לצמיחה המטאורית שלהם היה התומכים הנלהבים בהדסטארט, שחלקם גם זכו בתמורה למניות

פרופ' בועז המאירי / צילום: יח''צ אוניברסיטת תל אביב

החוקר שקיבל 2 מיליון דולר כדי לגלות איך אפשר לפתור סכסוכים אלימים

פרופ' בועז המאירי, ראש התוכנית לניהול סכסוכים וגישור באוניברסיטת ת"א, קיבל לאחרונה מענק יוקרתי ממועצת המחקר האירופית ● המטרה: לבחון אילו התערבויות מועילות בסוגי סכסוכים שונים בין קבוצות אוכלוסייה ● המחקר ייערך בין השאר בקולומביה, בניגריה ובארה"ב ● האם ממצאיו יוכלו להועיל גם לחברה הישראלית?

רני וינברג וד''ר גיא וינברג / צילום: יוסי צבקר

"היינו שמחים להוריד מחיר, אבל אין לנו אפשרות": המשפחה שמחזיקה במאות דירות בתל אביב בראיון

גיא ורני וינברג, מבעלי חברת הנדל"ן מ.ו. השקעות, מקדמים השבחה והתחדשות עירונית בנכסים שרכשה המשפחה במשך ארבעה דורות • הם כמעט לא מוכרים, ובאשר למחירים הם אומרים: "היינו שמחים להוריד מחיר, אבל אין לנו אפשרות. אנחנו מחויבים לשתי מפלצות: האחת חוק מכר והשנייה היא הרגולציה של בנק ישראל"