גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה הכי טובה לחוסכים לפנסיה מאז 2009: איפה הכי השתלם לשים את הכסף ומי הקרנות המנצחות

התשואות הענפיות הממוצעות שרשמו אפיקי החיסכון לטווח ארוך בשנה שעברה היו בשיעורים שבין 11.25% ל-12.7%, ורבים מהגופים בתחום אף הצליחו להכות את השיעורים הגבוהים האלה ● מנתונים שאסף "גלובס" עולה כי הקרנות הוותיקות רשמו תשואות שנתיות גבוהות במיוחד ועקפו את החדשות

השפעה ניכרת על מצב החיסכון הפנסיוני  / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
השפעה ניכרת על מצב החיסכון הפנסיוני / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

השנה החולפת היתה מהטובות עבור החוסכים לטווח ארוך בישראל. התשואות הענפיות הממוצעות שרשמו אפיקי החיסכון לטווח ארוך ב-2019 היו בשיעורים שבין 11.25% ל-12.7%, כשחלק ניכר מהגופים, וכמובן ממסלולי החיסכון, הצליחו להכות את השיעורים הגבוהים האלה.

למעשה, הנתונים של 2019 מלמדים כי זו היתה השנה הכי טובה לאפיקי החיסכון לטווח ארוך בישראל מאז 2009, שהיתה שנת התאוששות חריגה במיוחד, כשהיא באה לאחר הירידות האדירות בשוקי ההון בארץ ובעולם בצל המשבר הכלכלי העולמי. 

התשואות החזקות בשנה החולפת אינן הפתעה, אלא תולדה של העליות החדות שנרשמו במדדים המובילים בשוקי ההון בארץ ובעולם ב-2019, כשמדד המניות ת"א-35 עלה בכ-15%, מדד ת"א-90 נסק ביותר מ-41%, מדד S&P 500 זינק ביותר מ-30%, וגם מדדי האג"ח רשמו עליות ניכרות. 

התשואות בפוליסות המשתתפות ברווחים

החשיפה למניות ממשיכה לצמוח

במידה רבה בשל המרווחים והריביות הנמוכים בשווקים הסולידיים, וגם בשל התשואות החיוביות והגאות במדדים, הרכב התיק בחיסכון לטווח ארוך השתנה משמעותית בשנים האחרונות, ולכך עלולות להיות השלכות אדירות בהמשך הדרך. זאת, מכיוון שלצד החששות הגוברים והולכים מפני מה שיקרה לאחר שיסתיים המחזור העסקי החיובי - שהעלה את שווי החברות בשוקי ההון בעולם, ושמתומרץ באופן חריג על ידי הבנקים המרכזיים בעולם כבר יותר מעשור - ברור לפי שעה כי שינוי הכיוון שיגיע, יתפוס את השוק הפנסיוני עם שיעור מניות גבוה באופן היסטורי.

כך, החשיפה המשוערת במונחי דלתא של תיק הפוליסות המשתתפות ברווחים היא ברמה של 40.3%, בעוד שבפוליסות החיסכון הפנסיוני שנמכרות מאז 2004 על ידי חברות הביטוח החשיפה למניות עומדת כיום על 36.4%. בפנסיה החדשה מדובר בשיעור של 38.3%, בעוד שבקרנות ההשתלמות מדובר בשיעור של 36.6% ובקופות הגמל לתגמולים מדובר בשיעור חשיפה של 32.5%.

כלומר, כששינוי הכיוון במניות יגיע, הדבר יתפוס את הציבור עם שיעור מניות גבוה מאוד. האתגר בעניין זה ידוע לכל, והוא גם אחת מהסיבות שדוחפות את המוסדיים הגדולים להשקיע יותר ויותר באפיקי השקעה אלטרנטיביים ולא סחירים. עם זאת, החשיפה למניות ממשיכה בינתיים לצמוח, בעיקר משום שאין הרבה חלופות השקעה.

הקרנות הוותיקות ניצחו את החדשות

בכל אופן, 2019 היתה גם שנה שבסיומה התברר כי קרנות הפנסיה הוותיקות, שסגורות להצטרפות חוסכים חדשים כבר מאז 1995 - ושלכן לא לוקחות חלק בתחרות "היופי" השיווקית על התשואות הגבוהות - ניצחו את קרנות הפנסיה החדשות, את הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, את קופות הגמל לתגמולים ואת קרנות ההשתלמות - השווקים שבהם מתחרים זה בזה כל בתי ההשקעות וחברות הביטוח המובילים.

למעשה, מנתונים שאסף "גלובס" עולה כי בקרנות הוותיקות נרשמו תשואות שנתיות גבוהות - תשואה של 18.9% בעתידית של הראל, יותר מ-17% בתיקים של עמיתים (הגוף המוסדי הגדול בישראל, שנהנה מסיוע ממשלתי אדיר ומשמעותי, שמשפיע מאוד על תוצאותיו), וגם הקרנות הוותיקות של הלמן אלדובי וגילעד גבוהות מאוד ביחס לחלופות מהשוק "התחרותי".

על פניו, נראה כי מציאות זו נוצרה, בין השאר, מכיוון שהקרנות הוותיקות נהנו בשנה החולפת מהשמרנות הרבה יותר של הרגולטור ביחס לתקנות ההשקעה של קרנות הפנסיה הוותיקות, הגבוהה מזו שמאפיינת את תקנות ההשקעה של קרנות הפנסיה החדשות. זה בא לידי ביטוי, למשל, בהשקעה באג"ח בתחילת השנה ובירידה בעקום הריבית שחלה בהמשכה של 2019, ועל פניו תרמה רווחי הון ניכרים יותר לקרנות הוותיקות.

בכל אופן, הקרנות שמנהלת עמיתים, שבעבר נקראו "הגירעוניות", כוללות סיוע נדיב מאוד מהמדינה, כשהקרנות הוותיקות שאינן של עמיתים - אלה שנקראות "המאוזנות" - נהנות גם הן מסיוע (קטן בהרבה מהמדינה) בגין התחשבנויות עבר. אגב, לא כל שמונה הקרנות של עמיתים מפרסמות תשואה, מכיוון שבכמה מהן אין נכסים כבר שנים רבות.

כאמור, נתוני אתרי גמל-נט, ביטוח-נט ופנסיה-נט, שמפעילים משרד האוצר ורשות שוק ההון, מלמדים כי 2019 היטיבה עם החוסכים באפיקי החיסכון לטווח ארוך, אבל בעיקר עם מסלולי השקעה מובילים, שמנהלים בית ההשקעות אלטשולר שחם וחברות הביטוח הפניקס, כלל ביטוח ומנורה מבטחים, כשגם חברת הכשרה ביטוח הקטנה מסכמת את 2019 עם תשואה חזקה ובולטת לחיוב.

התשואות של קרנות הפנסיה הוותיקות

אלטשולר שחם מוביל בפנסיה ב-2019

על פי נתוני אתר פנסיה-נט, מסלול "ספיר" של כלל ביטוח רשם את התשואה הגבוהה בדירוג המסלולים הכלליים, שהם הגדולים ביותר בשוק הפנסיה, ושהינם שריד לימים שלפני המעבר למסלולים תלויי-גיל, שבהם הסיכון בתיק פוחת ככל שהחוסך מתבגר, כשההשקעה נעשית בכמה קבוצות גילאים עיקריות (אלא אם החוסך בוחר בעצמו במסלול מתמחה אחר). מסלול "ספיר" רשם ב-2019 תשואה של 12.4%, כשאחריו במקום השני והשלישי ניצבים המסלולים הכלליים גילעד ומנוף - שניהם של קבוצת הביטוח הראל, עם תשואה של 11.9% ושל 11.8%, בהתאמה.

מעבר לקבוצת המסלולים הכלליים, יש שלוש קבוצות גילאים עיקריות: עד 50, מ-50 עד 60, ומ-60 ומעלה, עד לגיל פרישה. לצדן, יש מסלולים נוספים, כמו אלה המיועדים למקבלי קיצבה. 

בקבוצה הראשונה, של עד גיל 50, מובילה בבירור חברת הניהול של אלטשולר שחם, עם תשואה שנתית של 17% במסלול ההשקעה האמור. המסלולים המקבילים של מנורה מבטחים ושל כלל ביטוח מחזיקים במקומות השני והשלישי, בהתאמה.

בקבוצת גילאי 50 עד 60, מי שמובילה היא חברת הניהול של אלטשולר שחם, שמציגה במסלול זה תשואה שנתית של 14.4%, כשאחריה המסלולים המקבילים של מנורה מבטחים ושל הפניקס, עם תשואות של 12.4% ו-12.3%, בהתאמה, והמסלול של כלל ביטוח קרוב אליהם, עם תשואה של 12.1%.

גם במסלולים לגילאי 60 ומעלה, המוביל הוא אלטשולר שחם, שבשנה שעברה הנפיק בבורסה בהצלחה אדירה את חברת הניהול שלו. מאז שהמניה של אלטשולר שחם התחילה להיסחר בבורסת תל אביב ועד היום, היא למעשה הכפילה את ערכה, לשווי שוק של 2.4 מיליארד שקל - שנסמך על ההובלה של החברה בדירוגי התשואות. זאת, משום שככל שהחברה תמשיך להוביל בתשואות, היא צפויה להמשיך ולצמוח בהיקפי הנכסים שהיא מנהלת - דבר שיגדיל את הכנסותיה.

התשואות בחיסכון לטווח ארוך

יקיר עזב את הפניקס עם הובלה בביטוח

בעולם פוליסות החיסכון הפנסיוניות, שמנוהלות על ידי פעילויות ביטוחי החיים של חברות הביטוח, ושמכונות "ביטוחי מנהלים", בולט בשנים האחרונות גוף אחד יותר מהשאר - הפניקס. בשנה שעברה חוותה הפניקס כמה שינויים מהותיים, ובראשם מכירת השליטה בה מידי קבוצת דלק לידיהן של קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלאטין פוינט.

לצד זאת, בשנה החולפת נפרדה הפניקס מכמה מנהלים בולטים, ובהם המנכ"ל הקודם, אייל לפידות, שעבר לשיכון ובינוי ולקח עמו, בין השאר, את מנהל ההשקעות הראשי האיכותי של הפניקס, רועי יקיר. עם זאת, למרות ההערכה הרבה שלה זוכה יקיר, שהצליח מאוד כמנהל השקעות ראשי בהפניקס ולפניה בכלל ביטוח, הרי שמחליפו, חגי שרייבר, זוכה להערכה רבה, והוא גם מונה מתוך הפניקס - כך שמינויו משדר המשכיות בחטיבת ההשקעות המצליחה של קבוצת הביטוח הגדולה.

כך או כך, תיק הפוליסות המשתתפות ברווחים של הפניקס מוביל את דירוג התשואות בענף הביטוח ב-2019, עם תשואות של 14%. החברה היחידה שנושקת להובלה בתחום זה, היא הכשרה ביטוח, שאת השקעותיה מנהל רועי קדוש, ושרשמה בשנה החולפת תשואה של 13.8% בתיק המשתתף ברווחים.

ביטוחי המנהלים, כאמור, הם פוליסות חיסכון שמוכרות חברות הביטוח, ושנחלקות לכמה תיקים - ועמם נמנות הפוליסות הוותיקות, שיש בהן תשואה מובטחת ושזכאיות לאג"ח מיועדות מהמדינה. מתוך הפוליסות שאין בהן תשואה מובטחת, ושמנוהלות בשוקי ההון, דירג "גלובס" את הביצועים לפי הפוליסות המשתתפות ברווחים, אף שאלה סגורות למצטרפים חדשים כבר מאז 2014, משום שמדובר בתיקי השקעה כלליים, הדומים באופיים בכל חברות הביטוח בענף.

לצד הפוליסות המשתתפות ברווחים, ישנם תיקי הפוליסות שנמכרות ללקוחות חדשים מאז 2004, ושרק אליהן ניתן להצטרף כיום, הנקראות "מסלולי ההשקעה". חלק מהתיק הזה כולל מסלולים שזהים למסלולי הדגל של הפוליסות המשתתפות ברווחים, וחלק אחר כולל מסלולים מתמחים. ככלל, הממוצע הענפי בתשואות בפוליסות משנת 2004 ואילך נמוך מהתשואה הענפית הממוצעת בפוליסות המשתתפות ברווחים. 

התשואות הפיננסיות בקרנות הפנסיה החדשות

עוד כתבות

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עולים לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישת העירייה לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● עיריית ת"א: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את האתר באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכל התחיל ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו דוחות של 9 חברות: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מניית סופטבנק קפצה במעל 6%

הדאקס עולה בכ-0.5% ● הניקיי טיפס בכ-1.1% ● וול סטריט התאוששה אתמול, לאחר שפתחה את חודש דצמבר באדום ● מניית חברת השבבים מארוול זינקה בכ-10% במסחר המאוחר, לאחר פרסום הדוחות ● הביטקוין קופץ בכ-7% ונסחר סביב 93 אלף דולר ● בהמשך היום, יפורסם מדד התעסוקה של ADP, שישפוך אור על מצבו של שוק העבודה האמריקאי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: דוברות האוצר

לשכת רה"מ בהודעה חריגה: נציג מהמל"ל ייפגש עם גורמים ממשלתיים בלבנון

הג'יהאד האיסלאמי: הפעילים שלנו פועלים לאיתור חלל חטוף בצפון רצועת עזה ● מעבר רפיח ייפתח בימים הקרובים ליציאת תושבים בלבד מרצועת עזה למצרים ● העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● השב"כ בהודעה מיוחדת לתושבי בת ים: "האיראנים הגיעו - וזו לא בדיחה" ● עדכונים שוטפים

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 יושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא מוכרזת כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב היא עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע