גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

מאבק תכנוני או קרב על אופי השכונה הירושלמית: האם יוקם בית החלמה חדש ליולדות בבית הכרם

חברת מ.ק.ש אחזקות החלה בעבודות על מנת להסב בניין בשכונה הירושלמית לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית ● אלא שתושבי השכונה התנגדו למהלך והעירייה חזרה בה מהאישור הראשוני שניתן למהלך ● כעת נדרש בית המשפט להכריע בנושא

בניין בבית הכרם בירושלים אשר מתוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית / צילום: תמונה פרטית
בניין בבית הכרם בירושלים אשר מתוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית / צילום: תמונה פרטית

לוחמה משפטית סוערת מתנהלת כשנה וחצי בין עיריית ירושלים לבין מ.ק.ש אחזקות בע"מ, אשר שכרה נכס בשכונת בית הכרם הירושלמית לצורך הקמת בית החלמה ליולדות ברחוב החלוץ. הסערה אומנם מתנהלת בין חברה מסחרית לעירייה, אך היא מערבת בתוכה מתחים בין התושבים החילוניים של העיר לבין תושביה החרדיים.

ביולי 2018 חתמה מ.ק.ש אחזקות חוזה שכירות של הנכס ל-15 שנים, זאת לאחר שכבר ביוני 2018 התקבל אישור של מתאם פעולות בנייה באגף לרישוי עסקים, אשר בדק את התב"ע ואת ההיתרים למבנה וקבע כי אין מניעה תכנונית לפתוח במקום בית החלמה. בעקבות כך החל המקום לעבור שיפוץ משמעותי לשם הסבתו לבית החלמה ליולדות. לטענת היזמים, הושקעו על-ידם כבר 7 מיליון שקל בשיפוץ המבנה ובעלויות הנלוות.

חצר הבנין / צילום: תמונה פרטית

אלא שתושבי השכונה החילונית הביעו התנגדות נחרצת לשינוי הייעוד של המבנה והחלו להיאבק ציבורית ומשפטית בהקמת בית ההחלמה שיאוכלס בעיקר על-ידי חרדיות. מאבק התושבים נשא פרי, ובמרץ 2019 המחלקה המשפטית של עיריית ירושלים פנתה לבית המשפט לעניינים מקומיים בבקשה להוצאת צו מניעת פעולות וצו הריסה במעמד צד אחד. לטענת העירייה, הפיכת המבנה מבית אבות לבית החלמה מהווה הפרה של חוקי התכנון והבנייה.

השופט דניאל מרדכי דמביץ כתב בהחלטתו כי היסודות המשפטיים של הבקשה אינם מובנים, וכי גם בהילות הבקשה איננה מובנת, הואיל והיא מבוססת על תצהיר תושבים מלפני חודשיים. לאור זאת הוא דחה את בקשת העירייה.

חמישה חודשים לאחר החלטתו של השופט דמביץ, עיריית ירושלים פנתה בשנית אל בית המשפט עם בקשה לצו מניעת פעולות במעמד צד אחד, זאת למרות האישור שניתן, ואף שהיזמים הוציאו מיליוני שקלים בשיפוץ המבנה. בנוסף, העירייה לא ציינה בפני השופט כי הגישה בקשה דומה בחודש מרץ. השופט אלעד פרסקי קיבל את הבקשה והורה על הפסקת העבודה עד לקיום הדיון.

במהלך דיון נוסף שהתנהל בנושא הציגו היזמים את המסמך של הגורם המאשר ברישוי עסקים, אולם העירייה הציגה כנגדו מסמך של מנהל האגף האומר כי הבקשה נדחית בשל שימוש חורג. בית המשפט קבע כי עדיפה בעיניו עמדת העירייה שאין היתר להפוך את בית האבות לבית החלמה ליולדות, אך ציין כי קשה לקבל שגורמים שונים בעירייה ינפקו חוות-דעת הפוכות בנוגע לחוקיות המבנה. חרף זאת כתב השופט פרסקי כי "אין הפגם יורד לשורש העניין. אין בהתייחסות מחלקת רישוי עסקים בעירייה בכדי לגבור או לשנות את המצב התכנוני האובייקטיבי".

פנים הבנין הנטוש אשר תוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית  / צילום: תמונה פרטית

השופט פרסקי הוסיף כי לאחר ששקל את טענות הצדדים ואת יתר השיקולים, הוא מורה על מתן צו למניעת שימוש בנכס כבית יולדות בדרך של אכלוסו למשך 90 יום, אך מאפשר את המשך שיפוץ הנכס לצורך התאמתו לבית החלמה ליולדות.

בערעור שהגישו היזמים לבית המשפט המחוזי, נשאלה עו"ד שרון מנדלבאום מדוע הסתירה מבית המשפט את העובדה שהעירייה עתרה בנושא זה ממש בחודש מרץ, ובקשתה נדחתה. בתגובה לשאלת השופטת, ענתה עו"ד מנדלבאום: "אני שכחתי". בית המשפט קיבל את הערעור והחזיר את הדיון לבית משפט השלום.

הן בית המשפט המחוזי והן בית משפט השלום הבהירו לתובע העירוני כי אם יחליט לדבוק בעמדתו נגד הקמת בית היולדות, העירייה תהיה חשופה לתביעה נזיקית שעשויה להגיע למיליוני שקלים. השבוע החליט בית המשפט כי הצו האוסר על הפעלת המקום ימשיך לחול, וכי אם היזמים מעוניינים לשנות את ההחלטה - עליהם לפנות לבית משפט המחוזי.

"אין לי הסבר כיצד גורם בעירייה נותן אישור כאשר מנהל האגף שלו סותר את האישור"

לפני כחודש הגישו היזמים, באמצעות עו"ד אריה ארבוס, קובלנה פלילית נגד חברת מועצת העיר לורה ורטון ושתי פעילות נוספות מ"בית הכרם" המתנגדות להפעלת בית ההחלמה ליולדות בשכונה בשל השגת גבול ונטילת תוכניות בנייה מהנכס.

לטענת הקובלים, "הפעילות החברתית של הנקבלות מתרכזת ומתמקדת בהדרת הציבור החרדי ובפגיעה בצורכי ציבור זה מתוך מניעים פסולים גזעניים ועוינים. הנקבלות פועלות למניעת עבודות השיפוץ בנכס והפעלת בית הבראה בשטחו. לשם ביסוס טענותיהן פלשו הנקבלות שלא כדין לשטח הנכס, תוך שהן מתהדרות בפלישתן זו".

היזמים טוענים כי פעולות שנקטו חלק מהמתנגדים להקמת בית ההחלמה הן בגדר רדיפה לא עניינית, שנובעת מהחשש של תושבי השכונה מכך שיוקם בשכונה החילונית בית יולדות שיאוכלס בעיקר על-ידי חרדיות. מנגד בעירייה, כמו גם התושבים, טוענים כי ההתנגדות היא עניינית, וכי נתוני השטח אינם מאפשרים הקמת בית החלמה ליולדות במקום.

במאמר שפורסם בעלון "עת הכרם" כתבה חברת העירייה לורה ורטון כי "תושבים וחברי המנהל ממשיכים ללוות את התובע העירוני ולתאם עמו צעדים משפטיים וציבוריים נוספים". ורטון דוחה מכל וכל את הטענה לפלישה לא חוקית או לגזענות כלשהי מצידה. בשיחה עם "גלובס" ורטון מעלה תהייה כיצד התקבל האישור המקורי להפעלת העסק. לדבריה, "זה מאוד חשוד, מעלה תהיות, אין לי הסבר כיצד גורם בעירייה נותן אישור, כאשר מנהל האגף שלו סותר את האישור".

במענה לטענה כי מדובר במאבק אנטי-חרדי, השיבה ורטון כי "ההקשר היחידי שבו החרדיות של היזמים רלוונטית היא אולי מנטליות תרבותיות המאפיינות חלק מציבור זה: בוז לחוקי המדינה והתנשאות כלפי אזרחים שכל מבוקשם הוא אכיפת החוק".

"התאכזבנו לראות שראש העיר אינו מגלה מנהיגות"

בשיחה עם "גלובס" טענו היזמים כי התובע העירוני, עו"ד חיים נרגסי, היה חבר בקבוצת וואטסאפ של תושבי השכונה הנאבקים בבית ההחלמה. עוד טענו היזמים כי התובע העירוני אסר על מנהלי האגף לקידום עסקים להיפגש עם נציגי החברה.

בעירייה טענו מנגד כי התובע העירוני היה חבר בקבוצה, כיוון שהעירייה נותנת שירותים גם בוואטסאפ, "כל עוד זה בגבולות הטעם הטוב, וכאשר הקבוצה הפכה מקבוצה מקצועית של מנהל קהילתי לקבוצת מתנגדים, עזבנו אותה".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "במשך למעלה משנתיים פנו היזמים לעירייה בדרגים שונים בבקשה לקבל אישור להפיכת בית האבות לבית יולדות ללא צורך בהליך שימוש חורג. בכל המקרים הם נענו כי בקשתם סותרת את התב"ע, והם צריכים לפעול להוצאת היתר לשימוש חורג. כמו כן, הפיקוח על הבנייה ניהל חקירה נגד היזמים בגין חשד לביצוע פעולות לשימוש חריג ללא היתר, ובמסגרת חקירה זו הובהר להם בכתב ובמפורש כי אסור לעשות שימוש אחר מבית אבות במקום מבלי להוציא היתר לשימוש חורג כדין מהוועדה המקומית".

עוד נמסר מהעירייה כי "היזמים בחרו להתעלם מחוות-הדעת השליליות שקיבלו ומהחקירה הפלילית ופנו לגורמים נוספים בעירייה, מבלי שהוצגו להם כל העובדות, לרבות חוות-הדעת השליליות שהיו לפניותיהם וכן חקירת הפיקוח על הבנייה, אשר נתנו את חוות-הדעת המוטעית מבלי להתייעץ עם מהנדס העיר או מי מטעמו ו/או עם היועץ המשפטי לעירייה או מי מטעמו, ולכן אישור זה, שנתבקש כאשר היזמים ידעו שהוא מנוגד לחוות-דעת ששמעו לפני כן, נלקח בחוסר תום-לב, ובכל מקרה אינו תואם את החוק".

עיריית ירושלים מבהירה כי "הדרך החוקית היחידה לפתוח במקום בית יולדות היא באמצעות הוצאת היתר לשימוש חורג, ככל שיינתן ויאושר, ולא דרך עשיית דין עצמי תוך הפרת חוק וזלזול במערכת האכיפה ובתי המשפט".

מהיזמים נמסר בתגובה כי "לצערנו, מהתנהלות העירייה עולה ריח רע מאוד. בית ההחלמה ליולדות הוא עובדה מוגמרת. מדובר בשטח פרטי, אשר הושקע בו הון, והתקבלו כל האישורים הנחוצים לבית ההחלמה עוד בטרם נכנסנו לשיפוץ. מבחינתנו, גם אם ייקח עוד חודש או עוד חודשיים, בית ההחלמה יקום. אין שום סיבה שנשנה את ייעוד המבנה רק בגלל מספר פוליטיקאים ופקידים המעוניינים לעשות סיבוב פוליטי על גבינו. בימים הקרובים נלמד את ההחלטה של בית המשפט המקומי, ואם נצטרך לפנות לערכאות גבוהות יותר, נפנה.

"התאכזבנו לראות שראש העיר אינו מגלה מנהיגות ונותן לחברי מועצת העיר לעשות קמפיין פוליטי, וזאת על חשבון תושבי השכונה והיזמים שמשקיעים ומטפחים פרויקטים רבים בעיר. במקביל קיבלנו את דברי שופטת המחוזי בעניין ה'קייס' שיש לנו לתבוע נזיקית, ואנו שוקדים בימים אלה על תביעת ענק נגד עיריית ירושלים על הנזקים שנגרמו לנו בעיכוב פתיחת בית ההחלמה על אף האישור המפורש של מחלקת הפיקוח על הבנייה ורישוי העסקים בירושלים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

"המנצח": מקצוע חדש נולד והוא משתלם במיוחד

דוח חדש של ענקית כוח־האדם השוויצרית Adecco מעריך כי השינוי בשוק העבודה לא יגיע מביטול משרות, אלא מעיצובן מחדש בעידן הבינה המלאכותית ● כך, תפקיד חדש שמתפתח הוא Workforce Orchestrator - מנהל שיצטרך לבחור איפה נדרש שיקול־דעת אנושי ואיפה עדיף להסמיך סוכן AI

בניין הפניקס / צילום: שרון פאר

הפניקס ברוקרס יוצאת למהלך חדש בתחום ניהול העושר: רוכשת 60% מגורן פמילי אופיס

גורן פמילי אופיס, פועלת מזה שנים בליווי משפחות ולקוחות בעלי הון ● המהלך הנוכחי מהווה צעד משמעותי באסטרטגיית הצמיחה של הפניקס ברוקרס בתחום

בניין וויקס בגלילות / צילום: יוסי כהן

עסקת הענק בגלילות בוטלה: פייבר לא תעבור לקמפוס של וויקס

לאחר שניהלו מגעים מתקדמים לשכירת כ־4,500 מ"ר בקמפוס של וויקס בגלילות, העסקה בין החברות ירדה מהפרק ● פייבר, שחוזה השכירות שלה בתל אביב צפוי להסתיים בקרוב, בחנה מעבר למשרדים גדולים יותר, אך בשלב זה לא ברור אם תשוב למגעים עם וויקס או תפנה לחלופה אחרת

ליאת קידר פייגין / צילום: אייל טואג

המהלך החדש של קימברלי קלארק בישראל

קימברלי קלארק משנה את מבנה פעילותה בישראל, Gett משיקה שירות מוניות עם בוסטר וקבוצת toMix פותחת מועדון הופעות חדש בתל אביב ● אירועים ומינויים

אזור התחנה המיועדת של המטרו ברח' אחוזה ברעננה / צילום: אריק מירובסקי

רחוב אחוזה ברעננה יצמח פי 4, וזה רק הפרומו לעידן המטרו בגוש דן

בימים אלה מקודמת במהירות תוכנית ברחוב אחוזה ברעננה שתקפיץ את הצפיפות במאות אחוזים ● זו רק סנונית למה שצפוי בגוש דן: סביב המטרו מקודמות כ-100 תוכניות שיוסיפו 300 אלף דירות

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד ישראל  בטהרן (ארכיון) / צילום: ap, Vahid Salemi

איך איראן הצליחה להפוך את הטילים שלה למדויקים וקטלניים יותר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: הפסקת האש לצד חוסר המוערבות של ישראל במתקפה האחרונה אפשרו לאיראן לשדרג את הטילים שלה, הפנטגון מחפש כלי נשק זולים ומהירים, והאטלנטיק מסקר את השפל בפופולריות של ראש הממשלה נתניהו בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם    

דווקא בדיפנס-טק יש עלייה במספר המשרות ובשכר / איור: Shutterstock

הדיפנס-טק פורח: מספר המשרות זינק ב-20%, השכר קפץ מעל 50 אלף שקל

בזמן שחברות ההייטק הישראליות מצטמצמות בעקבות מהפכת ה–AI, דוח חדש של חברת ההשמה GotFriends חושף כי הסטארט–אפים הביטחוניים דווקא מגדילים גיוסים ומעלים את השכר ● הגורם העיקרי: שינוי עולמי בתחום על רקע המלחמות באוקראינה ובמזרח התיכון

פאנלים אגרו-וולטאי. ניסוי של דוראל בשת''פ אוניברסיטת בר אילן / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

הכנסת אישרה הטבה חדשה לפאנלים סולאריים. אלה המרוויחים

לאחר שהחקיקה נפלה עם פיזור הכנסת, המליאה אישרה מחדש פטור מהיטל השבחה למיזמי אגרו־וולטאי למשך שנה ● המהלך צפוי להסיר חסם מרכזי להקמת מתקנים סולאריים מעל קרקע חקלאית, ובין המרוויחים נמצאים קיבוצים ומושבים לצד חברות אנרגיה חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

הכנסת תצביע היום על חוק שיאפשר המשך השקעה בקרנות גידור בנאמנות

ענף הגידור בנאמנות, שיצא לדרך באפריל 2023 ומנהל כבר כ־6 מיליארד שקל, פועל כיום מתוקף הארכה שנייה ואחרונה של הוראת שעה, וללא חקיקה, בקרוב הייתה נשקפת סכנה להשקת קרנות חדשות ואולי גם לאלה הקיימות ● עם זאת, חוק כלכלי חשוב אחר נעדר מסדר יומה של הכנסת - החוק להקמת רשויות מטרופוליניות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

עלייה של 109% בחמישה חודשים: מי הרוויחו מהקפיצה של פאלו אלטו בת"א

עוד בטרם כניסתה למדדים בשבוע הבא ריכזה מניית הסייבר עניין רב בת"א, עם מחזור יומי ממוצע של 8.5 מיליון שקל, הכפלת מחיר המניה מאז נרשמה למסחר ושווי המהווה 30% משוק המניות כולו ● הבורסה: "הכניסה למדדים תציב אותה בליגה אחרת מבחינת ביקושים וסחירות"

מטוס של אתיופיאן איירליינס / צילום: Shutterstock

עם 26 טיסות בשבוע: החברה שעברה מהפכה ולא עזבה את נתב"ג ליום אחד

בשעה שהשחקניות הזרות נזהרות, אתיופיאן איירליינס מגדילה את תדירות הטיסות מנתב"ג ל־26 בשבוע ● מהפכת השירות והשינוי הניהולי, לצד הזינוק בביקוש הנוסעים הישראלים ליעדים באפריקה ובמזרח, מסבירים כיצד היא הפכה לאחת מחברות התעופה הנאמנות והחזקות בישראל

הוד השרון / צילום: Shutterstock

בשל ניגוד עניינים: אישור התוכנית לבניית 9,000 דירות בהוד השרון נדחה שוב

חוקר ההתנגדויות בתוכנית "נוף ירקון" הודיע על סיום תפקידו לאחר שהתברר כי הוא מצוי בקשרי עבודה עם אחת השמאיות שהגישו חוות דעת ● המהלך צפוי לעכב שוב את התוכנית להקמת 9,000 דירות חדשות, המקודמת זה כשלושה עשורים

ג'ארד קושנר / צילום: ap, Jacquelyn Martin

חגיגת רווחים סעודית-קטארית: מאחורי מימוש הענק בהפניקס

קרן אפיניטי שמוביל ג'ארד קושנר, מכרה רבע ממניותיה בחברת הביטוח תמורת כמיליארד שקל לידי מוסדים אמריקאים ● בצל הזינוק במניית הפניקס, הקרן שגייסה כספים מסעודיה וקטאר מורווחת 3.4 מיליארד שקל "על הנייר" על ההשקעה שביצעה לפני כשנתיים

יוסי זינגר יו''ר דירקטוריון ג'נריישן ויובל סקורניק מנכ''ל שיכון ובינוי אנרגיה / צילום: כדיה לוי, אסף רביבו

בדרך לעסקת הענק בשוק האנרגיה: המחלוקות שנפתרו

קרן ג'נריישן מתקרבת לרכישת שיכון ובינוי אנרגיה תמורת 4.45 מיליארד שקל, לאחר שהצדדים הגיעו להבנות על מנגנון הפיצוי במקרה שהעסקה לא תושלם ● כעת הצדדים נערכים לבחינת המיזוג בידי הרגולטורים, שמודאגים מהריכוזיות בתחום ייצור החשמל

משרדי קשת 12 ברמת החייל / צילום: אורטל דהן

קשת 12 עתרה נגד חוק התקשורת: "חקיקה להחלשת ביקורת על השלטון"

כשברקע ניפוץ דלת הכניסה של חדשות 12 הלילה, קשת 12 עתרה לבג"ץ נגד החוק של שר התקשורת שלמה קרעי ● טוענת כי מדובר בחקיקה פרסונלית ומפלה שמטרתה להחליש כלכלית את כלי התקשורת שמבקרים את השלטון - ולסייע כלכלית לאלה התומכים בו

המהדורה המרכזית של חדשות 12 / צילום: חדשות 12

בפעם השנייה בתוך חודש: דלתות בניין חדשות 12 נופצו - והונח מכתב איומים

המכתב הונח בכניסה: "בסוף מישהו ימות" • למרות התיעוד מהאירוע הקודם: לא נעצר עד כה חשוד • חדשות 12: "ממשלת ישראל ושר התקשורת צריכים לחדול מהשתלחויות מסיתות נגד התקשורת החופשית, שמובילות גם למעשים" • איזנקוט, גולן וליברמן פרסמו הודעות גינוי: ‏זו מתקפה על הדמוקרטיה

דיון בבג''ץ בעתירות נגד החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים / צילום: דוברות הרשות השופטת

נציג הכנסת לבג"ץ: אין ברירה אלא לבטל את החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים

בג"ץ דן היום בשידור חי בחמש העתירות המבקשות לבטל את החוק המקפיא את האכיפה הפלילית נגד עריקים חרדים ● לאחר הדיון בג"ץ הוציא צו ביניים המקפיא את כניסתו לתוקף של החוק עד להחלטה אחרת ● ההערכה היא שהעתירות יתקבלו, והחוק יבוטל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מניה אחת מושכת מטה: הירידות בת"א שוב החריפו לקראת הנעילה

שידור חוזר מאתמול: הירידות בתל אביב החרפו בסיום; ת"א 35 צנח ב-1.6% ● הלחץ בבורסה המקומית גבר עם פתיחת המסחר השלילית בוול סטריט ● מדד הקלינטק צלל ב-3.5% ומניות השבבים חטפו מכה קשה, בעוד הביומד בלט לחיוב ● אופקו הלת' זינקה בכ-33% לאחר הדו"חות, והדולר טיפס

פירמת KPMG

ביקרנו במחנה ההכשרה שבו KPMG מלמדת רואי חשבון לחשוב בצורה ביקורתית

פירמת ראיית החשבון KPMG העבירה מתמחים משחק "חפש את המטמון" ותרגיל לפיענוח פרשת הונאה, כשהמסלול המקצועי בענף משתנה

מייסדי סיארה. מימין: יונתן איתי, מייסד-שותף וסמנכ''ל מחקר ופיתוח, תמר בר-אילן, מייסד-שותף ו-CTO, יותם שגב, מייסד-שותף ומנכ''ל החברה / צילום: נטשה זריקר

כפי שנחשף בגלובס: סייארה רוכשת את אואזיס סקיוריטי במיליארד דולר

שתי חברות הסייבר הישראליות חתמו על הצהרת כוונות לקראת עסקת רכישה, שבמסגרתה צפויה סייארה לצרף אליה את אואזיס סקיוריטי ● המהלך נועד לשלב אבטחת מידע, זהויות לא־אנושיות וסוכני AI בפלטפורמה אחת, על רקע העלייה בשימוש בסוכני בינה מלאכותית בארגונים