גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הראשונה מבין הענקיות: מיקרוסופט תקים בישראל דאטה סנטר לענן

חברת מיקרוסופט מקימה חוות שרתים בישראל בהשקעה מוערכת של מאות מיליוני דולרים • מיקומה בישראל מאפשר גם לארגונים רגישים כמו משרדי ממשלה ובנקים לעבור לענן • ד"ר תומר סימון ממיקרוסופט: "היעדר ענן עיכב את הדיגיטציה בישראל"

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט  / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

חברת מיקרוסופט הודיעה על כוונתה להפעיל שירות ענן שפועל מדאטה סנטר בישראל, בהשקעה מוערכת של מאות מיליוני דולרים. השירות יחל לפעול בשנת 2021, וישראל תצטרף אל עשרים מדינות ברחבי העולם שבהן פועל הענן של מיקרוסופט. המרכז החדש יוקם באזור מודיעין.

תחום הענן הוא אחד התחומים החמים בתעשיית הטכנולוגיה ובמגזר העסקי ומתקיימת בו תחרות עזה בין שלוש ענקיות - אמזון, מיקרוסופט וגוגל. לפי הודעת מיקרוסופט, בסך הכל משרתת החברה למעלה ממיליארד אנשים ו-20 מיליון עסקים ברחבי העולם.

חשיבותה של ההכרזה היא בכך שלראשונה תפעל בישראל פלטפורמת ענן של אחת מענקיות הענן. המובילה העולמית בתחום היא אמזון, ששולטת בקרוב למחצית מהשוק, כך לפי סטאמפורד, חברת מחקר אמריקאית. מיקרוסופט מדורגת אחריה עם נתח שוק של 15% ואחריה עליבאבא (7%), גוגל (4%), ו-IBM, שמחזיקה ב-2% מהשוק.

משמעות קיומה של פלטפורמת ענן מקומית היא זינוק בהיקף ההיצע ואיכות השירות שבהם יכולים להשתמש ארגונים. הדבר רלוונטי בעיקר לארגונים ולחברות שפעילותם עתירת שימוש במשאבי אחסון מידע, עיבוד נתונים ותקשורת. אלה כוללים גופים ממשלתיים, מוסדות פיננסיים כמו בנקים וחברות ביטוח, וכן חברות הייטק, סטארט-אפים ועסקים קטנים.

ההכרזה של מיקרוסופט מגיעה בתקופה שבה נעשים מאמצים נרחבים לשדרוג תשתית המחשוב בישראל כך שהן הממשלה והן המגזר העסקי יוכלו לסגור את הפער מול מדינות שבהן תשתית המחשב והאינטרנט מתקדמות יותר מאלה שקיימות בישראל. כך, בשנה שעברה פרסם מנהל הרכש הממשלתי "על כוונה לצאת במכרז מרכזי לאספקת שירותי ענן המבוססים על פלטפורמה ציבורית". על פי הודעה זו, קיומו של אזור ענן מקומי הוא תנאי מקדמי - "לצורך מתן השירות יידרש הספק להקים אזור ישראלי, אשר יעמוד בדרישות אבטחה, עמידות ורציפות תפעולית התואמות את צרכי ממשלת ישראל".

גורמים המצויים בפרטי המכרז הממשלתי וההכרזה של מיקרוספט הסבירו כי גם אם חברה כמו מיקרוסופט תזכה במכרז, ממשלת ישראל לא תכבול את עצמה לזוכה במכרז וכי בידי ישראל תישאר היכולת לעשות שימוש במספר עננים, גם בארץ וגם בחו"ל, משיקולי רגולציה. כלומר, אם בעתיד ייכנס לארץ ספק עם שירותים טובים יותר, יהיה ניתן לעבוד גם איתו.

אמזון מובילה את שוק הענן העולמי

המהירות תגדל ב-70%

המושג ענן מתאר מכלול של תשתית ושירותי מחשב המסופקים מרחוק. אם עד לפני מהפכת הענן שהובילה אמזון בעשור הקודם, ארגונים החזיקו את תשתיות המחשב שלהם בתוך המבנה הפיזי שלהם, החל מלפני כמה שנים החלו ארגונים להשתמש בתשתית מחשב ושירותי מחשוב שמסופקים להם באמצעות שרתים מרוחקים. המהפכה הזו הקלה במיוחד על ארגונים קטנים כמו סטארט-אפים, מכיוון שזה איפשר להם גמישות.

לדוגמה כשאנשים משתמשים בשירותים כמו Gett או ווייז, הם בעצם שולחים לאפליקציה בקשות לקבל שירות (לקבל מונית או מסלול, בהתאם לצרכים של נוסעים ונהגים אחרים). מהפכת הענן איפשרה לאותן חברות להשתמש בתשתית מחשב מהירה מבלי שיצטרכו להקים אותה בעצמם ולהשתמש בה רק לפי היקף השימוש אותו הן צריכות. המהפכה הזו היא אחד הגורמים שאפשרו את את התפתחותה ושגשוגה תעשיית ההייטק בשנים האחרונות, וספציפית בישראל.

אלא שעצם הגישה לענן היא לא חזות הכל. כך, אף על פי שסטארט-אפ ישראלי יכול לאחסן את המידע של המשתמשים שלו ולעבד אותו באמצעות שירותי ענן שמגיעים מחוות שרתים שממוקמת באירופה או בארה"ב, יש יתרון בקרבה פיזית לחוות השרתים. זה מאפשר לשלוח ולקבל מידע במהירות גבוהה יותר, אלמנט קריטי בחלק מהשירותים - למשל בעתיד כשיהיה רכב אוטונומי. לפי מיקרוסופט, המהירות תגדל בכ-70% בזכות המיקום בישראל.

בנוסף, עם כל הכבוד לכפר הגלובלי, את העולם מנהלים חוקים, בין אם אלו חוקי הפיזיקה או חוקי המדינות - הרגולציה. כך, חלים מגבלות על היכולת של מוסדות פיננסיים או ממשלות להחזיק מידע רגיש במרכזי נתונים מחוץ למדינה בשל שיקולים מדיניים אסטרטגיים, שיקולי פרטיות, או הגנה על מידע עסקי רגיש. לשם כך מחזיקים ארגונים את המידע הרגיש בתשתית המקומית, אלא שהארגונים משלמים על זה מחיר. כך למשל, לא ניתן להשתמש במעבדים הייחודיים שגוגל פיתחה באופן בלעדי עבור הענן שלה לצורך חישובי בינה מלאכותית, או שלא ניתן ליהנות מהאפליקציות שיש בשירותי הענן, כמו אבטחת סייבר, בינה מלאכותית ואנליטיקס. לדברי ד"ר תומר סימון, סמנכ"ל טכנולוגיות לאומיות במיקרוסופט ישראל, "שני העננים - אז'ור ואופיס יגיעו לישראל על כל מרכולתם. לישראל יגיע 'איזור ענן' מלא. ההבדל היחיד בינו לבין עננים אחרים בחו"ל הוא הגודל".

דאטה סנטר שמיקרוסופט מקימה בהולנד בימים אלו / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

"לא יהיה יותר חסם רגולטורי"

יתרון לקיומו של ענן של אחת הענקיות בישראל משמעותי גם בשל הרובד הרגולטורי. באמצעות ענן ציבורי, תיפתח בפני מוסדות שמנהלים מידע רגיש אישי, עסקי או אפילו אסטרטגי, האפשרות להחזיק מידע ולעבד אותו באמצעות כלים מתקדמים כך שיוכלו לשפר הן את מהירות ואיכות השירות שהן מספקות למשתמשים שלהם.

סימון הסביר גם את ההשלכות לגבי תהליכי המעבר לדיגיטל של סקטורים שונים במדינה. "אחד הגורמים שעיכבו את הדיגיטציה במדינה בהרבה סקטורים כמו הבנקים, היה שהם מחויבים לכך שהמידע יאוחסן רק בישראל, מה שמכונה (Data Residency). צריך להבין שכלכלת ענן זה לא רק חדשנות או היכולת לפעול בעומסים גבוהים (סקייל), אלא גם מה שקרוי כלכלת ציות לכללים".

על פי מיקרוסופט, "לא יהיה יותר חסם רגולטורי לאספקת שרותי הענן המתקדמים שאיפשרו את הזינוק הדיגיטלי במדינות המתקדמות בעולם המערבי. לזה צריך להוסיף שירותי ענן מתקדמים כמו בינה מלאכותית, אנליטיקות, ואפילו האינטרנט של הדברים (IOT), שירותי רפואה חכמה, מפעלים חכמים ורכבים אוטונומיים. כל תהליכי הגנת הפרטיות, כל התקינה והתקנים שישראל דורשת בתהליכי פיתוח, יהיו עתה זמינים באופן מקומי".

כך, קיומו של ענן בישראל יאפשר למשתמשים נגישות לטכנולוגיות המתקדמות ביותר, תוך הקפדה על דרישות רגולציה, אחסון דאטה ואבטחת מידע במדינת ישראל. על פי הודעת החברה, "שירותי הענן של מיקרוסופט תואמים לדרישות הגנת הפרטיות באיחוד האירופי (GDPR) ועומדים בדרישות תקני אבטחה המידע והפרטיות המתקדמים ביותר. ענן אזו'ר יסייע לארגונים להאיץ תהליכים דיגיטליים ויקדם חדשנות עסקית במשק הישראלי תוך רתימת טכנולוגיות מתקדמות לצורך זה". 

עוד כתבות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט