גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דלויט: "בעוד 3 שנים נראה מיליארדים של חברות בהשקעות בדור החמישי"

שלי תשובה, ראש מגזר הטכנולוגיה בדלויט ישראל: "הדור החמישי 'משנה משחק'. כל המפעילים צריכים לחשוב האם כדאי לפרוס סיבים אופטיים כשיש תחליף סלולרי מוכח"

חברות הסלולר בישראל הקרינו ציפייה דרוכה לקראת הדיון שייערך בשבוע הבא בבית המשפט המחוזי בירושלים בסוגיית המכרז לתדרי דור חמישי. העתירה של סלקום, גולן טלקום ואקספון נגד המכרז, וההחלטה של בית המשפט להוציא צו ביניים לעיכובו, הכניסה את המפעילים למתח מסוים. העתירה נועדה להרוויח זמן ולהכניס שינויים שיקלו על המפעילים במכרז, אך מבחינת משרד התקשורת העיכוב הוא בעייתי ומשבש את תוכניות העבודה שמדברות על כך שהשנה כבר ניתן יהיה לראות דור חמישי בישראל.

מה שעצוב באירוע הזה הוא לא השאלה האם תהיה דחייה של המכרז או לא. מה שעצוב באמת הוא שהמפעילים בישראל נמצאים במצב כל כך מורכב ומאתגר, שמביא אותם לפנות לערכאות משפטיות במטרה לעצור מהלך שהוא אסטרטגי עבורם רק בגלל שהם לא מסוגלים להשקיע בפרויקט כה כבד שעשוי להשפיע על גורלם.

הסיבה לכך היא פשוטה: החברות יודעות שיש פוטנציאל בדור החמישי, אך הן אינן יודעות איך לתרגם זאת לכסף. במלים פשוטות, הדור החמישי בסלולר נמצא בחיתוליו בכל העולם והמפעילים עדיין לא בטוחים מה המודל העסקי שיצדיק את ההשקעה הכבדה בו.

על רקע זאת, פרסמה חברת הייעוץ הבינלאומית דלויט עבודה מאירת עיניים בנושא. החידושים המעניינים הם שדלויט נותנת הכשר לחלק מהיכולות של הדור החמישי, ומסמנת אותם בביטחון רב כאירועים שייצרו שינוי אמיתי במסגרת המעבר לחיים הדיגיטליים.

לדברי שלי תשובה, שותף וראש מגזר הטכנולוגיה, המדיה והתקשורת, Deloitte ישראל, "כל שנה אנחנו מפרסמים אוסף תחזיות לשנה, שנתיים או שלוש בנושאים הקשורים לטכנולוגיה. התחזית השנה היא מעניינת כי היא נותנת נופך טיפה יותר עמוק לדור החמישי".

האם לדעתך השנה אפשר לראות בדור החמישי מודלים עסקיים מתממשים?

"יש שיח מאד ער בתעשייה. מהם המקרים שיתנו לגיטימציה למפעילים לעבור לדור 5. ניסיון העבר במעבר מדור 3 ל-4 היה ששירותים צרכניים בלבד לא מצליחים להחזיק מים כי התחרות גורמת לחלק מהר ובזול את הקיבולת שנוצרה.

"ההסבר הוא כי מהר מאד הרשתות מגדילות את רוחב הפס, ואז השאלה עבור המפעילים היא כמה כדאי לעבור רשת או לטכנולוגיה חדשה, כשאתה לא מוצא את המודל הכלכלי, כי בשוק הישראלי המצב עוד יותר חמור, המפעילים כאן לא מרוויחים כמו האמריקאים. בסופו של דבר יש להם נתח השקעות שנתי שבו הם יכולים לרענן את הרשת. אז החיפוש בישראל אחרי החזר ההשקעה הוא משמעותי ואנחנו נתקעים".

אז המודל הכלכלי בעולם סביב השירותים עדיין לא התבהר. השאלה היא האם יש פרמיה שהמפעילים יכולים לקחת על מהירות כמו שעשו בישראל למשל בדור השלישי?

"זאת לב השאלה בעולם הצרכני. בשוק האמריקאי, שיחסית משלמים בו הרבה ויש בעיות איכות בחלק מהמקומות, אם מפעיל יגבה פרמיה יכול להיות שכן. אבל במקומות אחרים שבהם יש תחרות קשה זה לא מובן מאליו. וזה מה שמתלבטים לגביו בדור החמישי. לא מתקיימים אותם התנאים בכל השווקים בעולם שניתן יהיה לקחת פרמיה".

בשתי המדינות המובילות בעולם בדור החמישי, קוריאה וארה"ב, רואים מגמה שניתן ללמוד ממנה?

"בשנה שעברה היה מקרה אחד מאד מעניין והוא של התקשורת הסלולרית כתחליף לאינטרנט מהיר קווי. זה תופס בארה"ב כי זה אומר שחברה סלולרית במרחב העירוני רואה את זה כתחליף לסיבים אופטיים, ואז כבר הביזנס הוא אחר. זה לא להחליף חברה סלולרית במחיר דומה פחות או יותר, אלא לקחת פרמיה גדולה יותר בגלל שהלקוח לא היה בחברה סלולרית, אלא היה בבזק לצורך העניין. אם היום פרטנר וסלקום עושים מהלכי פריסת סיבים מאד משמעותיים, אז דור 5 יכול היום לתת להם אלטרנטיבה ראויה, ויש אפילו טוענים עדיפה על תשתית קווית".

מכיוון שאנחנו מכירים את הניסיון בישראל, השאלה האם זה יכול להתרחש אצלנו?

"אני חונכתי לפני 30 שנה שקווי לעולם עדיף על נייח. זה חינוך של עשרות מהנדסים, ותמיד אמרנו שכאשר הסלולר יהיה במהירות איקס הקווי יהיה במכפלה יותר גדולה. אני חייב להודות שמה שאנחנו רואים בדור החמישי על אמת היא שזה משתווה ואולי אפילו עולה על המהירות בסיבים. זה לא תחליף מג'עג'ע".

עולה?

"הוא לא נחות. אנחנו אומרים שלפחות לפי האנליסטים שלנו, התוצאות של שירות סלולרי בדור החמישי כאשר הוא משמש כתחליף לרשת הקווית, ואנחנו עוד בגרסאות המקדימות, מראות על מענה מושלם ותחליף מלא לעולם האינטרנט קווי. אני לא מדבר כרגע על איזה לקוח עסקי גדול שצריך קו סימטרי של 5 ג'יגה. אני מדבר על בית שזקוק לכמה מאות מגה.

"מה שיצא מהעבודה השנה, ואותי הוא הפתיע, זה הדור החמישי לעולם העסקי כתשתית לארגונים גדולים. רשתות תקשורת מבוססות דור 5 פרטיות כמו שלעסק יש רשת תקשורת עצמאית מבוססת סיבים אופטיים".

במלים אחרות אתה אומר שהשוק העסקי הוא שיוביל את החיבור לדור החמישי, כי שם יש יותר הזדמנויות לניצול היכולות הטכנולוגיות שבאים עם השירות.

"בעבודה אנחנו מראים טכנולוגיות שונות ומשווים ביניהן. היכולות של הדור החמישי הופכות אותו פתאום להיות מאד מעניין ברמת הארגונים וזו בשורה מעניינת ולא רק בהיבט המהירות. בוא נדבר על המפעלים הגדולים למשל. למה? בגלל כמות הסנסורים. זאת אומרת למשל חיישנים לבקרת זיהום של המכונות עצמם ולייצר בקרה עליהם. יש אלפי סנסורים. כמות כזו בדור הרביעי וגם בקווי לא יודעים לנהל. בדור החמישי זה אפקטיבי ויעיל פי עשר כאשר גם מתלווים לזה תעבורה ואמינות מאד גבוהה.

"אי אפשר לחבר סיב לכל סנסור ואז אתה לא יכול לתת שירותים ברמת סיכון גבוהה, כמו למשל ברמה שבית חולים או שדה תעופה צריך. זאת אומרת שהדור החמישי יוצר עולם שלם של אפשרויות בגלל אוסף שלם של תכונות שמופיעות פה. כגון מהירות, אמינות של 999999, ו-5 דקות דאון טיים (תקופת הורדה לצורך תחזוקה, ג.פ) בשנה. זה רלוונטי לבתי חולים, קמפוסים, שדות תעופה וכו'".

היכולת של המפעיל בדור החמישי להקצות ללקוח נתח מהרשת לניהולו העצמאי מאפשר לתת לו תדר נפרד בביטחון מוחלט. היכולת גם להתמודד עם ה-Wifi שמופרע ממתכת. תחשוב כמה זה יכול להיות אפקטיבי במפעלים שבמקום Wifi ישתמשו בדור החמישי. ולכן כשאתה מדבר על הצרכן אותו מעניין רק המהירות".

גם היכולות בתחום ה-Wifi משתפרות, אפילו דובר על שילוב בין הטכנולוגיות.

"היתרון העצום של הדור החמישי יהיה ב"שדה ירוק". בקמפוס חדש יש היגיון מלא לרשת ולספק שירותי תקשורת באמצעות הדור החמישי. זה תחליף מלא לקווי. מחר אוניברסיטה תפנה לסלקום ותבקש לחכור ממנה תדר ושהם ינהלו עבורו עיר קטנה. מבחינת היכולת של הדור החמישי זה לייצר רשת עצמאית. אתה יכול לחכור אותה עד עכשיו רק מבזק ועכשיו גם בסלולר".

האם מצאתם בעבודה מפעל או ארגון כזה, ששירותי התקשורת שלו מבוססים באופן מלא על הדור החמישי?

"בעבודה מובא כדוגמה בית חולים שנדרש לרשת תקשורת חדשה וקשה היה לעשות את העבודה כשהיא מבוססת תקשורת קווית, ולכן עבר לדור החמישי. יש גם מפעל חדש של חברת מרצדס שמוקם בגרמניה שבו ישתמשו בדור החמישי לצורך תיאום בין 300 מכונות במרחב תעשייתי. מצד אחד זה לא תאורטי, אבל מהצד השני מדובר בשלבים התחלתיים. בעבודה אתה רואה כיצד 3-4 שנים קדימה נראה מיליארדים של חברות בהשקעות בדור החמישי".

אם אני מבין נכון אז הדור החמישי יידרש לחשיבה מחדש על הרגולציה שהיום היא בנפרד על השוק הקווי ועל השוק הסלולרי והטלוויזיה בנפרד?

"אני חושב שהדור החמישי כפי שאנחנו מבינים ומציגים אותו בדלויט הוא "משנה משחק" (Game Changer) של ענפים שלמים. היה אצלנו לאחרונה ביקור של האיש האחראי על תחום הרפואה בכל הפירמה, והוא דיבר על העולם העתידי של הרפואה מהבית ומרחוק שמתבססת על דור חמישי. להגיד לך שזה פוצח? לא. אבל בהשוואה למה שחשבנו לפני שנתיים, אני מרגיש שמבחינה מקצועית זה משנה את המשחק בעולם הקווי. הוויכוח שזה ייצור על סיבים אופטיים או לא - זה דיון שחייבים לייצר אותו עכשיו. אם בעוד 3 שנים נטעה? הסיפור רלוונטי מאד גם עבור חברות תשתיות כמו בזק. מה קורה לה? הרי כל מהותה היא פריסת סיבים".

יש התייחסות בעבודה לחברות כמו בזק?

"אני לא יכול להגיד לך כרגע את הכלכלה של כל מפעיל. אצלה זה עלויות שקועות. כי עבורה עוד סיב זה לא כמו פרטנר שבאה מאפס. בוא לא נשכח שדור חמישי הוא עדיין מוצר יקר שנמצא בחיתולים. ולכן לא יודעים בדיוק מה יקרה, אבל ברור שאם המוצר תחליפי טכנולוגית באופן מלא, ומבחינה כלכלית יהיה יותר משתלם להשתמש בו לחברות תשתיות תקשורת תהיה בעיה".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הערכות: ההצעה על שולחן האוצר שתפתור את הבנקים ממס רווחי יתר

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע