גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הראשונה מבין הענקיות: מיקרוסופט תקים בישראל דאטה סנטר לענן

חברת מיקרוסופט מקימה חוות שרתים בישראל בהשקעה מוערכת של מאות מיליוני דולרים • מיקומה בישראל מאפשר גם לארגונים רגישים כמו משרדי ממשלה ובנקים לעבור לענן • ד"ר תומר סימון ממיקרוסופט: "היעדר ענן עיכב את הדיגיטציה בישראל"

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט  / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

חברת מיקרוסופט הודיעה על כוונתה להפעיל שירות ענן שפועל מדאטה סנטר בישראל, בהשקעה מוערכת של מאות מיליוני דולרים. השירות יחל לפעול בשנת 2021, וישראל תצטרף אל עשרים מדינות ברחבי העולם שבהן פועל הענן של מיקרוסופט. המרכז החדש יוקם באזור מודיעין.

תחום הענן הוא אחד התחומים החמים בתעשיית הטכנולוגיה ובמגזר העסקי ומתקיימת בו תחרות עזה בין שלוש ענקיות - אמזון, מיקרוסופט וגוגל. לפי הודעת מיקרוסופט, בסך הכל משרתת החברה למעלה ממיליארד אנשים ו-20 מיליון עסקים ברחבי העולם.

חשיבותה של ההכרזה היא בכך שלראשונה תפעל בישראל פלטפורמת ענן של אחת מענקיות הענן. המובילה העולמית בתחום היא אמזון, ששולטת בקרוב למחצית מהשוק, כך לפי סטאמפורד, חברת מחקר אמריקאית. מיקרוסופט מדורגת אחריה עם נתח שוק של 15% ואחריה עליבאבא (7%), גוגל (4%), ו-IBM, שמחזיקה ב-2% מהשוק.

משמעות קיומה של פלטפורמת ענן מקומית היא זינוק בהיקף ההיצע ואיכות השירות שבהם יכולים להשתמש ארגונים. הדבר רלוונטי בעיקר לארגונים ולחברות שפעילותם עתירת שימוש במשאבי אחסון מידע, עיבוד נתונים ותקשורת. אלה כוללים גופים ממשלתיים, מוסדות פיננסיים כמו בנקים וחברות ביטוח, וכן חברות הייטק, סטארט-אפים ועסקים קטנים.

ההכרזה של מיקרוסופט מגיעה בתקופה שבה נעשים מאמצים נרחבים לשדרוג תשתית המחשוב בישראל כך שהן הממשלה והן המגזר העסקי יוכלו לסגור את הפער מול מדינות שבהן תשתית המחשב והאינטרנט מתקדמות יותר מאלה שקיימות בישראל. כך, בשנה שעברה פרסם מנהל הרכש הממשלתי "על כוונה לצאת במכרז מרכזי לאספקת שירותי ענן המבוססים על פלטפורמה ציבורית". על פי הודעה זו, קיומו של אזור ענן מקומי הוא תנאי מקדמי - "לצורך מתן השירות יידרש הספק להקים אזור ישראלי, אשר יעמוד בדרישות אבטחה, עמידות ורציפות תפעולית התואמות את צרכי ממשלת ישראל".

גורמים המצויים בפרטי המכרז הממשלתי וההכרזה של מיקרוספט הסבירו כי גם אם חברה כמו מיקרוסופט תזכה במכרז, ממשלת ישראל לא תכבול את עצמה לזוכה במכרז וכי בידי ישראל תישאר היכולת לעשות שימוש במספר עננים, גם בארץ וגם בחו"ל, משיקולי רגולציה. כלומר, אם בעתיד ייכנס לארץ ספק עם שירותים טובים יותר, יהיה ניתן לעבוד גם איתו.

אמזון מובילה את שוק הענן העולמי

המהירות תגדל ב-70%

המושג ענן מתאר מכלול של תשתית ושירותי מחשב המסופקים מרחוק. אם עד לפני מהפכת הענן שהובילה אמזון בעשור הקודם, ארגונים החזיקו את תשתיות המחשב שלהם בתוך המבנה הפיזי שלהם, החל מלפני כמה שנים החלו ארגונים להשתמש בתשתית מחשב ושירותי מחשוב שמסופקים להם באמצעות שרתים מרוחקים. המהפכה הזו הקלה במיוחד על ארגונים קטנים כמו סטארט-אפים, מכיוון שזה איפשר להם גמישות.

לדוגמה כשאנשים משתמשים בשירותים כמו Gett או ווייז, הם בעצם שולחים לאפליקציה בקשות לקבל שירות (לקבל מונית או מסלול, בהתאם לצרכים של נוסעים ונהגים אחרים). מהפכת הענן איפשרה לאותן חברות להשתמש בתשתית מחשב מהירה מבלי שיצטרכו להקים אותה בעצמם ולהשתמש בה רק לפי היקף השימוש אותו הן צריכות. המהפכה הזו היא אחד הגורמים שאפשרו את את התפתחותה ושגשוגה תעשיית ההייטק בשנים האחרונות, וספציפית בישראל.

אלא שעצם הגישה לענן היא לא חזות הכל. כך, אף על פי שסטארט-אפ ישראלי יכול לאחסן את המידע של המשתמשים שלו ולעבד אותו באמצעות שירותי ענן שמגיעים מחוות שרתים שממוקמת באירופה או בארה"ב, יש יתרון בקרבה פיזית לחוות השרתים. זה מאפשר לשלוח ולקבל מידע במהירות גבוהה יותר, אלמנט קריטי בחלק מהשירותים - למשל בעתיד כשיהיה רכב אוטונומי. לפי מיקרוסופט, המהירות תגדל בכ-70% בזכות המיקום בישראל.

בנוסף, עם כל הכבוד לכפר הגלובלי, את העולם מנהלים חוקים, בין אם אלו חוקי הפיזיקה או חוקי המדינות - הרגולציה. כך, חלים מגבלות על היכולת של מוסדות פיננסיים או ממשלות להחזיק מידע רגיש במרכזי נתונים מחוץ למדינה בשל שיקולים מדיניים אסטרטגיים, שיקולי פרטיות, או הגנה על מידע עסקי רגיש. לשם כך מחזיקים ארגונים את המידע הרגיש בתשתית המקומית, אלא שהארגונים משלמים על זה מחיר. כך למשל, לא ניתן להשתמש במעבדים הייחודיים שגוגל פיתחה באופן בלעדי עבור הענן שלה לצורך חישובי בינה מלאכותית, או שלא ניתן ליהנות מהאפליקציות שיש בשירותי הענן, כמו אבטחת סייבר, בינה מלאכותית ואנליטיקס. לדברי ד"ר תומר סימון, סמנכ"ל טכנולוגיות לאומיות במיקרוסופט ישראל, "שני העננים - אז'ור ואופיס יגיעו לישראל על כל מרכולתם. לישראל יגיע 'איזור ענן' מלא. ההבדל היחיד בינו לבין עננים אחרים בחו"ל הוא הגודל".

דאטה סנטר שמיקרוסופט מקימה בהולנד בימים אלו / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

"לא יהיה יותר חסם רגולטורי"

יתרון לקיומו של ענן של אחת הענקיות בישראל משמעותי גם בשל הרובד הרגולטורי. באמצעות ענן ציבורי, תיפתח בפני מוסדות שמנהלים מידע רגיש אישי, עסקי או אפילו אסטרטגי, האפשרות להחזיק מידע ולעבד אותו באמצעות כלים מתקדמים כך שיוכלו לשפר הן את מהירות ואיכות השירות שהן מספקות למשתמשים שלהם.

סימון הסביר גם את ההשלכות לגבי תהליכי המעבר לדיגיטל של סקטורים שונים במדינה. "אחד הגורמים שעיכבו את הדיגיטציה במדינה בהרבה סקטורים כמו הבנקים, היה שהם מחויבים לכך שהמידע יאוחסן רק בישראל, מה שמכונה (Data Residency). צריך להבין שכלכלת ענן זה לא רק חדשנות או היכולת לפעול בעומסים גבוהים (סקייל), אלא גם מה שקרוי כלכלת ציות לכללים".

על פי מיקרוסופט, "לא יהיה יותר חסם רגולטורי לאספקת שרותי הענן המתקדמים שאיפשרו את הזינוק הדיגיטלי במדינות המתקדמות בעולם המערבי. לזה צריך להוסיף שירותי ענן מתקדמים כמו בינה מלאכותית, אנליטיקות, ואפילו האינטרנט של הדברים (IOT), שירותי רפואה חכמה, מפעלים חכמים ורכבים אוטונומיים. כל תהליכי הגנת הפרטיות, כל התקינה והתקנים שישראל דורשת בתהליכי פיתוח, יהיו עתה זמינים באופן מקומי".

כך, קיומו של ענן בישראל יאפשר למשתמשים נגישות לטכנולוגיות המתקדמות ביותר, תוך הקפדה על דרישות רגולציה, אחסון דאטה ואבטחת מידע במדינת ישראל. על פי הודעת החברה, "שירותי הענן של מיקרוסופט תואמים לדרישות הגנת הפרטיות באיחוד האירופי (GDPR) ועומדים בדרישות תקני אבטחה המידע והפרטיות המתקדמים ביותר. ענן אזו'ר יסייע לארגונים להאיץ תהליכים דיגיטליים ויקדם חדשנות עסקית במשק הישראלי תוך רתימת טכנולוגיות מתקדמות לצורך זה". 

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם