גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תובעים נוספים נגד חברת הסייבר הרפואי: "מייסד ביו נקסוס רקם הונאה עזת-מצח ומחוכמת"

בשבוע שעבר נחשף כי קרן ההשקעות צ'כית תובעת 17 מיליון שקל מחברת ביו נקסוס ומהמייסד ציקי קורלנד פוקס בגין הונאה ● כעת נודע כי 6 משקיעים נוספים טוענים כי התפתו להשקיע על בסיס מצגי-שווא שהציג להם פוקס בדבר רווחיה ושוויה ● ביו נקסוס: "השקעה בחברה היא קניית סיכוי וסיכון"

ציקי פוקס, מייסד ביו נקסוס /  צילום: שלומי גבאי, וואלה
ציקי פוקס, מייסד ביו נקסוס / צילום: שלומי גבאי, וואלה

בשקט-בשקט, ובלי למשוך תשומת-לב תקשורתית מיוחדת, מתחיל כעת להתבהר היקף הטענות נגד חברת הסייבר הרפואי ביו נקסוס שנכנסה להליך פירוק, ובעיקר נגד האיש שייסד את החברה ועמד בראשה, ציקי (קורלנד) פוקס.

בשבוע שעבר פרסמנו ב"גלובס" כי Springtide (ספרינגטייד), הזרוע הבינלאומית של קרן ההשקעות הגדולה בצ'כיה KKCG, ומי שהייתה שותפתו של פוקס, תובעת מביו נקסוס ומפוקס, שכיהן גם כמנכ"ל ויו"ר הדירקטוריון של החברה, 17 מיליון שקל. זאת לאחר שלטענתה השקיעה בחברה שקרסה 35 מיליון שקל הודות להונאה רחבת-היקף שרקם פוקס. לטענת הקרן, ההונאה נגדה, שמעלה חשד למעשים פליליים לכאורה, כללה הצגת דוחות כספיים מפוברקים ומנופחים באלפי אחוזים, חשבוניות פיקטיביות ומצגי-שווא נוספים.

כעת מתברר כי לא רק הצ'כים טוענים שנפלו קורבן למעשה הונאה לכאורה שרקם פוקס, וכי נגד ביו נקסוס ובעלי השליטה בה מתנהל הליך נוסף שבו הועלו טענות בעלות דמיון רב לטענות אלה, הפעם על-ידי קבוצת משקיעים נוספת.

"הונאה מחוכמת ועזת-מצח שרקם ציקי פוקס, אשר קנה את אמונם של המשקיעים וניצל זאת כדי לגרור אותם להשקעה בחברת ביו נקסוס, על בסיס מצגי-שווא שהציג בדבר רווחיה ושוויה של החברה" - כך טוענים שישה משקיעים, ברובם זרים, בכתב התביעה על סך 2 מיליון שקל שהגישו נגד ביו נקסוס ופוקס.

באמצעות עו"ד גדעון גולדשטיין ממשרד גולדשטיין ושות', טוענים איש העסקים יקואל מירון וחמישה אזרחים ותאגידים זרים כי לצורך גיוס כספים מהם, "פוקס הציג בפניהם נתונים כספיים ואחרים אודות החברה, אשר בדיעבד התברר כי היו רחוקים מאוד מהמציאות, במאות ואלפי אחוזים".

עוד נטען בתביעה כי "מדובר בפערים כמעט בלתי נתפסים בין 'התמונה הוורודה' שהציג פוקס ובין המצב הקיים בפועל והתוצאות העגומות והדרמטיות של החברה שפוקס הסתיר מהתובעים".

כך למשל טוענים התובעים כי במסגרת סבב גיוס לביו נקסוס, שהחל בשלהי 2017, הוצגו להם נתונים שלפיהם בשנת 2016 הכנסות החברה עומדות על כ-9 מיליון דולר, בעוד שבפועל התברר להם כי בשנה זו רשמה החברה הכנסות בסכום של 21 אלף דולר בלבד. טענה זו, כמו גם טענות נוספות שמועלות בתביעה, כמעט זהה לטענות של הקרן הצ'כית שלטענתה נפלה קורבן למעשיו של פוקס.

התובעים צירפו לתביעה דוח כספי שעליו מתנוסס הלוגו של פירמת רואי החשבון PWC. בתביעה שהגישו הצ'כים בשבוע שעבר נכללה התייחסות גם לדוח זה, ונטען כי מדובר בדוחות מפוברקים שערך פוקס.

עוד טוענת קבוצת המשקיעים כי "פוקס ידע גם ידע שאין כל סיכוי שהכנסות ביו נקסוס דומות או אפילו קרובות לאלה שהציג, ושאין שום סיכוי ששוויה של החברה הוא כפי שהציג, אולם הדבר לא מנע בעדו להציג נתונים כוזבים ועל בסיסם לשכנע את התובעים להעביר כספים לביו נקסוס".

לטענת המשקיעים התובעים, אף שסוכם כי בתמורה להעברת הכספים הם יירשמו כבעלי מניות של ביו נקסוס, התברר להם כי שמם נעדר ממרשם בעלי המניות של החברה. באשר לגורל כספם שירד לטמיון, בעוד שבתביעה שהגישה הקרן הצ'כית נטען כי פוקס עשה שימוש בחלק מהכספים שקיבל לצרכיו האישיים - בתביעה שהגישה קבוצת המשקיעים הם בחרו לנקוט קו זהיר יותר, כשציינו כי לא ידוע להם עד היום מה נעשה עם הכספים שהעבירו.

הסכומים שהשקיעו כל אחד מהתובעים נע בין 75-150 אלף דולר. חלק מהם העבירו כספים אלה לחשבון הבנק של החברה, וחלק אחר אף העביר כספים לחשבון של פוקס עצמו, כדי שהוא ישקיע אותם בחברה. השקעה זו, טוענים התובעים, התבצעה לאחר שפוקס קיים עמם פגישות אישיות ובמהלכן רכש את אמונם, בעיקר על בסיס "מצגות ומסמכים שבהם הציג נתונים שקריים ומסולפים כדי להטעות ומתוך מודעות ברורה למעשיו החמורים ולנזקים שייגרמו".

לפני מספר שבועות הגישו פוקס וביו נקסוס כתב הגנה לתביעת ששת המשקיעים, שמהווה הזדמנות טובה להציץ לתשובה שעתיד לטעון פוקס גם ביחס לטענות נוספות שהועלו וייתכן שיועלו נגדו. לטענת פוקס, מדובר ב"תביעת-סרק שהוגשה בידי אנשי עסקים מנוסים, שבחרו להשקיע בביו נקסוס רק לאחר שביצעו את בדיקותיהם והפעילו את שיקול-דעתם והחליטו כי ההשקעה נכונה בעבורם. משמעות השקעה בחברה היא קניית סיכוי וסיכון".

עוד טוען פוקס כי המניע העיקרי להגשת התביעה נעוץ בעובדה שכעת "החברה חווה קשיים מסוימים". לטענתו, "המשקיעים מבקשים, בחוסר תום-לב משווע וללא כל זכות ועילה, להגיש תביעת-סרק להשבת כספי השקעתם, זאת בטענות מופרכות ותוך העלאת מעשיות שאין להן כל קשר למציאות".

לפי כתב ההגנה, פוקס השקיע בעצמו בביו נקסוס למעלה מ-2 מיליון דולר, והוא לא היה זה שעניין את המשקיעים התובעים בחברה. "התובעים, אשר עוסקים תדיר בהשקעות בחברות שונות, זיהו את הפוטנציאל הרב הטמון החברה לאחר בירורים ובדיקות שעשו מול מר פיליפ מטודי, שהיה דירקטור בחברה וכן שימש כיו"ר הדירקטוריון, ומי שמשמש כבעלים של חברת Duotem capital".

חברת Duotem capital מהונג קונג נמנית עם רשימת המשקיעים התובעים, אך לטענת פוקס, היא בכלל לא השקיעה את 150 אלף הדולר שלהם התחייבה. "בניגוד לתובעים האחרים, החברה ההונג קונגית לא מצרפת כל ראיה להעברת כספים כלשהם לביו נקסוס, ולא בכדי", נטען בכתב ההגנה.

קו ההגנה של פוקס בהקשר של אותו מטודי מתבסס גם על הטענה כי "הקשר בין התובעים לחברה נולד באמצעות קשר אישי וידידות רבת-שנים שהיה לכל אחד מהם עם מטודי". ואם לא די בכך, פוקס טוען כי "בניגוד לנטען בתביעה, אין ולא היו בין פוקס לביו התובעים או מי מהם יחסים אישיים או יחסי חברות, והיכרותם נולדה דרך מטודי ורוכזה סביב השקעתם בחברה".

גם קרן ספרינגטייד הצ'כית מצאה את עצמה מככבת בכתב ההגנה של פוקס. "לאחר כניסתם של התובעים להשקעות בחברה, החלה ספרינגטייד בשורה של פעולות מפרות, אשר פגעו בפעילות החברה ועיכבו את התקדמותה ואת תוכניותיה. פעולות אלה היוו טריגר לשורה של הליכים ופעולות, ובין היתר הוגשה בקשה לפירוק החברה בידי עובדי ביו נקסוס", טוען פוקס.

עו"ד גדעון גולדשטיין, בא-כוחו של פיליפ מטודי, מסר כי "בניגוד לניסיונות של ציקי פוקס להסיט את האשמה ממנו, מר מטודי לא הציג מצגים בפני המשקיעים. ציקי פוקס הוא שהציג מצגי-שווא כוזבים בפני המשקיעים כולם, ובכלל זאת בפני מר מטודי, ובכך הטעה גם את מר מטודי. עובדה היא שעוד ועוד משקיעים טוענים כי ציקי הוא זה שהציג להם מצגי-שווא, ולראיה - ביו נקסוס הפסידה בתביעה שהוגשה נגדה באוסטרליה, והיא נתבעת על-ידי משקיעים נוספים בסינגפור, בהונג קונג, בטיוואן, בתאילנד, בסין ובצ'כיה. בעקבות המצגים הכוזבים שהציג ציקי והתחייבויותיו באופן אישי, החברה בשליטת מר מטודי השקיעה כספים שניתנו ישירות לציקי פוקס כדי שיעבירם לביו נקסוס, ולהעברת הכספים לפוקס היו עדים אנשים בכירים".

עורכי דינה של קרן ההשקעות ספרינגטייד, טל שפירא וניב וניש ממשרד תל-צור ושות', מסרו בתגובה כי מדובר בטענות מופרכות שאינן ראויות להתייחסות, הבאות מפי אדם אשר מופנות כלפיו טענות חמורות ביותר בדבר ביצוע מעשי מרמה וזיוף כלפי מרשתם, בגינם הוטל עיקול בסך 17 מיליון שקל על נכסיו. 

"תביעת-סרק" 

עו"ד מאיה עזריאל-לאוב, המייצגת את ציקי פוקס בהליך זה, מסרה בשמו של פוקס בתגובה: "מדובר בתביעת-סרק על-ידי משקיעים אשר מנסים לתפוס טרמפ על הסכסוך בין בעלי המניות המרכזיים של החברה, ולראיה מעלים שוב את אותן טענות שקריות. התובעים מובלים על-ידי מר פיליפ מטודי, ששימש כיו"ר דירקטוריון החברה לשעבר ואשר התחייב להשקיע בחברה אך מעולם לא העביר לה כספים, אלא הוביל את חבריו התובעים בתביעה זו להשקיע סכומים זניחים, תוך שאמר להם כי הוא השקיע בחברה. כעת, כשהחברה נקלעה למצב קשה בעקבות הפרות חברת ספרינגטייד הצ'כית, המשקיעה של החברה אשר הרסה את החברה, הם מבקשים את הכסף חזרה בטענות-סרק וללא כל זכות.

התובעים התחייבו כי קראו את דוחות החברה ובדקו אותה כרצונם, ואין להם שום עילת תביעה. יש כאן ניסיון נואש ושקרי להוציא כספי השקעה שנעשו בעבר הרחוק, וזאת עקב מצבה העגום שאליו נקלעה החברה. הטענות נגד ציקי פוקס באופן אישי הן מופרכות, וכל טענה לתרמית היא רק כדי לנסות לייצר עילה נגד ציקי בחוסר תום-לב. יש כאן יד אחת מתואמת ומתוזמנת להפליא בין ספרינגטייד הצ'כית לבין מר מטודי בניסיון נלוז 'לתפור תיק' למר פוקס. אנו בטוחים שבזמן הקרוב יתבררו הדברים והעובדות האמיתיות ייחשפו". 

עוד כתבות

אסף עזרא וטל סייג, מייסדי גרנולייט / צילום: כדיה לוי

לקראת חשיפת הסטארט־אפים המבטיחים ל־2025: מה מחפשים המשקיעים בשוק?

​השבוע ייחשפו 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2025 ● רגע לפני בדקנו מה אפשר ללמוד ממדורגות העבר שכעת מתמודדות עם מציאות שונה ● שותף מנהל בקרן השקעות: "עד השיח על הטלת המכסים, חשנו שיש אור באופק, אבל עכשיו אנחנו בחוסר ודאות"

מנכ''ל רשת 13, אמיליאנו קלמזוק / צילום: יח''צ

ההסכם נחתם: 74% ממניות רשת 13 יועברו למנכ"ל הערוץ אמיליאנו קלמזוק

בעלי המניות ברשת 13 חתמו היום על הסכם מחייב להעברת 74% ממניות החברה לאמיליאנו קלמזוק, מנכ"ל הערוץ ● עפ"י גורמים הבקיאים בפרטים, הפסדי רשת 13 לשנת 2024 עומדים על כ-200 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

הפרסום החשוב שלא שמעתם עליו: אלה תוכניות הממשלה לשנה הקרובה

לאחרונה משרד ראש הממשלה פרסם את ספר תוכניות העבודה הממשלתי • מה אפשר למצוא בין אלף עמודיו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות קלות; קמטק וטאואר טיפסו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● בת"א היה שבוע רגוע יחסית, אך בוול סטריט הדרמה נמשכת ● הגבלות ממשל טראמפ על יצוא שבבים הפילו את אנבידיה ומניות נוספות בסקטור; גם סקטור ביטוח הבריאות חטף זעזוע ● עונת הדוחות תתפוס תאוצה השבוע, עם דיווחים של גוגל וטסלה ● וב-MarketWatch מסמנים את מניות הטכנולוגיה שזכו להכי הרבה המלצות מצד אנליסטים

מייסדי הום ביוגז, יאיר טלר (מימין), אושיק אפרתי וארז לנצר / צילום: באדיבות HomeBiogas

החברה המפתיעה שזינקה במעל 15% בבורסה בתל אביב

הום ביוגז דיווחה היום על הזמנה נוספת מגוף ביטחוני, והפעם מצבא ארה"ב ● החברה מפיקה אנרגיה באמצעות באמצעות מיחזור פסולת אורגנית ● הום ביוגז נסחרת כיום בכעשירית משוויה בהנפקה ב-2021, כ-30 מיליון שקל

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, יונתן בלום, תמר מצפי

הניסוי בגלולת ההרזיה שהצליח יותר מהמצופה

הצלחה מעל לצפוי בניסוי בגלולת ההרזיה של אלי לילי, לתופף באצבעות כדי לשפר את ההבנת הנשמע?, סולג'ל של מורי ארקין השיגה מזומנים שיספיקו לה עד 2027, ד"ר מיאמי מגייס 17.5 מיליון דולר לאתר המחבר בין מטופלים למנתחים פלסטיים, וקבוצת אריאלי השקעות מרחיבה את הקשר עם חברות המסחור בהסכם עם אוניברסיטת בר-אילן ● השבוע בביומד

בצלאל מכליס, איציק וייץ, הראל ויזל, דוד פתאל, ברק עילם / צילום: אסף שילה ישראל סאן, אלעד גוטמן, כדיה לוי, שלומי יוסף

בן 58, גבר, אקדמאי ומרוויח מעל 10 מיליון שקל בשנה: שיאני השכר בבורסה נחשפים

עלות שכרם הכוללת של 20 שיאני השכר הישראלים בבורסה קפצה ב־2024 ל־370 מיליון שקל, וגם השנה כמחצית מהתגמול מורכב ממניות ● מיהו שיאן השכר שכבר שנים שומר על המקום הראשון, איך נדחקו מהרשימה המנכ"לים של יצחק תשובה, ומה כדאי ללמוד כדי להפוך לשיאן שכר? ● וגם: הנשים שנעלמו

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

ישראייר קיבלה אישור ראשוני לטוס לארה"ב. מתי תוכלו לקנות כרטיס?

חברת התעופה הישראלית ישראייר בצעד משמעותי לקראת הפעלת טיסות לניו יורק ● בכך היא תצטרף לאל על, ארקיע, יונייטד איירליינס ודלתא שמפעילות יחד למעלה מ-70 טיסות שבועיות לארה"ב

האפיפיור פרנציסקוס בביקור בבית הנשיא / צילום: יונתן זינדל

הלך לעולמו האפיפיור פרנציסקוס בגיל 88

מועצת החשמנים של הוותיקן תבחר אפיפיור חדש, לאחר שהאפיפיור ה-266, פרנציסקוס, מת ברומא לאחר הידרדרות במצבו הרפואי • האפיפיור, שנולד בשם חורחה מריו ברגוליו בארגנטינה, החליף את בנדיקטוס ה-16, שפרש בשנת 2013 • הוא הפך לכוכב בעולם הנוצרי בזכות הטפתו לצניעות הכנסייה, אך גם בזכות תפיסותיו הליברליות

חיסכון של מאות שקלים בשנה: למה רק מעטים טורחים לעבור לספק חשמל פרטי

מספר משקי הבית שעברו לספקים הפרטיים זינק כמעט פי עשרה בתוך שנה, אך עדיין מדובר בשיעור זניח: רק אחת מכל 15 משפחות בישראל ● למי זה משתלם במיוחד, האם יש הבדל באיכות השירות, וכמה פשוט תהליך המעבר? ● מדריך לכיס

איור: Shutterstock

הבעל בגד באשתו: האם הדירה תעבור אליה כפי שהוסכם מראש?

בית הדין הרבני הגדול ביטל פסק דין של בית הדין הרבני האזורי, שקבע כי על בעל להעביר זכויות בדירה לאשתו בהתאם להסכם שנחתם ביניהם ● אלה הסיבות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'

הגזירה החדשה שמאיימת על צים: "קנס" של 1.5 מיליון דולר לספינה מתוצרת סין

ענף הספנות וצים בתוכו נכנס לכוננות ספיגה בעקבות הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ, וכעת מצטרף איום נוסף: גביית אגרה מאוניות שיוצרו בסין ועוגנות בנמלי ארה"ב ● BDO: "מלחמת הסחר יוצרת חוסר ודאות בענף, חששות מפגיעה בהיקף הסחר ואולי אף עודף היצע"

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

החישוב שתמך בהמשך יצוא הגז של ישראל, והביקורת שהתעוררה בעקבותיו

ועדת דיין לבחינת מדיניות שוק הגז בישראל הכריעה בעד המשך יצוא, למרות התנגדות האוצר, בהתבסס על חישוב שלפיו הרווח הכלכלי עד 2048 יעמוד על 11.5 מיליארד דולר ● משרדי ממשלה וגופים אזרחיים ביקרו את החישוב, בטענה כי הוא מתבסס על הנחות לא ודאיות

אל תקנו את הפתרון הקל הזה לטירוף של שוק המניות / צילום: Shutterstock

משווקים את הקרנות האלה כ"פתרון הקל" לטירוף בשוק המניות, אל תקנו את זה

קרנות אלטרנטיביות, המשקיעות בנכסים פרטיים או לא סחירים, מוצעות למשקיעים עצמאים ע"י גופים מובילים, עם הבטחות לסיכון נמוך יותר, תשואה עדיפה וגיוון רב-ערך ● ניסיון לגלות כמה הן באמת שוות, עולות או מסוכנות, ייתקל במחסום ● ורק תדמיינו להיפטר מהן

יצחק קשת, ראש עיריית חריש / צילום: יח''צ

ראש עיריית חריש, יצחק קשת, נעצר בחשד לביצוע עבירות מין

עפ"י החשד, ראש עיריית חריש תקף ופגע מינית במספר נשים, אשר עם חלק מהן נעשו המעשים תחת יחסי מרות ● עם המעבר לחקירה גלויה, עצרו שוטרי היחידה את יצחק קשת לחקירה במשרדי להב 433 ועיכבו חשודים נוספים

מערכת הטילים האיראנית שישראל טענה שהשמידה ומוצגת כעת לראווה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: לאטלנטיק יש הצעה איך טראמפ יכול לרסן את טורקיה, מיקרוסופט חוטפת אש על תפקידה במלחמה, אמזון מפיצה ספרים עם תוכן אנטישמי, ואיראן הציגה מערכת טילים שחשבנו שכבר הושמדה ● כותרות העיתונים בעולם

Phone (3a) Pro / צילום: יח''צ

הטלפון שמציב תחרות לענקיות הטכנולוגיה, לפחות מבחינת המחיר

Phone (3a) Pro, המכשיר החדש של יצרנית הסמארטפונים Nothing, מציג ביצועים טובים ועיצוב יוצא דופן ● אבל המצלמה שלו רחוקה מלספק חובבי צילום

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

סין חשפה רכבים במחירים חסרי תקדים, והם בדרך לישראל. איך יושפע השוק?

מלאים תקועים, שינויים בטעמי הצרכנים, שטף רכבי פלאג-אין מסין ומדיניות מיסוי מעורפלת - אלה רק חלק מהסיבות שמעמידות את שוק הרכב באי-ודאות לקראת חודשים שיכריעו את כיוונו ● על כל אלה נוספים המכסים של טראמפ, שהיקף ההשפעות שלהם יתגלה בהמשך

פעילות צה''ל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

מאחורי התקיפות: המשוואה החדשה שצה"ל מייצר בלבנון

בצה"ל מזהים ניסיונות של חיזבאללה לשקם את התשתיות שלו בדרום לבנון ● המטה לביטחון לאומי באזהרה לישראלים בחו"ל: "מחר צפוי יום זעם עולמי לתמיכה בפלסטינים" ● סמוטריץ': "להחזיר את החטופים זו לא המטרה הכי חשובה" ● ראש השב"כ רונן בר בתצהיר לבג"ץ: "לפני ההצבעה על עילת הסבירות מסרתי לנתניהו התרעה למלחמה" ● 59 חטופים 563 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

רפורמת "צדק תחבורתי": העלאת מחירים במסווה של הנחות

השבוע תיכנס לתוקף רפורמה חדשה בתחבורה הציבורית, הכוללת עליית תעריפים חדה יחסית, לצד הנחות סלקטיביות שיינתנו לאוכלוסיות מסוימות ● במשרד התחבורה מדברים על צדק חברתי, אך בפועל נוסעים רבים יישאו בנטל - והשירות עצמו בקושי משתפר ● מה כוללת הרפורמה, מי ייהנו ממנה, ומי ייפגעו?