גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופציות וביטקוין במקום הרכב והדירה: איך אפשר לחלק בין בני זוג נכסים כלכליים חדשים שקשים להערכה?

בניגוד לרכב או לדירה המסורתיים, לסוגי רכוש "חדשים" - בהם מטבעות וארנקים דיגיטליים וכן אופציות ומניות בחברות הייטק - אין ערך קבוע, וערכם יכול להשתנות מדי יום מחדש ● האם שופטי בית המשפט לענייני משפחה מסוגלים להתמודד עם הסוגיות החדשות?

חלוקת רכוש בגירושים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
חלוקת רכוש בגירושים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

חלוקת רכוש בין בני זוג במהלך גירושים היא דבר מורכב, כאשר יש לצדדים עסק, בתים, חברות, זכויות פנסיוניות ונכסים אחרים. החלוקה כרוכה פעמים רבות בשיערוכים מורכבים וחוות-דעת סותרות, ובית המשפט נדרש למלאכה כלכלית לא פשוטה. בתקופה האחרונה המלאכה הזאת נהייתה מורכבת אף יותר, לאור סוגי הרכוש "החדשים" שלא היו קיימים בעבר, והופכים נפוצים יותר ויותר, בהם מטבעות וארנקים דיגיטליים ואופציות ומניות שמחזיקים אנשים פרטיים בחברות הייטק.

אז איך מחלקים את הנכסים החדשים הללו, כאשר בניגוד לרכב או לדירה המסורתיים, אין להם ערך קבוע, וערכם יכול להשתנות מדי יום מחדש? האם שופטי בית המשפט לענייני משפחה מסוגלים להתמודד עם הסוגיות החדשות?

לדברי פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, "זו שאלה קשה - עד כמה שופטי משפחה, שלהם הכשרה וניסיון ייחודיים בתחום הרגיש והמיוחד של דיני המשפחה, מסוגלים גם להתמודד עם סוגיות כלכליות מורכבות אשר נדרשת להם הכשרה מיוחדת כפי שיש לשופטים היושבים במחלקה הכלכלית. מניסיון של תיקים שהתנהלו אצלנו בקליניקה, נראה כי קיים אכן קושי בתיקים מסוג זה, אשר נוטים להימשך זמן רב, ולא פעם נמנעים השופטים מהכרעה ומעדיפים לפנות לעוד ועוד מומחים, ומאיצים בצדדים להתפשר.

"בכך, לכשעצמו, אין פסול, אלא שכאשר הפשרה מושגת על בסיס פערים גדולים בין הצדדים, ומגיעה כתוצאה מאי-יכולת הצד החלש להמשיך בהליך האינסופי הכולל עוד ועוד מומחים בתשלום, כפי שבדרך-כלל קיים במקרים מן הסוג הזה - הפשרה לא תעשה צדק".

פרופ' הלפרין-קדרי מספרת כי "בתיק מסוים שהגיע אלינו, חלק ניכר מן הרכוש כלל חברות החזקה בחו"ל. לצורך מימון חוות-דעת אקטוארית נדרשה האישה לשלם מאות אלפי שקלים שאין ברשותה, והדבר מנוצל בכדי להפעיל עליה לחצים להתפשר על סכום הנמוך במידה רבה ממחצית הרכוש המוערך".

בלתי אפשרי להעריך את הנכסים

סוגיית חלוקת הנכסים המודרניים תידון הערב (ג') בכנס של מרכז רקמן לקידום מעמד האישה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, במושב בהנחייתו של פרופ' דוד האן.

לדברי עו"ד יוסף מנדלסון ממשרד עורכי הדין יוסף מנדלסון ושות', שעתיד להשתתף בפאנל, "ההתפתחות הכלכלית והעסקית בעולם מביאה את תחום דיני המשפחה להתמודד עם חלוקת נכסים שונים מאשר היו בעבר. הנכסים האלה, היכולת ההערכתית שלהם היא הרבה יותר מורכבת עד בלתי אפשרית. אנחנו רואים שהעובדה הזו מביאה למעשה להקצנה של עמדות הצדדים המתדיינים בדיני המשפחה. כלומר, חוסר היכולת להעריך נכסים כאלה בתחום רגיש כמו דיני משפחה אינה מקלה על התהליך, אלא מקשה עליו, מגבירה את הליטיגציה ואת המדון בין הצדדים".

לדברי פרופ' ורו"ח הדס גלנדר, המנהלת האקדמית של תוכנית ה-MBA המתמחה בביו-רפואה וניהול חברות טכנולוגיה במכללה למינהל, "במקרה של הערכת שווי כלכלית לחברה, כאשר לאחד מבני הזוג ישנה החזקה או בעלות, יש להבחין בין המצבים בהם ההחזקה איננה מהותית, והבעלים אינו מעורב ומנוע מלהשפיע על התוצאות, אז קל יותר להתייחס לנתונים הכספיים של החברה כמייצגים - לבין מצבים בהם הצד המחזיק בבעלות בחברה גם מעורב בניהולה ואף לעתים מהווה בעל שליטה ואיש מפתח בפעילות החברה.

"במקרה כזה נדרשת בחינה מעמיקה ולעתים אף ביקורת חקירתית לזיהוי מגמות מכוונות שמטרתן להשפיע באופן מלאכותי על השווי, כמו הקמת חברות אחרות והעתקת הפעילות הרווחית אליהן, משיכות שכר וניפוח הוצאות, העמסת עלויות אישיות על העסק, הברחת נכסים וכו'. המשמעות היא היעדר יכולת להתבסס על התוצאות המשוקפות בדוחות הכספיים למועד הקרע והצורך של מעריך השווי לבצע התאמות על בסיס ניתוחים כלכליים נוספים". 

דוגמה נוספת היא נכסי הקריירה האנושיים. לדברי פרופ' גלנדר, "היו מקרים שאנשים נאלצו לשלם עבור הערכה של נכס כזה כמו כושר ההשתכרות שלהם או של בני הזוג, ולאחר מכן ההכנסות עלו, או שהן ירדו, והתשלום לא שיקף בהכרח את השינויים העתידיים".

אז מה הפתרון לבעיות ההערכה?

מנדלסון: "בתחום רגשי כמו דיני משפחה צריך לפתח מודלים אחרים שיתמודדו עם הבעיה. בתי משפט יצרכו תוך כדי תנועה לפתח את המודלים שיתאימו לכך. דיני המשפחה אמורים לפתח שיטות אשר יתמודדו עם אותם קשיים הערכתיים על-מנת לנסות ולהפחית את החיכוך בין הצדדים".

לדבריו, "כבר היו דוגמאות של אנשים שפעלו על-פי הערכת שווי של חברת סטארט-אפ מסוימת, למרות שמדובר בניסיון כמעט בלתי אפשרי. בעל האופציות שילם לבן או בת הזוג לפי ההערכה בזמן ההליך, וחברת ההזנק לא הגשימה את הציפייה ונסגרה. התוצאה בפועל הייתה שמישהו שילם עבור נכס שבסוף לא היה קיים".

בהקשר של נכסי השתכרות אישיים מוסיפה פרופ' גלנדר: "בנכסי המוניטין האישי, הקרויים 'נכסי קריירה' ולמעשה עוסקים ביכולת ההשתכרות העתידית של בני הזוג, הנסמכת על המוניטין והמסוגלות שנבנתה ונצברה לאורך שנות הנישואים, התפתחה פרקטיקה שלמעשה מציגה שתי אלטרנטיבות - של תשלומים עתידיים או היוונם לכדי תשלום חד-פעמי בערך הנוכחי".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי