גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק תכנוני או קרב על אופי השכונה הירושלמית: האם יוקם בית החלמה חדש ליולדות בבית הכרם

חברת מ.ק.ש אחזקות החלה בעבודות על מנת להסב בניין בשכונה הירושלמית לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית ● אלא שתושבי השכונה התנגדו למהלך והעירייה חזרה בה מהאישור הראשוני שניתן למהלך ● כעת נדרש בית המשפט להכריע בנושא

בניין בבית הכרם בירושלים אשר מתוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית / צילום: תמונה פרטית
בניין בבית הכרם בירושלים אשר מתוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית / צילום: תמונה פרטית

לוחמה משפטית סוערת מתנהלת כשנה וחצי בין עיריית ירושלים לבין מ.ק.ש אחזקות בע"מ, אשר שכרה נכס בשכונת בית הכרם הירושלמית לצורך הקמת בית החלמה ליולדות ברחוב החלוץ. הסערה אומנם מתנהלת בין חברה מסחרית לעירייה, אך היא מערבת בתוכה מתחים בין התושבים החילוניים של העיר לבין תושביה החרדיים.

ביולי 2018 חתמה מ.ק.ש אחזקות חוזה שכירות של הנכס ל-15 שנים, זאת לאחר שכבר ביוני 2018 התקבל אישור של מתאם פעולות בנייה באגף לרישוי עסקים, אשר בדק את התב"ע ואת ההיתרים למבנה וקבע כי אין מניעה תכנונית לפתוח במקום בית החלמה. בעקבות כך החל המקום לעבור שיפוץ משמעותי לשם הסבתו לבית החלמה ליולדות. לטענת היזמים, הושקעו על-ידם כבר 7 מיליון שקל בשיפוץ המבנה ובעלויות הנלוות.

חצר הבנין / צילום: תמונה פרטית

אלא שתושבי השכונה החילונית הביעו התנגדות נחרצת לשינוי הייעוד של המבנה והחלו להיאבק ציבורית ומשפטית בהקמת בית ההחלמה שיאוכלס בעיקר על-ידי חרדיות. מאבק התושבים נשא פרי, ובמרץ 2019 המחלקה המשפטית של עיריית ירושלים פנתה לבית המשפט לעניינים מקומיים בבקשה להוצאת צו מניעת פעולות וצו הריסה במעמד צד אחד. לטענת העירייה, הפיכת המבנה מבית אבות לבית החלמה מהווה הפרה של חוקי התכנון והבנייה.

השופט דניאל מרדכי דמביץ כתב בהחלטתו כי היסודות המשפטיים של הבקשה אינם מובנים, וכי גם בהילות הבקשה איננה מובנת, הואיל והיא מבוססת על תצהיר תושבים מלפני חודשיים. לאור זאת הוא דחה את בקשת העירייה.

חמישה חודשים לאחר החלטתו של השופט דמביץ, עיריית ירושלים פנתה בשנית אל בית המשפט עם בקשה לצו מניעת פעולות במעמד צד אחד, זאת למרות האישור שניתן, ואף שהיזמים הוציאו מיליוני שקלים בשיפוץ המבנה. בנוסף, העירייה לא ציינה בפני השופט כי הגישה בקשה דומה בחודש מרץ. השופט אלעד פרסקי קיבל את הבקשה והורה על הפסקת העבודה עד לקיום הדיון.

במהלך דיון נוסף שהתנהל בנושא הציגו היזמים את המסמך של הגורם המאשר ברישוי עסקים, אולם העירייה הציגה כנגדו מסמך של מנהל האגף האומר כי הבקשה נדחית בשל שימוש חורג. בית המשפט קבע כי עדיפה בעיניו עמדת העירייה שאין היתר להפוך את בית האבות לבית החלמה ליולדות, אך ציין כי קשה לקבל שגורמים שונים בעירייה ינפקו חוות-דעת הפוכות בנוגע לחוקיות המבנה. חרף זאת כתב השופט פרסקי כי "אין הפגם יורד לשורש העניין. אין בהתייחסות מחלקת רישוי עסקים בעירייה בכדי לגבור או לשנות את המצב התכנוני האובייקטיבי".

פנים הבנין הנטוש אשר תוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית  / צילום: תמונה פרטית

השופט פרסקי הוסיף כי לאחר ששקל את טענות הצדדים ואת יתר השיקולים, הוא מורה על מתן צו למניעת שימוש בנכס כבית יולדות בדרך של אכלוסו למשך 90 יום, אך מאפשר את המשך שיפוץ הנכס לצורך התאמתו לבית החלמה ליולדות.

בערעור שהגישו היזמים לבית המשפט המחוזי, נשאלה עו"ד שרון מנדלבאום מדוע הסתירה מבית המשפט את העובדה שהעירייה עתרה בנושא זה ממש בחודש מרץ, ובקשתה נדחתה. בתגובה לשאלת השופטת, ענתה עו"ד מנדלבאום: "אני שכחתי". בית המשפט קיבל את הערעור והחזיר את הדיון לבית משפט השלום.

הן בית המשפט המחוזי והן בית משפט השלום הבהירו לתובע העירוני כי אם יחליט לדבוק בעמדתו נגד הקמת בית היולדות, העירייה תהיה חשופה לתביעה נזיקית שעשויה להגיע למיליוני שקלים. השבוע החליט בית המשפט כי הצו האוסר על הפעלת המקום ימשיך לחול, וכי אם היזמים מעוניינים לשנות את ההחלטה - עליהם לפנות לבית משפט המחוזי.

"אין לי הסבר כיצד גורם בעירייה נותן אישור כאשר מנהל האגף שלו סותר את האישור"

לפני כחודש הגישו היזמים, באמצעות עו"ד אריה ארבוס, קובלנה פלילית נגד חברת מועצת העיר לורה ורטון ושתי פעילות נוספות מ"בית הכרם" המתנגדות להפעלת בית ההחלמה ליולדות בשכונה בשל השגת גבול ונטילת תוכניות בנייה מהנכס.

לטענת הקובלים, "הפעילות החברתית של הנקבלות מתרכזת ומתמקדת בהדרת הציבור החרדי ובפגיעה בצורכי ציבור זה מתוך מניעים פסולים גזעניים ועוינים. הנקבלות פועלות למניעת עבודות השיפוץ בנכס והפעלת בית הבראה בשטחו. לשם ביסוס טענותיהן פלשו הנקבלות שלא כדין לשטח הנכס, תוך שהן מתהדרות בפלישתן זו".

היזמים טוענים כי פעולות שנקטו חלק מהמתנגדים להקמת בית ההחלמה הן בגדר רדיפה לא עניינית, שנובעת מהחשש של תושבי השכונה מכך שיוקם בשכונה החילונית בית יולדות שיאוכלס בעיקר על-ידי חרדיות. מנגד בעירייה, כמו גם התושבים, טוענים כי ההתנגדות היא עניינית, וכי נתוני השטח אינם מאפשרים הקמת בית החלמה ליולדות במקום.

במאמר שפורסם בעלון "עת הכרם" כתבה חברת העירייה לורה ורטון כי "תושבים וחברי המנהל ממשיכים ללוות את התובע העירוני ולתאם עמו צעדים משפטיים וציבוריים נוספים". ורטון דוחה מכל וכל את הטענה לפלישה לא חוקית או לגזענות כלשהי מצידה. בשיחה עם "גלובס" ורטון מעלה תהייה כיצד התקבל האישור המקורי להפעלת העסק. לדבריה, "זה מאוד חשוד, מעלה תהיות, אין לי הסבר כיצד גורם בעירייה נותן אישור, כאשר מנהל האגף שלו סותר את האישור".

במענה לטענה כי מדובר במאבק אנטי-חרדי, השיבה ורטון כי "ההקשר היחידי שבו החרדיות של היזמים רלוונטית היא אולי מנטליות תרבותיות המאפיינות חלק מציבור זה: בוז לחוקי המדינה והתנשאות כלפי אזרחים שכל מבוקשם הוא אכיפת החוק".

"התאכזבנו לראות שראש העיר אינו מגלה מנהיגות"

בשיחה עם "גלובס" טענו היזמים כי התובע העירוני, עו"ד חיים נרגסי, היה חבר בקבוצת וואטסאפ של תושבי השכונה הנאבקים בבית ההחלמה. עוד טענו היזמים כי התובע העירוני אסר על מנהלי האגף לקידום עסקים להיפגש עם נציגי החברה.

בעירייה טענו מנגד כי התובע העירוני היה חבר בקבוצה, כיוון שהעירייה נותנת שירותים גם בוואטסאפ, "כל עוד זה בגבולות הטעם הטוב, וכאשר הקבוצה הפכה מקבוצה מקצועית של מנהל קהילתי לקבוצת מתנגדים, עזבנו אותה".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "במשך למעלה משנתיים פנו היזמים לעירייה בדרגים שונים בבקשה לקבל אישור להפיכת בית האבות לבית יולדות ללא צורך בהליך שימוש חורג. בכל המקרים הם נענו כי בקשתם סותרת את התב"ע, והם צריכים לפעול להוצאת היתר לשימוש חורג. כמו כן, הפיקוח על הבנייה ניהל חקירה נגד היזמים בגין חשד לביצוע פעולות לשימוש חריג ללא היתר, ובמסגרת חקירה זו הובהר להם בכתב ובמפורש כי אסור לעשות שימוש אחר מבית אבות במקום מבלי להוציא היתר לשימוש חורג כדין מהוועדה המקומית".

עוד נמסר מהעירייה כי "היזמים בחרו להתעלם מחוות-הדעת השליליות שקיבלו ומהחקירה הפלילית ופנו לגורמים נוספים בעירייה, מבלי שהוצגו להם כל העובדות, לרבות חוות-הדעת השליליות שהיו לפניותיהם וכן חקירת הפיקוח על הבנייה, אשר נתנו את חוות-הדעת המוטעית מבלי להתייעץ עם מהנדס העיר או מי מטעמו ו/או עם היועץ המשפטי לעירייה או מי מטעמו, ולכן אישור זה, שנתבקש כאשר היזמים ידעו שהוא מנוגד לחוות-דעת ששמעו לפני כן, נלקח בחוסר תום-לב, ובכל מקרה אינו תואם את החוק".

עיריית ירושלים מבהירה כי "הדרך החוקית היחידה לפתוח במקום בית יולדות היא באמצעות הוצאת היתר לשימוש חורג, ככל שיינתן ויאושר, ולא דרך עשיית דין עצמי תוך הפרת חוק וזלזול במערכת האכיפה ובתי המשפט".

מהיזמים נמסר בתגובה כי "לצערנו, מהתנהלות העירייה עולה ריח רע מאוד. בית ההחלמה ליולדות הוא עובדה מוגמרת. מדובר בשטח פרטי, אשר הושקע בו הון, והתקבלו כל האישורים הנחוצים לבית ההחלמה עוד בטרם נכנסנו לשיפוץ. מבחינתנו, גם אם ייקח עוד חודש או עוד חודשיים, בית ההחלמה יקום. אין שום סיבה שנשנה את ייעוד המבנה רק בגלל מספר פוליטיקאים ופקידים המעוניינים לעשות סיבוב פוליטי על גבינו. בימים הקרובים נלמד את ההחלטה של בית המשפט המקומי, ואם נצטרך לפנות לערכאות גבוהות יותר, נפנה.

"התאכזבנו לראות שראש העיר אינו מגלה מנהיגות ונותן לחברי מועצת העיר לעשות קמפיין פוליטי, וזאת על חשבון תושבי השכונה והיזמים שמשקיעים ומטפחים פרויקטים רבים בעיר. במקביל קיבלנו את דברי שופטת המחוזי בעניין ה'קייס' שיש לנו לתבוע נזיקית, ואנו שוקדים בימים אלה על תביעת ענק נגד עיריית ירושלים על הנזקים שנגרמו לנו בעיכוב פתיחת בית ההחלמה על אף האישור המפורש של מחלקת הפיקוח על הבנייה ורישוי העסקים בירושלים".

עוד כתבות

תושבים בתל באביב יורדים למרחב מוגן בשל אזעקות על ירי מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

כפי שנחשף בגלובס: מעכשיו תקבלו פחות התרעות על טילים

פיקוד העורף הודיע היום כי הוא מצמצם את היקף התרעות המוקדמות על אזעקה ע"י חלוקה מדויקת יותר של אזורי ההנחיה המקדימה

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

המייסדים של מפתחת חיסון הקורונה יוצאים לדרך חדשה - והמניה נופלת

המייסדים שהובילו את ביונטק מפריצת הדרך של חיסון הקורונה לצנרת טיפולי סרטן רחבה עוזבים להקים חברה חדשה ● דוח חדש מעריך כי חלון ההנפקות בביומד עשוי להיפתח מחדש כבר השנה, אבל לא לכל החברות ● ויניי פרסאד שוב עוזב את ה-FDA לאחר שורת עימותים סביב אישור תרופות ● ואלפא טאו מקבלת אישור ראשון לטיפול בסרטן ביפן ● השבוע בביומד

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: Reuters, Kyodo

"הסופרבול של תעשיית הטכנולוגיה": מה צפוי הערב בכנס של אנבידיה

באירוע השנתי שלה, ינאם מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג, ויכריז על הכיוונים האסטרטגיים של החברה ויחשוף את הטכנולוגיות הצפויות להניע את תחום הבינה המלאכותית בשנים הקרובות ● אחת הציפיות המרכזיות נוגעת לעדכונים על הדורות הבאים של מערכות הבינה המלאכותית של חברת השבבים, תחום שבו החברה הפכה לשחקנית הדומיננטית ביותר בתעשייה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מדד המחירים לצרכן בפברואר גבוה מהתחזיות; מחירי הדירות חזרו לרדת

עוד לפני המלחמה: קצב האינפלציה השנתי עלה ב-2% בפברואר, בעוד התחזיות היו שיישאר ללא שינוי על 1.8% ● מחירי הדירות רשמו ירידה של 0.9%

חסכונות בבנק / צילום: Shutterstock, Artem Postoev

החודש החלש באלטשולר שחם וההמלצה החריגה של הגוף המוביל: "תחזיקו מזומן"

חודש פברואר ננעל רגע לפני פרוץ המלחמה מול איראן, לאחר עליות בשוק המקומי שהובילו לחודש חיובי נוסף עבור החוסכים בגמל ובפנסיה לטווח הארוך ● כלל ביטוח ממשיכה להוביל בתשואות, בעוד שאלטשולר שחם הוא היחיד עם ביצועים שליליים ● וגם: מסלולי S&P 500 כבר בפיגור של 30% מול המסלולים המנייתיים בטווח של 3 שנים

מכליות נפט מחכות מחוץ למצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

לאן ילכו 412 מיליון חביות נפט? הפרטים על התוכנית ההיסטורית נחשפים

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה מסרה פרטים על התוכנית חסרת התקדים שלה לשחרר לשוק מאות מיליוני חביות נפט מהעתודות האסטרטגיות ● מתי יתחילו החביות לזרום, ומי יקבלו אותן ראשונות?

כותרות העיתונים בעולם

הנשק החדש של טראמפ: כך ארה"ב עיוורה את איראן עוד לפני התקיפות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מצליחה לערער את הכלכלה העולמית, למה דווקא הבן של חמינאי נבחר כיורש, ולוחמת הסייבר של ארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

פברואר היה חודש ירוק לחוסכים בפנסיה ובגמל, חוץ מבית השקעות אחד

חודש פברואר ננעל רגע לפני פרוץ מבצע שאגת הארי מול איראן, עם עליות בשוק המקומי ובאירופה שהביאו לעלייה נוספת בתשואות החוסכים לטווח הארוך ● הפערים בין הגופים ניכרו בצורה משמעותית עם פערי תשואה של 1% במסלול הכללי ועד 2% במנייתי ● וגם: ה-S&P 500 בפיגור של 30% מול המסלול המנייתי בטווח של 3 שנים

הדמיית מתחם המלונאות שצפוי לקום בחוף דור / צילום: יואל פגין אדריכלים

רמ"י אישרה: הבונגלוס והקרוואנים בחוף דור יפונו לטובת מתחם מלונות

פרויקט התיירות הוותיק של מושב דור מתקדם לשלב היתר הבנייה: במקום מתחם הקמפינג הוותיק על קו המים, צפויים לקום שני מלונות עם 515 חדרים - זאת כחלק ממגמת הרחבת היצע חדרי המלון לאורך חוף הכרמל

רחוב בנווה צדק. מלאי הקרקעות הפנויות מוגבל / צילום: Shutterstock

עסקת הנדל"ן שנחתמה בשכונה היקרה של ת"א אחרי שנה וחצי של מו"מ

המגרש, בשטח 178 מ"ר, נמכר ב־13 מיליון שקל בגלל בעיות תכנוניות בקרקע ובשל הקיפאון בענף ● עפ"י התוכניות, ניתן להקים עליו שתי יחידות דיור בשתי קומות ועליית גג, אך ישנם תנאים לכך

חברי מיליציית כתאאב חיזבאללה משתתפים בלוויה של חבר מיליציה שנהרג מתקיפה אמריקאית / צילום: ap, Hadi Mizban

הזירה העיראקית מתחממת. האם היא יכולה להגיע לישראל

הקרבות בזירה העיראקית מסלימים, לאחר שבסוף השבוע כוחות שמזוהים עם איראן הרגו חייל צרפתי ● האם אש הקרבות מעיראק יכולה להגיע גם לישראל? ● שאלת השעה

ראלי מתקרב? / אילוסטרציה: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: ייתכן שהשווקים בדרך לראלי. זו הסיבה

עם פרוץ המלחמה באיראן מדד הפחד קפץ בחדות ובשבוע שעבר אף חצה את רף ה־35 נקודות ● אבל ההיסטוריה מלמדת שזינוק במדד הפחד הוא לא בהכרח בשורה רעה ● למעשה, בממוצע, שנה אחרי שמדד הפחד חוצה את רף 30 הנקודות, מדד S&P 500 מזנק ב־20%

מלון של רשת קלאב מד / צילום: אתר חברה

רשת הנופש שמציעה שהות חינם לישראלים שמחכים לחילוץ

ברשת קלאב מד החליטו לאפשר לאורחים ישראלים שטיסתם ארצה בוטלה להישאר במתחמי הנופש עד שתימצא להם טיסה חלופית ● המשמעות היא הארכת השהות בריזורטים ברמת חמישה כוכבים, במתכונת הכול כלול ● ומה מציעים בבתי המלון בישראל לתיירים שנתקעו בארץ בגלל המלחמה?

מגדל אינפיניטי ברעננה / צילום: skypro

ריט 1: עלייה של כ-6% ב-NOI ברבעון, שיעור התפוסה במגדל אינפיניטי עלה

לדברי ריט 1, התוצאות החזקות מגיעות הודות להנבה של שטחים שהושכרו בתקופה, השפעת עליית המדד על דמי השכירות, ועל אף השפעה של מכירת הקומות במגדל היובל בתל אביב בתחילת שנת 2025

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הבת קיבלה שקל אחד בלבד בירושה וערערה. מה קבע ביהמ"ש?

למה בית המשפט לא ביטל עבירת תנועה למרות שעברו ארבעה חודשים? ● מה נפסק לגבי צוואת אם שנתנה לבתה רק שקל אחד? ● והאם אפשר לסרב לתמ"א 38 בגלל פחד ממעליות? ● 3 פסקי דין בשבוע

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מניית מטא עולה ב-3% במסחר המוקדם

מחיר הנפט מסוג ברנט עולה כעת ל-105 דולר לאחר שמתקפת רחפן פגעה במרכז סחר הנפט המרכזי של איחוד האמירויות בעיר פוג'יירה ● החוזים בניו יורק עולים בעד 0.5% ● ריי דליו: החוב העצום של ארה"ב יגרום לפיחות הדולר ● שרת האוצר האמריקאית לשעבר ג'נט יילן סבורה שהעימות עלול להשפיע על הצמיחה הכלכלית בארה״ב, בנוסף ללחצי האינפלציה שכבר קיימים

מארק צוקרברג. בדרך לקיצוץ? / צילום: Reuters, Carlos Barria

הדיווח על פיטורי ענק במטא עשוי להתחיל תגובת שרשרת בענף

בעוד המודל ה־AI החדש של מטא מדשדש, והוצאות על שבבים מזנקות ל־135 מיליארד דולר, דיווחים בעולם אומרים כי צוקרברג חוזר לנוסחה שוול סטריט אוהבת - קיצוצים ● מטא לא לבד, בשנה החולפת שורה של חברות טכנולוגיה הפנו משאבים למרוץ החימוש של ה־AI

גל תורן בקמפיין בנק לאומי, המפרסם הגדול ביותר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

המספרים של ענף הפרסום: יותר מ-100 מיליון שקל בפחות משבועיים

המפרסמים לא נעלמו ממסך הטלוויזיה, עם השקעה של כ-100 מיליון שקל בפרסומות מתחילת המלחמה - בדומה להיקף ההשקעה בשגרה ● חברת הנדל"ן מיי טאון פונה לעובדי WIZ עם מבצעים למכירת דירות ● המתאגרף אהבת השם גורדון מצטלם לקמפיין ראשון ● וברשת שטיינר מציעים בדיקות שמיעה בחינם בעקבות הדי הפיצוצים ● אירועים ומינויים

פעילות מערכות ההגנה האווירית של ישראל / צילום: משרד הביטחון

מערכת הביטחון דורשת תוספת של 65 מיליארד שקל מעל התקציב המקורי

בדיון שנערך בהשתתפות ראש הממשלה, מערכת הביטחון הציבה דרישה לתוספת חסרת תקדים של עשרות מיליארדים מעבר לתקציב המקורי ● עם עלות לחימה יומית של עד 2 מיליארד שקל, במשרד האוצר אומרים: המחיר האמיתי לא נמצא רק בחימושים, אלא בהוצאה האזרחית ובפגיעה בתוצר

פעילות מערכות ההגנה האווירית (ארכיון) / צילום: משרד הביטחון

ישראל השמידה מרכז לתקיפת לוויינים באיראן

שיגור מאיראן לצפון: באזור חיפה וטבריה - הופעלה אזעקה ללא התרעה מוקדמת ● 8 זירות נפילה במטח הקודם למרכז ולשפלה: פגיעה בבית בשוהם, בת 30 נפצעה קל בראשון לציון ● במקביל - שיגורים מלבנון לגליל העליון • בטהראן, שיראז ובתיבריז במקביל: צה"ל בגל תקיפות באיראן ● לפחות אדם אחד נהרג מפגיעת טיל איראני באבו דאבי ● עדכונים שוטפים