גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות התרופות חיות באשליה לגבי היקפי השימוש באפליקציות שלהן"

אוליבייר ג'ארי, נשיא חברת הבריאות הדיגיטלית דריו הלת', הגיע לסטארט-אפ הישראלי אחרי 30 שנה של תפקידי ניהול בחברות תרופות גדולות • בראיון ל"גלובס" הוא מסביר מדוע למערב כדאי ללמוד מהניסיון של מדינות עולם שלישי באימוץ אפליקציות בריאות

אוליבייר ג’ארי / צילום: תמר מצפי
אוליבייר ג’ארי / צילום: תמר מצפי

חברת הבריאות הדיגיטלית הישראלית דריו הלת', הנסחרת בנאסד"ק, גייסה לפני כמה שבועות הון שיאפשר לה אולי להסתער על שוק הסוכרת האמריקאי, אחרי תקופה של צמיחה אטית למדי. החברה, שפיתחה מערכת לבדיקת סוכר באמצעות הטלפון הסלולרי ואלגוריתם המשתמש במידע מהמטופל לצורך תמיכה בו, גייסה 21 מיליון דולר. המשקיעים העלו את שווי החברה, שעמד ביום הגיוס על 14 מיליון דולר, ל-18 מיליון דולר בלבד. הם מחכים לראות כיצד החברה תשתמש בכסף.

דריו אינה חברת הבריאות הדיגיטלית היחידה שמשתמשת בניהול מידע לטיפול בסוכרת, אבל נשיא החברה, אוליבייר ג'ארי, מאמין שיש לה מקום ייחודי בשוק, כחוליה מקשרת בין איסוף ועיבוד מידע לקואצ'ינג.

"אנחנו לא FlatIron (חברה שאספה וארגנה תועפות של מידע בתחום הסרטן ונרכשה על ידי חברת התרופות רוש ב-1.9 מיליארד דולר) ולא Pear Health (חברה מובילה בתחום הקוא'צינג לספורט וניטור ביצועים), אבל יש לנו את מידע הלייפסטייל", אומר ג'ארי. "לרוב החברות אין קישוריות בין הטלפון לבין המדידה, ומי שיש לו החיבור הזה, לא משלב את זה עם קואצ'ינג. יש בשוק חברות קואצ'ינג מעולות, אבל הן לא בחזית של איסוף ועיבוד המידע.

"מלבד היישום לצרכן הסופי, יש לנו יישומים לצד של הרופאים והקואצ'רים. קואצ'ר סוכרת, לרוב אחות שהוכשרה לכך, יכול באמצעות האפליקציה שלנו לנהל 300 איש במקביל, ובכל זאת לתת לכל אחד מהם את הטאץ' האנושי. זה היה אחד התנאים שלי: אני רוצה לראות את האפליקציה מחברת בין אדם לאדם".

"יותר קל לקבל ביקורת ממכונה"

ג'ארי הגיע לדריו אחרי יותר מ-30 שנה בחברות תרופות גדולות, ואכזבה מהרפואה. "אני משושלת ארוכה של רופאים, אך הרגשתי שהרפואה נעצרה ולא מתפתחת", הוא אומר. "העדפתי את תחום ההנדסה, כי זה תחום שבו אפשר לעשות פעולה בעולם, ויש לה תוצאה ברורה. אחר כך הגעתי לייעוץ ולהון סיכון, וגיליתי שגם הוא תחום מאוד לא מדויק. לכן עברתי לדנונה, לתחום השיווק, ודווקא שם גיליתי עולם שבו מתקיימת מדידה של התנהגות אנושית וקבלת החלטות על בסיס המדידה, ואז בדיקה חוזרת. התחום הזה היה מאוד מרגש. ב-2001 הגעתי לחברת התרופות נוברטיס, כדי לעשות אותו דבר".

בנוברטיס עבר ג'ארי כמה תפקידים. הוא ניהל את הפעילות במקסיקו, בברזיל ובדרום אפריקה; הקים מערך שיווק לאזורים כפריים בהודו, שדרשה הקמה של מערכת רפואית חדשה, וניהל את תחום החיסונים בנוברטיס אירופה. לאחר מכן שימש בתפקידים שונים בחברות תרופות גדולות אחרות, ביניהן תפקידי ניהול בחטיבת הסוכרת של באייר, וניהול שווקים מתפתחים בחברת בריסטול מאיירס. מאז 2013 הוא מכהן בעיקר כדירקטור בחברות בתחום הסוכרת ובתחום המידע הרפואי.

"כשחיפשתי ריגוש חדש, חשבתי שאמצא אותו בסטארט-אפ. הילדים כבר גדלו ואני יכול להסתובב קצת", הוא אומר. "כשניהלתי פעילות בתחום הסוכרת בבאייר, היו לנו כלי תוכנה והיה לנו מידע, אבל לא ידענו מה לעשות בזה, והייתי מאוכזב ומתוסכל. כשמנכ"ל דריו, ארז רפאל, ניגש אליי בכנס וביקש שאחד מגופי ההשקעה שבהם אני מעורב ישקלו להשקיע בדריו, אמרתי לו, ‘אם אתם יכולים באמת לעשות משהו עם המידע, אז אני מתעניין".

ג'ארי אוהב טכנולוגיה ומאמין בה, אבל יש לו ביקורת על אפליקציות הבריאות של חברות התרופות. "הן חיות באשליה לגבי היקפי השימוש בהן, כמו שהן חיו כל השנים באשליה לגבי היקפי השימוש בפועל בתרופות - אחת הבעיות שהאפליקציות נועדו לפתור. היום חברות התרופות, עם כל הכוח והידע שלהן, לא באמת יודעות שחולה הפסיק ליטול תרופה ובעיקר - מדוע הפסיק. המחיר של התופעות הללו למערכת הבריאות הוא מיליארדי דולרים".

מדוע אנשים אינם נוטלים את התרופות שהם צריכים ליטול?

"ישנם כאלה שלא השתכנעו שהטיפול באמת נחוץ. אחרים שוכחים. אחרים חושבים שנרפאו, ולרבים מאוד אין כסף. תופעות הלוואי הן כמובן סיבה מאוד שכיחה להפסיק לקחת תרופות. המפתח לשינוי ההתנהגות הוא להסביר לאותם חולים, באופן שהם מבינים, מה בדיוק יקרה אם יפסיקו לקחת את התרופה או ימשיכו לקחת אותה".

כשאתה שואל חולה כרוני "מה קשה לך ואיך אפשר לעזור?", מה תהיה לרוב תשובתו?

"זה משתנה ממחלה למחלה, אבל לפחות בתחום הסרטן, התשובה הראשונה היא ‘אני לא מצליח לטפל במשפחה שלי'. במקום השני, כנראה ‘היחס של הרופאים מדכא או משפיל אותי'. בכל העולם - אירופה, פיליפינים או שאנטי טאון בדרום אפריקה - חולים יגידו, ‘אני סומך על הרופא, אבל מה שחשוב לי זה עתיד טוב לילדיי, שיתייחסו אליי בכבוד, וגם שבשנייה הזאת יהיה לי נוח'.

"לפעמים, מרוב דיכאון, אנשים פשוט לא פועלים לכיוון של החלמה. לכן גם במוצר של דריו חשוב לנו לזהות פרופיל מדויק של המטופל ולדעת את מי אנחנו רוצים להפחיד, את מי אנחנו רוצים לעודד וממי הם יעדיפו לקבל עצה - מרופא? מקואצ'ר או אולי ממטופל אחר".

אתם מאמינים שבאמת אפשר לשפר כך את התנהלות המטופל?

"מדע הפסיכולוגיה המגובה בדאטה עדיין בחיתולים, אבל אנחנו יודעים שקואצ'רים משפיעים לחיוב, אז אנחנו מאמינים שאפשר לפרק את ההשפעה הזאת לגורמים וללמוד לנהל אותה".

עד כמה ניתן להעביר אחריות מהאדם למכונה ועדיין להיות יעילים?

"המבט האנושי חשוב למוטיבציה, אבל אולי חלק מהאינטראקציה יכולה להיות אוטומטית. ויש מקרים שבהם אנחנו דווקא לא מעוניינים להיחשף לאדם. למשל, אם התנהלת ‘גרוע' או ששכחת למלא את המשימה שלך, אולי יהיה קל יותר לקבל תזכורת או ביקורת ממכונה".

מה שעובד בעולם השלישי יעבוד במערב

הניסיון של ג'ארי במדינות עניות צייד אותו בכמה תובנות לגבי האופן שבו ניתן להשפיע על התנהגות מטופלים. "כשעבדתי בנוברטיס, הקמנו חברה חיצונית שהמטרה שלה הייתה להנגיש תרופות במדינות עולם שלישי, ובאופן ספציפי בהודו", הוא מספר. "במקרה אחד שבו בחנו שימוש בתרופה לשחפת, גילינו שהחולים שלנו משלמים 200 דולר לשישה חודשים, ובאזור ההוא זה היה מאוד יקר, ומערכת הבריאות שם הייתה פרטית לגמרי. החלטנו לחתוך החוצה את המפיצים, שגבו עמלה גבוהה עבור שירותיהם. החשש הגדול ביותר שלנו היה משחיתות, אבל להפתעתנו זו לא הייתה בעיה. גילינו שאם אנחנו נותנים לרופאה המקומית את התרופה לשיווק, ודואגים לה לחומרי שיווק, היא שמחה מאוד לגבות מהחולה את המחיר הסביר עבור הביקור, וקרנה עולה בכפר בתור מי שמקושרת למקור התרופה.

"הפרסום שלנו היה בבתי הספר, כי שם כל הכפר מתרכז. אנחנו, אנשי החברה, לא נכנסנו לשם אלא גייסנו מקומיים מכל המגזרים. העסקנו עובדים מקאסטות נמוכות כמנהלים של עובדים מקאסטות גבוהות, ולא כולם קיבלו את זה, והעסקנו נשים בתפקידי מפתח, כי רצינו להגיע אל נשים במשפחות הכפריות, שהן לרוב אחראיות, כמו במערב, על הבריאות של כל המשפחה. כשביקשנו לגייס את הנשים המקומיות, הן אמרו ‘תשאל את בעלי'. אז שאלנו, ולעתים לא רחוקות התשובה הייתה חיובית. הם ראו מה משרה כזו עושה למשכורת בבית ולבריאות הכפר.

"באזור אחר, אמרנו לאנשים ‘קודם תשיגו כסף לטיפול של חודשיים לפחות, ואז נתחיל את הטיפול. המטרה הייתה שיוכלו לראות באופן ברור את תועלת הטיפול לפני שיקבלו החלטה להפסיקו בגלל אילוצי החיים. במקרה אחר, החתמנו אותם על הסכם שמחייב אותם לא להפסיק ליטול את התרופה, ורק מי שחתם קיבל אותה. אנחנו יכולים לעשות דבר כזה גם לגבי אנטיביוטיקה במערב".

המסקנה של ג'ארי מעבודתו במקומות אלה היא שמה שעובד במקומות עניים, יכול בהמשך לעבוד גם בעולם המבוסס, ולא להיפך. "בכפרים בעולם השלישי, התלות במוצרי הדיגיטל והמובייל היא גבוהה יותר מאשר בעולם המערבי, ולכן יש רעב לפתרונות, והפתרונות חייבים להיות זולים. אחרי שהתמודדת עם זירה כזו, ייתכן שהמעבר למדינה מבוססת יותר יהיה קל יחסית".

בעתיד, צופי ג'ארי, תהיה התקרבות ושותפות בין חברות הטכנולוגיה לחברות התרופות. "שמעתי שחברות הטכנולוגיה מתלוננות שקשה מאוד להזיז את חברות התרופות. כנראה הגל הראשון של המהפכה היה מוקדם מדי עבורן. אני חושב שגם כשיהיו שיתופי פעולה, אלה יישארו גופים שחושבים אחרת, ולכן חייב לקום ביניהם גורם ביניים שיגייס סביבו גם את חברת התרופות וגם את חברת המכשור הרפואי". 

עוד כתבות

אנשים מתמגנים בחניון בעקבות טילים שנורו מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

רצף שיגורים מאיראן לישראל, אישה נפצעה קל מרסיס במרכז

לראשונה מתחילת המערכה: ישראל מאשרת שהפציצה מתקן גרעיני ● טראמפ: ישראל לא דחפה אותי למלחמה, אם כבר אני דחפתי אותה ● איחוד האמירויות שוקלת לנקוט פעולה צבאית נגד איראן ● המהלך ששוקל טראמפ: "יחמש קבוצות נגד המשטר באיראן" ● צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • עדכונים שוטפים

אנשים במקלט בעת התקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

לא נתנו לכם להיכנס למקלט? מדובר בעבירה פלילית

סירבו להכניס אתכם למקלט בזמן אזעקה? מעבר לאי הנעימות, יש לכך גם השלכות משפטיות ● מה קובע החוק, מה הדין לגבי חיות מחמד ואיך נכון לפעול בזמן אמת? ● גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבורסה בת"א חוזרת מחופשה עם לא מעט סימני שאלה ● הבוקר מפולת באסיה וירידות קלות בחוזים בניו יורק ● מניות השבבים הדואליות בפערי ארביטרז' שליליים גדולים ● כלכלנים מעריכים את השפעת המלחמה על הכלכלה והאינפלציה בישראל ● הדולר האמריקאי מתחזק, "אם זו מלחמת עולם שלישית, העולם רוצה דולרים" ● מניית ה-AI החבוטה שחוזרת לזהור בוול סטריט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

התביעה נגד האחים חג'ג': העליון אישר לחתוך בחצי את שכר הטרחה לעורכי הדין

אחרי שהמחוזי אישר פשרה בתביעה על ניצול הזדמנות עסקית, העליון צידד בהחלטה להפחית את שכר עורכי הדין של התובע בתיק למיליון שקל ● השופט גרוסקופף קבע כי חוות דעת כלכלית צריכה להיות מטעם מומחה שמינה ביהמ"ש, ולא מטעם בעלי עניין

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

באל על מחכים שנתב"ג ייפתח כדי לחלץ - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ דרך טאבה

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ״ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי יפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים, מניות התוכנה עלו

נאסד"ק ירד ב-1% ● הדולר התחזק, מחיר הזהב ירד ● תעודת הסל על מניות השבבים נפלה במעל 4%, מניות התוכנה עלו זה היום השני ברציפות ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עלו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת ● הביטקוין מחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 68 אלף דולר

אילוסטרציה: shutterstock

נפילה חופשית באסיה: הבורסה בדרום קוריאה מאבדת כ-11%, טוקיו יורדת 4%

הבורסה בסיאול מובילה את המגמה השלילית באסיה ● גם בוול סטריט צפי לירידות שערים של כחצי אחוז ● מחיר הנפט עומד על כ-82 דולר לחבית מסוג ברנט

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

חלקן איבדו עשרות אחוזים, עכשיו המניות הללו קופצות בחסות המלחמה

"שאגת הארי" החזיר לקדמת הבמה את המניות הביטחוניות שזינקו בחדות ביום המסחר הראשון לפרוץ המלחמה עם איראן ● אבל לצד השמות המוכרים, קפצו גם שורה של מניות ישראליות בתחום שנסחרות בוול סטריט. עבור חלקן מדובר בהפוגה קלה מירידות של עשרות אחוזים

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

מי הכי יפסיד מסגירת הורמוז, ולמה ישראל דווקא תפסיד פחות

האזור שיושפע בצורה הקיצונית ביותר מסגירת מצרי הורמוז הוא מזרח אסיה: מתוך 19.2 מיליון חביות נפט שיוצאות מהורמוז בכל יום, 16 מיליון מגיעות לאסיה ● מבחינת סין, הנפט שעובר דרך הורמוז הוא כחצי מכלל הנפט שהיא מייבאת

המוצרים החדשים של אפל / צילום: אפל

אפל חושפת את הדור הבא של המקבוקים לצד מעבדים חדשים – ויש חיבור לישראל

במוצרים החדשים שהשיקה אפל היום ישנם כמה רכיבים מרכזיים בהם השבבים M5 Pro, M5 Max ו-N1, שפותחו על ידי צוותי הסיליקון בישראל ● כל מה שצריך לדעת על המקבוקים והמעבדים החדשים של אפל