גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק תכנוני או קרב על אופי השכונה הירושלמית: האם יוקם בית החלמה חדש ליולדות בבית הכרם

חברת מ.ק.ש אחזקות החלה בעבודות על מנת להסב בניין בשכונה הירושלמית לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית ● אלא שתושבי השכונה התנגדו למהלך והעירייה חזרה בה מהאישור הראשוני שניתן למהלך ● כעת נדרש בית המשפט להכריע בנושא

בניין בבית הכרם בירושלים אשר מתוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית / צילום: תמונה פרטית
בניין בבית הכרם בירושלים אשר מתוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית / צילום: תמונה פרטית

לוחמה משפטית סוערת מתנהלת כשנה וחצי בין עיריית ירושלים לבין מ.ק.ש אחזקות בע"מ, אשר שכרה נכס בשכונת בית הכרם הירושלמית לצורך הקמת בית החלמה ליולדות ברחוב החלוץ. הסערה אומנם מתנהלת בין חברה מסחרית לעירייה, אך היא מערבת בתוכה מתחים בין התושבים החילוניים של העיר לבין תושביה החרדיים.

ביולי 2018 חתמה מ.ק.ש אחזקות חוזה שכירות של הנכס ל-15 שנים, זאת לאחר שכבר ביוני 2018 התקבל אישור של מתאם פעולות בנייה באגף לרישוי עסקים, אשר בדק את התב"ע ואת ההיתרים למבנה וקבע כי אין מניעה תכנונית לפתוח במקום בית החלמה. בעקבות כך החל המקום לעבור שיפוץ משמעותי לשם הסבתו לבית החלמה ליולדות. לטענת היזמים, הושקעו על-ידם כבר 7 מיליון שקל בשיפוץ המבנה ובעלויות הנלוות.

חצר הבנין / צילום: תמונה פרטית

אלא שתושבי השכונה החילונית הביעו התנגדות נחרצת לשינוי הייעוד של המבנה והחלו להיאבק ציבורית ומשפטית בהקמת בית ההחלמה שיאוכלס בעיקר על-ידי חרדיות. מאבק התושבים נשא פרי, ובמרץ 2019 המחלקה המשפטית של עיריית ירושלים פנתה לבית המשפט לעניינים מקומיים בבקשה להוצאת צו מניעת פעולות וצו הריסה במעמד צד אחד. לטענת העירייה, הפיכת המבנה מבית אבות לבית החלמה מהווה הפרה של חוקי התכנון והבנייה.

השופט דניאל מרדכי דמביץ כתב בהחלטתו כי היסודות המשפטיים של הבקשה אינם מובנים, וכי גם בהילות הבקשה איננה מובנת, הואיל והיא מבוססת על תצהיר תושבים מלפני חודשיים. לאור זאת הוא דחה את בקשת העירייה.

חמישה חודשים לאחר החלטתו של השופט דמביץ, עיריית ירושלים פנתה בשנית אל בית המשפט עם בקשה לצו מניעת פעולות במעמד צד אחד, זאת למרות האישור שניתן, ואף שהיזמים הוציאו מיליוני שקלים בשיפוץ המבנה. בנוסף, העירייה לא ציינה בפני השופט כי הגישה בקשה דומה בחודש מרץ. השופט אלעד פרסקי קיבל את הבקשה והורה על הפסקת העבודה עד לקיום הדיון.

במהלך דיון נוסף שהתנהל בנושא הציגו היזמים את המסמך של הגורם המאשר ברישוי עסקים, אולם העירייה הציגה כנגדו מסמך של מנהל האגף האומר כי הבקשה נדחית בשל שימוש חורג. בית המשפט קבע כי עדיפה בעיניו עמדת העירייה שאין היתר להפוך את בית האבות לבית החלמה ליולדות, אך ציין כי קשה לקבל שגורמים שונים בעירייה ינפקו חוות-דעת הפוכות בנוגע לחוקיות המבנה. חרף זאת כתב השופט פרסקי כי "אין הפגם יורד לשורש העניין. אין בהתייחסות מחלקת רישוי עסקים בעירייה בכדי לגבור או לשנות את המצב התכנוני האובייקטיבי".

פנים הבנין הנטוש אשר תוכנן להיות מוסב לבית החלמה ליולדות לאוכלוסייה החרדית  / צילום: תמונה פרטית

השופט פרסקי הוסיף כי לאחר ששקל את טענות הצדדים ואת יתר השיקולים, הוא מורה על מתן צו למניעת שימוש בנכס כבית יולדות בדרך של אכלוסו למשך 90 יום, אך מאפשר את המשך שיפוץ הנכס לצורך התאמתו לבית החלמה ליולדות.

בערעור שהגישו היזמים לבית המשפט המחוזי, נשאלה עו"ד שרון מנדלבאום מדוע הסתירה מבית המשפט את העובדה שהעירייה עתרה בנושא זה ממש בחודש מרץ, ובקשתה נדחתה. בתגובה לשאלת השופטת, ענתה עו"ד מנדלבאום: "אני שכחתי". בית המשפט קיבל את הערעור והחזיר את הדיון לבית משפט השלום.

הן בית המשפט המחוזי והן בית משפט השלום הבהירו לתובע העירוני כי אם יחליט לדבוק בעמדתו נגד הקמת בית היולדות, העירייה תהיה חשופה לתביעה נזיקית שעשויה להגיע למיליוני שקלים. השבוע החליט בית המשפט כי הצו האוסר על הפעלת המקום ימשיך לחול, וכי אם היזמים מעוניינים לשנות את ההחלטה - עליהם לפנות לבית משפט המחוזי.

"אין לי הסבר כיצד גורם בעירייה נותן אישור כאשר מנהל האגף שלו סותר את האישור"

לפני כחודש הגישו היזמים, באמצעות עו"ד אריה ארבוס, קובלנה פלילית נגד חברת מועצת העיר לורה ורטון ושתי פעילות נוספות מ"בית הכרם" המתנגדות להפעלת בית ההחלמה ליולדות בשכונה בשל השגת גבול ונטילת תוכניות בנייה מהנכס.

לטענת הקובלים, "הפעילות החברתית של הנקבלות מתרכזת ומתמקדת בהדרת הציבור החרדי ובפגיעה בצורכי ציבור זה מתוך מניעים פסולים גזעניים ועוינים. הנקבלות פועלות למניעת עבודות השיפוץ בנכס והפעלת בית הבראה בשטחו. לשם ביסוס טענותיהן פלשו הנקבלות שלא כדין לשטח הנכס, תוך שהן מתהדרות בפלישתן זו".

היזמים טוענים כי פעולות שנקטו חלק מהמתנגדים להקמת בית ההחלמה הן בגדר רדיפה לא עניינית, שנובעת מהחשש של תושבי השכונה מכך שיוקם בשכונה החילונית בית יולדות שיאוכלס בעיקר על-ידי חרדיות. מנגד בעירייה, כמו גם התושבים, טוענים כי ההתנגדות היא עניינית, וכי נתוני השטח אינם מאפשרים הקמת בית החלמה ליולדות במקום.

במאמר שפורסם בעלון "עת הכרם" כתבה חברת העירייה לורה ורטון כי "תושבים וחברי המנהל ממשיכים ללוות את התובע העירוני ולתאם עמו צעדים משפטיים וציבוריים נוספים". ורטון דוחה מכל וכל את הטענה לפלישה לא חוקית או לגזענות כלשהי מצידה. בשיחה עם "גלובס" ורטון מעלה תהייה כיצד התקבל האישור המקורי להפעלת העסק. לדבריה, "זה מאוד חשוד, מעלה תהיות, אין לי הסבר כיצד גורם בעירייה נותן אישור, כאשר מנהל האגף שלו סותר את האישור".

במענה לטענה כי מדובר במאבק אנטי-חרדי, השיבה ורטון כי "ההקשר היחידי שבו החרדיות של היזמים רלוונטית היא אולי מנטליות תרבותיות המאפיינות חלק מציבור זה: בוז לחוקי המדינה והתנשאות כלפי אזרחים שכל מבוקשם הוא אכיפת החוק".

"התאכזבנו לראות שראש העיר אינו מגלה מנהיגות"

בשיחה עם "גלובס" טענו היזמים כי התובע העירוני, עו"ד חיים נרגסי, היה חבר בקבוצת וואטסאפ של תושבי השכונה הנאבקים בבית ההחלמה. עוד טענו היזמים כי התובע העירוני אסר על מנהלי האגף לקידום עסקים להיפגש עם נציגי החברה.

בעירייה טענו מנגד כי התובע העירוני היה חבר בקבוצה, כיוון שהעירייה נותנת שירותים גם בוואטסאפ, "כל עוד זה בגבולות הטעם הטוב, וכאשר הקבוצה הפכה מקבוצה מקצועית של מנהל קהילתי לקבוצת מתנגדים, עזבנו אותה".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "במשך למעלה משנתיים פנו היזמים לעירייה בדרגים שונים בבקשה לקבל אישור להפיכת בית האבות לבית יולדות ללא צורך בהליך שימוש חורג. בכל המקרים הם נענו כי בקשתם סותרת את התב"ע, והם צריכים לפעול להוצאת היתר לשימוש חורג. כמו כן, הפיקוח על הבנייה ניהל חקירה נגד היזמים בגין חשד לביצוע פעולות לשימוש חריג ללא היתר, ובמסגרת חקירה זו הובהר להם בכתב ובמפורש כי אסור לעשות שימוש אחר מבית אבות במקום מבלי להוציא היתר לשימוש חורג כדין מהוועדה המקומית".

עוד נמסר מהעירייה כי "היזמים בחרו להתעלם מחוות-הדעת השליליות שקיבלו ומהחקירה הפלילית ופנו לגורמים נוספים בעירייה, מבלי שהוצגו להם כל העובדות, לרבות חוות-הדעת השליליות שהיו לפניותיהם וכן חקירת הפיקוח על הבנייה, אשר נתנו את חוות-הדעת המוטעית מבלי להתייעץ עם מהנדס העיר או מי מטעמו ו/או עם היועץ המשפטי לעירייה או מי מטעמו, ולכן אישור זה, שנתבקש כאשר היזמים ידעו שהוא מנוגד לחוות-דעת ששמעו לפני כן, נלקח בחוסר תום-לב, ובכל מקרה אינו תואם את החוק".

עיריית ירושלים מבהירה כי "הדרך החוקית היחידה לפתוח במקום בית יולדות היא באמצעות הוצאת היתר לשימוש חורג, ככל שיינתן ויאושר, ולא דרך עשיית דין עצמי תוך הפרת חוק וזלזול במערכת האכיפה ובתי המשפט".

מהיזמים נמסר בתגובה כי "לצערנו, מהתנהלות העירייה עולה ריח רע מאוד. בית ההחלמה ליולדות הוא עובדה מוגמרת. מדובר בשטח פרטי, אשר הושקע בו הון, והתקבלו כל האישורים הנחוצים לבית ההחלמה עוד בטרם נכנסנו לשיפוץ. מבחינתנו, גם אם ייקח עוד חודש או עוד חודשיים, בית ההחלמה יקום. אין שום סיבה שנשנה את ייעוד המבנה רק בגלל מספר פוליטיקאים ופקידים המעוניינים לעשות סיבוב פוליטי על גבינו. בימים הקרובים נלמד את ההחלטה של בית המשפט המקומי, ואם נצטרך לפנות לערכאות גבוהות יותר, נפנה.

"התאכזבנו לראות שראש העיר אינו מגלה מנהיגות ונותן לחברי מועצת העיר לעשות קמפיין פוליטי, וזאת על חשבון תושבי השכונה והיזמים שמשקיעים ומטפחים פרויקטים רבים בעיר. במקביל קיבלנו את דברי שופטת המחוזי בעניין ה'קייס' שיש לנו לתבוע נזיקית, ואנו שוקדים בימים אלה על תביעת ענק נגד עיריית ירושלים על הנזקים שנגרמו לנו בעיכוב פתיחת בית ההחלמה על אף האישור המפורש של מחלקת הפיקוח על הבנייה ורישוי העסקים בירושלים". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון