גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוקה-קולה: "אנשים עדיין רוצים בקבוקי פלסטיק"

ראש מחלקת הקיימות בקוקה-קולה מסרה כי החברה לא תפסיק את ייצור בקבוקי הפלסטיק החד-פעמיים ● עם זאת, קוקה-קולה, הנחשבת לאחת מיצרניות פסולת הפלסטיק הגדולות בעולם, התחייבה למחזר בקבוקי פלסטיק רבים יותר עד שנת 2030 ● האם מיחזור הוא אכן הפתרון או חלק מהבעיה?

בקבוקי פלסטיק של קוקה-קולה / צילום: תמר מצפי
בקבוקי פלסטיק של קוקה-קולה / צילום: תמר מצפי

קוקה-קולה לא תפסיק את ייצור בקבוקי הפלסטיק החד-פעמיים, "מכיוון שהצרכנים עדיין רוצים אותם", כך לדברי ראש מחלקת הקיימות בארגון, ביאטריס פרז, בראיון לרשת ה-BBC. לדבריה, לקוחות מחבבים את בקבוקי הפלסטיק מפני שהם אטומים, ומשקלם קל.

חברת קוקה-קולה, הנחשבת לאחת מיצרניות פסולת הפלסטיק הגדולות בעולם, התחייבה למחזר בקבוקי פלסטיק רבים יותר עד שנת 2030, אך במצב שבו מרבית הפלסטיק בעולם לא מובל למיחזור ומסיים את חייו במזבלות במקרה הטוב ובאוקיינוסים במקרה הרע, פעילי סביבה מתקשים להאמין שמדובר בהצהרה בעלת תוקף משמעותי.

ענקית המשקאות מייצרת כ-3 מיליון טונות של אריזות פלסטיק בשנה - נתון שווה-ערך ל-200,000 בקבוקים בדקה. בביקורת עולמית על פסולת פלסטיק שביצעה עמותת Break Free from Plastic בשנת 2019, התגלה כי המותג הוא המזהם ביותר בפסולת פלסטיק בעולם.

ואולם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס הדגישה פרז כי החברה מכירה בכך שכעת היא חייבת להיות "חלק מהפתרון". קוקה-קולה התחייבה להשתמש לפחות ב-50% חומר ממוחזר באריזותיה עד שנת 2030, והיא משתפת פעולה גם עם ארגונים לא ממשלתיים ברחבי העולם כדי לשכלל את איסוף פסולת הפלסטיק הנערמת בשל ייצור בקבוקיה.

ואומנם, פרז אומרת כי החברה לא יכולה להתנתק מהפלסטיק על הסף כפי שדרשו כמה קמפיינים, מפני שזה יכול להרחיק לקוחות ולפגוע במכירות. עוד לדבריה, שימוש בלעדי באריזות אלומיניום וזכוכית יכול להעלות את טביעת הרגל הפחמנית של החברה. "עסקים לא יהיו בעסקים אם לא נתאים את עצמנו לצרכנים", אמרה.

"זה נוח למזהם הפלסטיק הגרוע ביותר בעולם להתעקש שאנשים רוצים את הפלסטיק שלו", אומרת קייט מלגס מגרינפיס ארה"ב בתגובה לדברים. "קוקה-קולה ממשיכה להדגים עד כמה היא מנותקת ממשברים סביבתיים איתן מתמודדות קהילות ברחבי העולם. הפתרון איננו פשוט להחליף חומר אחד שזורקים במשנהו או מיחזור. הפתרון הוא שקוקה-קולה וענקיות מוצרי צריכה אחרות יחשבו מחדש באופן בסיסי כיצד הן מביאות מוצרים לאנשים, מייצרות מערכות לשימוש חוזר במוצרי אריזה ואופציות של מוצרים ללא אריזה. איננו יכולים להרשות לעצמנו את רמות חוסר המעש שקולה הראתה עד כה. בקרוב החברה תבין עד כמה לאנשים נמאס מההתמכרות שלה לפלסטיק".

לאחרונה, קוקה-קולה הציגה בקבוק מחומר ממוחזר, שיוצר בין היתר באמצעות פסולת פלסטיק שנאספה בחופי ספרד ופורטוגל (בשלב זה הבקבוק איננו משווק). בשנה שבה כולם מדברים על פלסטיק - החברה הציגה בקבוק המיוצר מתוך תפיסה של כלכלה מעגלית, כשהוא מעניק חיים חוזרים לחומר חד-פעמי.

אך האם מיחזור הוא הפתרון? מיחזור איננו הליך ידידותי לסביבה, על אף היתרון בכך שהוא מונע תוספת של חומר חדש שיגדוש את המזבלות ויזהם את הסביבה. הוא כולל איסוף, הפרדה/מיון, שינוע, שטיפה, ניקוי ולבסוף גריסה לפתיתים, מהם ניתן לייצר שלל מוצרים חדשים ובהם בקבוקים.

"מיחזור של בקבוק פלסטיק צורך בערך אותה כמות של אנרגיה ומים כמו זו הנדרשת לייצור בקבוק חדש, והמשמעות היא פליטות גזי חממה נוספים ושפכים נוספים", מסביר פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון. "כמו כן, חשוב לזכור שהכנת בקבוקים איכותיים מצריכה הפרדה של הסוגים והצבעים השונים של הפלסטיק, ואפשר להשתמש רק בחלק מחומר הגלם בפלסטיק ממוחזר, 25% כפי שמדווחים בקוקה-קולה, כלומר 75% הם עדיין 'פלסטיק חדש'. וכאמור גם אם כל הפלסטיק יהיה מבוסס על פסולת, עדין יש צריכת מים ואנרגיה, מבלי לדבר על ירידה באיכות הפלסטיק עם המיחזור", מסביר וולפסון.

לדבריו, "הפחתה במקור בכמות הבקבוקים שאתם קונים היא הפתרון הזול, הפשוט והידידותי ביותר בסביבה, לא רק לבעיית הפלסטיק בים וביבשה אלא גם להפחתת פליטות גזי החממה והשימוש במים. ואם כבר קניתם קוקה-קולה, אז תשתדלו לקנות בקבוקים גדולים ככל האפשר - פחות פלסטיק לליטר משקה משמעו פחות מים, פחות אנרגיה ופחות פסולת".

האם מיחזור הוא הנושא היחיד שיש לחשוב עליו בעת צריכת מוצרים? ייצור בקבוק משקה מצריך לא רק נפט וחומרים שונים, אלא גם כמות גדולה של מים ואנרגיה. טביעת הרגל המימית של קוקה-קולה, כלומר כמות המים המשמשים בכלל התהליך, מגידול הסוכר וייצור הקופאין והחומצה הזרחתית ועד ייצור הבקבוק והמשקה עצמו, היא גבוהה מאוד.

פרופ' וולפסון ערך חישוב ומסביר: "בקבוק 0.5 ליטר של קוקה-קולה צורך כ-35 ליטר מים, כ-43% מים ירוקים, 34% מים אפורים ו-23% מים כחולים. כאשר בעוד שייצור המרכיבים השונים צורך 80% מהמים, ייצור האריזה צורך 20% מהמים, ובעיקר מים אפורים. בנוסף, טביעת הרגל הפחמנית של הבקבוק, כלומר סך פליטות גזי החממה בכל מחזור החיים שלו, היא 500 גרם של פחמן דו-חמצני אקוויקולנטי עבור בקבוק של 2 ליטר קוקה-קולה רגיל, ו-400 גרם עבור בקבוק דיאט או זירו זהה, כאשר ההבדל נובע מתהליך גידול והפקת הסוכר, שעתיר יותר באנרגיה (לא רק בקלורית לגוף אלא גם בקלוריות בפועל). במקרה זה, האריזה אחראית לכ-45% מהפליטות, הקירור של המוצר לעוד כ-25%, ואילו הייצור כולל הפקת חומרי הגלם ל-25% נוספים, והיתר קשור בשינוע".

"זה הרבה או מעט?", שואל וולפסון. "די אם נאמר שנפלטת כמות של פי 600 מצריכה של כמות זהה של מי ברז, חמישית מכמות הפליטות בהכנת עוף שלם בתנור וכמות זהה לזו הנפלטת בשימוש בטלוויזיה למשך כ-6 שעות או נסיעה ברכב ממוצע לכ-3 ק"מ".

האבולוציה של הפלסטיק

בשנת 1950, העולם ייצר רק 2 מיליון טונות של פלסטיק בשנה, אך בשנת 2015 גדל הייצור השנתי כמעט פי 200 והגיע ל 381 מיליון טונות, ובמהלך התקופה שבין 1950 עד 2015 הגיע הייצור המצטבר ל-7.8 מיליארד טון פלסטיק - יותר מטון פלסטיק לכל אדם שחי כיום. אותה פסולת מצטברת בעולם כחומר בלתי מתכלה, שמתפרק באופן בלתי טבעי ונותר לזהם את הטבע עשרות עד מאות שנים. לא בכדי הגדירו גיאולוגים את העידן האנושי על פני כדור הארץ כ"עידן הפלסטיק", כששברירי מיקרופלסטיק כבשו כל שטח בעולם - נידח ככל שיהיה.

כ-80% מהפלסטיק החד-פעמי המיוצר כיום כלל לא מגיע לכדי מיחזור, ומוטמן במזבלות או מסיים את חייב בחיק הטבע - במקרה הטוב כפסולת, במקרה הרע כמזון לא רצוי ומסוכן עבור בעלי החיים, ואולי אף בצלחות בני האדם הניזונים מאותם בעלי חיים. לפי הערכות, ב-2050 יעבור מספר מוצרי הפלסטיק בים את מספר בעלי החיים, לאור העובדה שבכל שנה מושלכים לים 8 מיליון טון של פלסטיק.

מחוקקים ברחבי העולם, ביניהם האיחוד האירופי, קנדה והודו, החלו לאסור שימוש בכלים חד-פעמיים מסוימים (אך פסחה לעת עתה על תעשיית בקבוקי השתייה ואריזות המזון, למרות שכ-60% מפסולת הפלסטיק בעולם מקורה באריזות ובקבוקי מזון), ומנגד חברות חוששות כי המוניטין שלהן עלול להינזק אם לא יפעלו לצמצום משמעותי של פסולת הפלסטיק שהן מייצרות, כאשר לאחרונה מוצרי פלסטיק חד-פעמיים נהנים ממוניטין ציבורי נמוך ומפוקפק, והן חוששות כי לוגו החברות עלול להתנוסס על מוצרים המושלכים לטבע או להופיע בתמונות כשהוא מוצא מקיבתן של חיות ים, ולהפנות את זעמם של הצרכנים לעברן. 

"אנחנו נמצאים בתקופה קריטית שמחייבת כל אחת ואחד, ועל אחת כמה וכמה חברות ענק שהמוצרים שלהן מגיעים לכל בית, לקחת אחריות, לחשוב אחרת ולעשות מהלכים אמיצים כדי להפחית את ההשפעה הסביבתית שלהן ושלנו", אומר פרופ' וולפסון. "חברה חפצת-חיים צריכה להוביל לשינוי הרגלים אצל הלקוחות שלה, ולא להפך".

עוד כתבות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, TSMC ב-5%

דאו ג'ונס עולה ב-0.4% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● בגוגל פוטרו 30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● ירידה תלולה במכירות הבתים בארה"ב ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"